Βεροιώτικα και Λαογραφικά  επ' ευκαιρία της σημερινής εορτής - Ο Μέγας Θεολόγος  ο μαθητής και Ευαγγελιστής  ναός του 13ου αι. στη Βέροια

Βεροιώτικα και Λαογραφικά επ' ευκαιρία της σημερινής εορτής - Ο Μέγας Θεολόγος ο μαθητής και Ευαγγελιστής ναός του 13ου αι. στη Βέροια

O Ιωάννης, γιος του Ζεβεδαίου και της Σαλώμης γεννήθηκε στο μικρό χωριό Βηθαϊσδά της Γαλιλαίας και καθώς η οικογένειά του ήταν φτωχή αναγκάσθηκε από μικρός να βοηθά τον πατέρα του, που ήταν ψαράς στη λίμνη, για να εξοικονομούν τα προς το ζην της οικογένειάς τους.Αρχικά υπήρξε μαθητής του Ιωάννη του Πρόδρομου του Βαπτιστή και αργότερα ήταν από τους πρώτους που έγινε μαθητής του Χριστού, όπως και ο αδερφός του Ιάκωβος. Ήταν ο μικρότερος σε ηλικία μαθητής και ίσως ο πιο αγαπητός που ο Χριστός αποκαλούσε Βοαναργές που σημαίνει Υιός της Βροντής.

Ακολουθούσε παντού τον Χριστό και ήταν παρών στη Μεταμόρφωση στο όρος Θαβώρ, στην Ανάληψη στο όρος των Ελαιών και φυσικά στην Σταύρωση. Τον Ιωάννη μάλιστα ο Χριστός διάλεξε για προστάτη της Παναγίας την οποία φρόντιζε μέχρι την Κοίμησή της.

Μετά την Πεντηκοστή κήρυξε το Λόγο του Θεού κυρίως στην Έφεσο αλλά και σε άλλες περιοχές της Ασίας κάνοντας μάλιστα αρκετά θαύματα. Η διδασκαλία του εκνεύρισε τους Ρωμαίους ειδωλολάτρες που τον συνέλαβαν και υπέβαλαν σε πολλά βασανιστήρια. Όλα τα υπέμεινε με θαυμαστή καρτερία και πίστη γι’ αυτό και με διαταγή του αυτοκράτορα Δοματιανού εξορίσθηκε το 9 μ.Χ. στην Πάτμο.

Στην Πάτμο συνέχισε το αποστολικό του έργο και τα θαύματα και σύντομα πίστεψαν στο Χριστό οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού, στο οποίο και στο ψηλότερο σημείο ενός υψώματος δεσπόζει το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου ενώ λίγο χαμηλότερα στο ίδιο ύψωμα βρίσκεται, σε εσοχή ενός βράχου, το «Σπήλαιο της Αποκαλύψεως» όπου ο Ιωάννης, με τη βοήθεια του μαθητή του Πρόχορου, έγραψε την «Αποκάλυψη», μία από τις πηγές της θρησκείας μας.

Το 98 μ.Χ., μετά τη λήξη της εξορίας του, επέστρεψε στην Έφεσο όπου με τη βοήθεια του Θεού συνέγραψε το «κατά Ιωάννη» Ευαγγέλιο, το 4ο στη σειρά.

Πέθανε σε ηλικία 105 χρονών και η μνήμη του τιμάται στις 8 Μαΐου ενώ στα 26 Σεπτεμβρίου τιμάται η μετάστασή του μετά από τριήμερη ταφή.

Ο Ιωάννης, που υπήρξε υπέροχος χαρακτήρας και τον διέκρινε πίστη, αφοσίωση, αγνότητα και υπακοή, ονομάσθηκε Θεολόγος εξαιτίας των υψηλών θεολογικών νοημάτων και της σημαντικής Χριστολογίας αλλά και γιατί πρώτος ο Ιωάννης αποκάλεσε τον Υιό του Θεού «Λόγο». «Εν αρχή ην ο Λόγος και ο Λόγος ην προς τον Θεό και ο Θεός ην ο Λόγος».

 
Ο ναός στη Βέροια

Από τις πρώτες εκκλησίες που κτίσθηκαν στη Βέροια τα βυζαντινά χρόνια είναι ο Άγιος Θεολόγος που βρίσκεται στην οδό Βενιζέλου κοντά στην αφετηρία των Αστικών Λεωφορείων.

Χρονολογείται από τις αρχές του 13ου αιώνα. Υπέστη όμως πολλές και σημαντικές καταστροφές και επισκευάστηκε κατά τα τέλη του 17ου αιώνα ή αρχές του 18ου αιώνα. Από τον αρχικό ναό, σώζεται το μέρος του Ιερού Βήματος όπως και κάποιες τοιχογραφίες της περιόδου που πρωτοκτίστηκε.

Ανάμεσα στις τοιχογραφίες εντύπωση προκαλούν η «Θεοτόκος» δεόμενη με δύο Αγγέλους, ο «Ευαγγελισμός», η «Γέννηση του Χριστού», η «Αποκαθήλωση» και ο «Ιωάννης ο Θεολόγος». Υπάρχουν ακόμη νεότερες τοιχογραφίες του 14ου και του 17ου αιώνα.

Ο ναός είναι τρίκλιτος, βασιλική με δίριχτη ξύλινη στέγη η οποία ανακαινίσθηκε τα τελευταία χρόνια ενώ αξιοπαρατήρητο είναι πως η είσοδος στον ναό είναι χαμηλότερα από το σημερινό ύψος της οδού Βενιζέλου. Επειδή το ίδιο συμβαίνει και με την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στην ίδια οδό αλλά και με την πάλαι ποτέ εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στον ίδιο δρόμο μας επιτρέπει να συμπεράνουμε πως η οδός Βενιζέλου ήταν παλαιότερα πιο χαμηλή.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δράση καθαρισμού στο εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη στο Νησέλι από τη Λέσχη Κινηματογράφου ''Κινηματόδρασης''
Έγινε μπαμπάς ο Αντώνης Καραβασίλης!

Έγινε μπαμπάς ο Αντώνης Καραβασίλης!

Σε πελάγη ευτυχίας βρίσκονται από τα μεσάνυχτα του...

Διαβάστε αύριο στην εφημερίδα

Διαβάστε αύριο στην εφημερίδα "ΒΕΡΟΙΑ" (11/4)

Διαβάστε αύριο στην εφημερίδα "ΒΕΡΟΙΑ" (11/4)

Επαναλειτουργούν τα γραφεία της Μητρόπολης

Επαναλειτουργούν τα γραφεία της Μητρόπολης

Από Δευτέρα 12 Απριλίου 2021, τα γραφεία της Ιεράς...

Στο Σπίτι του Συλλόγου Μ.Α.μ.Α. ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Στο Σπίτι του Συλλόγου Μ.Α.μ.Α. ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

 Το Σπίτι του φιλανθρωπικού και μη κερδοσκοπικού...

Μετά τον Αλιάκμονα...

Μετά τον Αλιάκμονα..."γυάλισε" και ο Προμηθέας από...

Στον Προμηθέα βρέθηκε σήμερα ο Σύλλογος Νεολαίας...

Ανοιχτή επιστολή δικαστικής υπαλλήλου προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας για προτεραιότητα στον εμβολιασμό των συναδέλφων της

Ανοιχτή επιστολή δικαστικής υπαλλήλου προς τους...

ΑΝΟΙΧΤΗ  ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΡΟΖΑΛΙΑΣ ΚΙΤΖΑΤΙΔΟΥ , Δικαστικής...

Ο «Βεροιώτης» Δημήτριος Βικέλας  - Επιστολή του Γιώργου Χ. Χιονίδη

Ο «Βεροιώτης» Δημήτριος Βικέλας - Επιστολή του...

Φίλε κ. ΔιευθυντήΑν και κούρασα και κουράστηκα να...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε πελάγη ευτυχίας βρίσκονται από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 11 Απριλίου ο Αντώνης Καραβασίλης και η σύζυγός του Βιολέτα Ηλιάδη που έφεραν στον κόσμο ένα υγιέστατο και χαριτωμένο κοριτσάκι.  Τρισευτυχισμένοι...

Στον Προμηθέα βρέθηκε σήμερα ο Σύλλογος Νεολαίας Βέροιας για τον καθαρισμό της περιοχής μαζεύοντας 30 σακούλες γεμάτες από σκουπίδια!@@ads-307@@@@ads-307@@Σε ανάρτηση τους στο fb αναφέρουν: @@ads-307@@Απόλυτη επιτυχία!...

Καταφέραμε λοιπόν να δαμάσουμε τον μυθικό θεό Αλιάκμονα* μεταξύ 1954-57!!![ * Το όνομα Αλιάκμων είναι σύνθετο, προερχόμενο από το άλς (άλας, θάλασσα) + άκμων (αμόνι) και κατά ορισμένους μελετητές σημαίνει «αυτός...

Η έμπνευση του φετινού πρωταπριλιάτικου που είχε ο ΛΑΟΣ με την ανακάλυψη σεντουκιού κατά την διάρκεια των εργασιών της ΔΕΥΑΒ στην οδό Ανοίξεως, εν μέρει επιβεβαιώθηκε!!! @@ads-307@@Σύμφωνα με τις πρώτες...