Βεροιώτικα και Λαογραφικά  επ' ευκαιρία της σημερινής εορτής - Ο Μέγας Θεολόγος  ο μαθητής και Ευαγγελιστής  ναός του 13ου αι. στη Βέροια

Βεροιώτικα και Λαογραφικά επ' ευκαιρία της σημερινής εορτής - Ο Μέγας Θεολόγος ο μαθητής και Ευαγγελιστής ναός του 13ου αι. στη Βέροια

O Ιωάννης, γιος του Ζεβεδαίου και της Σαλώμης γεννήθηκε στο μικρό χωριό Βηθαϊσδά της Γαλιλαίας και καθώς η οικογένειά του ήταν φτωχή αναγκάσθηκε από μικρός να βοηθά τον πατέρα του, που ήταν ψαράς στη λίμνη, για να εξοικονομούν τα προς το ζην της οικογένειάς τους.Αρχικά υπήρξε μαθητής του Ιωάννη του Πρόδρομου του Βαπτιστή και αργότερα ήταν από τους πρώτους που έγινε μαθητής του Χριστού, όπως και ο αδερφός του Ιάκωβος. Ήταν ο μικρότερος σε ηλικία μαθητής και ίσως ο πιο αγαπητός που ο Χριστός αποκαλούσε Βοαναργές που σημαίνει Υιός της Βροντής.

Ακολουθούσε παντού τον Χριστό και ήταν παρών στη Μεταμόρφωση στο όρος Θαβώρ, στην Ανάληψη στο όρος των Ελαιών και φυσικά στην Σταύρωση. Τον Ιωάννη μάλιστα ο Χριστός διάλεξε για προστάτη της Παναγίας την οποία φρόντιζε μέχρι την Κοίμησή της.

Μετά την Πεντηκοστή κήρυξε το Λόγο του Θεού κυρίως στην Έφεσο αλλά και σε άλλες περιοχές της Ασίας κάνοντας μάλιστα αρκετά θαύματα. Η διδασκαλία του εκνεύρισε τους Ρωμαίους ειδωλολάτρες που τον συνέλαβαν και υπέβαλαν σε πολλά βασανιστήρια. Όλα τα υπέμεινε με θαυμαστή καρτερία και πίστη γι’ αυτό και με διαταγή του αυτοκράτορα Δοματιανού εξορίσθηκε το 9 μ.Χ. στην Πάτμο.

Στην Πάτμο συνέχισε το αποστολικό του έργο και τα θαύματα και σύντομα πίστεψαν στο Χριστό οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού, στο οποίο και στο ψηλότερο σημείο ενός υψώματος δεσπόζει το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου ενώ λίγο χαμηλότερα στο ίδιο ύψωμα βρίσκεται, σε εσοχή ενός βράχου, το «Σπήλαιο της Αποκαλύψεως» όπου ο Ιωάννης, με τη βοήθεια του μαθητή του Πρόχορου, έγραψε την «Αποκάλυψη», μία από τις πηγές της θρησκείας μας.

Το 98 μ.Χ., μετά τη λήξη της εξορίας του, επέστρεψε στην Έφεσο όπου με τη βοήθεια του Θεού συνέγραψε το «κατά Ιωάννη» Ευαγγέλιο, το 4ο στη σειρά.

Πέθανε σε ηλικία 105 χρονών και η μνήμη του τιμάται στις 8 Μαΐου ενώ στα 26 Σεπτεμβρίου τιμάται η μετάστασή του μετά από τριήμερη ταφή.

Ο Ιωάννης, που υπήρξε υπέροχος χαρακτήρας και τον διέκρινε πίστη, αφοσίωση, αγνότητα και υπακοή, ονομάσθηκε Θεολόγος εξαιτίας των υψηλών θεολογικών νοημάτων και της σημαντικής Χριστολογίας αλλά και γιατί πρώτος ο Ιωάννης αποκάλεσε τον Υιό του Θεού «Λόγο». «Εν αρχή ην ο Λόγος και ο Λόγος ην προς τον Θεό και ο Θεός ην ο Λόγος».

 
Ο ναός στη Βέροια

Από τις πρώτες εκκλησίες που κτίσθηκαν στη Βέροια τα βυζαντινά χρόνια είναι ο Άγιος Θεολόγος που βρίσκεται στην οδό Βενιζέλου κοντά στην αφετηρία των Αστικών Λεωφορείων.

Χρονολογείται από τις αρχές του 13ου αιώνα. Υπέστη όμως πολλές και σημαντικές καταστροφές και επισκευάστηκε κατά τα τέλη του 17ου αιώνα ή αρχές του 18ου αιώνα. Από τον αρχικό ναό, σώζεται το μέρος του Ιερού Βήματος όπως και κάποιες τοιχογραφίες της περιόδου που πρωτοκτίστηκε.

Ανάμεσα στις τοιχογραφίες εντύπωση προκαλούν η «Θεοτόκος» δεόμενη με δύο Αγγέλους, ο «Ευαγγελισμός», η «Γέννηση του Χριστού», η «Αποκαθήλωση» και ο «Ιωάννης ο Θεολόγος». Υπάρχουν ακόμη νεότερες τοιχογραφίες του 14ου και του 17ου αιώνα.

Ο ναός είναι τρίκλιτος, βασιλική με δίριχτη ξύλινη στέγη η οποία ανακαινίσθηκε τα τελευταία χρόνια ενώ αξιοπαρατήρητο είναι πως η είσοδος στον ναό είναι χαμηλότερα από το σημερινό ύψος της οδού Βενιζέλου. Επειδή το ίδιο συμβαίνει και με την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στην ίδια οδό αλλά και με την πάλαι ποτέ εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στον ίδιο δρόμο μας επιτρέπει να συμπεράνουμε πως η οδός Βενιζέλου ήταν παλαιότερα πιο χαμηλή.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνεδριάζει αύριο κεκλεισμένων των θυρών το Δημοτικό  Συμβούλιο Νάουσας

Συνεδριάζει αύριο κεκλεισμένων των θυρών το Δημοτικό ...

Κεκλεισμένων των θυρών θα πραγματοποιηθεί η τακτική...

Στέργιος Διαμάντης στον ΑΚΟΥ 99.6: «Το Μακροχώρι θα ξεπεράσει σε κατανάλωση νερού και την Βέροια! - Δεν προλαβαίνουμε να γεμίζουμε τους υδατόπυργους!»

Στέργιος Διαμάντης στον ΑΚΟΥ 99.6: «Το Μακροχώρι θα...

-Διευκρινήσεις του προέδρου της ΔΕΥΑΒ μετά τις...

Αγωνιστική Συσπείρωση Ημαθίας για την καταγγελία της Ένωσης Γονέων Νάουσας:

Αγωνιστική Συσπείρωση Ημαθίας για την καταγγελία της...

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (ΠΑΜΕ) ΗΜΑΘΙΑΣ...

Πρόσκληση για τη Σύσκεψη Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (ΣΤΟ) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αλεξάνδρειας

Πρόσκληση για τη Σύσκεψη Συντονιστικού Τοπικού...

Ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας, έχοντας υπ’ όψη:1. Τις...

STEAM SUMMER SCHOOL από τη ΔΙΚΤΥΩΣΗ!

STEAM SUMMER SCHOOL από τη ΔΙΚΤΥΩΣΗ!

Το κέντρο Τεχνολογίας και Ρομποτικής της ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ...

Η γιορτή των Αγίων Αναργύρων στη Μητρόπολη Βέροιας

Η γιορτή των Αγίων Αναργύρων στη Μητρόπολη Βέροιας

Το διήμερο 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου, εορτάστηκε στην...

Δωρεά χειρουργικών μασκών στο Γηροκομείο Νάουσας από το Σωματείο ΔΕΣΜΟΣ

Δωρεά χειρουργικών μασκών στο Γηροκομείο Νάουσας από...

Το μη κερδοσκοπικό σωματείο ΔΕΣΜΟΣ δώρησε  σήμερα 1...

Ευχαριστίες των

Ευχαριστίες των "Παιδιών της Άνοιξης" προς το...

Την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020 υπογράφτηκε στο Δημαρχείο της...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Διευκρινήσεις του προέδρου της ΔΕΥΑΒ μετά τις διακοπές νερού στο ΜακροχώριΜετά τα παράπονα που εξέφρασαν κάτοικοι του Μακροχωρίου για τις νυχτερινές διακοπές νερού στις οποίες προχώρησε η ΔΕΥΑΒ λόγω...

Πρότζεκτ Τρία Πέντε Πηγάδια: Μοχλός ανάπτυξης του τουρισμού για 12 μήνεςΤα Τρία Πέντε Πηγάδια είναι ένα από τα παλαιότερα και εμβληματικά χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Ξεκίνησε από την τοπική κοινωνία και...

Το νέο τραγούδι των Μουζικάνων, της  μπάντας των νεαρών, που φοιτούν στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας @@ads-307@@Στίχοι και Μουσική σμίγουν σε μελωδίες που ενώνουν στοιχεία balkan  ήχων με αποχρώσεις της jazz. Ο «έρωτας»...

-Τι λένε στο «Λαό», αγρότες, Αστυνομία και ΔΕΔΔΗΕ για το θέμαΜε ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο περιέγραψε στα Λαϊκά&Αιρετικά στον ΑΚΟΥ 99.6, ο Φίλιππος Πειμανίδης, ένας από τους αγρότες στα Παλατίτσια , την κλοπή για...