Βεροιώτικα και Λαογραφικά  επ' ευκαιρία της σημερινής εορτής - Ο Μέγας Θεολόγος  ο μαθητής και Ευαγγελιστής  ναός του 13ου αι. στη Βέροια

Βεροιώτικα και Λαογραφικά επ' ευκαιρία της σημερινής εορτής - Ο Μέγας Θεολόγος ο μαθητής και Ευαγγελιστής ναός του 13ου αι. στη Βέροια

O Ιωάννης, γιος του Ζεβεδαίου και της Σαλώμης γεννήθηκε στο μικρό χωριό Βηθαϊσδά της Γαλιλαίας και καθώς η οικογένειά του ήταν φτωχή αναγκάσθηκε από μικρός να βοηθά τον πατέρα του, που ήταν ψαράς στη λίμνη, για να εξοικονομούν τα προς το ζην της οικογένειάς τους.



Αρχικά υπήρξε μαθητής του Ιωάννη του Πρόδρομου του Βαπτιστή και αργότερα ήταν από τους πρώτους που έγινε μαθητής του Χριστού, όπως και ο αδερφός του Ιάκωβος. Ήταν ο μικρότερος σε ηλικία μαθητής και ίσως ο πιο αγαπητός που ο Χριστός αποκαλούσε Βοαναργές που σημαίνει Υιός της Βροντής.

Ακολουθούσε παντού τον Χριστό και ήταν παρών στη Μεταμόρφωση στο όρος Θαβώρ, στην Ανάληψη στο όρος των Ελαιών και φυσικά στην Σταύρωση. Τον Ιωάννη μάλιστα ο Χριστός διάλεξε για προστάτη της Παναγίας την οποία φρόντιζε μέχρι την Κοίμησή της.

Μετά την Πεντηκοστή κήρυξε το Λόγο του Θεού κυρίως στην Έφεσο αλλά και σε άλλες περιοχές της Ασίας κάνοντας μάλιστα αρκετά θαύματα. Η διδασκαλία του εκνεύρισε τους Ρωμαίους ειδωλολάτρες που τον συνέλαβαν και υπέβαλαν σε πολλά βασανιστήρια. Όλα τα υπέμεινε με θαυμαστή καρτερία και πίστη γι’ αυτό και με διαταγή του αυτοκράτορα Δοματιανού εξορίσθηκε το 9 μ.Χ. στην Πάτμο.

Στην Πάτμο συνέχισε το αποστολικό του έργο και τα θαύματα και σύντομα πίστεψαν στο Χριστό οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού, στο οποίο και στο ψηλότερο σημείο ενός υψώματος δεσπόζει το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου ενώ λίγο χαμηλότερα στο ίδιο ύψωμα βρίσκεται, σε εσοχή ενός βράχου, το «Σπήλαιο της Αποκαλύψεως» όπου ο Ιωάννης, με τη βοήθεια του μαθητή του Πρόχορου, έγραψε την «Αποκάλυψη», μία από τις πηγές της θρησκείας μας.

Το 98 μ.Χ., μετά τη λήξη της εξορίας του, επέστρεψε στην Έφεσο όπου με τη βοήθεια του Θεού συνέγραψε το «κατά Ιωάννη» Ευαγγέλιο, το 4ο στη σειρά.

Πέθανε σε ηλικία 105 χρονών και η μνήμη του τιμάται στις 8 Μαΐου ενώ στα 26 Σεπτεμβρίου τιμάται η μετάστασή του μετά από τριήμερη ταφή.

Ο Ιωάννης, που υπήρξε υπέροχος χαρακτήρας και τον διέκρινε πίστη, αφοσίωση, αγνότητα και υπακοή, ονομάσθηκε Θεολόγος εξαιτίας των υψηλών θεολογικών νοημάτων και της σημαντικής Χριστολογίας αλλά και γιατί πρώτος ο Ιωάννης αποκάλεσε τον Υιό του Θεού «Λόγο». «Εν αρχή ην ο Λόγος και ο Λόγος ην προς τον Θεό και ο Θεός ην ο Λόγος».

 




Ο ναός στη Βέροια

Από τις πρώτες εκκλησίες που κτίσθηκαν στη Βέροια τα βυζαντινά χρόνια είναι ο Άγιος Θεολόγος που βρίσκεται στην οδό Βενιζέλου κοντά στην αφετηρία των Αστικών Λεωφορείων.

Χρονολογείται από τις αρχές του 13ου αιώνα. Υπέστη όμως πολλές και σημαντικές καταστροφές και επισκευάστηκε κατά τα τέλη του 17ου αιώνα ή αρχές του 18ου αιώνα. Από τον αρχικό ναό, σώζεται το μέρος του Ιερού Βήματος όπως και κάποιες τοιχογραφίες της περιόδου που πρωτοκτίστηκε.

Ανάμεσα στις τοιχογραφίες εντύπωση προκαλούν η «Θεοτόκος» δεόμενη με δύο Αγγέλους, ο «Ευαγγελισμός», η «Γέννηση του Χριστού», η «Αποκαθήλωση» και ο «Ιωάννης ο Θεολόγος». Υπάρχουν ακόμη νεότερες τοιχογραφίες του 14ου και του 17ου αιώνα.

Ο ναός είναι τρίκλιτος, βασιλική με δίριχτη ξύλινη στέγη η οποία ανακαινίσθηκε τα τελευταία χρόνια ενώ αξιοπαρατήρητο είναι πως η είσοδος στον ναό είναι χαμηλότερα από το σημερινό ύψος της οδού Βενιζέλου. Επειδή το ίδιο συμβαίνει και με την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στην ίδια οδό αλλά και με την πάλαι ποτέ εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στον ίδιο δρόμο μας επιτρέπει να συμπεράνουμε πως η οδός Βενιζέλου ήταν παλαιότερα πιο χαμηλή.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή η Αικατερίνη Παντελή σε ηλικία 67 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Αικατερίνη Παντελή σε ηλικία 67 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Παρασκευή 26...

Πρόγραμμα κίνησης του  Μητροπολίτου κ. Παντελεήμονος για τη Μεγάλη Εβδομάδα 2024

Πρόγραμμα κίνησης του Μητροπολίτου κ. Παντελεήμονος...

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και...

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ   Ν.  ΗΜΑΘΙΑΣ:  Ενημέρωση για τα μέτρα  της  αντιπυρικής  περιόδου

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ: ...

Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης προς τους πολίτες,...

Η Αρχή Πολιτικής  Αεροπορίας απαντάει στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» για τη Δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας απαντάει στην Ερώτηση...

Στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» που συνυπογράφει...

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας...

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας Γιοβανόπουλος

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας...

Ο πρώην βουλευτής Ημαθίας και στέλεχος του κόμματος...

Εορτασμός  202ης επετείου  ολοκαυτώματος της Νάουσας κατά την  επανάσταση του 1822-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εορτασμός 202ης επετείου ολοκαυτώματος της Νάουσας...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2024• Χώρος Τέχνης «Ναϊάς», ώρα 18:00:...

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης Τσιρίκας από την Αλεξάνδρεια

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης...

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός επιχειρηματίας, Άκης Τσιρίκας, από την Αλεξάνδρεια. @@ads-588@@Το τροχαίο έγινε στις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του στο Νησί. Το...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...