Συνέντευξη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μαγκριώτη στον ΑΚΟΥ 99.6 - Η Βέροια έπρεπε να έχει φυσικό αέριο εδώ και χρόνια!

Συνέντευξη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μαγκριώτη στον ΑΚΟΥ 99.6 - Η Βέροια έπρεπε να έχει φυσικό αέριο εδώ και χρόνια!


Με ξεκάθαρες θέσεις και απαντήσεις επάνω στο φλέγον ζήτημα της απένταξης της Βέροιας από το φυσικό αέριο, μίλησε το μεσημέρι της Δευτέρας στον ΑΚΟΥ 99.6 και την εκπομπή ΛΑΙΚΑ&ΑΙΡΕΤΙΚΑ, ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης. Ο πρώην υπουργός απέδωσε τις κύριες ευθύνες για την εξέλιξη στην προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και στην  διαχειριστική ανεπάρκεια της Περιφέρειας, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση της Ν.Δ. να πει την αλήθεια και να προχωρήσει σε διαγωνισμούς για να υλοποιηθεί το έργο, αφού όπως τόνισε η Βέροια έπρεπε να έχει φυσικό αέριο εδώ και χρόνια.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Σύμφωνα με την «πράσινη ατζέντα» της Ε.Ε. υποχρεούμαστε ως κράτος να ολοκληρώσουμε πλήρως την εγκατάσταση φυσικού αερίου μέχρι το 2040. Η ταλαιπωρία είναι πρωτόγνωρη, δυστυχώς η Βέροια, όπως και τα Γιαννιτσά θα μπορούσαν να έχουν εγκαταστάσεις φυσικού αερίου εδώ και χρόνια. Οι ενεργειακές ανάγκες ευρύτερα στην Β. Ελλάδα, λόγω θέρμανσης είναι αυξημένες και ενώ θα έπρεπε ο πολίτης να απολαμβάνει φθηνή και οικολογική ενέργεια δυστυχώς έχουμε κάνει τα εύκολα-δύσκολα».

Κατά την γνώμη σας που έγκειται το πρόβλημα της απένταξης της Βέροιας από το φυσικό αέριο;

Το πρόβλημα ξεκινά την περίοδο του 3ου μνημονίου κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όταν ψηφίστηκε και το νομοσχέδιο για την δημιουργία της ΔΕΔΑ. Η ΔΕΔΑ συγκροτήθηκε με σκοπό να κατασκευάσει δίκτυα φυσικού αερίου εκτός των τριών που ήδη υπήρχαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία. Ενώ έχουν περάσει 5 χρόνια, η κατασκευή των δικτύων δεν είναι ιδιαίτερη υπόθεση, ούτε εξαιρετικά δαπανηρή και δεδομένης της μεγάλης ζήτησης στην Β. Ελλάδα, δεν έχει καταφέρει σχεδόν τίποτα. Η ΔΕΔΑ με ελλιπή χρηματοδότηση, αφού η πηγή της που θα ήταν η αναπτυξιακή τράπεζα ενεργοποιήθηκε μόλις στις μέρες μας λόγω κορωνοϊού, προχώρησε μόνο στην ενεργοποίηση κάποιων ήδη υφιστάμενων δικτύων στις Σέρρες και την Κατερίνη μικρής όμως δυναμικότητας περίπου 500-600 καταναλωτών. Εάν από τότε άφηναν με την κρατική στήριξη και την χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ να αναπτυχθούν τα δίκτυα, αφού ο ανταγωνισμός στον χώρο του φυσικού αερίου είναι μεγάλος, η Βέροια θα είχε ήδη φυσικό αέριο.

Την προοπτική κατασκευής του δικτύου φυσικού αερίου από ιδιώτες την θεωρείτε λύση;

 Η δημιουργία και η ανάπτυξη των δικτύων φυσικού αερίου στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη έγιναν από την σύμπραξη του δημοσίου με τους ιδιώτες. Πρόκειται για ένα μοντέλο που λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια, το κράτος ενώ προχώρησε στην ιδιωτικοποίηση των κεντρικών δικτύων των μεγάλων πόλεων, ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρετώντας τον κρατισμό θέλησε να ψηφίσει έναν νόμο που θα κρατούσε κρατικά τα περιφερειακά δίκτυα φυσικού αερίου, χωρίς χρήματα και συνέχισε να παλεύει ο ΔΕΔΑ με προθεσμίες που δεν μπορούσε να τηρήσει, λάμβανε παρατάσεις από την ΡΑΕ, αλλά δυστυχώς όπως ήταν αναμενόμενο τίποτα δεν μπόρεσε να κάνει όχι μόνο στην Βέροια, αλλά πουθενά σε όλη την Ελλάδα. Η ΡΑΕ ήταν υποχρεωμένη τηρώντας τη νομοθεσία που επιβάλλεται και από την Ε.Ε. για την προστασία από το κρατικό ολιγοπώλιο και τον αθέμιτο ανταγωνισμό να εφαρμόσει το νόμο.

 

 

Η παρούσα κυβέρνηση της Ν.Δ. φέρει ευθύνες για την κατάσταση;

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. που λέει ότι είναι μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση έπρεπε να γνωρίζει το πρωτοφανές αδιέξοδο. Ενώ δηλαδή έχει απελευθερωθεί πλήρως η ενέργεια, προσπαθούμε να διατηρήσουμε κρατικό το δίκτυο. Προφανώς περίμεναν να περάσουν και οι οριακές προθεσμίες, αλλά φαίνονται ανέτοιμοι, αφού δεν τολμούν να πουν την αλήθεια ότι με βάση το θεσμικό καθεστώς και την πραγματικότητα, θα πρέπει να προχωρήσουν σε διαγωνισμούς και να αναλάβουν ιδιώτες την κατασκευή με την συγχρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, το οποίο όμως δεν υπάρχει. Πριν από ένα μήνα το υπουργείο Ανάπτυξης πήρε από τις Περιφέρειες κονδύλια 8 δις ευρώ που προορίζονταν για έργα για να χρησιμοποιηθούν για μέτρα κατά του κορωνοϊού. Οι Περιφέρειες πλέον δεν μπορούν να τα χρηματοδοτήσουν.

Γιατί δεν υπήρξαν δυναμικές αντιδράσεις από τις Περιφέρειες για την απώλεια του ΕΣΠΑ;

 Η Περιφέρεια από την πλευρά της διακηρύσσει ότι έχει χρηματοδοτήσει, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχει χρηματοδοτήσει απολύτως τίποτα. Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης έγινε από την ιδιωτική εταιρία. Στις αντιδράσεις τους οι Περιφέρειες θα λάμβαναν την απάντηση από τον υπουργό ότι παίρνει τα χρήματα γιατί δεν μπορούν να τα απορροφήσουν και θα χαθούν. Να γνωρίζετε ότι άσχετα με τους επικοινωνιακούς τίτλους που χρησιμοποιούν κάποιοι για εσωτερική κατανάλωση και ανακηρύσσονται πρωταθλητές στην απορρόφηση, μεσοσταθμικά σε  όλη την χώρα η συμβασιοποίηση κυμαίνεται στο ίδιο επίπεδο μόλις στο 20-25%. Σε 8 μήνες εκπνέει το τρέχον πρόγραμμα ΕΣΠΑ και έχουν συμβασιοποιηθεί πολύ λίγα έργα. Δυστυχώς υπάρχει μεγάλη διαχειριστική ανεπάρκεια, ενώ με στοιχεία η απορρόφηση όταν ήταν κρατικές οι περιφέρειες ήταν μεγαλύτερη, ανεξαρτήτως κομμάτων. Μεγάλη ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και των περιφερειαρχών που επανεξελέγησαν, που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία, αφού δεν προετοίμασαν και δεν προχώρησαν τίποτα.

Η είδηση της απένταξης πόλεων από το φυσικό αέριο φάνηκε σα να αιφνιδίασε την πολιτική εξουσία. Εκτιμάτε ότι δεν γνώριζαν την κατάσταση;

  Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης δεν ενημερώθηκε από την πρώτη κιόλας εβδομάδα για τα πρότζεκτ που τρέχουνε. Ωστόσο εκτιμώ ότι περίμεναν να περάσουν οι προθεσμίες, να σκάσει το θέμα για να το χρεώσουν στην προηγούμενη κυβέρνηση, αντί να προσπαθήσουν να το επιλύσουν. Θα μπορούσε εύκολα να κάνει η κυβέρνηση της Ν.Δ. έναν επανασχεδιασμό μόλις ανέλαβε την εξουσία, να ενημερώσει ότι είναι άκαρπες οι προσπάθειες τις ΔΕΔΑ, αφού οι συνεχείς παρατάσεις που λαμβάνει από την ΡΑΕ δεν έχουν αποτέλεσμα και να προχωρήσει στην λύση των διαγωνισμών που θα μπορούσε να συμμετέχει και η ΔΕΔΑ και ιδιώτες. Το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν προχωρά καν σε ανακοινώσεις, φοβούμενο τις βολές της αντιπολίτευσης, ότι προχωρούν σε ξεπούλημα σε ιδιώτες. Η κυβέρνηση να πει την αλήθεια και να συνεργαστεί με τις Περιφέρειες για να προχωρήσει το έργο.

Σε προσωπικό επίπεδο ο Γιάννης Μαγκριώτης θα έχει ενεργή ανάμειξη στην πολιτική ζωή;

Συνεχίζω να είμαι ενεργός πολίτης και πολιτικός με την εμπειρία και τις γνώσεις που έχω αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια. Παραμένω στο χώρο του ΚΙΝΑΛ και της σοσιαλδημοκρατίας, παρότι έχω σημαντικές διαφωνίες σε πολλά θέματα. Θα διαφανεί στο μέλλον αν οι απόψεις μου θα ληφθούν υπόψη και θα αξιοποιηθούν, προσωπικά επιθυμώ να είμαι χρήσιμος για την Θεσσαλονίκη και για την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και να συμβάλλω στην ανάπτυξη τους και στην επίλυση των προβλημάτων τους.    

                                                                                                                Ζήσης Μιχ. Πατσίκας

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή η Ελισάβετ Σπυρ. Πασσιά σε ηλικία 86 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ελισάβετ Σπυρ. Πασσιά σε ηλικία 86...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 20 Απριλίου 2024...

Έφυγε από τη ζωή η Ολυμπία Καμπούρογλου σε ηλικία 76 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ολυμπία Καμπούρογλου σε ηλικία 76...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 20 Απριλίου 2024...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια την Κυριακή 21 Απριλίου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια...

Αποβλέποντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας, λόγω εργασιών διαγράμμισης

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας,...

 Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για 20 απάτες, απο το 2022,  σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας -Κατάφεραν να αποσπάσουν από τα θύματά τους πάνω από 138.000 ευρώ

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για...

Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική έρευνα των...

Νέα παράταση  για τον κανονισμό  Πυροπροστασίας  Ακινήτων  εντός ή πλησίον  δασικών εκτάσεων

Νέα παράταση για τον κανονισμό Πυροπροστασίας ...

Ο Δήμος Βέροιας ενημερώνει τους δημότες του, ότι με την...

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα - Το Πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα -...

Την Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, θα φτάσει στην πόλη της...

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...