ΣΥΡΙΖΑ: οι επιστροφές από Ε.Ε για καταλογισμούς να δοθούν για στήριξη των  αγροτών

ΣΥΡΙΖΑ: οι επιστροφές από Ε.Ε για καταλογισμούς να δοθούν για στήριξη των αγροτών

 

Από το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποιούνται τα εξής:

«Νέα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δικαιώνει την χώρα μας και επιστρέφει στα κρατικά ταμεία 166 εκατ. ευρώ σε συνέχεια της προηγούμενης απόφασης του Φεβρουαρίου 2020 που και πάλι μας δικαίωσε επιστρέφοντας άλλα 280 εκατ., που είχαν παρακρατηθεί από κοινοτικές ενισχύσεις καθώς είχε κριθεί πως παραβιάστηκε η κοινοτική νομοθεσία από τις ενισχύσεις σε βοσκοτόπια.

Και οι δύο υποθέσεις είχαν να κάνουν με την νομιμότητα κατανομής ενισχύσεων σε μη επιλέξιμα βοσκοτόπια μετά από ελέγχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,μεταξύ 2009-2011και 2012-2013, με τους οποίους ελέγχους κρίθηκε ότι είχε παραβιαστεί από τη χώρα μας ο ευρωπαϊκός κανονισμός για τον ορισμό του επιλέξιμου βοσκότοπου. Οι δύο αποφάσεις εκδόθηκαν μετά από αναιρέσεις που κατέθεσε η ελληνική πλευρά στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά αυτών των καταδικαστικών αποφάσεων του πρωτοβάθμιου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ο μέχρι το 2017 ισχύων κοινοτικός ορισμός των βοσκοτόπων απέκλειε από την επιλεξιμότητα για την είσπραξη κοινοτικών ενισχύσεων παραδοσιακά βοσκήσιμες εκτάσεις στη χώρα μας.

Μετά από επίμονες προσπάθειες όμως της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και σε συνεργασία με χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, που είχαν αντίστοιχα προβλήματα, καταφέραμε να διευρυνθεί ο ορισμός των βοσκοτόπων.

Σύμφωνα με το νέο ορισμό δίνεται η δυνατότητα να γίνουν επιλέξιμες προς ενίσχυση πληθώρα φυσικών βοσκήσιμων πόρων, όπως τα θαμνολίβαδα και τα δασολίβαδα, τα οποία παρέχουν τροφή στα ζώα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Αυτή η 'πολιτική κατάκτηση' της κανονιστικής διεύρυνσης του ορισμού των βοσκοτόπων έδωσε και το κατάλληλο πλαίσιο και επιχειρήματα για την δικαστική δικαίωση.

Η σημερινή κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει τάχιστα αυτή την προσπάθεια και να  αυξήσει τις βοσκήσιμες εκτάσεις της χώρας κάτι που θα συμβάλει έτσι και στην μείωση της προκλητικά υψηλής, αλλά και πλασματικής ταυτόχρονα, ανά εκτάριο ενίσχυσης που εμφανίζει την χώρα μας να απολαμβάνει διπλάσια από τον κοινοτικό μέσο όρο ενίσχυση ανά εκτάριο, όταν αντίθετα στην ανά αγροτική εκμετάλλευση ενίσχυση βρίσκεται κοντά στο μισό της κοινοτικής ενίσχυσης.

 

Εν μέσω της κρίσης που βιώνει ο αγροτικός κόσμοςκαι ειδικότερα οι κτηνοτρόφοι μας, καλούμε την κυβέρνηση να κατευθύνει τους πόρους αυτούς προς την στήριξη της αγροτικής μας οικονομίας και του αγροτικού μας πληθυσμού.Δεν μπορεί να διαγράφονται με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου 446 εκατ. καταλογισμών και η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και η κυβέρνηση να περιορίζονται στην ανακοίνωση 150 εκατ. για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, και αυτά να καταβάλλονται χωρίς σχέδιο και με το σταγονόμετρο». 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας-Νόμιμες οι εκλογές του Οκτωβρίου  στον Δήμο Αλεξάνδρειας, παραμένει δήμαρχος ο Παναγιώτης Γκυρίνης

Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας-Νόμιμες οι...

Δεν θα διεξαχθούν εκ νέου δημοτικές εκλογές στον Δήμο...

Έφυγε από τη ζωή η Καλλιόπη Ηλιάδου σε ηλικία 66 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Καλλιόπη Ηλιάδου σε ηλικία 66 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Παρασκευή 29 Μαρτίου...

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Κων. Στούκας σε ηλικία 86 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Κων. Στούκας σε ηλικία 86...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Παρασκευή 29 Μαρτίου...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας γιορτάζει φέτος έναν...

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024...

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό κάλεσμα στη δράση της «Λευκής Νύχτας»

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό...

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας απευθύνει...

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο Βέροιας

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο...

Το  1ο Γυμνάσιο Βέροιας «Φιλίππειο»,  το 1ο ΓΕΛ ...

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την αναβάθμιση του οδικού φωτισμού στο Δήμο Αλεξάνδρειας

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την...

Ξεκίνησε να υλοποιείται το έργο, Βελτίωση Οδικής...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...