Φρόσω Καρασαρλίδου: Τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους επαγγελματοβιοτεχνών, εμπόρων και επιχειρήσεων για τις επιπτώσεις της πανδημίας στον επιχειρηματικό κλάδο

Φρόσω Καρασαρλίδου: Τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους επαγγελματοβιοτεχνών, εμπόρων και επιχειρήσεων για τις επιπτώσεις της πανδημίας στον επιχειρηματικό κλάδο

Την Τρίτη 12 Μαΐου ο Τομέας Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και η  βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου, πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Γεώργιο Μπίκα, τους προέδρους των Ομοσπονδιών Επαγγελματοβιοτεχνών Βέροιας και Νάουσας κ. Λάζαρο Ασλανίδη και Χρήστο Φραγκότση, τους προέδρους των Εμπορικών Συλλόγων Βέροιας και Αλεξάνδρειας κ. Αθηνά Τσιπουρίδου- Πλάτσικα και Γεώργιο Δημητριάδη, καθώς και τον επιχειρηματία κ. Βασίλη Χαλκίδη, πρόεδρο της ΕΛΒΙΖ (ζωοτροφές) και του ομίλου Ευρωφάρμ (γεωργικά εφόδια και υπηρεσίες).

 

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης οι: Νίκος Παππάς, πρώην υπουργός Ψηφιακής διακυβέρνησης και τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, Γιώργος Τσίπρας, αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας, Νίκος Σκορίνης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ – υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθώς και ο συντονιστής της ΝΕ Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Αναστάσιος Κωστόπουλος.

 

Έγινε διεξοδική και εποικοδομητική συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξαιτίας της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Στη συζήτηση κατατέθηκαν σκέψεις, προβληματισμοί και προτάσεις που αφορούσαν στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων την “επόμενη ημέρα”. Αναγνωρίστηκαν από όλους τους συμμετέχοντες τα μεγάλα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν, κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις, με έκδηλο το φόβο ότι πολλές δεν θα αντέξουν, γεγονός που θα επιφέρει δραματική αύξηση της ανεργίας.

 

Στην τηλεδιάσκεψη τονίστηκε η αναγκαιότητα λήψης μέτρων που θα αφορούν σε αναμόρφωση φόρων και εισφορών, όπως ΦΠΑ και ΕΦΚΑ, κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος, κατάργηση της προκαταβολής φόρου, αναστολή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων τουλάχιστον μέχρι τέλος του έτους, σε μηδενισμό δημοτικών τελών και μείωση των ενοικίων, άτοκη  δανειοδότηση των μικρών επιχειρήσεων, επιδότηση των θέσεων εργασίας και στήριξη του αγροτικού τομέα.

 

Επίσης, ως αναγκαία θεωρείται η άμεση καταβολή των 800 ευρώ σε όλες τις επιχειρήσεις, καθώς και το δικαίωμα για υποβολή διορθωτικών αιτήσεων σε όσες επιχειρήσεις δεν “έτυχαν” της επιχορήγησης, αλλά και η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών σε 120 δόσεις.

 

Η βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου, στην παρέμβασή της, τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία που έχουν για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη της περιοχής οι υποδομές των μεγάλων δημοσίων έργων για να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες μας ως νομός και τα οποία η κυβέρνηση της Ν.Δ. αντί να τα αναπτύξει περαιτέρω τα ακύρωσε όπως:

•    Η σιδηροδρομική Εγνατία που θα μας συνδέσει με το “δρόμο του μεταξιού”.

•    Ο κάθετος οδικός άξονας με βόρεια Ευρώπη αντί μέσω Ιταλίας που θα

μείωνε κατά 50%περιπου το κόστος και το χρόνο μεταφοράς των νωπών μας

αγροτικών προϊόντων.

• Το εμπορευματικό κέντρο στο στρατόπεδο Γκόνου.

• Η απένταξη από το πενταετές πρόγραμμα της ΡΑΕ του φυσικού αερίου που θα θέρμαινε τα χιλιάδες στρέμματα θερμοκηπίων, θα παρείχε φθηνή ψύξη και θέρμανση στα διαλογητήρια, ψυγεία, κονσερβοποιεία και γενικά σε όλες τις επιχειρήσεις και νοικοκυριά του νομού.

 

Ο Ν. Παππάς παρουσίασε το εμπροσθοβαρές πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα να ληφθούν άμεσα μέτρα προκειμένου να συγκρατηθεί η οικονομική κρίση, χωρίς απώλειες θέσεων εργασίας. Από την πλευρά του, ο Γιώργος Τσίπρας ανέφερε ότι είναι αναγκαίο να ληφθούν οριζόντια μέτρα εμπροσθοβαρή που θα τονώσουν τη ρευστότητα και ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η μείωση των φορολογικών συντελεστών και η αναστολή φορολογικών-τραπεζικών υποχρεώσεων. Κρίσιμο επίσης θα είναι να υπάρξει ένα γενναίο πρόγραμμα αντιμετώπισης των άμεσων αναγκών, που θα τονώσει τον πληγέντα κλάδο. Ακόμη, τόνισε ότι πρέπει να βρεθούν καινούργια εργαλεία χρηματοδότησης και η δανειοδότηση των επιχειρήσεων να γίνει με κριτήρια διαφορετικά από εκείνα των τραπεζών. Ο Νίκος Σκορίνης προσέθεσε ότι αυτή η διαδικασία επαφής που πραγματοποιείται μεταξύ των φορέων, που λαμβάνουν μέρος στη τηλεδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολύ σημαντική. Τόνισε ότι θα πρέπει να αποτραπεί ο “ξαφνικός” θάνατος των επιχειρήσεων και γενικότερα της οικονομίας. Είναι κρίσιμο οι παραγωγικοί φορείς να προχωρήσουν όλοι μαζί με σύμπνοια, έτσι ώστε να αποτραπεί το μοιραίο για την επιχειρηματικότητα.

 

Τέλος, συμφωνήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες να συνεχιστούν οι συναντήσεις στο επόμενο διάστημα, που θα υπάρχουν και συγκεκριμένα δεδομένα ως προς την εικόνα της αγοράς.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δωρεά του Ροταριανού Ομίλου Βέροιας στο Νοσοκομείο για την καταπολέμηση του COVID-19

Δωρεά του Ροταριανού Ομίλου Βέροιας στο Νοσοκομείο...

Την Πέμπτη 4 Ιουνίου παρουσία του Διοικητή της 2484...

Τι (και πότε) να μην τρώτε στα εστιατόρια: μια χρυσή λίστα του Άντονι Μπουρντέν

Τι (και πότε) να μην τρώτε στα εστιατόρια: μια χρυσή...

ση η λαχτάρα του να απολαύσει κανείς το αγαπημένο του...

Αξίες που έσβησαν ή αντικαταστάθηκαν (β)

Αξίες που έσβησαν ή αντικαταστάθηκαν (β)

Του ιερέως: Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΣυνεχίζουμε, φίλοι...

Μηνιαία δραστηριότητα των Αστυνομικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας του μήνα Μαΐου 2020

Μηνιαία δραστηριότητα των Αστυνομικών Υπηρεσιών...

 Κατά τη διάρκεια του μήνα Μαΐου του 2020, στις...

Δήμος Βέροιας: Μεταφορά οστών σε χωνευτήριο, όσων πέθαναν έως το τέλος του 1980

Δήμος Βέροιας: Μεταφορά οστών σε χωνευτήριο, όσων...

--Όσοι επιθυμούν να τα μεταφέρουν σε άλλα κοιμητήρια...

18.ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ ΤΟ 1821. -

18.ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ ΤΟ 1821. - "Εγώ...

Γράφει ο Παν. Παπαδόπουλος-ΦιλόλογοςΟ Αθανάσιος...

Τρείς  εβδομάδες Linasexclusive jewels store στη Βέροια

Τρείς εβδομάδες Linasexclusive jewels store στη Βέροια

 Η μεγάλη αγάπη μας, ο ενθουσιασμός , η ολοκληρωτική...

Γερασμένα δένδρα... αλλά με φορτίο πολιτισμού!!! *Του Πάρη Παπακανάκη

Γερασμένα δένδρα... αλλά με φορτίο πολιτισμού!!! *Του...

Φωτό: Γενική άποψη της Βέροιας στα 1916  (Αρχείο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 Η μεγάλη αγάπη μας, ο ενθουσιασμός , η ολοκληρωτική αφοσίωση και η αποφασιστικότητα για την εκπλήρωση του στόχου μας, μας οδήγησε εν μέσω μιας πρωτόγνωρης για τον πλανήτη υγειονομικής κρίσης να τολμήσουμε...

Φωτό: Γενική άποψη της Βέροιας στα 1916  (Αρχείο Γεώργιου Παπασουλιώτη)Έχουμε την τύχη αλλά ταυτόχρονα και το βάρος πολιτισμικής ευθύνης να διαβιούμε σε μία πόλη με αδιάλειπτη κατοίκηση που χάνεται στα βάθη...

Άμεσα ήταν τα αντανακλαστικά του ΕΚΑΒ, αλλά και των πληρωμάτων δύο μοτοσυκλετών της Ομάδας ΔΙΑΣ που εκλήθησαν πριν λίγο και συγκεκριμένα στις 7.30 το απόγευμα στην συμβολή των οδών Κωττουνίου και...

Με αισθήματα αγωνίας των ιδιοκτητών τους, για την πορεία του φετινού καλοκαιριού, άνοιξαν χθες  Δευτέρα 1 Ιουνίου τα ξενοδοχεία της Ημαθίας, με νέους όρους λόγω της πανδημίας, για τους οποίους ενημερώθηκαν...