ΤΟΠΙΚΑ

Συνεδρίασε χθες με τηλεδιάσκεψη, αλλά και μικροεντάσεις το δημοτικό συμβούλιο Βέροιας

Συνεδρίασε χθες με τηλεδιάσκεψη, αλλά και μικροεντάσεις το δημοτικό συμβούλιο Βέροιας

 Παράδοση της Γέφυρας Κούσιου τέλος Ιουνίου, Μητρώο καλλιτεχνών από την ΚΕΠΑ, Τουρνουά στη μνήμη του Δ. Γκίμα και Επιτροπή για να τροποποιήσει τον κανονισμό του δημοτικού συμβουλίου

Με προσπάθεια από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Άρη Λαζαρίδη να μην «ξεχειλώσει» χρονικά η συνεδρίαση, υπήρξε πίεση και χρονικό όριο στους συμβούλους για τις τοποθετήσεις τους. Έτσι τα προ ημερησίας τελείωσαν περίπου στις 20.30(δυόμιση ώρες) και στην συνέχεια προχώρησαν στη συζήτηση ενός εκτάκτου θέματος και των υπόλοιπων τακτικών θεμάτων. Τελευταίες εξελίξεις για το φυσικό αέριο, επανεκκίνηση της εστίασης και των δημοτικών σχολειών ήταν τα βασικά θέματα, ενώ η πρόταση για να τιμηθεί ο Δημήτρης Γκίμας και η σύσταση μητρώου καλλιτεχνών από την ΚΕΠΑ είχαν ενδιαφέρον.   Γενικά δεν υπήρχε το ήρεμο κλίμα των προηγούμενων δύο τηλεδιασκέψεων και δεν έλειψαν σε κάποια σημεία στιγμιαίες εντάσεις.



  

Ο πρόεδρος Άρης Λαζαρίδης, απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα ολοκληρωθεί η γέφυρα Κούσιου, είπε ότι στο κατάστρωμα απομένει η ασφαλτόστρωση και η σύνδεση με τις δυο οδούς, την Ακροπόλεως και την Βλάχων Ηρωίδων και υπογράμμισε  ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου το έργο θα έχει παραδοθεί, εκτός αν υπάρξει κάτι έκτακτο και υπάρξει μια μικρή παράταση μέχρι το τέλος Ιουλίου. Το έκτακτο θέμα που έφερε ο πρόεδρος, αφορούσε την συγκρότηση επιτροπής για την επικαιροποίηση και τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, με την πρόταση από κάθε παράταξη ενός προσώπου που θα συμμετέχει σε αυτήν. Από την παράταξη της πλειοψηφίας προτάθηκε από τον δήμαρχο ο Αλέξης Τσαχουρίδης, από την παράταξη της Γεωργίας Μπατσαρά προτάθηκε η Συρμούλα Τζήμα-Τόπη(λόγω της ιδιότητάς της ως νομικού όπως διευκρίνισε η κα Μπατσαρά), από την παράταξη του Παύλου Παυλίδη ο Γιώργος Μιχαηλίδης, από την παράταξη του ο Αντώνης Μαρκούλης πρότεινε και έγινε αποδεκτή η κυκλική συμμετοχή ανά συνεδρίαση των Κωνσταντίνου Τροχόπουλου, Κυριάκου Θεοδωρίδη και Πετρίνας Μουχτάρη, ο Δημήτρης Τσανακτσίδης από την παράταξη «Δικαίωμα για νέα Βέροια» και από την Λαϊκή Συσπείρωση ο Γιώργος Μελιόπουλος με αναπληρωτή τον Γιάννη Τσαναξίδη. Στην επιτροπή ως συντονιστής θα συμμετέχει ο πρόεδρος Άρης Λαζαρίδης, ενώ θα συμμετέχουν ο Δημήτρης Πυρινός και ο Μιχάλης Σουμελίδης από το προεδρείο.





Προ ημερησίας  

Για μια ακόμη συνεδρίαση ο Παύλος Παυλίδης απεύθυνε αρκετά ερωτήματα στην τοποθέτησή του, όπως αν έπρεπε να υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τις εξελίξεις με το φυσικό αέριο, ζήτησε στοιχεία για το ταμείο του ΚΑΠΑ, ενώ κάποια στιγμή «εγκάλεσε» τον πρόεδρο γιατί δεν προστατεύει τον απόντα σύμβουλό του Γ. Γουλτίδη από αναφορές που γίνονται στο πρόσωπό του και γιατί δεν παρατηρεί αντιδημάρχους και προέδρους που δεν απαντούν συγκεκριμένα στα ερωτήματά του και μιλούν γενικά.



Ο Αντώνης Μαρκούλης πρότεινε να διοργανώνεται  από τον δήμο κάθε καλοκαίρι στη μνήμη του εκλιπόντα «γίγαντα», όπως τον χαρακτήρισε, Δημήτρη Γκίμα, τουρνουά μπάσκετ παιδιών που θα φέρει το όνομά του.



 Ο αντιδήμαρχος Ηλίας Τσιφλίδης εξέφρασε παράπονα για αναρτήσεις και δημοσιεύματα εναντίον του για εκμετάλλευση της διαδικασίας αιτήσεων από εργάτες γης. «Δεν είμαστε γραφείο εύρεσης εργασίας», απάντησε ενοχλημένος και ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία γίνεται με απόλυτη διαφάνεια προς εξυπηρέτηση των δημοτών. Παρενέβη ο δήμαρχος, αλλά και ο Παύλος Παυλίδης και ο Αντώνης Μαρκούλης στο θέμα και υπήρξε μικρή ένταση.



Ο αντιδήμαρχος Αλέξης Τσαχουρίδης απάντησε στο θέμα που έθεσε ο Δημήτρης Πυρινός για την ανάγκη ασφαλτόστρωσης δρόμου που οδηγεί στα Γιοτζαλίκια, λέγοντας ότι θα προχωρήσει άμεσα, αφού υπήρξε μια μικρή διακοπή των εργασιών από τον εργολάβο, αλλά θα ξεκινήσει άμεσα. Το ίδιο απάντησε και για την καθίζηση στο οδόστρωμα στο δρόμο προς Φυτειά, ενώ ενημέρωσε ότι μαζί με αρμόδια υπάλληλο πέρασαν από τα χωριά στα Πιέρια και των πρώην δήμων Απ. Παύλου και Δοβρά, κατέγραψαν τα προβλήματα στους δρόμους και τα πεζοδρόμια και θα προχωρήσουν σε εργασίες. Φυσικά υπογράμμισε την δυσκολία λόγω έλλειψης προσωπικού και γι’ αυτό περιμένει την  πρόσληψη των 8μηνιτών για να λυθούν προβλήματα. Τέλος για τις μπάρες στον πεζόδρομο της αγοράς είπε ότι λόγω της παρέμβασης της προέδρου του εμπορικού συλλόγου πήγε πίσω το θέμα και στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα έρθει το θέμα με τις τροποποιήσεις του προς ψήφιση. 



Ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος επιφυλάχθηκε να απαντήσει σε πολλά θέματα σε δια ζώσης συνεδρίαση και απάντησε στον Δημήτρη Πυρινό που έθεσε θέμα για την παιδική χαρά στους Αγ. Αναργύρους.  «Η παιδική χαρά είναι κλειστή και τα εξαρτήματα και παιχνίδια που λείπουν αφαιρέθηκαν για συντήρηση και θα τοποθετηθούν όταν ανοίξουν οι παιδικές χαρές», είπε ο αντιδήμαρχος.



Ο αντιδήμαρχος Στάθης Κελεσίδης αντέδρασε στην μομφή του Θόδωρου Θεοδωρίδη ότι δεν ενημερώνεται και έθεσε υπόψη ότι ενώ εκλήθη ο κ. Θεοδωρίδης σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου δεν παρέστη. Αυτό προκάλεσε την έκρηξη του Θ. Θεοδωρίδη που εν θερμώ απευθύνθηκε στον δήμαρχο είπε ότι παραιτείται και θέλησε να αποχωρήσει. «Εισαι αντιδήμαρχος γιατί αρνήθηκα να είμαι εγώ στη θέση σου» είπε στον αντιδήμαρχο Στ. Κελεσίδη σε πολύ οξύ ύφος, αλλά τελικά το θέμα έληξε χωρίς περαιτέρω κλιμάκωση.



Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ Στέργιος Διαμάντης ενημέρωσε ότι ενώ στις  15 Ιουνίου ξεκινούσε το έργο αλλαγής αμιάντου, λόγω των πανελληνίων εξετάσεων και για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των υποψηφίων αποφασίστηκε να ξεκινήσουν οι εργασίες την 1 Ιουλίου μετά τις εξετάσεις. Παράλληλα απάντησε σε σχετική ερώτηση ότι προχωρά σταδιακά η σύνδεση τμημάτων στο Μακροχώρι  με την αποχέτευση.



Ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ Θεόφιλος Κορωνάς χαρακτήρισε άκαιρη την πρόταση Γουλτίδη για μείωση χρηματοδότησης της ΚΕΠΑ και χρήση των κονδυλίων για τεχνικά έργα, αφού όλες οι εκδηλώσεις απλώς αναβλήθηκαν και μεταφέρθηκαν χρονικά. «Στο τέλος της χρονιάς όταν κάνουμε ταμείο και αν υπάρξει πλεόνασμα και εφόσον υπάρξει ανάγκη φυσικά και θα μπορούσαμε». Ωστόσο ανέφερε ότι υπάρχουν μειωμένα έσοδα λόγω κορωνοιού, αφού ούτε έγιναν εκδηλώσεις για να μισθώσει η ΚΕΠΑ τους χώρους της, ούτε από τις δραστηριότητες θα λάβει αντίστοιχα έσοδα. Επίσης μίλησε για το αρχείο Τσολάκη και Μουτσόπουλου που φυλάσσονται σε κτίριο πίσω από το 4ο Γυμνασιο. Κατέθεσαν  αίτημα για να παραχωρηθεί ολόκληρο το κτίριο στην ΚΕΠΑ(το παλιό δικαστικό μέγαρο αργεί ακόμη σχολίασε) για να γίνει έκθεση και παρόλο που δεν χρησιμοποιείται ο χώρος πλέον ως σχολείο, η επιτροπή παιδείας το απέρριψε. «Θα επανέλθουμε και ελπίζουμε να βρούμε πιο ώριμα μυαλά» συμπλήρωσε ο κ. Κορωνάς, ενώ σχολίασε ότι η  Συρμούλα Τζήμα μειοψήφησε και τάχθηκε υπέρ της αίτησης της ΚΕΠΑ. Τέλος ο κ. Κορωνάς με αφορμή την πρόταση της υπουργού Πολιτισμού θα προχωρήσουν σε δημόσια πρόσκληση προς όλους τους επαγγελματίες καλλιτέχνες της πόλης, αλλά  και της Νάουσας και  Αλεξάνδρειας, για σύσταση μητρώου, όπου θα φαίνεται με ποιους συνεργάστηκε η ΚΕΠΑ και με ποιους μπορεί μελλοντικά να συνεργαστεί.



Ο πρόεδρος του ΚΑΠΑ Λεωνίδας Ακριβόπουλος , συμφώνησε με την πρόταση Μαρκούλη που είναι και δική τους πρόταση να διοργανωθεί τουρνουά για τον Δημήτρη Γκίμα και προσέθεσε ότι επεξεργάζονται και άλλους τρόπους τιμής και μνήμης του εκλιπόντος προπονητή. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Παύλου Παυλίδη για τα ταμειακά διαθέσιμα του ΚΑΠΑ, είπε ότι στις 31/12/2019 ήταν 283.000 ευρώ, ενώ αυτή την στιγμή είναι στις 553.000 ευρώ. Ωστόσο διευκρίνισε ότι οι ανελαστικές μηνιαίες δαπάνες(μισθοδοσία, μισθώματα, πάγιοι λογαριασμοί) φτάνουν τις 300.000, επομένως  χρειάζεται προσοχή γιατί ένας μήνας μπορεί να ανατρέψει τον προϋπολογισμό.


Τέλος ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης απάντησε στον Παύλο Παυλίδη ότι το θέμα του φυσικού αερίου λύθηκε εν τη γενέσει του και δεν υπήρξε η ανάγκη έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. Στον Γιώργο Μιχαηλίδη και στο σοβαρό θέμα που έθεσε για τα επιπλέον χρήματα που θα πρέπει να διαθέσει ο δήμος απάντησε ότι χωρίζονται σε 3 κατηγορίες.  Πρώτον οι 4μηνες επεκτάσεις των συμβάσεων που επέβαλε η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τους 2μηνίτες και 8μηνίτες, που υπολογίζονται σε 150.000 ευρώ. Δεύτερον η κάλυψη του επιπλέον 50% για τα τραπεζοκαθίσματα ποσού 150.000 ευρώ, και τρίτον τα ανταποδοτικά τέλη, τα οποία διευκρίνισε ότι δεν θα πληρωθούν μόνο μόνο για το διάστημα που ήταν κλειστές οι επιχειρήσεις και δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη το ποσό. Πάντως από τα 75 εκ. ευρω που θα πάρουν οι δήμοι για τα παραπάνω, ο δήμος Βέροιας θα λάβει 487.000 ευρώ, που σίγουρα δεν θα φτάσουν και θα χρειαστεί επιπλέον στήριξη της κυβέρνησης. 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίσκεψη μαθητών του ΕΠΑΛ Νάουσας στο Δημαρχείο

Επίσκεψη μαθητών του ΕΠΑΛ Νάουσας στο Δημαρχείο

Εθιμοτυπική επίσκεψη στο Δημαρχείο Νάουσας και στον...

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΨΑΡΑΔΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ  Ενημέρωση μελών  για απαγόρευση αλιείας στους  ποταμούς της Κεντρικής Μακεδονίας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΨΑΡΑΔΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ Ενημέρωση...

Γνωστοποιείται στα μέλη του συλλόγου και τους...

Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες κατάταξης υποψηφίων ΣΟΧ στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της ΔΥΠΑ

Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες κατάταξης υποψηφίων...

Χθες Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, αναρτήθηκαν στον ιστότοπο...

Δήμος Νάουσας: Δράσεις της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας και Περιβάλλοντος

Δήμος Νάουσας: Δράσεις της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας...

 Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό ο καθαρισμός και ο...

«Έρασμος»: Δράση δημιουργικής απασχόλησης του Τμήματος Βρεφονηπιοκόμων της Δ.ΥΠ.Α. ΕΠΑ.Σ Μαθητείας Βέροιας

«Έρασμος»: Δράση δημιουργικής απασχόλησης του...

Επίσκεψη διαδραστικού χαρακτήρα πραγματοποίησαν, για...

Έφυγε από τη ζωή ο Σταύρος Στεφ. Πιλιτσίδης σε ηλικία 81 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Σταύρος Στεφ. Πιλιτσίδης σε ηλικία 81...

Έφυγε από τη ζωή  και κηδεύεται την Παρασκευή 19...

Πρόεδρος Εμπορικού  Συλλόγου Βέροιας:  Σημαντική η παρέμβαση της ΕΣΕΕ για την τρίμηνη παράταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας  στο λιανεμπόριο

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας: Σημαντική η...

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την...

Δήμος Βέροιας  προς καταστήματα Εστίασης: Μέχρι τις 10 Μαΐου, η οριοθέτηση των χώρων ανάπτυξης  τραπεζοκαθισμάτων

Δήμος Βέροιας προς καταστήματα Εστίασης: Μέχρι τις 10...

Από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βέροιας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...