31 η Μαϊου, ημέρα κατά του καπνίσματος

31 η Μαϊου, ημέρα κατά του καπνίσματος

  Η Υγεία είναι πολύτιμο αγαθό.  Αυτή προϋποθέτει και χρειάζεται επαρκή και υγιεινή διατροφή,  υγιεινή κατοικία,  υγιεινή ενδυμασία,  υγιεινό περιβάλλον και ψυχοσωματική ισορροπία.  Αυτά αποτελούν πιο πολύτιμα αγαθά από αυτή καθ’ εαυτή την Υγεία. 

      Αλλά για να έχεις την Υγεία και τις προϋποθέσεις της,  χρειάζεται κάτι πολυτιμότατο και ποιό είναι αυτό; Θέση εργασίας με την οποίαν αποκτάς όλα τα αγαθά που χρειάζεσαι.  Εργάζεσαι, κοπιάζεις και ικανοποιείς όλες τις ανάγκες της ζωής σου.  Η πολιτική και η οικονομία είναι ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ που πρέπει να προγραμματίζουν βάσει αυτών των δεδομένων.  Ας έρθουμε τώρα στο θέμα της ΗΜΕΡΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ.

     Το κάπνισμα είναι επιβλαβές για κάθε κύτταρο,  κάθε ιστό,  κάθε όργανο και συνολικά για ολόκληρο τον οργανισμό του ανθρώπου.  Βλάπτει και μόνο βλάπτει.  Πουθενά δεν ωφελεί.  Για να έχει κανείς υγεία (με μεσογειακή δίαιτα),πρέπει να έχει κανονικό βάρος,  να αποφεύγει την καθιστική ζωή και να επιδιώκει ψυχοσωματική ισορροπία. Τι ισορροπία; Το κάπνισμα είναι επένδυση για πρώιμο  θάνατο και οδηγεί σε καταστροφή της υγείας.

      Στην Αμερική, πεθαίνουν 435.000 άνθρωποι λόγω καπνίσματος,  από πρόωρο θάνατο. Η Ελλάδα μας χάνει κάθε χρόνο 18.000-20.000 συμπολίτες μας.  Περίπου μια Νάουσα,  ενώ λόγω του μεγάλου δημογραφικού μας προβλήματος,  χρειαζόμαστε δύο τουλάχιστον Νάουσες.  Ένας στους πέντε(5) θανάτους οφείλεται στο κάπνισμα.

Είναι αιτία καρκίνων, καρδιοαγγειακών νόσων,  αναπνευστικών παθήσεων περιφερικών αγγειοπαθειών  κ.ο.κ. 25% (είκοσι πέντε τοις εκατό) των εμφραγμάτων,  80% (ογδόντα τοις εκατό) των βρογχοπαθειών οφείλονται στο κάπνισμα.  Αν κάποιος καπνιστής υποβληθεί σε εγχείριση στεφανιαίας νόσου (By-pass) και υποχρεωτικά πρέπει να συνεχίσει την φαρμακευτική του αγωγή,  θα ωφεληθεί πιο πολύ από τη διακοπή του καπνίσματος και λιγότερο από τα φάρμακα.  Η διακοπή του καπνίσματος ή η αποφυγή του, αποτελούν θεμέλιο λίθο προστασίας της Υγείας μας.

    Η διακοπή του καπνίσματος είναι δύσκολη διότη η νικοτίνη από το κάπνισμα είναι ναρκωτικό,  εξαρτησιογόνος ουσία ισοδύναμη με  την ηρωίνη.  Ο καπνιστής πρέπει πρώτα να αποφασίσει να απελευθερωθεί συνεργαζόμενος με τον θεράποντα ιατρό του ή να συνεργαστεί με τα αντικαπνιστικά ιατρεία των Νοσοκομείων μας και των αντικαρκινικών -  πνευμονολογικών εταιρειών.  (Τηλέφωνα Νοσοκομείου Βέροιας  2331351400, Ελλ. Αντικαρκινική Εταιρεία 2106401200 – είμαι και εγώ,  ως πρόεδρος του  Παραρτήματος Βέροιας της Ε.ΑΕ.  -  τηλ. 2331060186, στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου).

        Για την διακοπή του καπνίσματος χρειάζεται ψυχολογική παρέμβαση μόνη ή σε συνδυασμό με φάρμακα,  α) αντιψυχωτικά ή β) υποκατάστατα της νικοτίνης ή με το  πιο ειδικό φάρμακο της Βερενικλίνη που είναι δραστική ουσία στους υποδοχείς του κεντρικού νευρικού συστήματος που αφορούν την νικοτίνη.  Στα φύλλα του καπνού υπάρχουν άνω των 2.500 χημικές ουσίες και όταν γίνεται η καύση του καπνού παράγονται άνω των 4.000,  υπό μορφή αερίων ή μικροσκοπικών σωματιδίων.   Οι πιο επιβλαβείς ουσίες είναι από τα σωματίδια,  η νικοτίνη και η πίσσα από δε τα αέρια το μονοξείδιο του άνθρακα.  Αυτές οι ουσίες  βλάπτουν και τον παθητικό καπνιστή κατά το 1/3, από ότι τον ίδιο τον ενεργητικό καπνιστή.

      Τα οφέλη από την διακοπή του καπνίσματος είναι πάρα πολλά.  Αφή, γεύση, ακοή, όραση, όσφρηση βελτιώνονται.  Δέρμα χωρίς ρυτίδες.  Αναπνευστικό: χωρίς κίνδυνο καρκίνων,  βρογχοπαθειών κυκλοφορικό,  απαλλαγμένο από αιφνίδιο θάνατο, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, ανευρύσματα αορτής,  υπέρταση, περιφερική αποφρακτική αρτηριακή νόσο,  ακρωτηριασμούς και αγγειακών,  εγκεφαλικών επεισοδίων,  πεπτικό, βελτίωση των φλεγμονωδών και καρκινικών αλλοιώσεων. Ουροποιογενετικό χωρίς κίνδυνο καρκίνων κύστεων,  προστάτου,  μήτρας, χωρίς σεξουαλικές διαταραχές,  χωρίς φόβους αποβολών και με καλύτερη υγεία των νεογνών. 

    Αν γνωρίζοντας τους κινδύνους του καπνίσματος και γνωρίζοντας τα οφέλη της διακοπής του πιστεύω ότι με την κατάλληλη προληπτική παιδεία και την πρέπουσα  φροντίδα υγείας μια πολιτισμένη κοινωνία,  θα έχει υπεύθυνους πολίτες,  πρώτον να μην καπνίζουν και δεύτερον αν καπνίζουν να διακόψουν πάσει θυσία το κάπνισμα.

 

 

 

 

  Δημήτριος Κουπίδης

 Καρδιολόγος 

Σύμβουλός υγεία του ΕΛΙΚΑΡ

 Πρόεδρος του Παραρτήματος Βέροιας της Ε.Α.Ε

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο  στην Πανελλήνια Ένωση Εκκοκκιστών -Αντιπρόεδρος ο βεροιώτης Πρόδρομος Ουσουλτζόγλου

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Πανελλήνια Ένωση...

Πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 30 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη...

Και επίσημα η ενθρόνιση του Ηγούμενου π. Παλαμά στη Μονή Καλλίπετρας

Και επίσημα η ενθρόνιση του Ηγούμενου π. Παλαμά στη...

Την Κυριακή 5 Ιουλίου 2020 θα γίνει και η επίσημη...

Στους βασιλικούς τάφους  των Αιγών στη Βεργίνα και στο  Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου σήμερα  ο  υφ. Εσωτερικών Θ. Καράογλου

Στους βασιλικούς τάφους των Αιγών στη Βεργίνα και στο ...

Επίσκεψη σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους...

Έρχονται οι θερινές εκπτώσεις! Οδηγίες προς τους καταστηματάρχες

Έρχονται οι θερινές εκπτώσεις! Οδηγίες προς τους...

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων,...

Ερασιτεχνική θεατρική ομάδα δημιουργεί η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας

Ερασιτεχνική θεατρική ομάδα δημιουργεί η Εύξεινος...

Η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας,  μετά την μεγάλη επιτυχία ...

Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος: Διαφορετική και πρωτότυπη η  φετινή χρονιά! - Μοναδικό

Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος: Διαφορετική και...

Η φετινή χρονιά είναι πραγματικά διαφορετική και ...

Δωρεά γλυπτών του Μιχάλη Κευγά στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας - Περισσότερα από 160.000 τεκμήρια στη συλλογή της!

Δωρεά γλυπτών του Μιχάλη Κευγά στη Δημόσια Βιβλιοθήκη...

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας ευχαριστεί...

Συνάντηση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Απόστολου Τζιτζικώστα με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά

Συνάντηση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των...

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι τρόποι βελτίωσης της...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Την Κυριακή 5 Ιουλίου 2020 θα γίνει και η επίσημη ενθρόνιση του Ηγούμενου  της Μονής Καλλίπετρας Βέροιας Αρχιμανδρίτη Παλαμά Καλλιπετρίτη από τον  Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα.Μετά από πολλά χρόνια...

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας ευχαριστεί θερμά τον γλύπτη κ. Μιχάλη Κευγά για τη δωρεά τριών (3) γλυπτών για τη συλλογή της Βιβλιοθήκης, η οποία έχει ξεπεράσει πλέον τον αριθμό των 160.000 τεκμηρίων...

      Λόγω τεχνικού προβλήματος που διαπιστώθηκε στην εφαρμογή e-eggrafes, κατά την προσπάθεια βελτίωσης απόκρισης του συστήματος, είναι απαραίτητο να υποβληθούν εκ νέου από τους γονείς/κηδεμόνες των...

Με ανακοίνωση τους τα ΚΤΕΛ ΑΣΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ ενημερώνουν το επιβατηγό κοινό της Νάουσας και των Δημοτικών Διαμερισμάτων για την περικοπή των δρομολιγίων. Αναλυτικά η ανακοίνωση...