31 η Μαϊου, ημέρα κατά του καπνίσματος

31 η Μαϊου, ημέρα κατά του καπνίσματος

  Η Υγεία είναι πολύτιμο αγαθό.  Αυτή προϋποθέτει και χρειάζεται επαρκή και υγιεινή διατροφή,  υγιεινή κατοικία,  υγιεινή ενδυμασία,  υγιεινό περιβάλλον και ψυχοσωματική ισορροπία.  Αυτά αποτελούν πιο πολύτιμα αγαθά από αυτή καθ’ εαυτή την Υγεία. 

      Αλλά για να έχεις την Υγεία και τις προϋποθέσεις της,  χρειάζεται κάτι πολυτιμότατο και ποιό είναι αυτό; Θέση εργασίας με την οποίαν αποκτάς όλα τα αγαθά που χρειάζεσαι.  Εργάζεσαι, κοπιάζεις και ικανοποιείς όλες τις ανάγκες της ζωής σου.  Η πολιτική και η οικονομία είναι ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ που πρέπει να προγραμματίζουν βάσει αυτών των δεδομένων.  Ας έρθουμε τώρα στο θέμα της ΗΜΕΡΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ.

     Το κάπνισμα είναι επιβλαβές για κάθε κύτταρο,  κάθε ιστό,  κάθε όργανο και συνολικά για ολόκληρο τον οργανισμό του ανθρώπου.  Βλάπτει και μόνο βλάπτει.  Πουθενά δεν ωφελεί.  Για να έχει κανείς υγεία (με μεσογειακή δίαιτα),πρέπει να έχει κανονικό βάρος,  να αποφεύγει την καθιστική ζωή και να επιδιώκει ψυχοσωματική ισορροπία. Τι ισορροπία; Το κάπνισμα είναι επένδυση για πρώιμο  θάνατο και οδηγεί σε καταστροφή της υγείας.

      Στην Αμερική, πεθαίνουν 435.000 άνθρωποι λόγω καπνίσματος,  από πρόωρο θάνατο. Η Ελλάδα μας χάνει κάθε χρόνο 18.000-20.000 συμπολίτες μας.  Περίπου μια Νάουσα,  ενώ λόγω του μεγάλου δημογραφικού μας προβλήματος,  χρειαζόμαστε δύο τουλάχιστον Νάουσες.  Ένας στους πέντε(5) θανάτους οφείλεται στο κάπνισμα.

Είναι αιτία καρκίνων, καρδιοαγγειακών νόσων,  αναπνευστικών παθήσεων περιφερικών αγγειοπαθειών  κ.ο.κ. 25% (είκοσι πέντε τοις εκατό) των εμφραγμάτων,  80% (ογδόντα τοις εκατό) των βρογχοπαθειών οφείλονται στο κάπνισμα.  Αν κάποιος καπνιστής υποβληθεί σε εγχείριση στεφανιαίας νόσου (By-pass) και υποχρεωτικά πρέπει να συνεχίσει την φαρμακευτική του αγωγή,  θα ωφεληθεί πιο πολύ από τη διακοπή του καπνίσματος και λιγότερο από τα φάρμακα.  Η διακοπή του καπνίσματος ή η αποφυγή του, αποτελούν θεμέλιο λίθο προστασίας της Υγείας μας.

    Η διακοπή του καπνίσματος είναι δύσκολη διότη η νικοτίνη από το κάπνισμα είναι ναρκωτικό,  εξαρτησιογόνος ουσία ισοδύναμη με  την ηρωίνη.  Ο καπνιστής πρέπει πρώτα να αποφασίσει να απελευθερωθεί συνεργαζόμενος με τον θεράποντα ιατρό του ή να συνεργαστεί με τα αντικαπνιστικά ιατρεία των Νοσοκομείων μας και των αντικαρκινικών -  πνευμονολογικών εταιρειών.  (Τηλέφωνα Νοσοκομείου Βέροιας  2331351400, Ελλ. Αντικαρκινική Εταιρεία 2106401200 – είμαι και εγώ,  ως πρόεδρος του  Παραρτήματος Βέροιας της Ε.ΑΕ.  -  τηλ. 2331060186, στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου).

        Για την διακοπή του καπνίσματος χρειάζεται ψυχολογική παρέμβαση μόνη ή σε συνδυασμό με φάρμακα,  α) αντιψυχωτικά ή β) υποκατάστατα της νικοτίνης ή με το  πιο ειδικό φάρμακο της Βερενικλίνη που είναι δραστική ουσία στους υποδοχείς του κεντρικού νευρικού συστήματος που αφορούν την νικοτίνη.  Στα φύλλα του καπνού υπάρχουν άνω των 2.500 χημικές ουσίες και όταν γίνεται η καύση του καπνού παράγονται άνω των 4.000,  υπό μορφή αερίων ή μικροσκοπικών σωματιδίων.   Οι πιο επιβλαβείς ουσίες είναι από τα σωματίδια,  η νικοτίνη και η πίσσα από δε τα αέρια το μονοξείδιο του άνθρακα.  Αυτές οι ουσίες  βλάπτουν και τον παθητικό καπνιστή κατά το 1/3, από ότι τον ίδιο τον ενεργητικό καπνιστή.

      Τα οφέλη από την διακοπή του καπνίσματος είναι πάρα πολλά.  Αφή, γεύση, ακοή, όραση, όσφρηση βελτιώνονται.  Δέρμα χωρίς ρυτίδες.  Αναπνευστικό: χωρίς κίνδυνο καρκίνων,  βρογχοπαθειών κυκλοφορικό,  απαλλαγμένο από αιφνίδιο θάνατο, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, ανευρύσματα αορτής,  υπέρταση, περιφερική αποφρακτική αρτηριακή νόσο,  ακρωτηριασμούς και αγγειακών,  εγκεφαλικών επεισοδίων,  πεπτικό, βελτίωση των φλεγμονωδών και καρκινικών αλλοιώσεων. Ουροποιογενετικό χωρίς κίνδυνο καρκίνων κύστεων,  προστάτου,  μήτρας, χωρίς σεξουαλικές διαταραχές,  χωρίς φόβους αποβολών και με καλύτερη υγεία των νεογνών. 

    Αν γνωρίζοντας τους κινδύνους του καπνίσματος και γνωρίζοντας τα οφέλη της διακοπής του πιστεύω ότι με την κατάλληλη προληπτική παιδεία και την πρέπουσα  φροντίδα υγείας μια πολιτισμένη κοινωνία,  θα έχει υπεύθυνους πολίτες,  πρώτον να μην καπνίζουν και δεύτερον αν καπνίζουν να διακόψουν πάσει θυσία το κάπνισμα.

 

 

 

 

  Δημήτριος Κουπίδης

 Καρδιολόγος 

Σύμβουλός υγεία του ΕΛΙΚΑΡ

 Πρόεδρος του Παραρτήματος Βέροιας της Ε.Α.Ε

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παρέμβαση Τάσου Μπαρτζώκα για την υπεράσπιση του αιτήματος της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας

Παρέμβαση Τάσου Μπαρτζώκα για την υπεράσπιση του...

 Στον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων μετέφερε το...

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα με τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας...

Συνάντηση με τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη είχε...

Το ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ κατά την επανάσταση - Η ΠΟΡΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΟΠΑΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΛΑΒΟΠΑΖΑΡΑ

Το ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ κατά την επανάσταση - Η ΠΟΡΕΙΑ...

Του Γιάννη Δ. ΜοσχόπουλουΟ επίλογος του χαλασμού της...

Όταν σου δίνεται μία δεύτερη ευκαιρία μην τη χάσεις!!!

Όταν σου δίνεται μία δεύτερη ευκαιρία μην τη χάσεις!!!

Επειδή τα πράγματα αλλάζουν και μαζί τους κι εμείς,...

Επιστρέφουμε ολοταχώς στην εποχή της δουλοπαροικίας *Του δικηγόρου Φίλιππου Γιαννούλη

Επιστρέφουμε ολοταχώς στην εποχή της δουλοπαροικίας...

Πραγματικά θα εκπλαγώ αν η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά...

Καποδίστριας- Κολοκοτρώνης -Ρώσος Πρέσβης

Καποδίστριας- Κολοκοτρώνης -Ρώσος Πρέσβης

Του ιερέως:Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΑμέσως μετά την άφιξή...

Μήνυμα Δημάρχου Βέροιας, Κωνσταντίνου Βοργιαζίδη, για την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη

Μήνυμα Δημάρχου Βέροιας, Κωνσταντίνου Βοργιαζίδη, για...

«Αυτές τις μέρες η σκέψη μας πάει δίπλα σε εκείνους που...

Χρήστος Παπαστεργίου: Πρόταση στήριξης  των αγροτών από την Περιφέρεια, για αγορά εφοδίων  της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου

Χρήστος Παπαστεργίου: Πρόταση στήριξης των αγροτών...

Συνέντευξη Τύπου της παράταξης «Πράξεις για την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 Με  δύο συγκεντρώσεις  στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και όλα τα σωματεία -συνδικάτα και εργατικά κέντρα της χώρας., συμμετείχαν  στις κινητοποιήσεις της Βέροιας,...

Η διαχείριση των αποβλήτων αποτελεί ένα από τα σημαντικά προβλήματα που καλούνται να επιλύσουν οι σύγχρονες κοινωνίες καθώς αντιλαμβάνονται πλέον πως τα απόβλητα δεν αποτελούν ένα άχρηστο βάρος αλλά ένα...

Μία ευχάριστη έκπληξη περιμένει όσους επισκέπτονται το Αρκοχώρι, τον παραδοσιακό οικισμό της Νάουσας, γιατί εκτός από το καλό φαγητό της περιοχής, την ομορφιά της φύσης και την γραφική πλατεία με το κλασικό...

«Προτεραιότητά μας η πάταξη της μικροεγκληματικότητας για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του πολίτη»«Συνεχίζει ο γερανός της Τροχαίας, σημαντική η εύρυθμη κυκλοφορία στην πόλη και η πρόληψη τροχαίων...