31 η Μαϊου, ημέρα κατά του καπνίσματος

31 η Μαϊου, ημέρα κατά του καπνίσματος

  Η Υγεία είναι πολύτιμο αγαθό.  Αυτή προϋποθέτει και χρειάζεται επαρκή και υγιεινή διατροφή,  υγιεινή κατοικία,  υγιεινή ενδυμασία,  υγιεινό περιβάλλον και ψυχοσωματική ισορροπία.  Αυτά αποτελούν πιο πολύτιμα αγαθά από αυτή καθ’ εαυτή την Υγεία. 

      Αλλά για να έχεις την Υγεία και τις προϋποθέσεις της,  χρειάζεται κάτι πολυτιμότατο και ποιό είναι αυτό; Θέση εργασίας με την οποίαν αποκτάς όλα τα αγαθά που χρειάζεσαι.  Εργάζεσαι, κοπιάζεις και ικανοποιείς όλες τις ανάγκες της ζωής σου.  Η πολιτική και η οικονομία είναι ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ που πρέπει να προγραμματίζουν βάσει αυτών των δεδομένων.  Ας έρθουμε τώρα στο θέμα της ΗΜΕΡΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ.

     Το κάπνισμα είναι επιβλαβές για κάθε κύτταρο,  κάθε ιστό,  κάθε όργανο και συνολικά για ολόκληρο τον οργανισμό του ανθρώπου.  Βλάπτει και μόνο βλάπτει.  Πουθενά δεν ωφελεί.  Για να έχει κανείς υγεία (με μεσογειακή δίαιτα),πρέπει να έχει κανονικό βάρος,  να αποφεύγει την καθιστική ζωή και να επιδιώκει ψυχοσωματική ισορροπία. Τι ισορροπία; Το κάπνισμα είναι επένδυση για πρώιμο  θάνατο και οδηγεί σε καταστροφή της υγείας.

      Στην Αμερική, πεθαίνουν 435.000 άνθρωποι λόγω καπνίσματος,  από πρόωρο θάνατο. Η Ελλάδα μας χάνει κάθε χρόνο 18.000-20.000 συμπολίτες μας.  Περίπου μια Νάουσα,  ενώ λόγω του μεγάλου δημογραφικού μας προβλήματος,  χρειαζόμαστε δύο τουλάχιστον Νάουσες.  Ένας στους πέντε(5) θανάτους οφείλεται στο κάπνισμα.

Είναι αιτία καρκίνων, καρδιοαγγειακών νόσων,  αναπνευστικών παθήσεων περιφερικών αγγειοπαθειών  κ.ο.κ. 25% (είκοσι πέντε τοις εκατό) των εμφραγμάτων,  80% (ογδόντα τοις εκατό) των βρογχοπαθειών οφείλονται στο κάπνισμα.  Αν κάποιος καπνιστής υποβληθεί σε εγχείριση στεφανιαίας νόσου (By-pass) και υποχρεωτικά πρέπει να συνεχίσει την φαρμακευτική του αγωγή,  θα ωφεληθεί πιο πολύ από τη διακοπή του καπνίσματος και λιγότερο από τα φάρμακα.  Η διακοπή του καπνίσματος ή η αποφυγή του, αποτελούν θεμέλιο λίθο προστασίας της Υγείας μας.

    Η διακοπή του καπνίσματος είναι δύσκολη διότη η νικοτίνη από το κάπνισμα είναι ναρκωτικό,  εξαρτησιογόνος ουσία ισοδύναμη με  την ηρωίνη.  Ο καπνιστής πρέπει πρώτα να αποφασίσει να απελευθερωθεί συνεργαζόμενος με τον θεράποντα ιατρό του ή να συνεργαστεί με τα αντικαπνιστικά ιατρεία των Νοσοκομείων μας και των αντικαρκινικών -  πνευμονολογικών εταιρειών.  (Τηλέφωνα Νοσοκομείου Βέροιας  2331351400, Ελλ. Αντικαρκινική Εταιρεία 2106401200 – είμαι και εγώ,  ως πρόεδρος του  Παραρτήματος Βέροιας της Ε.ΑΕ.  -  τηλ. 2331060186, στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου).

        Για την διακοπή του καπνίσματος χρειάζεται ψυχολογική παρέμβαση μόνη ή σε συνδυασμό με φάρμακα,  α) αντιψυχωτικά ή β) υποκατάστατα της νικοτίνης ή με το  πιο ειδικό φάρμακο της Βερενικλίνη που είναι δραστική ουσία στους υποδοχείς του κεντρικού νευρικού συστήματος που αφορούν την νικοτίνη.  Στα φύλλα του καπνού υπάρχουν άνω των 2.500 χημικές ουσίες και όταν γίνεται η καύση του καπνού παράγονται άνω των 4.000,  υπό μορφή αερίων ή μικροσκοπικών σωματιδίων.   Οι πιο επιβλαβείς ουσίες είναι από τα σωματίδια,  η νικοτίνη και η πίσσα από δε τα αέρια το μονοξείδιο του άνθρακα.  Αυτές οι ουσίες  βλάπτουν και τον παθητικό καπνιστή κατά το 1/3, από ότι τον ίδιο τον ενεργητικό καπνιστή.

      Τα οφέλη από την διακοπή του καπνίσματος είναι πάρα πολλά.  Αφή, γεύση, ακοή, όραση, όσφρηση βελτιώνονται.  Δέρμα χωρίς ρυτίδες.  Αναπνευστικό: χωρίς κίνδυνο καρκίνων,  βρογχοπαθειών κυκλοφορικό,  απαλλαγμένο από αιφνίδιο θάνατο, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, ανευρύσματα αορτής,  υπέρταση, περιφερική αποφρακτική αρτηριακή νόσο,  ακρωτηριασμούς και αγγειακών,  εγκεφαλικών επεισοδίων,  πεπτικό, βελτίωση των φλεγμονωδών και καρκινικών αλλοιώσεων. Ουροποιογενετικό χωρίς κίνδυνο καρκίνων κύστεων,  προστάτου,  μήτρας, χωρίς σεξουαλικές διαταραχές,  χωρίς φόβους αποβολών και με καλύτερη υγεία των νεογνών. 

    Αν γνωρίζοντας τους κινδύνους του καπνίσματος και γνωρίζοντας τα οφέλη της διακοπής του πιστεύω ότι με την κατάλληλη προληπτική παιδεία και την πρέπουσα  φροντίδα υγείας μια πολιτισμένη κοινωνία,  θα έχει υπεύθυνους πολίτες,  πρώτον να μην καπνίζουν και δεύτερον αν καπνίζουν να διακόψουν πάσει θυσία το κάπνισμα.

 

 

 

 

  Δημήτριος Κουπίδης

 Καρδιολόγος 

Σύμβουλός υγεία του ΕΛΙΚΑΡ

 Πρόεδρος του Παραρτήματος Βέροιας της Ε.Α.Ε

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Κεντρικής

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Κεντρικής

Αποβλέποντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της...

650.000 € στο Δήμο Βέροιας για την διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων πρασίνου

650.000 € στο Δήμο Βέροιας για την διαμόρφωση...

Στο πλαίσιο των ενεργειών που ξεκίνησε ο Δήμος Βέροιας...

Με πολύ κόσμο και προστατευτικές μάσκες ο εορτασμός της Μεταμόρφωσης στον ΧριστοΣωτήρα Βέροιας

Με πολύ κόσμο και προστατευτικές μάσκες ο εορτασμός...

 Με προστατευτικές μάσκες παρακολούθησαν εκατοντάδες...

 Αλεξάνδρεια: Oλοκληρωμένο σύστημα για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Αλεξάνδρεια: Oλοκληρωμένο σύστημα για τη διαχείριση...

Στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος για τη...

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Ημαθίας αποχαιρετά την Ισμήνη Παπαγιαννάκη

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Ημαθίας αποχαιρετά την Ισμήνη...

Το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Συλλόγου...

Τα λαογραφικά μας «Του Σωτήρος» - O μεταβυζαντινός ναός στη Βέροια

Τα λαογραφικά μας «Του Σωτήρος» - O μεταβυζαντινός ναός...

Γράφει ο Μάκης ΔημητράκηςΜεγάλη δεσποτική γιορτή η...

Παύλος Παυλίδης,  πρόεδρος Αστικών Βέροιας, στον ΑΚΟΥ 99.6: Τους μήνες της καραντίνας είχαμε πτώση τζίρου 85%-90%

Παύλος Παυλίδης, πρόεδρος Αστικών Βέροιας, στον ΑΚΟΥ...

-«Ανάσα» τα μαθητικά δρομολόγια αλλά στην Ημαθία...

«Επισταμένη» καθαριότητα χθες το πρωί στα «Παπάκια» (φωτό - βίντεο)

«Επισταμένη» καθαριότητα χθες το πρωί στα «Παπάκια»...

Η μεγάλη ποσότητα ξερών πεσμένων φύλλων στο πάρκο στην...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων του Δήμου Αλεξάνδρειας Ημαθίας προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μετά την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον...

Γράφει ο Μάκης ΔημητράκηςΜεγάλη δεσποτική γιορτή η «Μεταμόρφωση του Σωτήρος», που τοποθετήθηκε στις αρχές Αυγούστου, αν και οι Ευαγγελιστές σημειώνουν ότι ο Χριστός έδειξε τη δόξα και το μεγαλείο του στους...

Η μεγάλη ποσότητα ξερών πεσμένων φύλλων στο πάρκο στην περιοχή «Παπάκια» της Βέροιας, κινητοποίησαν την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου και με την παρουσία του αντιδημάρχου Βασίλη Παπαδόπουλου και...

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ενημερώνει τους συναλλασσόμενους για τις συναλλαγές που δεν θα μπορούν να διενεργούν στα τραπεζικά καταστήματα από την Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020, μετά την απόφαση Δ1α/ΓΠ οικ. 48002/2020 για...