31 η Μαϊου, ημέρα κατά του καπνίσματος

31 η Μαϊου, ημέρα κατά του καπνίσματος

  Η Υγεία είναι πολύτιμο αγαθό.  Αυτή προϋποθέτει και χρειάζεται επαρκή και υγιεινή διατροφή,  υγιεινή κατοικία,  υγιεινή ενδυμασία,  υγιεινό περιβάλλον και ψυχοσωματική ισορροπία.  Αυτά αποτελούν πιο πολύτιμα αγαθά από αυτή καθ’ εαυτή την Υγεία. 

      Αλλά για να έχεις την Υγεία και τις προϋποθέσεις της,  χρειάζεται κάτι πολυτιμότατο και ποιό είναι αυτό; Θέση εργασίας με την οποίαν αποκτάς όλα τα αγαθά που χρειάζεσαι.  Εργάζεσαι, κοπιάζεις και ικανοποιείς όλες τις ανάγκες της ζωής σου.  Η πολιτική και η οικονομία είναι ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ που πρέπει να προγραμματίζουν βάσει αυτών των δεδομένων.  Ας έρθουμε τώρα στο θέμα της ΗΜΕΡΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ.

     Το κάπνισμα είναι επιβλαβές για κάθε κύτταρο,  κάθε ιστό,  κάθε όργανο και συνολικά για ολόκληρο τον οργανισμό του ανθρώπου.  Βλάπτει και μόνο βλάπτει.  Πουθενά δεν ωφελεί.  Για να έχει κανείς υγεία (με μεσογειακή δίαιτα),πρέπει να έχει κανονικό βάρος,  να αποφεύγει την καθιστική ζωή και να επιδιώκει ψυχοσωματική ισορροπία. Τι ισορροπία; Το κάπνισμα είναι επένδυση για πρώιμο  θάνατο και οδηγεί σε καταστροφή της υγείας.

      Στην Αμερική, πεθαίνουν 435.000 άνθρωποι λόγω καπνίσματος,  από πρόωρο θάνατο. Η Ελλάδα μας χάνει κάθε χρόνο 18.000-20.000 συμπολίτες μας.  Περίπου μια Νάουσα,  ενώ λόγω του μεγάλου δημογραφικού μας προβλήματος,  χρειαζόμαστε δύο τουλάχιστον Νάουσες.  Ένας στους πέντε(5) θανάτους οφείλεται στο κάπνισμα.

Είναι αιτία καρκίνων, καρδιοαγγειακών νόσων,  αναπνευστικών παθήσεων περιφερικών αγγειοπαθειών  κ.ο.κ. 25% (είκοσι πέντε τοις εκατό) των εμφραγμάτων,  80% (ογδόντα τοις εκατό) των βρογχοπαθειών οφείλονται στο κάπνισμα.  Αν κάποιος καπνιστής υποβληθεί σε εγχείριση στεφανιαίας νόσου (By-pass) και υποχρεωτικά πρέπει να συνεχίσει την φαρμακευτική του αγωγή,  θα ωφεληθεί πιο πολύ από τη διακοπή του καπνίσματος και λιγότερο από τα φάρμακα.  Η διακοπή του καπνίσματος ή η αποφυγή του, αποτελούν θεμέλιο λίθο προστασίας της Υγείας μας.

    Η διακοπή του καπνίσματος είναι δύσκολη διότη η νικοτίνη από το κάπνισμα είναι ναρκωτικό,  εξαρτησιογόνος ουσία ισοδύναμη με  την ηρωίνη.  Ο καπνιστής πρέπει πρώτα να αποφασίσει να απελευθερωθεί συνεργαζόμενος με τον θεράποντα ιατρό του ή να συνεργαστεί με τα αντικαπνιστικά ιατρεία των Νοσοκομείων μας και των αντικαρκινικών -  πνευμονολογικών εταιρειών.  (Τηλέφωνα Νοσοκομείου Βέροιας  2331351400, Ελλ. Αντικαρκινική Εταιρεία 2106401200 – είμαι και εγώ,  ως πρόεδρος του  Παραρτήματος Βέροιας της Ε.ΑΕ.  -  τηλ. 2331060186, στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου).

        Για την διακοπή του καπνίσματος χρειάζεται ψυχολογική παρέμβαση μόνη ή σε συνδυασμό με φάρμακα,  α) αντιψυχωτικά ή β) υποκατάστατα της νικοτίνης ή με το  πιο ειδικό φάρμακο της Βερενικλίνη που είναι δραστική ουσία στους υποδοχείς του κεντρικού νευρικού συστήματος που αφορούν την νικοτίνη.  Στα φύλλα του καπνού υπάρχουν άνω των 2.500 χημικές ουσίες και όταν γίνεται η καύση του καπνού παράγονται άνω των 4.000,  υπό μορφή αερίων ή μικροσκοπικών σωματιδίων.   Οι πιο επιβλαβείς ουσίες είναι από τα σωματίδια,  η νικοτίνη και η πίσσα από δε τα αέρια το μονοξείδιο του άνθρακα.  Αυτές οι ουσίες  βλάπτουν και τον παθητικό καπνιστή κατά το 1/3, από ότι τον ίδιο τον ενεργητικό καπνιστή.

      Τα οφέλη από την διακοπή του καπνίσματος είναι πάρα πολλά.  Αφή, γεύση, ακοή, όραση, όσφρηση βελτιώνονται.  Δέρμα χωρίς ρυτίδες.  Αναπνευστικό: χωρίς κίνδυνο καρκίνων,  βρογχοπαθειών κυκλοφορικό,  απαλλαγμένο από αιφνίδιο θάνατο, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, ανευρύσματα αορτής,  υπέρταση, περιφερική αποφρακτική αρτηριακή νόσο,  ακρωτηριασμούς και αγγειακών,  εγκεφαλικών επεισοδίων,  πεπτικό, βελτίωση των φλεγμονωδών και καρκινικών αλλοιώσεων. Ουροποιογενετικό χωρίς κίνδυνο καρκίνων κύστεων,  προστάτου,  μήτρας, χωρίς σεξουαλικές διαταραχές,  χωρίς φόβους αποβολών και με καλύτερη υγεία των νεογνών. 

    Αν γνωρίζοντας τους κινδύνους του καπνίσματος και γνωρίζοντας τα οφέλη της διακοπής του πιστεύω ότι με την κατάλληλη προληπτική παιδεία και την πρέπουσα  φροντίδα υγείας μια πολιτισμένη κοινωνία,  θα έχει υπεύθυνους πολίτες,  πρώτον να μην καπνίζουν και δεύτερον αν καπνίζουν να διακόψουν πάσει θυσία το κάπνισμα.

 

 

 

 

  Δημήτριος Κουπίδης

 Καρδιολόγος 

Σύμβουλός υγεία του ΕΛΙΚΑΡ

 Πρόεδρος του Παραρτήματος Βέροιας της Ε.Α.Ε

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του Διαβατού Ημαθίας

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του...

Στα πλαίσια της δράσης μας "Το Λ.Ε.Β ντύνει τα νιάτα...

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας  στο Νηπιαγωγείο Ασωμάτων

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο Νηπιαγωγείο...

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, μέλη του Δ.Σ. του Λυκείου των...

Η  ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ  ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ  ΤΟΥΣ  ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Η ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Με μεγάλη μας χαρά, υποδεχτήκαμε και φέτος, τους...

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

Την  Κυριακή 24 Μαρτίου στο  Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο...

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες  -Για κάθε θέση εργασίας η επιχορήγηση ανέρχεται σε 12.264 ευρώ

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα...

Την Παρασκευή 5 Απριλίου, λήγει η προθεσμία υποβολής...

Παρά τις παρεμβάσεις,  συνεχίζονται εσπευσμένα  και ανεξέλεγκτα οι εργασίες στον χώρο της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας

Παρά τις παρεμβάσεις, συνεχίζονται εσπευσμένα και...

Από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας ανακοινώνονται...

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Επίσκεψη κλιμακίου της  Γ.Σ.Ε.Ε. στη Βέροια, ενόψει της Γενικής  Απεργίας στις 17 Απριλίου 2024

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Επίσκεψη κλιμακίου...

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη κλιμακίου της...

Στις 29 και 30 Μαρτίου: Εκπαιδευτική Διημερίδα Εσωτερικής Παθολογίας στη Βέροια

Στις 29 και 30 Μαρτίου: Εκπαιδευτική Διημερίδα...

Εκπαιδευτική Διημερίδα Εσωτερικής Παθολογίας,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...