18 πράγματα που κρύβονται πίσω από αντικείμενα που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα

18 πράγματα που κρύβονται πίσω από αντικείμενα που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα

Γιατί τα πάνινα παπούτσια έχουν μια άσπρη επικάλυψη από καουτσούκ; Και γιατί υπάρχουν χαραγμένα τμήματα πάνω στο ψωμί; Αυτοί οι τύποι ερωτήσεων έχουν περάσει από το μυαλό μας τουλάχιστον μία φορά.

Σήμερα θα μοιραστούμε μαζί σας τις πραγματικές έννοιες πίσω από τα πράγματα που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Είναι ενδιαφέρον να γνωρίζουμε ότι μερικές από αυτές επηρεάστηκαν από ιστορικά γεγονότα και άλλες εμφανίστηκαν ως αποτέλεσμα της γλωσσικής σύγχυσης όπως και με το τελευταίο θέμα της λίστας μας.

Γιατί τα γράμματα σε ένα πληκτρολόγιο υπολογιστή δεν είναι ταξινομημένα αλφαβητικά;


Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτή η διάταξη των γραμμάτων δημιουργήθηκε για να σας βοηθήσει να φτάσετε τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα πλήκτρα εύκολα. Αλλά αυτό είναι μόνο ένα μέρος της αλήθειας. Στις αρχικές γραφομηχανές, τα γράμματα τοποθετήθηκαν αλφαβητικά. Ωστόσο, η τοποθέτηση των πλήκτρων έκανε την γρήγορη πληκτρολόγηση δύσκολη, καθώς οι παλιές γραφομηχανές μπορούσαν εύκολα να μπλοκάρουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο γράμματα που χρησιμοποιούνται συχνά μαζί τοποθετούνται μακριά το ένα από το άλλο.

Κατόπιν εμφανίστηκε η γνωστή διάταξη πληκτρολογίου QWERTY. Απέχει πολύ από την τελειότητα, αλλά οι άνθρωποι δεν θέλουν να την αλλάξουν, επειδή όλοι είναι συνηθισμένοι σε αυτή.

Γιατί κάποια ρούχα έχουν μπαλώματα στον αγκώνα;

Αυτή η τάση της μόδας εμφανίστηκε αρχικά στα στρατιωτικά ρούχα. Οι στρατιώτες έπρεπε να σέρνονται στο έδαφος με τους αγκώνες τους και το ύφασμα έλιωνε και σκιζόταν. Γι ‘αυτό οι αγκώνες καλύφθηκαν με ένα επιπλέον στρώμα υφάσματος.

Αργότερα, οι κυνηγοί υιοθέτησαν τα μαξιλαράκια αγκώνων για τις στολές τους, κάνοντας έτσι τη βολή πιο βολική και την εξοικονόμηση του υφάσματος. Και μετά τη δεκαετία του ’50, φοιτητές σε πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια δανείστηκαν την ιδέα και την μεταμόρφωσαν σε μια πραγματική τάση της μόδας.

Γιατί το παγωτό πωλείται σε κώνο βάφλας;


Στα τέλη του 19ου αιώνα, το παγωτό πωλούταν σε “ποτήρια παγωτού”. Ξεπλένονταν με νερό, στην καλύτερη περίπτωση, προτού ένας άλλος πελάτης τα χρησιμοποίησε.

Ωστόσο, μια απλή λύση εμφανίστηκε το 1904. Λόγω του εξαιρετικά θερμού καιρού, οι άνθρωποι έσπευδαν για να αγοράσουν παγωτό, αλλά ο πωλητής δεν είχε αρκετά ποτήρια για όλα αυτά. Ένας χώρος βάφλας ήταν άδειος. Ο πωλητής βάφλας έβαλε γρήγορα μία από τις βάφλες του σε σχήμα κώνου και την έδωσε στον πωλητή παγωτού.

Όλοι ήταν ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα, ειδικά οι γιατροί, δεδομένου ότι τα γυαλιά που έγλειφαν ήταν λόγος για τη διάδοση της φυματίωσης.

Τι κάνει αυτή η μικρή μαύρη κουκίδα;

Η μικρή μαύρη κουκκίδα μεταξύ του φλας και της κάμερας σε ένα iPhone είναι ένα μικρόφωνο θορύβου. Τοποθετήθηκε εκεί για να φιλτράρει τον θόρυβο του περιβάλλοντος από τον επιθυμητό ήχο, ο οποίος είναι ιδιαίτερα χρήσιμος σε θορυβώδη περιβάλλοντα. Βοηθά το τηλέφωνο να κόψει τους θορύβους του περιβάλλοντος και να διατηρήσει τη φωνή σας.

Γιατί τα πάνινα παπούτσια έχουν καουτσούκ στο μπροστινό μέρος;

Τα πάνινα παπούτσια αποτελούσαν κατά κύριο λόγο υποδήματα για καλαθοσφαιριστές και το κάλυμμα από καουτσούκ χρησίμευε για την προστασία των ποδιών τους από ατυχήματα κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού. Αντίθετα από τώρα, ήταν κατασκευασμένο από πολύ σκληρό καουτσούκ.

Επιπρόσθετα, οι κορυφές των δακτύλων ήταν αρχικά πιο σκούρες. Έγιναν λευκές ως διακόσμηση για τα μοντέρνα πάνινα παπούτσια.

Γιατί τα παπούτσια Converse έχουν τρύπες στο πλάι;

Ξέρατε ότι αυτές οι επιπλέον τρύπες στο πλάι των πάνινων παπουτσιών σας έχουν πράγματι κάποιον σκοπό; Οι οπές επιτρέπουν στον αέρα να κυκλοφορεί γύρω και να παρέχει ένα είδος αερισμού για τα πόδια σας. Αυτό αποτρέπει τα πόδια σας από το να ιδρώσουν.

Σε τι χρησιμεύει αυτό το κυλινδρικό πράγμα στο τέλος ενός φορτιστή;

Αυτό το μικρό πράγμα είναι ένα πολύ χρήσιμο στοιχείο που βοηθά κάθε φορητό υπολογιστή ή επιτραπέζιο υπολογιστή να λειτουργεί σωστά. Ονομάζεται χάντρα φερρίτη. Καταστέλλει τον θόρυβο υψηλής συχνότητας σε ηλεκτρονικά κυκλώματα. Με άλλα λόγια, απομονώνει τον φορητό σας υπολογιστή από ηλεκτρομαγνητικούς θορύβους. Οι χάντρες φερρίτη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αφαίρεση των θορύβων της γραμμής ισχύος σε τηλέφωνα, υπολογιστές, τηλεοράσεις, συσκευές αναπαραγωγής ήχου και DVD.

Τι σημαίνουν τα βαθουλώματα στον πυθμένα μιας φιάλης;

Αυτά δεν είναι σημάδια για τα άτομα με προβλήματα όρασης, όπως ίσως νομίζετε. Όλα είναι πολύ απλούστερα. Αυτά χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής για τον κωδικό ενός αριθμού φόρμας και την επισήμανση ελαττωματικής συσκευασίας.

Γιατί τα παρκά χωρίζονται στο κάτω μέρος;

Ένα παρκά είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους εξωτερικών ενδυμάτων. Έχετε ποτέ προσπαθήσει να μαντέψετε γιατί μερικά παρκά έχουν ένα διαχωρισμένο σημείο στο πίσω μέρος;

Ένα μοντέρνο παρκά προέρχεται από το είδος της εξωτερικής ένδυσης που φορούσε ο στρατός στη δεκαετία του ’50. Οι ουρές των παλτών τους ήταν πολύ μακρύτερες ώστε να μπορούν να τους τυλίξουν γύρω από τους αστραγάλους τους και να παραμείνουν θερμότεροι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το ίδιο χαρακτηριστικό εμφανίζεται στα σύγχρονα παρκά αλλά με ελαφρώς τροποποιημένο τρόπο.

Γιατί υπάρχουν κοψίματα πάνω από μια μπαγκέτα;

Ακόμη και οι αρτοποιοί δεν μπορούν να καταλήξουν σε κοινή γνώμη για το θέμα αυτό. Μερικοί από αυτούς λένε ότι χαράζουν το επάνω μέρος μιας μπαγκέτας έτσι ώστε να μην σπάσει στο φούρνο. Άλλοι ισχυρίζονται ότι γίνεται για αισθητικούς λόγους. Η δεύτερη εκδοχή φαίνεται πιο ρεαλιστική επειδή υπάρχουν πολλοί τύποι ψωμιού χωρίς κοψίματα και ανοίγματα στην κορυφή.

Γιατί τα μοκασίνια έχουν φούντες;

Στα μέσα του 20ου αιώνα, ένας υποδηματοποιός Νιλς Τβέρανγκερ εμπνεύστηκε από τα υποδήματα των Νορβηγών ψαράδων. Τα παπούτσια τους είχαν φούντες που μπορούσαν να σφιχτούν και έτσι να στερεώσουν ένα παπούτσι στο πόδι.

Αποφάσισε να συνδυάσει τα παπούτσια των ψαράδων και τα ινδικά μοκασίνια και δημιούργησε τα σημερινά, γνωστά σε όλους μας, μοκασίνια. Η φούντα έχασε σύντομα την πρακτική της χρήση και παρέμεινε απλά ένα ωραίο αξεσουάρ.

Γιατί υπάρχει ένας βρόχος στο πίσω μέρος ενός πουκάμισου;

Σίγουρα έχετε παρατηρήσει όλοι αυτό το μικρό βρόχο στο πουκάμισό σας. Ωστόσο, δεν υπάρχει κοινή γνώμη για τον πραγματικό σκοπό του. Σύμφωνα με μια εκδοχή, ο βρόχος στο πίσω μέρος των πουκάμισων ενός άνδρα χρησιμοποιήθηκε για να συνδέσει μια γραβάτα. Μια άλλη εκδοχή ισχυρίζεται ότι σχεδιάστηκε για να κρεμιέται το πουκάμισο σε ένα γάντζο.

Γιατί ένας κωδικός PIN περιέχει μόνο 4 ψηφία;

Το 1996, ο σκωτσέζος εφευρέτης Τζέιμς Γκουντφέλοου κατέληξε στην ιδέα της δημιουργίας ενός κωδικού PIN για την προστασία της πρόσβασης στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ανθρώπων. Αρχικά, ο κώδικας περιείχε 6 ψηφία. Αλλά η σύζυγος του Γκουντφέλοου παραπονέθηκε ότι συνέχεια το ξεχνούσε. Γι ‘αυτό το συντόμευσε στη σύγχρονη έκδοση ενός τετραψήφιου κώδικα.

Τι είναι οι χρωματιστοί κύκλοι στις συσκευασίες τροφίμων;Σχεδόν κάθε προϊόν σε ένα σούπερ μάρκετ χαρακτηρίζεται από έγχρωμους κύκλους και τετράγωνα. Στην πραγματικότητα, είναι μπλοκ χρώματος του εκτυπωτή που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή πακέτων και δεν έχουν καμία σχέση με τα τρόφιμα μέσα. Αυτοί οι κύκλοι δείχνουν ποιες αποχρώσεις μελάνης χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή του σχεδίου στη συσκευασία.

Ποιος είναι ο λόγος για τη γούνα στα μπουφάν;

Μια κουκούλα με γούνα ήταν ένα χαρακτηριστικό των ρούχων των ιθαγενών μειονοτήτων που ζούσαν στον Άπω Βορρά. Το σύνολο των εξωτερικών ενδυμάτων τους ήταν πολύ ζεστό, αλλά το πρόσωπο ήταν ακόμα εκτεθειμένο στο κρύο. Για να το προστατεύσουν, έβαζαν αρκετά κομμάτια μακριάς γούνας στην άκρη της κουκούλας. Αυτή η απλή τεχνική βοήθησε να κρατήσει το πρόσωπό τους ζεστό. Σήμερα ο λόγος που χρησιμοποιούμε γούνα στις κουκούλες είναι κυρίως διακοσμητικός.

Γιατί η τσίχλα “Turbo” έχει αυτό το σχήμα;

Αποδεικνύεται ότι το σχήμα αυτής της θρυλικής τσίχλας από τη δεκαετία του ’90 μιμείται το σχήμα της διαδρομής των ελαστικών ενός οχήματος.

Πώς πήρε το πρέτσελ το σχήμα του;

Η προέλευση της ιστορίας χρονολογείται από τον Μεσαίωνα και είναι αρκετά διφορούμενη. Ωστόσο, από ό, τι γνωρίζουμε, το πρέτσελ δημιουργήθηκε από έναν μοναχό, όταν αποφάσισε να κάνει ένα κουλούρι σε σχήμα χεριών στην προσευχή.

“Δεν μοιάζει με αυτό!” ίσως να πείτε, αλλά το κομμάτι του παζλ θα μπει στη θέση του όταν σας πούμε ότι οι φραγκισκανοί μοναχοί σταύρωναν τα χέρια στους ώμους τους ενώ προσεύχονταν.

Γιατί οι κουμπαράδες είχαν σχήμα γουρουνιού;

Στην Μεσαιωνική Αγγλία, οι άνθρωποι κρατούσαν τα χρήματά τους σε πήλινα δοχεία τα οποία ονομάζονταν “πυγμιαία βάζα”, που προέρχονταν από τη λέξη “pygg” (πορτοκαλί πηλό). Με την πάροδο του χρόνου, αυτοί οι τύποι βάζων εξαφανίστηκαν, αλλά ο συνδυασμός λέξεων παρέμεινε.

Σύντομα το “pygg” μετατράπηκε σε “γουρουνάκι” και οι άνθρωποι άρχισαν να φτιάχνουν κουμπαράδες σε αυτό το σχήμα. Αυτό είναι πράγματι μια περίπτωση του ονόματος ενός αντικειμένου που εμφανίζεται πρώτα.

Πηγή:citypatras.gr

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσοχή στους δρόμους! Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας το τριήμερο Αποκριάς και Καθαράς Δευτέρας

Προσοχή στους δρόμους! Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας το...

Τη λήψη αυξημένων μέτρων οδικής ασφάλειας έχει...

Που βρίσκεται η πρόσβαση για ΑμΕΑ στην Παλιά Μητρόπολη Βέροιας;   Δεν μπόρεσε να εισέλθει ο ευρωβουλευτής Στ. Κυμπουρόπουλος!

Που βρίσκεται η πρόσβαση για ΑμΕΑ στην Παλιά Μητρόπολη...

Η κόντρα για τα «πρόσθετα» κτίσματα στην Παλιά...

ΜεΜιαΜατια Κάποιες απόκριες, στο μακρινό 1931. Ενθύμιο

ΜεΜιαΜατια Κάποιες απόκριες, στο μακρινό 1931. Ενθύμιο

ΜεΜιαΜατιαΕπιμέλεια: Στέργιος Ζυγουλιάνος –...

Αναβίωσε το έθιμο «ΟΙ ΚΑΠΕΤΑΝΑΙΟΙ» από τον σύλλογο Βλάχων Βέροιας

Αναβίωσε το έθιμο «ΟΙ ΚΑΠΕΤΑΝΑΙΟΙ» από τον σύλλογο...

Αναβίωσε με επιτυχία και φέτος από τον Σύλλογο Βλάχων...

Τι θα κάνει η Πόπη Τσαπανίδου εάν παραιτηθεί ο Όθων Ηλιόπουλος;

Τι θα κάνει η Πόπη Τσαπανίδου εάν παραιτηθεί ο Όθων...

Σενάρια περί μετακινήσεων και αποχωρήσεων από τον...

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Sold out η σημερινή πρεμιέρα της ταινίας «Αρμάνοι οι Βλάχοι»

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Sold out η σημερινή...

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η ανταπόκριση του κοινού για...

Μίμης Νικολόπουλος: Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και Ανθισμένες Ροδακινιές

Μίμης Νικολόπουλος: Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και...

Η ταινία «142 χρόνια» του Στέλιου Κούλογλου,  έκανε...

Αποκριάτικο πάρτι αύριο στην Πλατεία Δημαρχείου της Βέροιας

Αποκριάτικο πάρτι αύριο στην Πλατεία Δημαρχείου της...

Ο Εμπορικός Σύλλογος και η ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Για πρώτη φορά στη Βέροια, δύο λάτρεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών αναρωτήθηκαν πως θα ήταν να έπαιζαν το δικό τους βίντεοπαιχνιδι!! Έτσι και αποφάσισαν να περάσουν στην πράξη και δημιουργήθηκε μια...

«Τρανό παράδειγμα στην δυσλειτουργία ανάμεσα στο υπουργείο υγείας και στους γιατρούς που θα κληθούν να εφαρμόσουν το οποιοδήποτε νομοθέτημα, είναι ο νόμος για το προσωπικό γιατρό για τον οποίο και πάλι δεν...

Για μια ακόμη χρονιά, οι "Φίλοι Κλασικού Αυτοκινήτου Βέροιας" βγάλανε τις καθιερωμένες χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες στην στολισμένη πλατεία Ελιάς στο κέντρο της Βέροιας. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος...

Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια, στις 8 Δεκεμβρίου 2002, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Πλατείας Δημαρχείου και του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων(πάρκινγκ) επί δημαρχίας Γιάννη Χασιώτη. Την «κορδέλα» είχε κόψει...