Οι παραδόσεις του τόπου  στον απόηχο της επιδημίας

Οι παραδόσεις του τόπου στον απόηχο της επιδημίας

Συντάκτης:  Αναστάσιος Βασιάδης

 

Παρά την σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα,  μετά  την άρση των περιοριστικών μέτρων τα οποία επιβλήθηκαν συνεπεία του κορωνοϊού, κάποιες από τις συνήθεις  δραστηριότητες που χαρακτήριζαν την θερινή περίοδο, έχουν εν τοις πράγμασι ακυρωθεί για φέτος.

Η επισήμανση αφορά την καθιερωμένη παράδοση των πανηγυριών σε πολλές περιοχές, τα οποία συνοδεύονταν και από άλλες εκδηλώσεις που σαν στόχο είχαν τη διατήρηση και διάδοση της ιστορικής, πολιτιστικής και κοινωνικής κληρονομιάς του τόπου. 

Από το μεγαλύτερο μέχρι το πιο μικρό χωριό, οι εκδηλώσεις που διοργανώνονταν  συνήθως ήταν  συνδεδεμένες με τις θρησκευτικές εορτές των  συγκεκριμένων ημερών.

Στην σύγχρονη εποχή της γενικότερης κρίσης,  όπου οι καθημερινές υποχρεώσεις καθιστούν επισφαλείς τις  διαπροσωπικές σχέσεις και οι ρυθμοί ζωής είναι ιδιαίτερα καταπιεστικοί, τα παραδοσιακά πανηγύρια σίγουρα είχαν χάσει την αίγλη και τη σημασία που κάποτε είχαν. 

Παρ όλα αυτά εξακολουθούσαν  να δίνουν μια ξεχωριστή διάσταση στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου  και επιφύλασσαν  ιδιαίτερη αίσθηση για όποιον είχε την τύχη να παραβρεθεί σε κάποια από αυτά. 

Τα καλοκαιρινά πανηγύρια ξανάδιναν ζωντάνια στα παραμελημένα χωριά, αφού γίνονταν αφορμή για επανασύσφιξη των σχέσεων  όλων των συγχωριανών, οι οποίοι τα έχουν εγκαταλείψει ζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στα αστικά κέντρα. 

Επόμενο ήταν  λοιπόν όλοι να περιμένουν με ανυπομονησία τις εκδηλώσεις αυτές, αφού δίνονταν  η ευκαιρία να ανταμώνουν οι παλαιότερες με τις νέες γενιές, να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι, ώστε να συνεχιστεί η  παράδοση.

Από την πλευρά τους οι τοπικές αρχές, οι φορείς και οι παράγοντες έκαναν σημαντικές προσπάθειες για την διατήρηση και τον εμπλουτισμό των εκδηλώσεων αυτών με νέα στοιχεία. 

Η ακύρωση των φετινών πανηγυριών και των πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα τις συνόδευαν, συνεπεία της πρόσφατης επιδημικής κρίσης που ο απόηχος της εξακολουθεί να υφίσταται, αποτελεί ένα σοβαρό πλήγμα για τις παραδόσεις του τόπου.

Η αναστολή των γενικότερων προσπαθειών,που από χρόνια γίνονται  με σκοπό την καθιέρωση  των εκδηλώσεων αυτών  ως “πόλου έλξης”  όχι μόνο για τους ντόπιους αλλά και για τους επισκέπτες, είναι επόμενο να προκαλεί αισθήματα απογοήτευσης.

Οι πρόσκαιρες όμως  αρνητικές συνθήκες που επιφέρουν την ακύρωση των φετινών θερινών εκδηλώσεων, δεν πρέπει να αφεθεί να οδηγήσουν και στην κατάργηση τους.

Οι προσπάθειες αυτές, με την εξασφάλιση όλων των αναγκαίων υγειονομικών μέτρων, πρέπει έστω και αποσπασματικά να συνεχιστούν, να συστηματοποιηθούν  και να ενταθούν σε όλα τα επίπεδα, σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους που αποτελούν τις “κιβωτούς” της παράδοσης.  

Προς την κατεύθυνση αυτή, παρά την πρόσφατη επιδημική κρίση με τις οικονομικές της συνέπειες, πάντα μπορεί να δίδεται σημαντική ώθηση από τις αρχές και τους φορείς που  έχουν τη δυνατότητα να στηρίζουν τις εκδηλώσεις αυτές και να δίνουν  κίνητρα σε όλους τους ανθρώπους, ιδιαίτερα στους νέους, να συμμετέχουν ενεργά και με όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις,  βοηθώντας στη συνέχιση της παράδοσης, η οποία έτσι διατηρείται ζωντανή και μεταφέρεται  από γενιά σε γενιά.

Πάνω απ’ όλα όμως επιβάλλεται να αποτελέσει κοινή συνείδηση ότι τα παραδοσιακά πανηγύρια με τις εκδηλώσεις τους, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης του τόπου μας, που στην ιστορική διαδρομή διασώθηκε μέσα από εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες και η οποία πρέπει να διαφυλάσσεται ως “κόρη οφθαλμού”. 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή η Ελισάβετ Σπυρ. Πασσιά σε ηλικία 86 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ελισάβετ Σπυρ. Πασσιά σε ηλικία 86...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 20 Απριλίου 2024...

Έφυγε από τη ζωή η Ολυμπία Καμπούρογλου σε ηλικία 76 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ολυμπία Καμπούρογλου σε ηλικία 76...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 20 Απριλίου 2024...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια την Κυριακή 21 Απριλίου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια...

Αποβλέποντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας, λόγω εργασιών διαγράμμισης

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας,...

 Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για 20 απάτες, απο το 2022,  σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας -Κατάφεραν να αποσπάσουν από τα θύματά τους πάνω από 138.000 ευρώ

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για...

Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική έρευνα των...

Νέα παράταση  για τον κανονισμό  Πυροπροστασίας  Ακινήτων  εντός ή πλησίον  δασικών εκτάσεων

Νέα παράταση για τον κανονισμό Πυροπροστασίας ...

Ο Δήμος Βέροιας ενημερώνει τους δημότες του, ότι με την...

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα - Το Πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα -...

Την Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, θα φτάσει στην πόλη της...

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...