ΤΟΠΙΚΑ

Ο αδελφός του  Μιχάλη –Κωνσταντίνος Μανιαδάκης Υφυπουργός Δημοσίας Ασφαλείας επί διδακτορίας Ι.Μεταξά

Ο αδελφός του Μιχάλη –Κωνσταντίνος Μανιαδάκης Υφυπουργός Δημοσίας Ασφαλείας επί διδακτορίας Ι.Μεταξά

Ο  Κ. Μανιαδάκης ήταν εθνικιστής αξιωματικός του στρατού ξηράς με το βαθμό του Αν/χη του Μηχανικού, μετέπειτα ελεύθερου επαγγελματία, λόγω παραίτησης.

Υπήρξε Υφυπουργός Δημοσίας Ασφαλείας του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου και είχε στη δικαιοδοσία του τη Βασιλική Χωροφυ-λακή, την Αστυνομία Πόλεων , την Πυροσβεστική, την Διεύθυνση Μεταναστεύσεως και διαβατηρίων του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ είχε και την ευθύνη για την καταπολέμηση του Κομμουνισμού.

Στις 18 Σεπτεμβρίου του 1936 πέτυχε τη σύλληψη του Νίκου Ζαχαριάδη, τότε γενικού γραμματέα της Κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ. Είχε την έμπνευση και προχώρησε στη δημιουργία πλαστής «Προσωρινής Διοίκησης» του ΚΚΕ η οποία ήταν υπό τον πλήρη έλεγχο  των αρχών ασφαλείας, καθώς και στην καθημερινή πλαστή έκδοση της εφημερίδος «Ριζοσπάστης», ενώ συνομιλούσε με την Κομμουνιστική Διεθνή μέσω της «Προσωρινής Διοίκησης» , αποτελώντας ουσιαστικά τον «αρχηγό » του παράνο-μου ΚΚΕ .Ο ίδιος ο Μανιαδάκης έλεγε ειρωνικά:«…Είμεθα το μόνο κράτος εις τον κόσμον, εις το οποίον επετεύχθη ο υπουργός της Ασφαλείας να είναι συγχρόνως και ο καθοδηγητής της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ. και ο «Ριζοσπάστης», τον οποίον εξέδιδε το υπουργείον Ασφαλείας, να αναγνωρισθή από τον Ζαχαριάδην ως το γνήσιον όργανον του Κόμματος…».

Με την πάροδο του χρόνου το δίκτυο των πληροφοριοδοτών του Μανιαδάκη κάλυπτε όλη την Ελλάδα και έτσι κάθε πρόσωπο για το οποίο υπήρχε υπόνοια ότι δεν είναι πιστό στο καθεστώς, εκτοπιζόταν σε κάποιο νησί του Αιγαίου. Φυσικά δεν υπήρχε περίπτωση, όπως καταλαβαίνει κανείς, να γίνουν διαδηλώσεις εκείνη την εποχή, ούτε και ανάγκη να ψηφιστεί νόμος εναντίων των διαδηλώσεων, όπως σήμερα.

Η δήλωση μετανοίας που υπέγραφε ένας κρατούμενος για να απελευθερωθεί και με την οποία αποκήρυττε την ιδεολογία του, ήταν εφεύρεση του Μανιαδάκη και φυσικά για την απόσπαση αυτών των δηλώσεων χρησιμοποιούσαν την αναγκαστική πόση ρετσινόλαδου και εξαναγκασμό των κρατουμένων να βάζουν τα γυμνά πόδια τους πάνω σε πάγο. Έτσι του έμεινε το παρατσούκλι «υπουργός του ρετσινόλαδου».

Για την πολιτική του καριέρα εφάρμοσε την παροιμία «με λένε Ρίζο και όπως θέλω τα γυρίζω», που με την κατάλληλη επικαιροποίηση μπορεί ο καθένας να βγάλει συμπεράσματα για την καριέρα σημερινού πολιτικού προσώπου.

Έχουμε λοιπόν και λέμε: Υφυπουργός δημοσίας ασφαλείας επί Μεταξά, μετά τον θάνατο του οποίου παρέμεινε ως υφυπουργός στην κυβέρνηση Κορυζή μέχρι τις 20 Απριλίου του 1941, οπότε σχηματίστηκε η κυβέρνηση του Τσουδερού, όπου διατηρώντας το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου ασφα-λείας ανέλαβε και υπουργός εσωτερικών. Το Μάιο του 1941 η κυβέρνηση του Τσουδερού μαζί με την Βασιλική οικογένεια έφυγε από την Ελλάδα στην Αίγυπτο και ο Μανιαδάκης τους ακολούθησε. Εκεί όμως αναγκάστηκε να παραιτηθεί στις 2 Μαΐου του ’41, λό-γω δημιουργίας κλίματος δυσφορίας προς εκείνους τους υπουργούς που συμ-μετείχαν στην δικτατορία του Μεταξά. Μετέβη στην Αργεντινή ως επόπτης των Ελληνικών Πρεσβει-ών της λατινικής Αμερικής μέχρι τον Αύγουστο του 1949 οπότε επέστρεψε στην Ελλάδα. 

Εξελέγη βουλευτής Κο-ρινθίας το 1950 αλλά από το ’51 έως το ’58 έμεινε εκτός Βουλής οπότε και εξελέγη βουλευτής υπό την σημαία της ΕΡΕ του εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1958 το 1961 και το 1964. Υπήρ-ξε σύμβουλος του Βασιλιά Κωνσταντίνου. Πέθανε τον Φλεβάρη του 1972.

Είχε αδελφό τον Μιχά-λη Μανιαδάκη, αξιωματικό της Αεροπορίας.   

Γ.-Ξ. ΤΡΟΧΟΠΟΥΛΟΣ

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εγνατία: Νταλίκα δίπλωσε μετά τα διόδια προς Βέροια - Νωρίτερα όχημα προσέκρουσε στο στηθαίο

Εγνατία: Νταλίκα δίπλωσε μετά τα διόδια προς Βέροια -...

Σύμφωνα με πληροφορίες του InVeria.gr, νταλίκα...

Μηνιαίος απολογισμός Ιουλίου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας στην Οδική Ασφάλεια

Μηνιαίος απολογισμός Ιουλίου της Γενικής...

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής...

Πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των αθλητικών εγκαταστάσεων υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των αθλητικών...

Πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των αθλητικών...

Παράταση υποβολής αιτήσεων για ΚΔΑΠ και παιδικούς - Οι νέες ημερομηνίες

Παράταση υποβολής αιτήσεων για ΚΔΑΠ και παιδικούς - Οι...

Το Δ.Σ. της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. ανακοίνωσε ότι λόγω τεχνικών...

Ακυρώνεται λόγω καιρού η συναυλία με το Μουσικό Σύνολο Vamos Ensemble και την Ιωάννα Φόρτη

Ακυρώνεται λόγω καιρού η συναυλία με το Μουσικό Σύνολο...

Λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων που ανακοίνωσε...

Μηνιαία δραστηριότητα των Αστυνομικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας του μήνα Ιουλίου 2020

Μηνιαία δραστηριότητα των Αστυνομικών Υπηρεσιών...

Κατά τη διάρκεια του μήνα Ιουλίου του 2020, στις...

Τάσος Μπαρτζώκας: Επιλύθηκε το ζήτημα της παράτασης των αδειών διαμονής των εργατών γης

Τάσος Μπαρτζώκας: Επιλύθηκε το ζήτημα της παράτασης...

 Με πολιτική απόφαση του Υπουργείου Προστασίας του ...

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Δίνεται παράταση παραμονής στη χώρα μας μέχρι και για 90 ημέρες στους μετακλητούς εργάτες γης

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Δίνεται παράταση παραμονής στη...

Δυνατότητα παράτασης του χρόνου παραμονής στη χώρα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ενημερώνει τους συναλλασσόμενους για τις συναλλαγές που δεν θα μπορούν να διενεργούν στα τραπεζικά καταστήματα από την Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020, μετά την απόφαση Δ1α/ΓΠ οικ. 48002/2020 για...

Η 28χρονη Μαριάννα Μπιτέρνα δυστυχώς δεν άντεξε. Ήταν μεγάλο το φορτίο που κλήθηκε να σηκώσει ξαφνικά στη σύντομη ζωή της. Κι άνισος ο αγώνας. Δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στην πίεση του σχεδόν ανίκητου εχθρού,...

Σοβαρό πλήγμα στη λειτουργία και την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, υπέστη το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ημαθίας εξαιτίας των  επιπτώσεων που προκάλεσε ο κορωνοϊός, από το ξεκίνημα της πανδημίας μέχρι...

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών ο Σίμος (Συμεών) Ματσκάνης συνταξιούχος υπάλληλος της ΔΕΗ και γνωστός αγιογράφος. Η κηδεία του γίνεται  σήμερα Δευτέρα στις 11.30πμ, στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Ο ΛΑΟΣ...