Επανακάμπτει πανελλαδικά ο «κορονοϊός» με 6 νέα κρούσματα στη Βέροια και 1 στην Αλεξάνδρεια από το Σαββατοκύριακο

Επανακάμπτει πανελλαδικά ο «κορονοϊός» με 6 νέα κρούσματα στη Βέροια και 1 στην Αλεξάνδρεια από το Σαββατοκύριακο

-Το θέμα απασχόλησε και το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο
-Ματαίωση των πανηγυριών και νέα μέτρα από την Κυβέρνηση



Στον χάρτη με τους νομούς που άρχισαν να παρουσιάζουν κρούσματα κορονοιού στο πλαίσιο της έξαρσης ενός δεύτερου κύματος μετά την χαλάρωση των μέτρων, βρίσκεται από το Σαββατοκύριακο η Ημαθία., αφού από το Σάββατο 11 Ιουλίου,  καταγράφηκαν 6 επιβεβαιωμένα (θετικά) κρούσματα 2 ηλικιωμένοι και 4 παιδιά), όλοι κάτοικοι Βέροιας κι ένα ακόμα κρούσμα προστέθηκε χθες, αυτή τη φορά στον δήμο Αλεξάνδρειας.

Οι δύο ενήλικες, ένας ανδρας 90 ετών και μια γυναίκα 72 ετών νοσηλεύονταν με συμπτώματα, ως ύποπτα, σε θαλάμους απομόνωσης και στη συνέχεια για προληπτικούς λόγους μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη (Αχεπα). Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι και οι δύο ηλικιωμένοι τους τελευταίους μήνες βρισκόταν μέσα, χωρίς μετακινήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιός μπήκε στο σπίτι από άλλα πρόσωπα.



Τα 4 ανήλικα παιδιά, έφτασαν επίσης με συμπτώματα στο νοσοκομείο Βέροιας, όπου λήφθηκε δείγμα. Τα τρία ανήλικα προέρχονται απο το ίδιο οικογενειακό περιβάλλον και για προληπτικούς μεταφέρθηκαν στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, ενώ το τέταρτο  παιδί, ένα κορίτσι 15 ετών που βρισκόταν σε παιδική κατασκήνωση στην περιοχή της Χαλκιδικής(Σκούρας) διαπιστώθηκε θετικό στον κορονοϊό,  μετά από τέστ που της  έγινε στο νοσοκομείο Βέροιας, όπου μεταφέρθηκε από τους γονείς της, με συμπτώματα πυρετού. 

Για το περιστατικό οι υπεύθυνοι του skoyras camp, εξέδωσαν ανακοίνωση τονίζοντας τα εξής:

«Η κατασκήνωση ενημέρωσε τον ΕΟΔΥ και ζητήθηκε ιχνηλάτηση, σε όσους ήρθαν σε επαφή με το παιδί…

Σε παιδική κατασκήνωση στη Χαλκιδική έκανε διακοπές το  15χρονο κορίτσι από την Βέροια που βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό. Πρόκειται για την κατασκήνωση Skouras Camp, οι υπεύθυνοι της οποίας εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση, σχετικά με το περιστατικό:

«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως αργά χθες το βράδυ μας γνωστοποιήθηκε από το νοσοκομείο της Βέροιας ότι βρέθηκε θετικό κρούσμα covid-19 σε 15χρονο παιδί που φιλοξενήθηκε στην κατασκήνωσή μας. Αμέσως επικοινωνήσαμε με τον ΕΟΔΥ και σύμφωνα με τις συστάσεις του, απομονώσαμε τα παιδιά που βρισκόντουσαν στο ίδιο σπιτάκι. Κατόπιν συνεννόησης με τους γονείς τους, απομακρύνθηκαν προληπτικά από τον χώρο της κατασκήνωσης. Το παιδί ήρθε στην κατασκήνωσή μας στις 5 Ιουλίου. Στις 9 Ιουλίου ανέβασε δέκατα και μεταφέρθηκε στο ιατρείο μας σύμφωνα με το πρωτόκολλο. Παρακολουθήθηκε για 24 ώρες, ενημερώθηκαν οι γονείς του και στις 10 Ιουλίου απομακρύνθηκε από την κατασκήνωση ώστε να προβεί στις απαραίτητες εξετάσεις.Άμεσα εφαρμόστηκαν όλα τα μέτρα για την ασφάλεια των κατασκηνωτών και του προσωπικού μας. Θησαυρός της κατασκήνωσης είναι οι άνθρωποι και τα παιδιά της. Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη. Ευχόμαστε να την επιστρέψουμε με χαμόγελα και ένα αξέχαστο καλοκαίρι».



Απαραίτητο κρίνεται πλέον να  συνειδητοποιήσουν οι πολίτες  πως η χαλάρωση μπορεί να επιφέρει τραγικά αποτελέσματα, καθ ότι εμείς μπορεί να ξεχνάμε τον ιό εκείνος όμως όχι, τονίζουν τοπικού αρμόδιοι παράγοντες εφιστώντας την προσοχή όλων μας, μπροστά σε μια ενδεχόμενη διασπορά στην περιοχή και δη σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμών από όπυ προήλθαν κάποια από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας το θέμα

Οι ανησυχητικές εξελίξεις με την εμφάνιση των 6 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Βέροια απασχόλησε(όχι ιδιαίτερα) και την χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, στην αρχική τοποθέτησή του και ενημέρωση του συμβουλίου ανέφερε: « Είναι θέμα ευθύνης όλων μας και πρέπει να πούμε στον κόσμο ότι ο ιός είναι εδώ και η χαλάρωση δεν βοηθά, γιατί θα κατορθώσουμε να επιστρέψουμε στα παλιά κάτι που δεν επιθυμεί κανείς». Σχετικά με τις εκδηλώσεις της ΚΕΠΑ και την σχετική εισήγηση της κυβέρνησης, ο δήμαρχος ανέφερε ότι ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσουν το πρόγραμμα της ΚΕΠΑ, αλλά προς το παρόν αναμένουν τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης και των ειδικών.




Ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ Θεόφιλος Κορωνάς, στο ίδιο μήκος κύματος ανέφερε ότι την Παρασκευή που ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου το πρόγραμμα των εκδηλώσεων δεν υπήρχε ακόμη κρούσμα. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, ωστόσο οι εισηγήσεις της κυβέρνησης αφορούν τα πανηγύρια και όχι εκδηλώσεις όπως της ΚΕΠΑ. Οι δικές μας δράσεις και εκδηλώσεις ακολουθούν πιστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αφορούν ενήλικες καθήμενους με αποστάσεις και απολύμανση των χώρων», διευκρίνισε ο κ. Κορωνάς. Ωστόσο δεν απέκλεισε την ανάγκη να αναπροσαρμόσουν το πρόγραμμα αν αλλάξουν οι οδηγίες των ειδικών ή μεταβληθούν τα τοπικά επιδημιολογικά δεδομένα. 

Η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Γεωργία Μπατσαρά απέδωσε την  αναζωπύρωση του φαινομένου στην χαλάρωση του κόσμου και στον τουρισμό. Τόνισε ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί στις εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν στο δήμο μας, ενώ για τις δράσεις του ΔΗΠΕΘΕ ανέφερε: «Τηρούμε αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Τρέχουν οι πρόβες για την παράσταση Τρωάδες που θα ανέβει στο Άλσος και τηρούνται όλα τα απαιτούμενα μέτρα». Τέλος ο αντιδήμαρχος Στάθης Κελεσίδης χτύπησε καμπανάκι για τον κορωνοιό σε ένα σύντομο μήνυμα: «Ο ιός μας περιμένει στη γωνία. Γρήγορα ξεχάσαμε. Γκρεμίζουμε ότι χτίσαμε. Έκκληση για αυτοσυγκράτηση και προσοχή»




Νέα μέτρα μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, πραγματοποιήθηκε χθες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. «Η Κυβέρνηση παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις, συνομιλεί με τους ειδικούς και θα λαμβάνει οποιαδήποτε μέτρα χρειάζονται» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:

- Εντείνονται οι στοχευμένοι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας με έμφαση στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από την 1η Ιουλίου μέχρι και την 11η Ιουλίου 2020 πραγματοποιήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας 67.797 τεστ, εκ των οποίων τα 218 ήταν θετικά. Ποσοστό μόλις 0,35%. Όμως, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα θετικά τεστ είναι τετραπλάσια στον Προμαχώνα, από ό,τι για παράδειγμα στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Από τα ξημερώματα της Τετάρτης θα ελέγχονται εξονυχιστικά τα αποδεικτικά έγγραφα των αρνητικών τέστ που υποχρεούνται να προσκομίζουν όσοι επιθυμούν να εισέρθουν από τον Προμαχώνα. Σε περίπτωση επίδειξης μη-αυθεντικού, πλαστού εγγράφου, θα επιβάλλονται φυσικά οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

-. Ενισχύονται οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου από την Αλβανία. Ήδη, το Σαββατοκύριακο έγιναν 1.011 στοχευμένοι έλεγχοι στο συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς και θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες και στην Κρυσταλλοπηγή.

- Ανοίγουν οι απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο από τις 15 Ιουλίου. Επιπλέον, ανοίγουν και οι απευθείας πτήσεις από τη Σουηδία από τις 22 Ιουλίου 2020. Παράλληλα, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως για παράδειγμα οι Η.Π.Α., εξετάζεται το άνοιγμα των απευθείας πτήσεων από τέλος Ιουλίου 2020, με την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού αποτελέσματος μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα.

- Επειδή η καμπάνα κινδύνου δεν χτυπάει μόνο για τις αφίξεις από το εξωτερικό, αλλά και για τα φαινόμενα χαλάρωσης στο εσωτερικό, ζητήθηκε από την Επιτροπή των Λοιμοξιολόγων να εξεταστεί στη συνεδρίασή της  η άμεση απαγόρευση των πανηγυριών και λοιπών μαζικών εκδηλώσεων μέχρι, τουλάχιστον, τέλος Ιουλίου.




Ματαίωση των πανηγυριών εισηγήθηκε η Επιτροπή 

Στην συνέχεια, από την πλευρά της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, που συνεδρίασε χθες με τηλεδιάσκεψη, υπό τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, αποφάσισε να εισηγηθεί στην Κυβέρνηση τη ματαίωση των πανηγυριών σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος Ιουλίου, την εντατικοποίηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορά μας, και την επέκταση των ελέγχων και στους εποχικούς εργάτες που προέρχονται από όμορες χώρες. 


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια την Κυριακή 21 Απριλίου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια...

Αποβλέποντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας, λόγω εργασιών διαγράμμισης

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας,...

 Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για 20 απάτες, απο το 2022,  σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας -Κατάφεραν να αποσπάσουν από τα θύματά τους πάνω από 138.000 ευρώ

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για...

Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική έρευνα των...

Νέα παράταση  για τον κανονισμό  Πυροπροστασίας  Ακινήτων  εντός ή πλησίον  δασικών εκτάσεων

Νέα παράταση για τον κανονισμό Πυροπροστασίας ...

Ο Δήμος Βέροιας ενημερώνει τους δημότες του, ότι με την...

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα - Το Πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα -...

Την Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, θα φτάσει στην πόλη της...

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μπουλασίκη σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μπουλασίκη σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Παρασκευή 19...

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την ασφάλεια  των μαθητών

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την...

Σε καθημερινή βάση με μέριμνα την ασφάλεια των μαθητών...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...