Απέναντι στη «Λερναία Ύδρα» των παθογενειών

Απέναντι στη «Λερναία Ύδρα» των παθογενειών

Του Μάξιμου 

Χαρακόπουλου*

 

Τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα μοιάζουν με τη «Λερναία Ύδρα». Ένα λύνουμε, δέκα φυτρώνουν. Ωστόσο, με επιμονή και σχέδιο αντιμετωπίζουμε παθογένειες που λειτουργούν ως τροχοπέδη στην προσπάθεια ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, ενώ ταυτόχρονα, θέτουμε σε εφαρμογή και στη χώρα μας, νέους θεσμούς, προς όφελος των παραγωγών αλλά και των καταναλωτών. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι σημαντικές παρεμβάσεις της πρόσφατης νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

1. Θεσπίζονται οι Αγορές Παραγωγών, με στόχο το «κλείσιμο της ψαλίδας» στις τιμές, από το χωράφι στο ράφι. Η απευθείας πώληση των αγροτικών προϊόντων, από τους ίδιους τους παραγωγούς στους καταναλωτές, χωρίς μεσάζοντες, θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση των τιμών.

2. Καθιερώνεται, για πρώτη φορά, η συνταγογράφηση για τη χρήση φυτοφαρμάκων. Η ρύθμιση αυτή φιλοδοξεί αφενός να μειώσει τη αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων, και αφετέρου να περιορίσει τη διακίνηση παράνομων ή και ληγμένων σκευασμάτων. Στην κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει, επίσης, η καθιέρωση βιβλίων εσόδων-εξόδων στους αγρότες, καθώς θα πρέπει να αναγράφονται στα έξοδα τα παραστατικά για την αγορά φυτοφαρμάκων και αγροτικών εφοδίων.

 3. Εισάγονται καθαροί κανόνες στην εμπορία αγροτικών προϊόντων. Διασυνδέεται το Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων με την ηλεκτρονική βάση του Γ.Ε.ΜΗ, ενώ οι έμποροι υποχρεούνται να καταθέτουν εγγυητική επιστολή. Έτσι θα περιοριστούν τα φαινόμενα με «μπαταχτσήδες» εμπόρους, που ρίχνουν «κανόνια» και «φεσώνουν» τους παραγωγούς ή τους εξοφλούν όποτε… τους καπνίσει. 

4. Θεσμοθετείται ο Κτηνίατρος Εκτροφής, ο οποίος θα συνδράμει τον κτηνοτρόφο στην παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών προϊόντων, στην εφαρμογή της σήμανσης των ζώων –που αποτελεί πλέον προϋπόθεση για τη χορήγηση επιδοτήσεων- και στην πρόληψη των ασθενειών. Ο κτηνίατρος εκτροφής αναλαμβάνει πλέον την εφαρμογή προγραμμάτων ελέγχου και εκρίζωσης ζωοανθρωπονόσων και κυρίως της βρουκέλλωσης στα αιγοπρόβατα. Δυστυχώς, τα αποτελέσματα από την εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων εδώ και μια δεκαετία, δεν είναι ικανοποιητικά. Αν δεν δράσουμε άμεσα, υπάρχει ο κίνδυνος επιβολής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέτρων, όπως η απαγόρευση διακίνησης φέτας στην Ε.Ε, η έκδοση ταξιδιωτικής Οδηγίας, η επιβολή προστίμων και η διακοπή χρηματοδότησης προγραμμάτων.

5. Διευκολύνεται η άμεση εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών νεοεισερχομένων που επιθυμούν να ασχοληθούν με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Πλέον δεν αποτελεί προϋπόθεση για την αναγνώριση τους ως επαγγελματιών αγροτών, για τα δύο πρώτα χρόνια, η τήρηση του εισοδηματικού κριτηρίου του 35% του συνολικού εισοδήματος από αγροτική ενασχόληση, και η ασφάλιση στον ΟΓΑ. Έτσι, οι νεοεισερχόμενοι αγρότες μπορούν άμεσα να εντάσσονται σε προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης. 

6. Απλοποιείται η διαδικασία παραχώρησης της χρήσης ακινήτων, ως 8 στρέμματα, σε κτηνοτρόφους για την ανέγερση σταυλικών εγκαταστάσεων, χωρίς δημοπρασία. Δημοπρασία θα διενεργείται μόνο εάν υπάρχουν περισσότεροι του ενός ενδιαφερόμενοι για την παραχώρηση του ιδίου ακινήτου. 

7. Ενισχύεται το πλαίσιο προστασίας των ζώων συντροφιάς. Επιβάλλονται αυστηρότερες κυρώσεις στις περιπτώσεις μη τήρησης των κανόνων καλής μεταχείρισης και εν γένει ευζωίας των ζώων συντροφιάς. Αναμφίβολα, από την εποχή των αρκουδιάρηδων, που περιέφεραν τις αρκούδες στα χωριά, τραβώντας τες από τη μύτη με το χαλκά, προσφέροντας ένα πρωτόγονο θέαμα, έχουμε κάνει τεράστια άλματα. Οφείλουμε, ωστόσο, να είμαστε πάντα σε εγρήγορση. Η συμπεριφορά μας προς τα ζώα είναι δείγμα πολιτισμού κάθε κοινωνίας. 

Τα κεφάλια, όμως, της «Λερναίας Ύδρας» των προβλημάτων του αγροτικού τομέα, είναι ακόμη πολλά. Ένα από τα πλέον σημαντικά είναι αυτό των δυσλειτουργιών του συνεταιριστικού κινήματος, για το οποίο χρειάζεται το «καθαρτήριο πυρ» της εξυγίανσής του. Η συνεταιριστική ιδέα που γεννήθηκε στα Αμπελάκια και, δυστυχώς, διασύρθηκε τα τελευταία χρόνια, είναι καιρός να αναβαπτισθεί με την ενεργή ενασχόληση νέων ανθρώπων με νέες αντιλήψεις. Αυτή είναι μια από τις κρίσιμες προκλήσεις που καλούμαστε να ανταποκριθούμε στο αμέσως επόμενο διάστημα.  

 

 

*Ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σεμινάριο για τον σχολικό εκφοβισμό

Σεμινάριο για τον σχολικό εκφοβισμό

 Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου...

Από την καρδιά στο νου - Σωπαίνουν  οι λέξεις

Από την καρδιά στο νου - Σωπαίνουν οι λέξεις

Γράφει η Όλγα  Κουτμηρίδου - ΜεταξάΟι λέξεις άνοιξαν...

Για οριστική άδεια λειτουργίας πάει το  Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου

Για οριστική άδεια λειτουργίας πάει το Χιονοδρομικό...

Την έγκριση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών...

Συνεδριάζει την Τρίτη η Δημοτική  Κοινότητα  Βέροιας

Συνεδριάζει την Τρίτη η Δημοτική Κοινότητα Βέροιας

Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας...

Μήνυμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Μήνυμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

17 Νοέμβρη 2018.Φέτος συμπληρώνονται 45 χρόνια από την...

Εκδήλωση με ομιλητή  τον Κωσταντίνο Τσιάρα,  για τις προκλήσεις  του νέου μοντέλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην σημερινή εποχή

Εκδήλωση με ομιλητή τον Κωσταντίνο Τσιάρα, για τις...

ΑΠΟ ΤΗ  ΔΗΜ.ΤΟ ΒΕΡΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟ.Δ.Ε ΗΜΑΘΙΑΣ Την...

Για την 45η επέτειο  από την εξέγερση  του Πολυτεχνείου

Για την 45η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Το Πολυτεχνείο ως σύμβολο παραμένει διαχρονικά...

Ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου,  να παραμείνει ως έχει το καθεστώς μισθοδοσίας  των κληρικών και να συνεχιστεί ο διάλογος

Ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου, να παραμείνει ως...

-Μητροπολίτης Παντελεήμων: «Εκτιμώντας την προσφορά...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Νάουσας  διοργανώνει σεμινάριο με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό (bulling) -σε συνεργασία με την κα Τασιώνα Αθηνά (επισκέπτρια υγείας) και το Πανεπιστήμιο Κύπρου-...

Γράφει η Όλγα  Κουτμηρίδου - ΜεταξάΟι λέξεις άνοιξαν την πόρτα της καρδιάς και άρχισαν να ανεβαίνουν τον ανήφορο τρέχοντας. Το πρόσωπο έγινε κατακόκκινο από θυμό, το σάλιο στέγνωσε στο στόμα. Και όταν οι...

Την έγκριση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ανακοινώνει με δελτίο τύπου η Επιτροπή Διοίκησης του φορέα. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την απόκτηση...

Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας θα γίνει στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, Μητροπόλεως 46, 1ος όροφος, την 20-11-2018, ημέρα Τρίτη και ώρα 20:00, για τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας...