Ενδιαφέροντα θέματα από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Ενδιαφέροντα θέματα από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή το Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας. 

Λειτουργία των  3-5 Πηγαδιών τον χειμώναΜεταξύ των θεμάτων  συζητήθηκε η λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου στα 3-5 Πηγάδια τον χειμώνα, για την οποία ο Νίκος Κουτσογιάννης εξέφρασε φόβους ότι θα παραμείνει κλειστό. Ο τέως δήμαρχος εστίασε σε επιστολή των μισθωτών αναφορικά με την αδυναμία τους να εκτελέσουν τον έλεγχο πενταετίας που πρέπει να γίνει την επόμενη περίοδο, καθώς και τις πιθανές παρεμβάσεις των πορισμάτων αυτού του ελέγχου, προκειμένου να μπορεί να κατατεθεί ο φάκελος για την έκδοση άδειας λειτουργίας μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. 

«Όποιο χιονοδρομικό δεν καταθέσει φάκελο ως τις 15 Οκτωβρίου θα παραμείνει κλειστό. Αυτό πρέπει να αποτραπεί. Να διευκολύνουμε την έκδοση άδειας λειτουργίας, βλέποντας με ζέση το ζήτημα. Τα περιθώρια είναι στενά, δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν οι μισθωτές…» τόνισε ο κ. Κουτσογιάννης.

«Δεν μπορούν να σταματήσουν τη μίσθωση, δεν συνάδει με αυτό που έχουν υπογράψει. Είναι δική τους η υποχρέωση, ωστόσο συμφωνώ ότι πρέπει να συζητηθεί το θέμα. Πρέπει απαραιτήτως να γίνει ο έλεγχος πενταετίας για να ληφθεί η άδεια» απάντησε ο δήμαρχος, λέγοντας ότι το ζήτημα θα μπει ως τακτικό θέμα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.


Για τα δρομολόγια των Αστικών

Το θέμα των μειωμένων δρομολογίων της αστικής συγκοινωνίας έθιξε επίσης ο κ. Κουτσογιάννης, λέγοντας ότι το ΚΤΕΛ από τότε που έχασε τον διαγωνισμό των μαθητικών δρομολογίων έχει πρόβλημα. «Οφείλουμε να βοηθήσουμε να παραμείνουν σε λειτουργία. Να βάλουμε πλάτη, ακόμη και χρηματοδοτώντας δρομολόγια…» υπογράμμισε ο τέως δήμαρχος.

Από την πλευρά της η Ίλια Ιωσηφίδου σημείωσε ότι ο συνδυασμός της είχε και έχει καταγεγραμμένη πρόταση για την αστική συγκοινωνία από την προεκλογική περίοδο. «Έχουμε πρόταση και σχέδιο. Είμαστε στη διάθεσή σας να το βάλουμε μπρος…» τόνισε, σχολιάζοντας παράλληλα ότι το ΚΤΕΛ είχε επαναπαυθεί στα μαθητικά δρομολόγια.

Κρατική χρηματοδότηση ζήτησε ο Λάκης Λακηνάνος, ενώ σε όλα τα παραπάνω απάντησε λιτά ο δήμαρχος, Νικόλας Καρανικόλας. «Ζητάνε 200-250.000 ετησίως για να ‘βγουν’. Είναι πολλά τα λεφτά. Αυτόν τον καιρό συζητάω με τους βουλευτές να βρούμε τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος. Θα σας ενημερώσω…» είπε ο δήμαρχος.
Καρανικόλας: Να δώσουμε χώρο στα ποδήλατα

Το σβήσιμο της γραμμής του ‘ποδηλατόδρομου’ που έγινε τον περασμένο Ιούνιο για τη γιορτή ποδηλάτου από το ‘Σπήλαιο’ μέχρι και τη Μεγάλου Αλεξάνδρου, ωστόσο παραμένει μέχρι σήμερα, ζήτησε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νάουσας την περασμένη Παρασκευή ο Νίκος Κουτσογιάννης. «Δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι υπάρχει ποδηλατόδρομος. Είναι αρνητική και η αστυνομία. Υπάρχει ζήτημα ασφάλειας. Δεν πρέπει να παίζουμε μ’ αυτά τα πράγματα…» τόνισε ο τέως δήμαρχος, διηγούμενος περιστατικό με παραλίγο παράσυρση παιδιού με πατίνια που συνέβη μπροστά στα μάτια του. 

«Να καταργηθεί, είναι πολύ επικίνδυνος και καθόλου πρακτικός…» συμφώνησε η Ίλια Ιωσηφίδου.

«Να τη σβήσουμε τη γραμμή, ωστόσο πρέπει να δώσουμε χώρο στο ποδήλατο. Κίνδυνοι όμως υπάρχουν παντού…» απάντησε ο δήμαρχος, Νικόλας Καρανικόλας.


Περί πλατείας Τσάμη Καρατάσου, πρώην Τρούμαν

«Ευτυχώς που η πόλη πρόλαβε και άλλαξε το όνομα της κεντρικής πλατείας σε Τσάμη Καρατάσου, γιατί αν ήταν στο χέρι σας, θα κρατούσατε ακόμα το όνομα πλατεία Τρούμαν»! 

Μ’ αυτή τη φράση του Θωμά Τσουκαλά έκλεισε την παρουσία της αποχωρώντας από την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νάουσας η ΛΑΣ, καθώς δεν ψηφίστηκε από την πλειοψηφία η πρόταση καθιέρωσης της 10ης Σεπτεμβρίου 1944 ως ημέρας απελευθέρωσης από τα στρατεύματα Κατοχής 1941-1944, αλλά και η αναγνώριση του Στέργιου Φετλή ως του πρώτου εκλεγμένου δημάρχου μετά την κατοχή, που ήταν τα δύο πρώτα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Την πρόταση ψήφισαν μόνο οι Θωμάς Τσουκαλάς, Λάκης Λακηνάνος, Άρης Τόσιος, Σταύρος Τσέλιος και Γιώργος Βασιλείου.

«Δυστυχώς στη συντηρητική πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, τέτοιες ‘ανατρεπτικές’ αποφάσεις που ισχύουν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας δεν χωράνε. Είναι το γεγονός ότι η απελευθέρωση έγινε από τον Ε.Λ.Α.Σ.; Είναι το γεγονός ότι ο Φετλής ήταν μέλος του Ε.Α.Μ.; Είναι το γεγονός ότι η εισήγηση έγινε από τη ΛΑ.Σ.; Είναι όλα τα παραπάνω μαζί; Το γεγονός είναι ένα: απόφαση δεν πάρθηκε και ότι η απόφαση παραπέμφθηκε στις καλένδες, με τη δημιουργία μιας επιτροπής που ‘θα’ δημιουργηθεί και ‘θα είναι υψηλού επιπέδου’. Αλήθεια ποιο ιστορικό γεγονός της πόλης μας καθιερώθηκε μέσω επιτροπής; Το Ολοκαύτωμα του 1822; Ο Μακεδονικός Αγώνας; Η απελευθέρωση της 17ης Οκτωβρίου 1912; Ή πιο πρόσφατα –αυτό και αν σηκώνει συζήτηση– που μάθαμε στις αρχές του 21ου αιώνα ότι ο ξεσηκωμός του 1822 δεν ήταν αστική εθνικοαπελευθερωτική εξέγερση αλλά θρησκευτικό ξεκλήρισμα; Βέβαια εδώ δεν χρειάστηκε κάποια ανθρώπινη επιτροπή, αυτό έγινε ‘Ελέω Θεού’» αναφέρει σε σημερινή της δήλωση η ΛΑΣ, καλώντας τον λαό της Νάουσας, ανεξάρτητα από ιδεολογικούς, πολιτικούς και παραταξιακούς διαχωρισμούς, να γιορτάσει τη Νίκη στα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής, την 10η Σεπτεμβρίου, στο Πάρκο Εθνικής Αντίστασης και Ειρήνης.Κοινός Τόπος: Δεν υποκαθίσταται η ιστορική έρευνα

Τη δημιουργία διαρκούς επιτροπής τεκμηρίωσης της Τοπικής Ιστορίας του δήμου Νάουσας πρότεινε στη συνεδρίαση ο ‘Κοινός Τόπος’, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν είναι αρμόδιο για την τεκμηρίωση ιστορικών γεγονότων, πόσο μάλλον να υιοθετήσει αποδεχόμενο την άποψη μιας δημοτικής παράταξης, αφού μια οποιαδήποτε μεμονωμένη εργασία, όσο και εάν συνεισφέρει στη διαλεύκανση ιστορικών γεγονότων, δεν δύναται να υποκαταστήσει την οργανωμένη και πολύπλευρη επιστημονική ιστορική έρευνα.

«Η επιστημονικά τεκμηριωμένη τοπική ιστορία, μπορεί να αποτελέσει κατά την εκτίμησή μας ένα σημαντικότατο κεκτημένο και εργαλείο για τον δήμο Νάουσας. Θεωρούμε ότι με τον τρόπο αυτό θα συμβάλλουμε εμείς οι συμμετέχοντες στην τρέχουσα δημοτική θητεία (2019-2023), στην κατεύθυνση της ουσιαστικής τεκμηρίωσης του ιστορικού παρελθόντος του τόπου μας, απαλλαγμένη από ‘φόβους’ και ‘πάθη’. Θα ενισχύσουμε τη συνοχή μεταξύ των κοινοτήτων του δήμου και την κατανόηση του ποιοι είμαστε και από πού προερχόμαστε. Κάνουμε τους συμπολίτες και ιδιαίτερα την νέα γενιά μας κοινωνούς στο ‘όλο’ της  κοινότητάς μας. Επομένως  το προς τα πού οφείλουμε να βαδίσουμε και τι να πράττουμε ανά ιστορική συγκυρία. Η εποχή μας δεν επιτρέπει ευκαιριακά πυροτεχνήματα, ούτε συγχωρεί αντιπαραθέσεις με αφορμή παλαιότερα ιστορικά γεγονότα. Ας δώσουμε μια τέτοια ευκαιρία στον τόπο μας» αναφέρει σχετική ανακοίνωση του συνδυασμού. 


Εορτασμός στη Νάουσα για τα 200 χρόνια από την επανάσταση

Τη διάθεσή της να αναλάβει εκ μέρους του δήμου ένα πρότζεκτ για μια εμβληματική συμμετοχή της Νάουσας στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, κατέθεσε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Παρασκευής η επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Ίλια Ιωσηφίδου. Τόνισε ότι η Νάουσα είναι η μόνη πόλη εκτός Στερεάς Ελλάδας που επαναστάτησε και πρέπει να έχει την πρωτοκαθεδρία στη Βόρεια Ελλάδα, αναλαμβάνοντας τον κεντρικό εορτασμό, όπου μπορούν να προωθηθούν παράλληλα όλα τα ζητήματα του δήμου.

«Εμείς δώσαμε το παράδειγμα, να μην πάει αυτός ο αγώνας ανεκμετάλλευτος. Είμαι στη διάθεσή σας να αναλάβω αυτήν την ιδέα, να αξιοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις, συντονισμένα, για ένα μεγαλεπήβολο πρόγραμμα και μια δυναμική συμμετοχή στον εορτασμό…» τόνισε.

Απαντώντας στην κ. Ιωσηφίδου η αντιδήμαρχος Δώρα Μπαλτατζίδου, ενημέρωσε ότι ο δήμος εργάζεται για το θέμα αυτό από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Έχει μάλιστα καταθέσει επτά προτάσεις εκδηλώσεων στην αρμόδια επιτροπή με πρόεδρο τη Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη (επιστημονικό συνέδριο απόδημων Ναουσαίων, έργο του Θάνου Μήτσαλα με Αργεντίνο συνθέτη κ.ά.), οι οποίες θα αξιολογηθούν για το αν τύχουν ή όχι οικονομικής ενίσχυσης. Είπε τέλος ότι με μεγάλη χαρά θα δεχθεί τη συμμετοχή της κ. Ιωσηφίδου στην επιτροπή του δήμου.
Τεταμένο το κλίμα μεταξύ προέδρου και δημάρχου

Ένα ακόμη μικρό ‘επεισόδιο’ προστέθηκε στην ιδιότυπη κόντρα δημάρχου-προέδρου, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νάουσας,. Παίρνοντας τον λόγο επί των ερωτήσεων που τέθηκαν εκτός ημερήσιας διάταξης, ο Νικόλας Καρανικόλας, από τη μια έδινε δίκιο στους αντιδημάρχους που απαντούσαν μακροσκελώς στα πολλά θέματα που τους τέθηκαν, από την άλλη όμως μάλλον ‘άδειαζε’ ξανά τον Γιάννη Γιαννούλη για την τήρηση της διαδικασίας, με μία ακόμη μομφή σε βάρος του. 

«Δεν μπορεί να ρωτά σύμβουλος ‘πόσο χρόνο έχω’ για να τοποθετηθώ, κι ο πρόεδρος να απαντά ‘ξεκινήστε και βλέπουμε’…» είπε στην εκκίνηση των δικών του απαντήσεων ο δήμαρχος, παραπονούμενος ταυτόχρονα ότι και ο ίδιος έχει πολλά θέματα να απαντήσει.

«Βάσει κανονισμού μπορείτε να τα απαντήσετε μέσα σε έναν μήνα…» απάντησε στον δήμαρχο ο πρόεδρος, χωρίς ωστόσο να γίνει αντιληπτή (σε εμάς τουλάχιστον) πιθανή… επιθετική πρόθεση και από την πλευρά του.

Κ.Π.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στις βιτρίνες της Αγοράς τα πρώτα έργα  του Βαρλάμη για τον Μίκη Θεοδωράκη

Στις βιτρίνες της Αγοράς τα πρώτα έργα του Βαρλάμη...

-Παρουσία Θ. Καράογλου και Μαρέβας Μητσοτάκη η έναρξη...

Μήνυμα  της βουλευτού  Φρόσως  Καρασαρλίδου για  την  28η  Οκτωβρίου

Μήνυμα της βουλευτού Φρόσως Καρασαρλίδου για την...

Σήμερα τιμούμε τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που ...

Στα ροζ χθες το Δημαρχείο Βέροιας για την πρόληψη  του καρκίνου του μαστού

Στα ροζ χθες το Δημαρχείο Βέροιας για την πρόληψη του...

Στα ροζ φωταγωγήθηκε χθες βράδυ το Δημαρχείο Βέροιας,...

«Έφυγε» και κηδεύεται σήμερα ο Κώστας Μαγαλιός, ιδρυτής του Συλλόγου Ντόπιων  Μακροχωρίου και Περιχώρων

«Έφυγε» και κηδεύεται σήμερα ο Κώστας Μαγαλιός,...

Έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Μαγαλιός, ιδρυτής και πρώτος...

Χωρίς παρελάσεις λόγω covid η  σημερινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου

Χωρίς παρελάσεις λόγω covid η σημερινή επέτειος της 28ης...

Χωρίς παρελάσεις, λόγω covid, γιορτάζεται φέτος η...

Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη για την 28η Οκτωβρίου 1940

Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη για την...

Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 έμεινε στη...

ΛΑΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑ - Η COSMOS Μεταφορική στη Βέροια ζητά υπάλληλο γραφείου

ΛΑΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑ - Η COSMOS Μεταφορική στη Βέροια ζητά...

Από την εταιρεία «COSMOS Μεταφορική» που εδρεύει στην Νέα...

«Έφυγε» από κορωνοϊό η 65χρονη Ιφιγένεια Καραδήμου

«Έφυγε» από κορωνοϊό η 65χρονη Ιφιγένεια Καραδήμου

«Έφυγε» σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών, από...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Έφυγε σε ηλικία 65 ετών γυναίκα στην Βέροια που νόσησε από κορονοϊό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η άτυχη γυναίκα είχε υποκείμενα νοσήματα και διεκομίσθη από το νοσοκομείο Βέροιας στην Θεσσαλονίκη αλλά εκεί...

Πέντε νέα κρούσματα ανακοίνωσε την Δευτέρα (26/10/2020) ο ΕΟΔΥ στην Ημαθία, σε σύνολο 715 σε όλη τη χώρα. Παρά το γεγονός ότι μεσολάβησε Σαββατοκύριακο και τα ιδιωτικά εργαστήρια δεν έκαναν ελέγχους, με τα 5 νέα...

H ΓΣΕΕ και το  Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ), ενημερώνει τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για τον τρόπο αμοιβής της 28ης Οκτωβρίου.Η εορτή της 28ης Οκτωβρίου...

Την συγχώνευση ΚΕΠΑ και ΔΗΠΕΘΕ επαναφέρει με επιστολή του ο πρώην Διευθυντής της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας κ. Γιάννης Καμπούρης, κάνοντας αναφορά στο ποσό των 150.000 ευρώ που διέθεσε το ΔΗΠΕΘΕ για τρείς παραγωγές,...