ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

Συντάκτης: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ

 

Η αισιόδοξη εξέλιξη που διαφαίνεται με την ανταλλαγή μεταξύ της Ιεράς Μητρόπολης και του Δήμου Βέροιας,  των ακινήτων που στεγάζουν το Δημαρχείο και το 3ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης, αναμένεται να δώσει νέα πνοή στην περιοχή της πλατείας Ωρολογίου.

 

Αυτό αναμένεται να επιτευχθεί με την συνένωση και την κοινή πολιτιστική ανάδειξη από την Ιερά Μητρόπολη των χώρων  του Βήματος Αποστόλου Παύλου, του Παύλειου Πολιτιστικού Κέντρου- Μενδρεσέ Τζαμί και του 3ο Δημοτικού Σχολείου ως Μουσείου και εκθεσιακού χώρου.

 

Η αισιόδοξη αυτή προοπτική προσεγγίζεται  σε άμεση συσχέτιση με  τις γειτονικές παραδοσιακές γειτονιές της Κυριώτισσας και της Μπαρμπούτας και τούς διακεκριμένης αρχιτεκτονικής παραπλήσιους χώρους, που στεγάζουν υψηλού επιπέδου πολιτιστικές δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων, η Παλαιά Μητρόπολη, το Βυζαντινό Μουσείο, το Αίθριο Πολιτισμού ΟΛΓΑΝΟΣ, η Συναγωγή, το Λαογραφικό Μουσείο και το Σπίτι των Βλάχων.

 

Η εξελίξεις που δρομολογούνται για την πολιτιστική αναβάθμιση της πέριξ της πλατείας Ωρολογίου περιοχής, επαναφέρουν  στην τρέχουσα επικαιρότητα και την προοπτική αξιοποίησης του νεοκλασικού κτιρίου του Παλαιού Δικαστηρίου, που μετά την μεταφορά των υπηρεσιών του στο νέο μέγαρο, απετέλεσε αντικείμενο δημόσιας παράθεσης απόψεων και προτάσεων για την αξιοποίηση και χρήση του.

 

Όλες οι απόψεις που εκτέθηκαν δημοσίως, ενίσχυσαν  το γενικό αίτημα για την παραχώρηση του παλιού δικαστικού μεγάρου στον Δήμο Βέροιας.

 

Διέφεραν  βέβαια οι προτάσεις για το περιεχόμενο της χρήσης, με συνέπεια να αντιπαρατεθούν δύο τάσεις απόψεων.

 

Η μία τάση θέλει το συγκεκριμένο νεοκλασικό κτίριο να στεγάσει κάποια πολυσύχναστη υπηρεσία του Δήμου, ώστε με την καθημερινή προσέλευση των επισκεπτών να μπορέσει να διατηρηθεί ένα μέρος της οικονομικής κίνησης της περιοχής, η οποία αναπόφευκτα μειώθηκε αισθητά μετά την μεταφορά των δικαστικών υπηρεσιών στο νέο μέγαρο.

 

Η άλλη τάση υποστήριζε, με διάφορες επί μέρους διαφοροποιήσεις, την μετατροπή του κτιρίου σε χώρο πολιτισμού.

 

Είναι γεγονός ότι η μεταφορά των δικαστικών υπηρεσιών στο νέο δικαστικό μέγαρο της πόλης επηρέασε αναπόφευκτα την οικονομική κίνηση και την χρήση της πλατείας Ωρολογίου.

 

Αυτή δε η πραγματικότητα δεν πρόκειται να αλλάξει, όποια επιμέρους υπηρεσία του Δήμου και να στεγαστεί στα παλιά δικαστήρια.

 

Η διατήρηση επομένως και η επιθυμητή αύξηση της οικονομικής κίνησης στην περιοχή πρέπει να αναζητηθεί στην προοπτική του γενικότερου ανασχεδιασμού χρήσης του συγκεκριμένου κτιρίου σε συνάρτηση με ολόκληρη την περιοχή.

 

Με αυτό το σκεπτικό η τάση για μετατροπή του παλαιού δικαστικού μεγάρου σε χώρο πολιτισμού κερδίζει αισθητά έδαφος.

 

Θέση της παρούσας στήλης είναι στο νεοκλασικό κτίριο της πλατείας Ωρολογίου, να στεγαστεί η Δημοτική Πινακοθήκη Βέροιας που μέχρι σήμερα στερείται στέγης.

 

Οι οργανωμένες πινακοθήκες κάθε πόλης αποτελούν, κιβωτούς διαφύλαξης, ανάδειξης και προβολής της ιστορικής, εικαστικής και πνευματικής παράδοσης του τόπου.

 

Σε αυτές διατηρείται σε διαρκή επικαιροποίηση, η πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής και καθίστανται ευρύτερα γνωστοί οι εικαστικοί δημιουργοί, που με αυτόν τον τρόπο μετατρέπονται σε πρεσβευτές καλής θελήσεως του τόπου.

 

Σε ακούσιους διαφημιστές των πινακοθηκών με τα εκθέματα τους, των πόλεων που τις φιλοξενούν και των ευρύτερων περιοχών, μετατρέπονται και οι επισκέπτες που μεταφέρουν τις εντυπώσεις τους στους τόπους τους και στους επόμενους σταθμούς των περιηγήσεών τους.

 

Η ιδιαίτερη σημασία που ενέχεται στην ίδρυση και λειτουργία των πινακοθηκών στις πόλεις, διαφαίνεται και από την επιλογή των κτιρίων που τις στεγάζουν.

 

Συνήθως οι πινακοθήκες στεγάζονται σε κτίρια, με ιστορική παράδοση και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική προσωπικότητα.

 

Δεν είναι δε τυχαίο το γεγονός ότι στην όλη τουριστική προβολή κάθε πόλης περιλαμβάνονται και οι πινακοθήκες, που κατά κανόνα προτείνονται ως πρώτες επιλογές επίσκεψης.

 

Πέραν των πολύ γνωστών πινακοθηκών που έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν στις μεγάλες πόλεις της χώρας, ανάλογες υπάρχουν και στην περιφέρεια, με εξαιρετικά έργα διασήμων επώνυμων, αλλά και αξιολογότατων τοπικών δημιουργών.

 

Παρά το γεγονός ότι η Βέροια διαθέτει έναν τέτοιο ανεκτίμητο εικαστικό πλούτο, αυτός παραμένει αναξιοποίητος, χωρίς να επιτελεί το σκοπό για τον οποίο έχει δημιουργηθεί και συνεχίζει να παράγεται.

 

Κατά καιρούς αναζωπυρώνεται στην τοπική κοινωνία ο διάλογος για τη δημιουργία Δημοτικής Βιβλιοθήκης στην Βέροια, χωρίς όμως να καταλήγει σε πρακτικό αποτέλεσμα, προφανώς διότι οι εικαστικές δημιουργίες, δεν έχουν βρει ακόμα την στέγη τους.

 

Υπό το φώς της τρέχουσας επικαιρότητας εκτιμάται ως προσφορότερος χώρος για την στέγαση της Δημοτικής Πινακοθήκης Βέροιας, το νεοκλασικό μέγαρο στην πλατεία Ωρολογίου.

 

Η προοπτική λειτουργίας του παλιού δικαστικού μεγάρου ως Δημοτικής Πινακοθήκης με τις προδιαγραφές και τις σύγχρονες δράσεις που αναπτύσσονται σε όλους τους αντίστοιχους ανά τον κόσμο χώρους, θα αναβαθμίσει ποιοτικά, λειτουργικά, κοινωνικά και οικονομικά ολόκληρη την περιοχή Ωρολογίου.

 

Οι εικαστικές δημιουργίες της πόλης θα στεγαστούν στο φυσικό τους χώρο και το παραμελημένο εικαστικό πρόσωπο της Βέροιας θα αναδείξει τη δική του δυναμική, στην γενικότερη αναπτυξιακή προσπάθεια που λόγω της γενικότερης κρίσης έχει υποστραφεί.

 

Με την προοπτική στέγασης της Δημοτικής Πινακοθήκης Βέροιας στο συγκεκριμένο κτίριο, η διεκδίκηση του παλαιού δικαστικού μεγάρου από τον Δήμο της Βέροιας αποκτά συγκεκριμένο όραμα, περιεχόμενο και δυναμική ώστε να επιτευχθεί το ποθητό αποτέλεσμα.

 

Η γενικότερα αναμενόμενη πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής Ωρολογίου, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, ευνοούν αυτή την προοπτική. 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας γιορτάζει φέτος έναν...

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024...

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό κάλεσμα στη δράση της «Λευκής Νύχτας»

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό...

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας απευθύνει...

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο Βέροιας

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο...

Το  1ο Γυμνάσιο Βέροιας «Φιλίππειο»,  το 1ο ΓΕΛ ...

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την αναβάθμιση του οδικού φωτισμού στο Δήμο Αλεξάνδρειας

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την...

Ξεκίνησε να υλοποιείται το έργο, Βελτίωση Οδικής...

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας:  Ημερίδα για την εφηβική παραβατικότητα

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας: ...

Το Κέντρο Αναφοράς, Παροχής Συμβουλευτικής και...

Δώρα Κουρκουτά:  «Προσπαθούν σε λίγες  ημέρες να κάνουν ό,τι  επιδεικτικά αγνόησαν 9 χρόνια»

Δώρα Κουρκουτά: «Προσπαθούν σε λίγες ημέρες να κάνουν...

Από το Γραφείο Τύπου της παράταξης της Δώρας Κουρκουτά...

Από Βελόπουλο, Κουπελόγλου και Κοτίδη:  Ερώτηση στη Βουλή για την δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Από Βελόπουλο, Κουπελόγλου και Κοτίδη: Ερώτηση στη...

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...