Εικόνες και βίντεο από την κοινή άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Εικόνες και βίντεο από την κοινή άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Ηχηρό μήνυμα κατά των τουρκικών προκλήσεων - Ερντογάν: Η κλιμάκωση των εντάσεων προκαλείται από την Ελλάδα

Δείτε βίντεο  από την κοινή στρατιωτική άσκηση:


Ερντογάν: Η κλιμάκωση των εντάσεων προκαλείται από την Ελλάδα – Ο διάλογος είναι η λύση
Oruc Reis: Άλλαξε ξανά κατεύθυνση, κινείται νοτιοδυτικά εντός της κυπριακής ΑΟΖ

Κοινή στρατιωτική άσκηση Ελλάδας και Γαλλίας πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 13/8 στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει με παράνομη Navtex η Τουρκία για διεξαγωγή ερευνών.



Στην άσκηση συμμετείχαν οι Φρεγάτες (Φ/Γ) «ΣΠΕΤΣΑΙ», «ΑΙΓΑΙΟΝ», «ΛΗΜΝΟΣ», «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» και Γαλλική ομάδα πλοίων (Task Force) αποτελούμενη από το Γαλλικό Ελικοπτεροφόρο FS «TONNERRE» και τη Φρεγάτα FS «LA FAYETTE».


Η συγκεκριμένη άσκηση περιελάμβανε προχωρητικούς ελιγμούς, αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών καθώς και συνεργασία πτητικών μέσων και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο.

Επίσης, στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, δύο Γαλλικά αεροσκάφη RAFALE προσγειώθηκαν και χρησιμοποίησαν για επανεξυπηρέτηση τις εγκαταστάσεις της 115 Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα.



Το ελικοπτεροφόρο Tonnerre, που βρίσκεται καθ' οδόν προς τη Βηρυτό για να μεταφέρει εκεί βοήθεια μετά τη φονική έκρηξη της 4ης Αυγούστου, ενώθηκε εξάλλου την περασμένη νύκτα στη Μεσόγειο με τη φρεγάτα La Fayette, που είχε αποπλεύσει από τη Λάρνακα της Κύπρου και πραγματοποίησε άσκηση με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

«Αυτή η στρατιωτική παρουσία έχει στόχο να ενισχύσει την αυτόνομη αξιολόγηση της κατάστασης και να υπογραμμίσει τη δέσμευση της Γαλλίας στην ελεύθερη κυκλοφορία, στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μεσόγειο και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε το γαλλικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, το βράδυ την προσωρινή ενίσχυση της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας στη ζώνη αυτή και κάλεσε την Ελλάδα και την Τουρκία, αμφότερες μέλη του ΝΑΤΟ, να συντονισθούν περισσότερο ώστε να κατευνασθούν οι εντάσεις.


Στις 23 Ιουλίου, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους είχε επικρίνει έντονα την «παραβίαση» της ελληνικής και της κυπριακής κυριαρχίας από την Τουρκία με τις τουρκικές έρευνες για υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου. Στα τέλη Ιουνίου είχε επίσης κατηγορήσει την Τουρκία ότι φέρει «ιστορική και εγκληματική ευθύνη» στη λιβυκή σύγκρουση.

Στον διάλογο βλέπει τη λύση στη διένεξη Ελλάδας-Τουρκίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τις ενεργειακές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο.

Απευθυνόμενος στα μέλη του κυβερνώντος κόμματός του AKP ο Ερντογάν ισχυρίσθηκε πως η κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή προκαλείται από την Ελλάδα και κάλεσε την Αθήνα να σεβαστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας.

«Ο δρόμος προς μια λύση στην ανατολική Μεσόγειο είναι μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης. Δεν επιδιώκουμε οποιεσδήποτε αχρείαστες περιπέτειες ούτε εντάσεις» τόνισε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis άλλαξε ξανά κατεύθυνση και κινείται πλέον νοτιοδυτικά, εντός της κυπριακής ΑΟΖ μέχρι αυτή τη στιγμή, και εντός της παράνομης τουρκικής NAVTEX.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Τετάρτης, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο, είχε βγει από την ελληνική υφαλοκρυπίδα και κινήθηκε εντός της κυπριακής ΑΟΖ, εντός των ορίων της παράνομης NAVTEX που είχε εκδώσει η Άγκυρα.

Σήμερα τα ξημερώματα, ξαναμπήκε σε ελληνική υφαλοκρηπίδα προερχόμενο από κυπριακή θαλάσσια ζώνη με τον στολίσκο των τουρκικών πολεμικών πλοίων συνεχίζοντας την περιπλάνηση στην περιοχή.

Πηγή: newsbeast.gr/

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλλαγές και στα κυλικεία των σχολείων, για την μείωση των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας

Αλλαγές και στα κυλικεία των σχολείων, για την μείωση...

Σε μια σημαντική μεταρρύθμιση όλου του πλαισίου...

Επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων του ΤΕΕ

Επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων...

Με κεντρικό μήνυμα «100 χρόνια ΤΕΕ: εκατό χρόνια...

Τέλος το πενθήμερο – Έρχεται  η εξαήμερη εργασία από τον Ιούλιο -Την ίδια στιγμή που σε κράτη-μέλη της ΕΕ πειραματίζονται  με εβδομάδα 4 ημερών εργασίας χωρίς μείωση των αμοιβών

Τέλος το πενθήμερο – Έρχεται η εξαήμερη εργασία από...

Μεγαλώνουν οι κοινωνικοοικονομικές αντιθέσεις μεταξύ...

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο, η...

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο,...

Παρουσιάστηκε χθες  το Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ -Μεταξύ των υποψηφίων και ο φυλακισμένος εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης

Παρουσιάστηκε χθες το Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ -Μεταξύ...

Το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάστηκε...

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης σε ηλικία 86 ετών

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης σε ηλικία 86...

Ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης, έφυγε από τη ζωή...

Σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα καταπολέμησης των...

Σε πλήρη εξέλιξη από τις αρχές Απριλίου είναι το...

Συνάντηση της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου με τον  Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου

Συνάντηση της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου με...

Αντιπροσωπεία μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...