Επιστολές στο “Λαό” Ένοπλες  Δυνάμεις:  Από τις πλούσιες  περικοπές στο φιλοδώρημα!

Επιστολές στο “Λαό” Ένοπλες Δυνάμεις: Από τις πλούσιες περικοπές στο φιλοδώρημα!

Ικανοποιώντας το αίτημα πολλών φίλων μου, που  ζητούν τη γνώμη μου για πρόσφατα δημοσιεύματα, γράφω τα παρακάτω για το πόσα  χρήματα θα πάρουν οι Στρατιωτικοί με την απόφαση του ΣτΕ.      Οι Έλληνες στρατιωτικοί δεν χρειάστηκε και δεν χρειάζεται να μελετήσουν κάτι ιδιαίτερο για να διαπιστώσουν ότι έζησαν και ζουν το  “Δόγμα του σοκ” στην “στρατιωτική του εκδοχή” .

Πως λειτουργεί;

    2009: Η επιχείρηση να εμφανιστούν οι στρατιωτικοί ως “προνομιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι” ξεκινά με συστηματικό τρόπο. Στην κοινή γνώμη παρουσιάζεται η εικόνα “καραβανάδων” που έπαιρναν… πακτωλό χρημάτων και κυκλοφορούσαν με πολυτελή υπηρεσιακά αυτοκίνητα με οδηγό. Όλοι στο ίδιο τσουβάλι. Οι όποιες παθογένειες των Ενόπλων Δυνάμεων μεγεθύνονται σε υπερβολικό βαθμό μόνο και μόνο για να γίνουν όσο το δυνατόν πιο ευάλωτοι . Δεν ήταν δύσκολο. Οι στρατιωτικοί δεν είχαν τρόπο να αντιδράσουν . Η ηγεσία τους σφυράει αδιάφορα…Οι πρώτες περικοπές έρχονται.

    Μέχρι και το 2012 οι κυβερνήσεις που πέρασαν κατάφεραν να εξαθλιώσουν τους στρατιωτικούς. Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων άρχισε να δυσανασχετεί και να αντιδρά με τρόπο κόσμιο. Για πρώτη φορά είδαμε στρατιωτικούς να αρθρογραφούν και να θέτουν ερωτήματα για τα εργασιακά τους ζητήματα. Οργάνωσαν συγκεντρώσεις στις οποίες επιβεβαίωσαν ότι διέθεταν την αμέριστη συμπάθεια της κοινωνίας. Η προσπάθεια κάποιων στρατιωτικών να ενημερώσουν την κοινή γνώμη για την αληθινή τους οικονομική κατάσταση και ΠΡΙΝ αλλά και μετά τη κρίση είχε πιάσει τόπο. Όμως κατάφεραν να …κερδίσουν δυο πράγματα: την αναγνώριση του λάθους ότι οι περικοπές που υπέστησαν οι στρατιωτικοί ήταν πολύ περισσότερες και μεγαλύτερες απ΄ όσο έπρεπε και την διαβεβαίωση ότι δεν θα υποστούν νέες μειώσεις μέσα στο 2013!!!

    Την περασμένη χρονιά (2013)οι περικοπές έπεσαν “κατά ριπάς”. Η απόγνωση ήρθε πολύ εύκολα με τις ανάγκες των οικογενειών τους να μην μπορούν να καλυφθούν , τα χρέη να μεγαλώνουν και τον μισθό να τελειώνει κάθε μήνα όλο και νωρίτερα. Όλα τα παραπάνω ισχύουν και για τους εν αποστρατεία Στρατιωτικούς των οποίων οι μειώσεις στις συντάξεις κυμάνθηκαν από 40% μέχρι 67%!!! ανάλογα με το βαθμό. Σε ΚΑΝΕΝΑ άλλο τομέα του Δημοσίου έγιναν τέτοιες περικοπές….

    Και τώρα έρχεται η απόφαση του ΣτΕ. Οι στρατιωτικοί δεν ζουν σε άλλο κόσμο. Ξέρουν, όπως και εγώ, ότι δεν έχουν να περιμένουν πολλά από αυτή την απόφαση η οποία σε περίπου τρεις μήνες θα μας πει πόσο αντισυνταγματικές είναι οι περικοπές στους μισθούς τους. Ξέρουν ότι το καλύτερο που μπορούν να περιμένουν είναι να αυξήσουν το ποσό του μισθού - σύνταξής τους από 30 έως 50 ευρώ το μήνα. Ποσό που με την οικονομική ανέχεια στην οποία πολλοί βρίσκονται είναι άκρως απαραίτητο. Είναι κι αυτή…η παροχή μέρος του δόγματος του σοκ . Παροχή ενός “φιλοδωρήματος” το οποίο άλλες κοινωνικές ομάδες δεν θα πάρουν. Στόχος να εξευμενιστεί ο θυμός και η πίκρα που δικαιολογημένα νοιώθουν οι στρατιωτικοί. 

    Εκτιμώ ότι η επόμενη φάση του “δόγματος του σοκ” δεν θα αφορά πια στους στρατιωτικούς. Αλλά και  όσους θα προσπαθήσουν -ίσως και σύντομα- να ζητήσουν την ψήφο τους.

Αλέξανδρος Τρομπούκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πασχαλινές ευχές του   υπ. Δημάρχου Βέροιας Αντώνη Μαρκούλη και των υποψηφίων συμβούλων του συνδυασμού «Προτεραιότητα στον Πολίτη»

Πασχαλινές ευχές του υπ. Δημάρχου Βέροιας Αντώνη...

Το μήνυμα του Πάσχα είναι ένα μήνυμα επιστροφής στην...

Ενώπιος   ενωπίω

Ενώπιος ενωπίω

Είμαστε πλέον λίγες μέρες πριν την ημέρα που οι...

Αλεξάνδρα   Ανανιάδου – Βαφείδου - Υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό «Δράση με γνώση»

Αλεξάνδρα Ανανιάδου – Βαφείδου - Υποψήφια δημοτική...

Γεννήθηκα στην Κοζάνη το 1962 και κατοικώ στη Βέροια από...

Η στελέχωση   του ψηφοδελτίου   συνεχίζεται στο συνδυασμό “Ώρας Ευθύνης”

Η στελέχωση του ψηφοδελτίου συνεχίζεται στο...

Από τον συνδυασμό “Ώρας Ευθύνης”, ανακοινώνονται τα...

Αντώνης Μαρκούλης: «Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια»

Αντώνης Μαρκούλης: «Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια»

Σε απάντηση της ανακοίνωσης του Κ. Βοργιαζίδη με τίτλο...

Ο Νίκος Μωυσιάδης,   νέος πρόεδρος στο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας

Ο Νίκος Μωυσιάδης, νέος πρόεδρος στο δημοτικό...

Με 28 ψήφους και 6 λευκά ψηφοδέλτια, εκλέχθηκε πρόεδρος...

Περιοδεία του Κώστα Βοργιαζίδη σε οικισμούς της Δ.Ε. Δοβρά

Περιοδεία του Κώστα Βοργιαζίδη σε οικισμούς της Δ.Ε....

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των επισκέψεων του υπ....

Κωνσταντίνος  Βοργιαζίδης: «Άξονας 7ος : Βελτιώνουμε την καθημερινότητα του πολίτη»

Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης: «Άξονας 7ος : Βελτιώνουμε...

 Αγωνιζόμαστε για μια πιο φιλική και ανθρώπινη πόλη  Η...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Το μήνυμα του Πάσχα είναι ένα μήνυμα επιστροφής στην ελπίδα, στην αισιοδοξία και στην αλληλεγγύη. Ευχόμαστε σε όλες και σε όλους χρόνια πολλά, καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση.Ο υπ. Δήμαρχος Δ. Βέροιας Αντώνης...

Είμαστε πλέον λίγες μέρες πριν την ημέρα που οι συμπολίτες μας θα κληθούν να αποφασίσουν για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις τύχες του τόπου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.Νομίζω ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα...