ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Οδηγίες για τη μάσκα από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία

Κορωνοϊός: Οδηγίες για τη μάσκα από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία

Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία εξέδωσε οδηγίες για τη χρήση μάσκας από τα παιδιά. Από ποια ηλικία μπορούν να την φορούν. Μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις στην αναπνοή, την ανάπτυξη των πνευμόνων, το ανοσοποιητικό σύστημα;



Οδηγίες για τη χρήση μάσκας από τα παιδιά ως μέτρου αναχαίτισης της επιδημίας που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, εξέδωσε η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της δέχθηκε πολλά ερωτήματα από γιατρούς και γονείς για το θέμα. Στο στάδιο που βρισκόμαστε, η μάσκα αποτελεί το μοναδικό όπλο για την προστασία των παιδιών, τονίζει.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Παιδιατρικής  Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, ο νέος κορωνοϊός προσβάλλει όλες τις ηλικίες, από τη νεογνική μέχρι τις πιο μεγάλες.  «Βεβαίως, υπάρχουν και εκείνοι, που παρά τα εκατομμύρια κρουσμάτων και την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων ζωών παγκοσμίως, δεν αποδέχονται την παρουσία του ιού και επιμένουν στη μετάδοση fake news», προσθέτει δεικτικά.

«Το πειστήριο για την ύπαρξη και την επικινδυνότητα του ιού είναι η επίσκεψη σε μονάδα εντατικής νοσηλείας και η παρακολούθηση από διαχωριστικό υαλοπίνακα επί αρκετό χρονικό διάστημα των αρρώστων», προσθέτει.

Τα μέτρα προστασίας από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός είναι γνωστά, λέει ο καθηγητής. Πλύσιμο χεριών, τήρηση αποστάσεων και χρήση μάσκας. Ωστόσο, «στο στάδιο που βρισκόμαστε σήμερα, το μοναδικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας για την προστασία των παιδιών είναι η χρήση μάσκας», υπογραμμίζει.

Στη συνέχεια παρατίθενται οι οδηγίες της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας με μορφή ερωταποκρίσεων.

Σε ποιες ηλικίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μάσκα;



Η μάσκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα παιδιά άνω των 2 ετών. Η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής, το CDC της Αμερικής και η Παγκόσμια Παιδιατρική Εταιρεία συνιστούν τη μάσκα σε παιδιά άνω των 2 ετών.

Η χρήση της μάσκας δημιουργεί πρόβλημα στην αναπνοή;

Όχι. Ακόμη και όταν παίζει ή τρέχει το παιδί στο διάλειμμα. Εξαιρείται η περίπτωση της έντονης γυμναστικής (τότε όμως πρέπει να τηρούνται μεγάλες αποστάσεις) ή περιπτώσεις ύπαρξης χρόνιου σοβαρού αναπνευστικού προβλήματος, συνήθως κληρονομικού.

Η μάσκα παρεμβαίνει στην ανάπτυξη των πνευμόνων;

Όχι. Σε άτομα που χρησιμοποιούν μάσκα για μακρύ χρονικό διάστημα δεν έχει βρεθεί καμία ένδειξη ότι επηρεάζει την ανάπτυξη των πνευμόνων. Βλάβες στο πνευμονικό παρέγχυμα δημιουργούνται κυρίως από λοιμώξεις, όπως αυτή που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, από τις οποίες η μάσκα προστατεύει.

Μπορεί η μάσκα να εξασθενήσει το αμυντικό (ανοσολογικό) σύστημα του παιδιού;



Όχι. Η μάσκα δεν έχει καμία αρνητική επίδραση στο αμυντικό σύστημα, αντίθετα το προστατεύει.

Η μάσκα προστατεύει μόνο από λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός;

Η χρήση μάσκας προστατεύει από τη γρίπη, τη λοίμωξη COVID-19 και τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Κάθε χρόνο μετά τα Χριστούγεννα τα περισσότερα σχολεία σχεδόν έκλειναν για 1-1,5 μήνες εξαιτίας της γρίπης. Αυτά τα παιδιά με τη μάσκα δεν θα αρρωστήσουν.

Τι μάσκα πρέπει να χρησιμοποιούν τα παιδιά;

Οι υφασμάτινες μάσκες συνιστώνται από όλους τους οργανισμούς για τα παιδιά. Θα πρέπει βέβαια να είναι διαφορετικό μέγεθος για τα μικρά παιδιά απ ' ό,τι στα μεγαλύτερα παιδιά. Θα πρέπει να είναι άνετη και να φοριέται σωστά. Και εδώ βρίσκεται το σημείο προσοχής! Στην εκμάθηση του παιδιού να τη χρησιμοποιεί σωστά. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να ακολουθούνται από τους γονείς οι κανόνες για τον σχολαστικό καθαρισμό της.

Μπορεί το παιδί να μάθει να φορά σωστά τη μάσκα;



Τα παιδιά μαθαίνουν πολύ εύκολα και αφομοιώνουν τις οδηγίες μερικές φορές πολύ πιο εύκολα και από τους ενήλικες. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να εκπαιδεύσουμε τα πολύ μικρά παιδιά να φορούν και να ανέχονται τη μάσκα. Παραδείγματος χάριν:
  • Φορέστε μάσκα στο αγαπημένο λούτρινο ζωάκι του παιδιού
  • Φορέστε μαζί με το παιδί σας τη μάσκα μπροστά στο καθρέφτη
  • Εξηγήστε του ότι με τη μάσκα προσπαθούμε να κρατήσουμε μακριά τα «κακά» μικρόβια
  • Δεχθείτε τις ερωτήσεις του και απαντήστε τες

Τα παιδιά μας μαθαίνουν τόσα πολλά από πολύ μικρή ηλικία που πραγματικά μια πρακτική εφαρμογή δεν θα τους δημιουργήσει κανένα απολύτως πρόβλημα. Η γνώση θα αφομοιωθεί άμεσα. Αρκεί να γίνει σωστά!

Η εκπαίδευση των παιδιών για τη χρήση μάσκας πρέπει να γίνεται εκτός από τους γονείς και από τους εκπαιδευτικούς, που πρέπει να βοηθούν τα παιδιά ειδικά στην αρχή μέχρι να εξοικειωθούν.

Είναι επικίνδυνη η μάσκα και για πόσο χρόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί;

Η μάσκα αποτελεί μέρος καθημερινής ρουτίνας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές (π.χ. Άπω Ανατολή) πολλά χρόνια πριν από την εμφάνιση της λοίμωξης COVID-19.

Ποια είναι τα οφέλη από τη χρήση της μάσκας;

  • Προστατεύει από τη μετάδοση της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός
  • Προστατεύει από τη γρίπη
  • Βοηθά στην ελάττωση της εξάπλωσης άλλων οξέων ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων
  • Δεν νοσούν τα παιδιά και παράλληλα προστατεύονται τα άτομα τρίτης ηλικίας, με τα οποία τα παιδιά έρχονται σε επαφή (παππούδες)
  • Τα παιδιά δεν αναγκάζονται σε απουσίες και διακοπή της εκπαίδευσης που λαμβάνουν στο σχολείο.

Για το εμβόλιο



«Το εμβόλιο για την αντιμετώπιση της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός θα το χρησιμοποιήσουμε τη στιγμή που θα έχουμε τον έλεγχο αποτελεσματικότητας, την έγκριση για ασφαλή χρήση και την επάρκεια παραγωγής του», τονίζει ο κ. Κωνσταντόπουλος. «Μέχρι τότε πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό με τα μέσα που διαθέτουμε. Πρέπει να τονιστεί ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στο κόσμο που χορηγεί δωρεάν όλα τα εμβόλια που υπάρχουν στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών».

Και καταλήγει: «Συμπερασματικά, η μάσκα προστατεύει από τη μετάδοση της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός και άλλων ιογενών λοιμώξεων. Η χρήση της είναι απολύτως ασφαλής και ο τρόπος εφαρμογής της εύκολος. Αποτελεί επίσης τον πιο οικονομικό τρόπο αντιμετώπιση της COVID-19 για τα παιδιά ηλικίας από 2 ετών και άνω. Μεγάλη έμφαση όμως πρέπει φυσικά να δοθεί στη σωστή εκπαίδευση από το οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον για τη σωστή χρήση της».

Πηγή:iatropedia.gr

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπεγράφη χθες η Κοινή Υπουργική Απόφαση 60 εκατ. ευρώ από το  Ταμείο Ανάκαμψης για την πραγματοποίηση άνω των 50.000 χειρουργείων

Υπεγράφη χθες η Κοινή Υπουργική Απόφαση 60 εκατ. ευρώ...

Υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση από τα υπουργεία...

Κωνσταντίνος Λυκοστράτης,  Διοικητής Νοσοκομείου Νάουσας: Ικανοποίηση και ευχαριστίες για την έγκριση 5 οργανικών θέσεων Ιατρών

Κωνσταντίνος Λυκοστράτης, Διοικητής Νοσοκομείου...

Από τον Διοικητή του Νοσοκομείου Νάουσας, κ....

Με τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου της Νάουσας συναντήθηκε η περιφερειακή σύμβουλος Συρμούλα Τζήμα

Με τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου της Νάουσας...

Ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του σωματείου των...

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΜΑΘΙΑΣ ΜΟΝΑΔΑ ΝΑΟΥΣΑΣ: Νέο σύστημα  εξυπηρέτησης με ραντεβού, από την  1η Μαρτίου 2024

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΜΑΘΙΑΣ ΜΟΝΑΔΑ ΝΑΟΥΣΑΣ: Νέο σύστημα ...

Στο πλαίσιο της καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών...

Γυαλιά οράσεως με voucher έως 220 ευρώ: Οι δυο τρόποι για να ωφεληθείτε από την παροχή

Γυαλιά οράσεως με voucher έως 220 ευρώ: Οι δυο τρόποι για να...

Δύο οργανισμοί περίθαλψης, ο ΕΟΠΥΥ και ο ΕΔΟΕΑΠ...

Αυξάνονται οι τιμές σε χιλιάδες φάρμακα, μεγαλύτερη συμμετοχή των ασφαλισμένων

Αυξάνονται οι τιμές σε χιλιάδες φάρμακα, μεγαλύτερη...

Το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων στα φαρμακεία, τέθηκε σε...

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Τα 11+1 πρώιμα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Τα 11+1 πρώιμα συμπτώματα που...

Τα κύρια συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας (ΡΑ)...

Δήμος Αλεξάνδρειας: Καθημερινή μέτρηση αρτηριακής πίεσης για όλους τους δημότες, στο Κοινωνικό Φαρμακείο

Δήμος Αλεξάνδρειας: Καθημερινή μέτρηση αρτηριακής...

Η αρμόδια Αντιδήμαρχος του Τμήματος Κοινωνικής...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 1.     Πότε πρέπει να χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιοΤο αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου...

Η εποχική γρίπη είναι μία νόσος του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και είναι μεταδοτική. Προσβάλλει τα άτομα όλων των ηλικιών, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο από τις σοβαρές επιπλοκές της...

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα είδος ανοσοποιητικού κυττάρου, που μπορεί να εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα, μια ανακάλυψη που μπορεί να αποδειχθεί ιστορική για τη θεραπεία.Ένα νέο είδος...

Κύμα λοιμώξεων του ανωτέρου αναπνευστικού (ιγμορίτιδα – ρινοκολπίτιδα) σαρώνει τη χώρα μας με την έλευση του νέου χρόνου και πλήττει κυρίως τα μικρά παιδιά, χωρίς… φυσικά να κάνει εξαίρεση και σε...