Πρώτη συνέντευξη του  διοικητή του Νοσοκομείου Ημαθίας στον ΑΚΟΥ 99.6 - Ηλίας Πλιόγκας: Με συνεργατικότητα και αίσθημα καθήκοντος παρέχουμε υγειονομικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου

Πρώτη συνέντευξη του διοικητή του Νοσοκομείου Ημαθίας στον ΑΚΟΥ 99.6 - Ηλίας Πλιόγκας: Με συνεργατικότητα και αίσθημα καθήκοντος παρέχουμε υγειονομικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου

-Εκτιμά ότι μέσα στον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία της νέας πτέρυγας


Συνέντευξη παραχώρησε  μέσω SKYPE την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου, ο διοικητής του Νοσοκομείου Ημαθίας Ηλίας Πλιόγκας, στην πρεμιέρα της ραδιοφωνικής εκπομπής ΛΑΪΚΑ&ΑΙΡΕΤΙΚΑ του ΑΚΟΥ 99.6, αλλά και στη  πρώτη ζωντανή εμφάνισή του σε τοπικό μέσο της Ημαθίας μετά τον διορισμό του. Ο νέος διοικητής μίλησε για την συνεργατικότητα και την ενιαία πολιτική  που πρέπει να υπάρχει στις μονάδες υγείας της Ημαθίας, την ετοιμότητα του νοσοκομείου για να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός, την πανδημία της παραπληροφόρησης, τις προσλήψεις, το πότε θα είναι έτοιμη η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου Βέροιας, αλλά και για το προσωπικό στοίχημα και πρόκληση που είναι η θέση που υπηρετεί.


Υπάρχει μια τεράστια παραφιλολογία και πλήθος fake news σχετικά με τον κορωνοϊό. Σε τι βαθμό επηρεάζει εσάς και το προσωπικό των μονάδων υγείας;
Εκτός από την πανδημία του κορωνοϊού, υπάρχει και η πανδημία της παραπληροφόρησης. Ο κόσμος πρέπει να είναι ενημερωμένος για την δημόσια υγεία και ειδικά τι συμβαίνει στην περιοχή του. Αντιλαμβανόμαστε από την αρχή της πανδημίας τέτοια φαινόμενα, αφού είμαστε μέρος της κοινωνίας, αλλά δεν επηρεαζόμαστε, αφού έχουμε ταχθεί στο καθήκον και με αφοσίωση να υπηρετούμε έναν συγκεκριμένο σκοπό, την δημόσια υγεία.

Στεναχωριόμαστε όταν βλέπουμε ανθρώπους που δεν είναι σωστά ενημερωμένοι και πρέπει να συμβάλλουμε ώστε ο καθένας να συνειδητοποιήσει ότι θα πρέπει να τηρήσει πιστά τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας. Όσο μεγαλύτερη είναι η ταύτιση με τα μέτρα, τόσο λιγότερα θα είναι τα θέματα που θα αντιμετωπίσουμε εμείς στα νοσοκομεία. Ευτυχώς σε τοπικό επίπεδο δεν είχαμε αναπαραγωγή των «ψεκασμένων» θεωριών και τα ΜΜΕ κράτησαν μια υπεύθυνη στάση, ενημερώνοντας σωστά τον κόσμο.

Ποια είναι η εικόνα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αναφορικά με τα κρούσματα και την ραγδαία αύξησή τους στην Ημαθία και σε τι βαθμό θα πρέπει να ανησυχούμε;
Η εικόνα που είχε η Ημαθία τους πρώτους μήνες της πανδημίας είχε χαρακτηριστεί υποδειγματική, αφού δεν είχαμε κρούσματα. Το τελευταίο διάστημα έχουμε σταθερή ημερήσια εμφάνιση κρουσμάτων, σε όλη την ηλικιακή διαστρωμάτωση, που τις τελευταίες ημέρες, όπως γίνεται και πανελλαδικά εντοπίζονται περισσότερο σε νέους ανθρώπους. Επομένως και οι νέοι νοσούν και μεταδίδουν τον ιό. Επίσης τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησαν και οι διακομιδές σε νοσοκομεία αναφοράς της Θεσσαλονίκης, κάτι που ήταν άγνωστο για την Ημαθία μέχρι τώρα, αφού κάποια κρούσματα χρειάζονται νοσηλεία.
 «Δεν μας ξέχασε ο ιός, εμείς τον ξεχάσαμε». Είναι στο χέρι του καθενός να τηρήσει τους κανόνες αποστασιοποίησης και να βελτιωθεί η κατάσταση. Γνωρίζουμε το ψυχολογικό βάρος για τον πολίτη, αφού εμείς που είμαστε μέσα στο σύστημα υγείας το βιώνουμε και επί τόσο χρονικό διάστημα δεν έχουμε ξεκουραστεί και είμαστε σε έναν συνεχή συναγερμό. Με μικρά βήματα από τον καθένα θα περιορίσουμε τον ιό. 


Πόσο έτοιμοι είμαστε να αντιμετωπίσουμε ένα νέο κύμα κορωνοϊού;
Με την υπεύθυνη στάση που κράτησε ο κόσμος όλους αυτούς τους μήνες, μας έδωσε τον χρόνο και την ευκαιρία να οργανώσουμε και να θωρακίσουμε πολύ περισσότερο το σύστημα και τις μονάδες υγείας. Αντιμετωπίζουμε ήδη το 2ο κύμα της πανδημίας και ετοιμαζόμαστε το φθινόπωρο για το 3ο έχοντας όμως ήδη ενισχύσει τις δομές μας. Οι κλίνες ΜΕΘ τόσο πανελλαδικά, τόσο σε τοπικό επίπεδο έχουν υπερδιπλασιαστεί, αφού από τις 500 κλίνες έχουμε ξεπεράσει τις 1.200 και στο νοσοκομείο μας από τις 2 τον Ιανουάριο πήγαμε στις 5 κλίνες σε πλήρη ανάπτυξη και με την λειτουργία της νέας πτέρυγας θα προστεθούν άλλες 10. Παρόλο που δεν είμαστε νοσοκομείο αναφοράς, ολοκληρώσαμε σε χρόνο ρεκόρ την κλινική COVID-19 στο Νοσοκομείο Βέροιας με 20 κλίνες με την ειδική εκπαίδευση του προσωπικού και είναι απολύτως έτοιμη αν χρειαστεί να αντιμετωπίσει και να νοσηλεύσει περιστατικά. 
Η πρόσληψη των 256 εργαζομένων που στελέχωσαν τις δομές υγείας της Ημαθίας συνδέονται άμεσα και αφορούν μόνο την περίοδο της πανδημίας; 
Πρόκειται για προσλήψεις που δεν συνδέονται αποκλειστικά με την έκρηξη της πανδημίας, αλλά εντάσσονται σε έναν γενικότερο στρατηγικό σχεδιασμό σε κεντρικό επίπεδο από το Υπουργείο Υγείας και σε τοπικό επίπεδό από την 3η ΥΠΕ για την ενίσχυση όλων τον δομών υγείας. Απλώς η έκρηξη της πανδημίας επιτάχυνε τις διαδικασίες. Δεν σταμάτησαν οι προσλήψεις, που ακόμη και τώρα συνεχίζονται και αναμένεται στο επόμενο διάστημα η πρόσληψη πανελλαδικά ακόμη περίπου 1.000 γιατρών. 


Είναι σε καλό επίπεδο τα Νοσοκομεία της Ημαθίας;
Τα δύο νοσοκομεία της Ημαθίας, Βέροιας και Νάουσας, λειτουργούν ως μια ενιαία υγειονομική μονάδα, αποτελώντας όχι απλώς μια υγειονομική ανάσχεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, αλλά παρέχοντας υγειονομικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. 
Από την πλευρά μας συμμετέχουμε και συνεισφέρουμε στον σχεδιασμό της 3ης ΥΠΕ, όπου ανήκουμε, καλύπτοντας και αλληλοκαλύπτοντας μονάδες, όπου προκύπτουν προβλήματα.

Για παράδειγμα πριν 3 μήνες είχε προκύψει ένα πρόβλημα στην παθολογική του Νοσοκομείου Νάουσας και έχοντας την αντίληψη της ενιαίας παρουσίας των μονάδων στην Ημαθία καλύψαμε με γιατρούς από το Νοσοκομείο Βέροιας.
Παλαιότερα για να βγουν οι εφημερίες χρειαζόταν μέχρι παρέμβαση υπουργού! Αυτό δεν ισχύει πλέον. Τοποθετήθηκε στη Νάουσα Αξονικός Τομογράφος και λειτουργεί με προσωπικό και από την Βέροια. Λειτουργούμε με μια ενοποιημένη αντίληψη και όχι τοπικιστική, ενώ είμαστε η μοναδική περίπτωση που καθημερινά έχουμε τα δύο νοσοκομεία διαθέσιμα ασθενοφόρα για εισιτήρια-εξιτήρια και εξετάσεις ασθενών, χωρίς να επιβαρύνουμε το ΕΚΑΒ. 


Πόσο δύσκολο είναι να διατηρείτε ένα επίπεδο υψηλής ετοιμότητας και αυστηρών μέτρων στα νοσοκομεία για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα;
Πράγματι είναι εξαιρετικά δύσκολο. Γι’ αυτό επισημαίνουμε ότι υπάρχει ένας πραγματικός ιός που απειλεί τους πάντες και δεν είναι σενάριο συνωμοσίας. Για να τον αντιμετωπίσουμε εξαντλούμε καθημερινά το ανθρώπινο δυναμικό, υλικά, διαδικασίες για να τηρήσουμε τις αυστηρές οδηγίες και να αποφύγουμε την διασπορά ειδικά μέσα στις υγειονομικές μονάδες. Το κόστος πρωτίστως είναι ψυχολογικό, αλλά και σημαντικά οικονομικό, αφού δεν γίνεται αντιληπτό από τον κόσμο το τεράστιο κόστος για την Ελλάδα, προκειμένου να θωρακίσει τις μονάδες και να αντιμετωπίσει τον ιό(κόστος υλικών, εφημερίες ιατρών κλπ.). Έχουμε μεγάλη επάρκεια υλικών και με την προσπάθεια των υγειονομικών αντιμετωπίζουμε με αποφασιστικότητα και επιτυχία τον ιό. 

Είσαστε πλέον σε θέση να ανακοινώσετε πότε θα είναι έτοιμη η νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου Βέροιας;
Πρόκειται για ένα έργο που έπρεπε να είχε παραδοθεί από το 2015. Μια σειρά από άστοχες επιλογές, στέρησε ένα τόσο σημαντικό έργο όχι μόνο από την Ημαθία αλλά από την ευρύτερη περιοχή. Καταφέραμε ως διοίκηση να εντείνουμε τις προσπάθειες και ακόμη και την περίοδο της καραντίνας δεν σταματήσαμε να εργαζόμαστε για να λύσουμε τα χρόνια προβλήματα που μπλόκαραν το έργο και προχώρησαν κανονικά οι εργασίες. Το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών έχει ολοκληρωθεί, ενώ τον προηγούμενο μήνα παραλάβαμε εξ ολοκλήρου τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Θα τολμήσω να πω ότι οι βεροιώτισσες δεν θα προλάβουν να κατεβάσουν τα χειμωνιάτικα, όταν θα μπούμε στο νέο κτίριο. Μέσα στον Οκτώβριο εκτιμώ ότι θα ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο πολλά στην λειτουργία του νοσοκομείου.


Αισθάνεσθε άτυχος που αναλάβατε διοικητής σε μια τέτοια συγκυρία ή το βλέπετε ως στοίχημα που θα το παλέψετε μέχρι το τέλος;
Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι είμαι άνθρωπος της δράσης και  την «φωτιά» δεν την φοβάμαι. Δεν αισθάνομαι καμία ανασφάλεια, αντιθέτως η αδρεναλίνη μου αρέσει και με κύριο χαρακτηριστικό την συνεργατικότητα προσπαθώ να πετύχω έργο, χωρίς να δίνω σημασία στον κόπο και τις προσωπικές θυσίες που χρειάζεται για να πετύχω το μέγιστο που μπορώ. Καταφέραμε ως διοίκηση έναν υψηλό βαθμό σύμπραξης με όλους τους εμπλεκομένους με σκοπό να αποδίδουμε σημαντικό έργο και με υψηλό αίσθημα καθήκοντος να υπηρετήσουμε την κοινωνία. 
Zήσης Μιχ. Πατσίκας

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αιμοδοσία του Νοσοκομείου, στο 1ο Κ.Α.Π.Η. Βέροιας, λόγω ανάγκης και μεγάλης έλλειψης αίματος

Αιμοδοσία του Νοσοκομείου, στο 1ο Κ.Α.Π.Η. Βέροιας, λόγω...

18-11-2020 εκτελούνται αιμοληψίες στο 1ο Κ.Α.Π.Η. Βέροιας...

Το 5ο Λύκειο συμμετέχει στην υλοποίηση των εικονικών  δραστηριοτήτων κινητικότητας στο πλαίσιο του Erasmus+KA2

Το 5ο Λύκειο συμμετέχει στην υλοποίηση των εικονικών ...

Με επιτυχία και ενεργό συμμετοχή των μαθητριών...

Επιμελητήριο Ημαθίας: Ενημέρωση για την Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας

Επιμελητήριο Ημαθίας: Ενημέρωση για την Ρύθμιση...

 Το Επιμελητήριο Ημαθίας διοργανώνει ενημερωτική...

Στο καινοτόμο ηλεκτρονικό «εργαλείο»  myKEPlive εντάχθηκε ο Δήμος Νάουσας

Στο καινοτόμο ηλεκτρονικό «εργαλείο» myKEPlive εντάχθηκε...

Ένα ακόμα ηλεκτρονικό «εργαλείο» εξυπηρέτησης...

Φρόσω Καρασαρλίδου: «Η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στις βαθιές και αρνητικές συνέπειες που θα υπάρξουν για το σύνολο της κοινωνίας από την πανδημία του κορονοϊού».

Φρόσω Καρασαρλίδου: «Η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται...

Σκληρή κριτική στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας...

Εξιχνιάστηκε περιστατικό επίθεσης με χρήση μαχαιριού και σιδερένιων λοστών

Εξιχνιάστηκε περιστατικό επίθεσης με χρήση μαχαιριού...

-Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία δύο ατόμων που με...

Μέτωπο Περιφερειάρχη και Υπουργού Προστασίας του Πολίτη  για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού

Μέτωπο Περιφερειάρχη και Υπουργού Προστασίας του...

- Χρυσοχοΐδης: Με αυστηρότερους ελέγχους κυρίως σε...

Δήμος Βέροιας: Δωρεάν rapid test αύριο Πέμπτη στο ΕΑΚ Μακροχωρίου - Από τις 10:00 το πρωί έως τη 1.30 το μεσημέρι

Δήμος Βέροιας: Δωρεάν rapid test αύριο Πέμπτη στο ΕΑΚ...

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19 και για...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19 και για την ορθότερη εκτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης στο Νομό Ημαθίας, ο Δήμος Βέροιας σε συνεργασία με το κλιμάκιο των Κινητών Ομάδων Υγείας Ημαθίας...

-Το κύκλωμα «περνούσε» τους πελάτες με τα «μαϊμού» έγγραφα από την Κρυσταλλοπηγή-Εκπρ. Μεταναστών στον ΑΚΟΥ 99.6: Όποιος πειράξει αυτό που έχουμε χτίσει θα μας βρει μπροστά του!» Το κλείσιμο του συνοριακού...

Θλίψη προκάλεσε στην οικογένεια του δικηγορικού συλλόγου, αλλά και της ευρύτερης ημαθιώτικης κοινωνίας, η είδηση της απώλειας του συνταξιούχου δικηγόρου Ισαάκ(Σάκη) Σιδηρόπουλου σε ηλικία 75 ετών. Ο Σάκης...

Από τα πρώτα χρόνια που η πόλη μας απέκτησε το προνόμιο της κυκλοφορίας τοπικών εφημερίδων, αγαπητοί φίλοι, η διαχείριση των αδέσποτων ζώων από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή κατέλαβε θέση μεγάλου ενδιαφέροντος...