Βεροιώτικα & Λαογραφικά Σήμερα τιμάται η μνήμη  της Αγίας Ιερουσαλήμ που μαρτύρησε και τάφηκε στη Βέροια

Βεροιώτικα & Λαογραφικά Σήμερα τιμάται η μνήμη της Αγίας Ιερουσαλήμ που μαρτύρησε και τάφηκε στη Βέροια

Επιμέλεια: 

Μάκης Δημητράκης

Η αγία (Οσιομάρτυρας) Ιερουσαλήμ που σήμερα τιμάται η μνήμη της γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου πιθανόν τον 3ο μ.Χ. αιώνα. Είχε πλούσια καταγωγή και οι χριστιανοί γονείς της φρόντισαν για την ανάλογη ανατροφή της.



Παντρεύτηκε νέα και απέκτησε τρεις γιους. Τον Σέκενδο, τον Σεκένδικο και τον Κήγορο. Χήρεψε όμως πολύ νωρίς και ακολούθως αφιέρωσε τη ζωή της στη διάδοση της Πίστης της. Ταξίδεψε σε πολλές πόλεις διδάσκοντας και έφθασε μέχρι τη Ρώμη την περίοδο των διωγμών του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρηλίου Πρόβου (276-282).

Αργότερα ήρθε στην Ελλάδα και διαδοχικά δίδαξε στην Αθήνα, τη Βοιωτία, τη Θεσσαλία και την Έδεσσα όπου χειροτονήθηκε μοναχή. Ακολούθως δε με τους γιους της ήρθε στη Βέροια και συνέχισε να διδάσκει το Ευαγγέλιο. Το γεγονός αυτό προκάλεσε τον Δούκα της Θεσσαλονίκης Κινδιανό ο οποίος ενεργώντας για λογαριασμό του αυτοκράτορα την κάλεσε σε απολογία. Η Ιερουσαλήμ όμως όχι μόνο δεν πτοήθηκε αλλά θαρραλέα ομολόγησε την πίστη της. Έτσι ο Κινδιανός διέταξε την σκληρή τιμωρία τόσο της ίδιας όσο και των τριών γιων της.

Πρώτος μαρτύρησε ο Κήγορος που παρέδωσε το πνεύμα του όταν τον τοποθέτησαν πάνω σε πυρακτωμένη σχάρα. Ακολούθησε το τραγικό τέλος του Σέκενδου στο κεφάλι του οποίου τοποθέτησαν πυρωμένη περικεφαλαία. Το τέλος του Σεκένδικου ήταν το ίδιο μαρτυρικό όταν το σώμα του διαμελίσθηκε καθώς το έσερναν άγρια άλογα.



Τελευταία οδηγήθηκε στο μαρτύριο η Ιερουσαλήμ η οποία, αφού υπέστη πολλά βασανιστήρια τα οποία υπέμεινε αδιαμαρτύρητα, αποκεφαλίσθηκε.

Τα μέλη της μάζεψαν οι χριστιανοί της Βέροιας και τα έθαψαν κατά μία εκδοχή στη νότια πλευρά της πόλης. Αργότερα έκτισαν προς τιμή της Ναό που δυστυχώς καταστράφηκε κατά τη διάρκεια μιας από τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν την πόλη. Πιθανότατα αυτό συνέβη στην πυρκαγιά του 1772 ή και αργότερα.

Σήμερα η Κάρα της Αγίας Ιερουσαλήμ σώζεται και φυλάγεται σε λάρνακα μαζί με τα οστά του Αγίου Αντωνίου στη Βέροια ενώ στο ναό υπάρχει ενεπίγραφη εικόνα της Αγίας «μετά των τέκνων της» έργο του αγιογράφου Μιχαήλ Χατζηαναγνώστου από τη Σαμαρίνα και με ημερομηνία 28 Μαΐου 1866.

Η Αγία Ιερουσαλήμ, εκτός της Βέροιας, τιμάται ιδιαίτερα στη Θήβα και τη Λιβαδειά όπου υπάρχει γυναικείο μοναστήρι. Μοναστήρι όμως αφιερωμένο στη μνήμη της υπάρχει και κοντά στην Αμφίκλεια, στο όρος Παρνασσό και σε υψόμετρο 850μ. Φημολογείται πως το μοναστήρι αυτό κτίσθηκε τον 12ο αι. από ιππότες της 4ης Σταυροφορίας.

Με ιδιαίτερες τιμές εορτάζεται η μνήμη της στο Καμποχώρι Ημαθίας ενώ τέλος στην Κεφαλλονιά σε μια από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού υπάρχει γραφικό πέτρινο εκκλησάκι της Αγίας Ιερουσαλήμ που έκτισε ο ιδρυτής του γειτονικού Φισκάρδο, Νορμανδός Σταυροφόρος Ροβέρτος Γυισκάρδος τον 11ο αιώνα.

Πηγές:

-Ιστορία της Βέροιας (Γ. Χιονίδη)

-Προσκύνημα στη Βέροια (Θ. Γαβριηλίδη)

-Οσιομάρτυς Αγ. Ιερουσαλήμ (Μητροπολίτη Παντελεήμονα)


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ημαθίας: Την Τετάρτη 8 Μαΐου ομιλία του υπ. Ευρωβουλευτή Γιάννη Μανιάτη στην Βέροια

Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ημαθίας: Την Τετάρτη 8 Μαΐου ομιλία του υπ....

Η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ημαθίας διοργανώνει την Τετάρτη 8 Μαΐου και...

Στα Μονόσπιτα για την εορτή των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας ο κ. Παντελεήμων

Στα Μονόσπιτα για την εορτή των Αγίων Τιμοθέου και...

Την Τρίτη της Διακαινησίμου 7 Μαΐου ο Σεβασμιώτατος...

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ 3ου ΠΑΥΛΕΙΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 2024

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ 3ου ΠΑΥΛΕΙΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 2024

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας σε...

Έφυγε από τη ζωή η Σοφία Νάνου

Έφυγε από τη ζωή η Σοφία Νάνου

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Τετάρτη 8 Μαΐου 2024...

Πανηγύρισε ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου στη Βέροια

Πανηγύρισε ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου στη Βέροια

Τη Δευτέρα της Διακαινησίμου 6 Μαΐου ο Σεβασμιώτατος...

Συνελήφθη ανήλικος για παράβαση της νομοθεσίας περί βεγγαλικών και φωτοβολίδων

Συνελήφθη ανήλικος για παράβαση της νομοθεσίας περί...

Συνελήφθη στις 4 Μαΐου 2024 το πρωί σε περιοχή της...

Έφυγε από τη ζωή η Αντωνία Μπορδένα σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Αντωνία Μπορδένα σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 6 Μαΐου 2024...

Απονομή Προσκοπικού μεταλλίου στον Τάκη Βλαχόπουλο

Απονομή Προσκοπικού μεταλλίου στον Τάκη Βλαχόπουλο

Σε μια μικρή και σεμνή τελετή τιμήθηκε την Πέμπτη 2-5-2024...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...