Προϊστάμενοι Εκπαίδευσης Ημαθίας: Ιδιαίτερη και δύσκολη η φετινή σχολική χρονιά για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Προϊστάμενοι Εκπαίδευσης Ημαθίας: Ιδιαίτερη και δύσκολη η φετινή σχολική χρονιά για μαθητές και εκπαιδευτικούς

-«Για πρώτη χρονιά ωστόσο, έγιναν έγκαιρα πολλές προσλήψεις αναπληρωτών», επισημαίνουν

Στις 11.00 το πρωί της Δευτέρας 14 Σεπτεμβρίου ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά, με αγιασμό στις αυλές των σχολικών μονάδων όπου θα παραστεί μόνο αντιπροσωπεία μαθητών και στη συνέχεια θα αγιαστούν οι τάξεις από τους ιερείς. Η διαφοροποίηση της ώρας φέτος, έχει να κάνει με την αλλαγή –λόγω πανδημίας- της καθιερωμένης ημερομηνίας έναρξης του σχολικού έτους, η οποία όμως συμπίπτει με την ημέρα Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού που γιορτάζει η Εκκλησία, οπότε οι αγιασμοί θα πραγματοποιηθούν μετά τη θεία λειτουργία.

Ιδιαίτερη και δύσκολη, ως προς τις συνθήκες, χαρακτήρισε τη φετινή χρονιά για την εκπαιδευτική κοινότητα, ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Ημαθίας κ. Θανάσης Παπαδόπουλος μιλώντας χθες στην εκπομπή «Πρωινές σημειώσεις» του ΑΚΟΥ 99.6.

«Οι ανάγκες είναι αυξημένες λόγω των μέτρων για την πανδημία, οπότε και οι δικές μας (Διεύθυνση) ενέργειες και κινήσεις ως προς την προετοιμασία, είναι εντονότερες» τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνοντας ότι θα ακολουθηθούν τα μέτρα του Υπουργείου για χρήση μάσκας και αποστάσεις, καθώς και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τον χειρισμό κάποιων περιστατικών ή κρουσμάτων που μπορεί να προκύψουν στα σχολεία.

«Είμαστε σε ετοιμότητα, ενώ όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, φέτος, έγιναν έγκαιρα οι προσλήψεις αναπληρωτών, που έχουν έρθει ήδη από τα τέλη Αυγούστου. Είναι η πρώτη χρονιά που έχουμε ένα τόσο μεγάλο αριθμό αναπληρωτών εκπαιδευτικών, τόσο έγκαιρα. Οπότε στην πλειοψηφία τους, τα σχολεία δεν θα έχουν πρόβλημα στην έναρξη. Κάποια μικροκενά θα καλυφθούν με τη δεύτερη φάση τοποθετήσεων που θα γίνει σύντομα, ίσως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα» είπε ο προϊστάμενος.

Επιπροσθέτως, όπως απάντησε ο κ. Παπαδόπουλος σε σχετική ερώτηση, φέτος υπάρχει σχεδιασμός για διορισμό ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία, για τη στήριξη μαθητών και εκπαιδευτικών ως προς τη διαχείριση της πανδημίας και των συνεπειών της. Ήδη υπάρχουν οι ειδικότητες αυτές σε Επιτροπές για τα Ειδικά Σχολεία που αντιμετωπίζουν όποιο περιστατικό χρειάζεται.

Με όλες τις οδηγίες λοιπόν που έχουν αποσταλεί από το Υπουργείο Παιδείας ανοίγουν Γυμνάσια και Λύκεια την ερχόμενη Δευτέρα και στην Ημαθία.


Πρωτοβάθμια Εκπ/ση

Με τα ίδια μέτρα θα λειτουργήσουν και τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Νομό, όπως είπε στον ΑΚΟΥ 996 ο προϊστάμενος κ. Δημήτρης Πυρινός.

«Ξεκινάμε έχοντας κάλυψη 95% σε όλες τις ειδικότητες και εντός των επομένων ημερών θα καλυφθεί και το υπόλοιπο 5%, με τη δεύτερη φάση προσλήψεων αναπληρωτών, οι οποίοι φέτος ήρθαν εγκαίρως και για την γενική και για την ειδική αγωγή» επεσήμανε.

Μάσκες και αντισηπτικά

Υποχρεωτικά με μάσκες θα προσέλθουν μαθητές και εκπαιδευτικοί τη Δευτέρα στα σχολεία, οι οποίες θα διανεμηθούν από τους Δήμους μετά την αποστολή τους από την ΚΕΔΕ που ανέλαβε την προμήθειά τους με κονδύλια του ΥΠ.ΕΣ.

Μέχρι χθες ωστόσο, καμία παραλαβή δεν έγινε από τον Δήμο Βέροιας, ο οποίος όπως μας ενημέρωσε η αντιδήμαρχος Παιδείας κα Τζήμα, έχει κάνει το «κουμάντο» του μέσω των σχολικών επιτροπών, ώστε να μοιραστούν μάσκες στους μαθητές την πρώτη μέρα του σχολείου, σε περίπτωση που δεν προλάβουν να  έρθουν  από την ΚΕΔΕ, αφού μόλις χθες στάλθηκε ο πίνακας κατανομής.

Περιοριζόμαστε λοιπόν στις ευχές για καλή σχολική χρονιά, προς το παρόν, αφού κατά  κοινή ομολογία, πρόκειται για μια περίεργη και πρωτόγνωρη έναρξη, με τους επόμενους μήνες να πορεύονται ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας που θα καθορίζει κάθε φορά την επικαιροποίηση των μέτρων προστασίας. 

Σοφία Γκαγκούση


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιστολή των Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γεωπόνων σε Υπ.Α.Α.Τ. και ΓΕΩΤ.Ε.Ε. για την επιμελητηριακή τους εκπροσώπηση

Επιστολή των Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γεωπόνων σε...

Την ισότιμη ένταξη των Γεωπόνων – Γεωτεχνικών Τ.Ε. στο...

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για εργαζόμενους  σε διαλογητήρια και κονσερβοποιεία Ημαθίας - Πέλλας

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για εργαζόμενους σε...

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών...

Παρουσιάστηκε  η νέα υπηρεσία Egnatia Pass - Διευθύνων Σύμβουλος: «Από 4 Νοεμβρίου  οι αυτοκινητόδρομοι της χώρας γίνονται διαλειτουργικοί»

Παρουσιάστηκε η νέα υπηρεσία Egnatia Pass - Διευθύνων...

Παρουσιάστηκε χθες Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020, η νέα...

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ΠΑΥΛΟΣ Δ. ΠΥΡΙΝΟΣ  (Οφφικιούχος άρχοντας διδάσκαλος   του Ευαγγελίου)  Βεροιώτικα Σημειώματα  Τόμος Γ΄ (2014-2019)

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΥΛΟΣ Δ. ΠΥΡΙΝΟΣ (Οφφικιούχος...

Είναι γεγονός, φίλοι αναγνώστες, ότι όσα δημοσιεύονται...

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12.30 ως τις 5 το πρωί και χρήση μάσκας παντού

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις...

Η εφαρμογή των μέτρων θα ισχύσει από τις 6 το πρωί του...

Απόστολος Βεσυρόπουλος: Μέτρα οικονομικής στήριξης για περιοχές που εντάσσονται στο επίπεδο «αυξημένου κινδύνου 4» και «αυξημένης επιτήρησης 3» στον Χάρτη υγειονομικής ασφάλειας.

Απόστολος Βεσυρόπουλος: Μέτρα οικονομικής στήριξης...

Η Κυβέρνηση έχει ήδη ενεργοποιήσει μέτρα για τις ...

Νάουσα: Τροχαίο ατύχημα στη Σχολή Αριστοτέλους - Με ελαφρά τραύματα η οδηγός

Νάουσα: Τροχαίο ατύχημα στη Σχολή Αριστοτέλους - Με...

Τροχαίο με ελαφρύ τραυματισμό της νεαρής οδηγού, στις 3...

Βέροια: Κρούσμα κορωνοϊού σε μαθητή του 1ου ΕΠΑΛ - Κλειστά 3 τμήματα και απολύμανση σε όλους τους χώρους

Βέροια: Κρούσμα κορωνοϊού σε μαθητή του 1ου ΕΠΑΛ -...

Κρούσμα κορωνοϊού σε μαθητή του 1ου ΕΠΑΛ Βέροιας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Με μια ακατανόητη απόφαση, η διοίκηση της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολλαπλής Ανάπτυξης του Δήμου μας, προχώρησε στην προβολή ταινιών με εισιτήριο (!), σε υπαίθριο χώρο. Αποδείχθηκε -για ακόμη μια φορά- ότι...

Φωτό: Ανατολική άποψη του (κατεδαφισμένου πλέον) Ι. Ναού Παναγιάς Κυριώτισσας, στα 1960, στην αυλή του οποίου γινόταν  η συγκέντρωση-έκθεση των αρχαιολογικών ευρημάτων της Βέροιας.Δεξιά, σε πρώτο πλάνο το...

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι περιορισμοί λόγω κορωνοϊού δεν εμπόδισαν ένα πολύ λαμπερό ζευγάρι να ενώσει τις ζωές του στον γάμο τους που έγινε το προηγούμενο Σάββατο 10 Οκτωβρίου, στον Ι.Ν. Αγ....

Σύμφωνα με την έκθεση: «Η εβδομαδιαία αυτή αναφορά σκοπό έχει τη συνοπτική παρουσίαση της κατάστασης σχετικά με την καταγραφή κρουσμάτων που διαγιγνώσκονται εργαστηριακά με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού...