Άλλο μόρφωση  και άλλο παιδεία

Άλλο μόρφωση και άλλο παιδεία

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. Χαλκιά


Η λέξη μόρφωση, φίλοι αναγνώστες, ετυμολογικά παράγεται από το ρήμα μορφώ (-όω) και μορφώνω, που σημαίνει δίνω μορφή, σχήμα σε κάτι, σχηματίζω. Και μεταφορικά, διαμορφώνω κάποιον, προάγω πνευματικά, ηθικά.

Έτσι, για παράδειγμα, ο επιπλοποιός παίρνει το ξύλο, το επεξεργάζεται κι φτιάχνει τα έπιπλα. Σ’ αυτό το άξεστο και άμορφο ξύλο δίνει μορφή, ευμορφία και το ξύλο παίρνει άλλη αξία. Το ίδιο συμβαίνει και στον άνθρωπο χωρίς μόρφωση. Είναι μία άπλαστη μάζα, αγροίκος, ακαλλιέργητος, γεμάτος πάθη, χοντροκομμένος, άπλαστος. Έρχεται ο δάσκαλος και τον διαπλάθει με ηθικές διδασκαλίες, με καλλιέργεια της ψυχής του και τον κάνει πολιτισμένο πολίτη. Του διώχνει την αγένεια.

Η μόρφωση είναι περίοπτος αξία του πολιτισμού και ένα μέγεθος, που αποτελεί τον κύριο κορμό του. Αναβαθμίζει την προσωπικότητα του ανθρώπου, του δίνει αξία και τον καθιστά χρήσιμο στην κοινωνία. Λαός αμόρφωτος δεν μπορεί να συστήσει πολιτισμό υπό την υγιή έννοια. Γι’ αυτό και οι ηγέτες μιας πολιτείας, που παραμέλησαν να μορφώσουν το λαό τους, έριξαν το έθνος τους στην αθλιότητα.

Η μόρφωση δεν ταυτίζεται με την παιδεία. Η παιδεία ενδιαφέρεται περισσότερο για το νου, τη διάνοια των ανθρώπων, στους οποίους προσφέρει γνώσεις. Δεν παραμελεί, βέβαια, και την παροχή μόρφωσης, αλλά σε δεύτερο βαθμό. Η μόρφωση ενδιαφέρεται για την καλλιέργεια, εξερεύνηση και ανάπτυξη της ψυχής και την αύξηση του συναισθηματικού πλούτου του ανθρώπου και της ηθικής του τελειοποίησης. Η μόρφωση είναι ανώτερη της παιδείας, γιατί αποτείνεται στην καρδιά. Την καλή καρδιά άλλως τε επαίνεσε ο Χριστός (… «μακάριοι οι καθαροί τη καρδία ότι αυτοί τον Θεό όψονται…» Μανθ. Ε΄8) και όχι τον… άνθρωπο.

Η μόρφωση, είπαμε αποβλέπει στην εξερεύνηση της ψυχής και ανάπτυξή της. Δίνεται δε με τη διδασκαλία και το παράδειγμα. Εν μέρει δε, δίνεται και μέσω των Καλών Τεχνών και της αισθητικής καλλιέργειας, γιατί και τα έργα των καλλιτεχνών, αν είναι σωστά και υγιή, συμβάλλουν στον εξευγενισμό της ψυχής.

Η μόρφωση αποτελεί κύριο συστατικό του ανθρωπισμού και ένα από τα βασικότερα στοιχεία της χριστιανικής διδασκαλίας. Μπορώ να πω πως ο πολιτισμένος άνθρωπος, που είναι γέννημα της μόρφωσης που δέχτηκε, έχει την προπαρασκευή εκείνη που χρειάζεται για να μπει στο δρόμο της πίστης.

Μορφωμένους σήμερα πολίτες, δυστυχώς, δεν έχουμε. Ή, αν έχουμε, αυτοί είναι ελάχιστοι. Παλαιότερα υπήρχε κάποια μόρφωση στο λαό, αν και ατελής, υπήρχε ευγένεια, λεπτότητα τρόπων, ιπποτισμός, σεβασμός, καλή και ζεστή καρδιά, ανοιχτή καλοσυνάτη ψυχή, αγάπη κ.λπ., που ανέβαζαν ποιοτικά τον πολιτισμό και έκαναν τη ζωή πιο πρόσχαρη. Σήμερα όλα αυτά εξαφανίστηκαν.

Σήμερα έχουμε χιλιάδες γραμματισμένους (με πολλά πτυχία και ξένες γλώσσες) και ελάχιστους μορφωμένους. Γι’ αυτό και η ζωή έχασε το χαρωπό της πρόσωπο και οι άνθρωποι έγιναν δυστυχισμένοι.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο γερανός της Τροχαίας Βέροιας στην πλημμυρισμένη Καρδίτσα

Ο γερανός της Τροχαίας Βέροιας στην πλημμυρισμένη...

Στην πλημμυρισμένη πόλης της Καρδίτσας βρέθηκε το...

Πέντε νέα κρούσματα στην Ημαθία

Πέντε νέα κρούσματα στην Ημαθία

Πέντε τα νέα κρούσματα στην Ημαθία,  εκ των οποίων 2...

800 νέες προσλήψεις συνοριακών φυλάκων! - Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ.:  Η αποστολή μας αναγνωρίζεται και ο αγώνας μας δικαιώνεται

800 νέες προσλήψεις συνοριακών φυλάκων! - Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ.: Η...

Για πολλά χρόνια οι συνοριακοί φύλακες στη χώρα μας...

Επαναληπτικός ψεκασμός στην Ν. Νικομήδεια για την αντιμετώπιση των κουνουπιών το βράδυ της Τετάρτης

Επαναληπτικός ψεκασμός στην Ν. Νικομήδεια για την...

Ανακοινώνεται από το Δήμο Βεροίας ότι θα...

Δήμος Νάουσας: Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες της Π.Ε. Καρδίτσας

Δήμος Νάουσας: Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για...

Ο Δήμος Νάουσας και το Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας...

Οριστικοποίηση Εγγραφών στο ΙΕΚ Βέροιας

Οριστικοποίηση Εγγραφών στο ΙΕΚ Βέροιας

Παρακαλούνται οι επιτυχόντες των ηλεκτρονικών...

"Έπεσαν" οι υπογραφές για 22 επενδυτικά έργα με...

Ολοκληρώνεται πλέον η διαδικασία υπογραφής των...

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Και το 2021 η χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Και το 2021 η χρηματοδότηση του...

Τηλεδιάσκεψη του Λάζαρου Τσαβδαρίδη και 3 συναδέλφων...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Ολοκληρώνεται πλέον η διαδικασία υπογραφής των συμβάσεων με τους Τελικούς Δικαιούχους που εντάχθηκαν στο Τοπικό Πρόγραμμα LEADER, κατά την 1η Πρόσκληση για έργα Ιδιωτικού χαρακτήρα. 22 επενδυτικά έργα, με...

Απεβίωσε σε ηλικία 48 ετών ο Διονύσης Σωτ. Βούλγαρης. Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου στις 12μ, στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Μακροχωρίου. Η σορός θα βρίσκεται στο ναό στις 11.30πμ.

ουκέτο σε καταστήματα και πρόστιμα επιβλήθηκαν και χθες στο πλαίσιο των ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού.@@ads-307@@Ειδικότερα,  πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 40.669 έλεγχοι και...

Μετά από μία πρωτοφανή πανστρατιά, στην οποία συμπαρατάχθηκαν άνθρωποι της βεροιώτικης αγοράς-ελεύθεροι επαγγελματίες, εταιρείες και κοινωνικοί φορείς, επιτεύχθηκε η ανακατασκευή του ανελκυστήρα της...