Μία άστοχη και «περίεργη» κίνηση του Υπουργού κ. Χατζηδάκη

Μία άστοχη και «περίεργη» κίνηση του Υπουργού κ. Χατζηδάκη

Αναφέρομαι φυσικά στην πρόθεση του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη, να φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο, με το οποίο εκχωρεί την πώληση των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ (που μέχρι τώρα πωλούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία), βασιζόμενος σε μία έκθεση του ΟΟΣΑ (η οποία σημειωτέον είναι βασισμένη σε λάθος στοιχεία), με σκοπό τη μείωση της τιμής αυτών των σκευασμάτων.

Καταρχήν, γεννάται ένα μέγα πολιτικό ζήτημα, με το ρήγμα που δημιουργείται στη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ., δεδομένου ότι υπάρχει δήλωση από το ΠΑΣΟΚ δια στόματος Προέδρου του ΕΟΦ (μέλους του ΠΑΣΟΚ), ότι το εν λόγω νομοσχέδιο θα καταψηφιστεί από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Πώς σκέφτεται να το «περάσει» το νομοσχέδιο από τη Βουλή ο Υπουργός, μήπως με την ψήφο των ανεξάρτητων βουλευτών; Αυτό είναι πολιτικό ολίσθημα.

Ας μιλήσω όμως για την ουσία του θέματος.

Τα ΜΥΣΥΦΑ είναι ΦΑΡΜΑΚΑ, και ως γνωστόν, για τη διάθεση του φαρμάκου, ισχύει το αξίωμα, «φάρμακο δια χειρός φαρμακοποιού». Ποιος θα ενημερώσει τον πολίτη-πελάτη ενός σούπερ μάρκετ για τις τυχόν παρενέργειες ενός ΜΥΣΥΦΑ σκευάσματος, όταν μάλιστα ο εν λόγω πολίτης τελεί υπό φαρμακευτική αγωγή για άλλες παθήσεις που τυχόν έχει, και που προφανώς απαγορεύεται η συγχορήγηση του ΜΥΣΥΦΑ σκευάσματος που επιθυμεί να αγοράσει;

Όσον αφορά αυτά που λέει ο Υπουργός, περί μείωσης της τιμής των ΜΥΣΥΦΑ, λόγω της πώλησής τους από τα σούπερ μάρκετ, δεν είναι αληθές, γιατί οι πληροφορίες μου αναφέρουν ότι η τιμή αυτών των σκευασμάτων στις χώρες τις Ευρώπης είναι πολλαπλάσιες από αυτές που ισχύουν στην Ελλάδα.

Σαν παράδειγμα, θα αναφέρω την προσωπική μου εμπειρία από πελάτες του φαρμακείου μου, κατοίκους του εξωτερικού, οι οποίοι αγοράζουν σε μεγάλες ποσότητες φάρμακα, π.χ. Ponstan – Depon – Panadol – Mesulid κ.λ.π., όταν αναχωρούν για την Ευρώπη, με το τέλος των διακοπών τους στην Ελλάδα, με τη δικαιολογία ότι τα ίδια φάρμακα τα αγοράζουν σε τιμές υπερτετραπλάσιες στη χώρα που ζουν, κυρίως Γερμανία-Ελβετία.

Φτάνει επιτέλους το παραμύθι περί «συντεχνιών», των οποίων τα συμφέροντα βάλλονται, γι’ αυτό και αντιδρούν οι φαρμακοποιοί. Στην Ελλάδα υπάρχουν 12.000 φαρμακεία και άλλοι 30.000 περίπου υπάλληλοι και συνεργάτες, με τις ανάλογες οικογένειες από πίσω. Είμαστε λαός, ένα τμήμα του λαού, και όχι μία συντεχνία εκατό ή διακοσίων επαγγελματιών.

Δεν τον ενδιαφέρει, άραγε τον Υπουργό, η βιωσιμότητα του ελληνικού φαρμακείου μετά τα τόσα χτυπήματα που δέχτηκε το επάγγελμα την τελευταία τετραετία; Εκτός κι αν έχει σκοπό τη μείωση του αριθμού των φαρμακείων στις τέσσερις χιλιάδες, όπως ακούγεται. Ας βγει να μας το πει ξεκάθαρα, για να μην έχουμε ψευδαισθήσεις, γιατί με τα νέα δεδομένα που θα δημιουργηθούν από την εφαρμογή αυτού του νόμου, η λειτουργία ενός μέσου φαρμακείου καθίσταται ασύμφορη και οδηγείται στο κλείσιμο.

Μετά τα ανωτέρω εκτεθέντα, και με δεδομένη την αντίθεση του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΦ, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, μου δημιουργείται η απορία, ποια συμφέροντα εξυπηρετεί ο Υπουργός αυτός, τα συμφέροντα του Λαού ή τα συμφέροντα των καρτέλ των σούπερ μάρκετ;

Προσωπικά, απευθύνω έκκληση στους βουλευτές του νομού Ημαθίας να σηκώσουν το ανάστημά τους και να καταψηφίσουν αυτό το καταστροφικό, για τα φαρμακεία, νομοσχέδιο, εάν και όποτε έρθει στη Βουλή, που θα έχει σαν συνέπεια την καθολική απεργία των φαρμακείων, όπως είναι φυσικό, γιατί μπαίνει θέμα βιωσιμότητας πλέον για το ελληνικό φαρμακείο, γεγονός που θα προκαλέσει επιπλέον ταλαιπωρία στον ήδη εξαθλιωμένο Λαό, από τη δίμηνη έως τώρα απεργία των Ιατρών του ΕΟΠΥΥ, που οπωσδήποτε θα έχει κι ένα τεράστιο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.

Γ.Ξ. ΤΡΟΧΟΠΟΥΛΟΣ

Εκλέκτορας του Φ.Σ.Η. στον Π.Φ.Σ.

πρώην πρόεδρος Φ.Σ. Ημαθίας,

πρώην πρόεδρος ΣΥΦΑ 

Ημαθίας-Πέλλας

πρώην μέλος του Ανωτάτου 

Πειθαρχικού 

Συμβουλίου του Π.Φ.Σ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 Συνέντευξη της Φρόσως Καρασαρλίδου στο ΛΑΟ για ζητήματα της Ημαθίας  «Συμμαζεύουμε και οργανώνουμε τον αγροτικό και συνεταιριστικό χώρο στηρίζοντας παράλληλα το εισόδημα των αγροτών»

Συνέντευξη της Φρόσως Καρασαρλίδου στο ΛΑΟ για...

-Ευρεία  σύσκεψη σήμερα στο Υπουργείο Αγροτικής...

ΑΠ. ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Η ενίσχυση της αγοράς ακινήτων,  της επιχειρηματικότητας και η προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων, είναι το μεγάλο στοίχημα για τη δημιουργική Ελλάδα του αύριο»

ΑΠ. ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Η ενίσχυση της αγοράς ακινήτων, της...

Στο Συνέδριο του ΣΕΠΑΚ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων για...

Απ. Τζιτζικώστας: «Το θέμα έχει πάρει τραγικές   διαστάσεις και βλάπτει την πραγματική οικονομία»

Απ. Τζιτζικώστας: «Το θέμα έχει πάρει τραγικές ...

Σύσκεψη χθες στην Περιφέρεια για τη μάστιγα του...

 Ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «ΕΡΑΣΜΟΣ» ευχαριστεί

Ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «ΕΡΑΣΜΟΣ»...

Την κ. Παναγιώτα Εφραιμίδου για τη δωρεά των 100€ στη...

Δυναμική κινητοποίηση γονέων   στην Ειρηνούπολη για το   άλυτο ζήτημα της μεταφοράς μαθητών

Δυναμική κινητοποίηση γονέων στην Ειρηνούπολη για το...

-Δέσμευση αντιπεριφερειάρχη και μεταφορέων ότι το...

Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ: Ποιες είναι οι διαδικασίες  για την νόμιμη λειτουργία των Αθλητικών Σωματείων

Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ: Ποιες είναι οι διαδικασίες για την νόμιμη...

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας...

Σεμινάριο με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό διοργανώνει ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Νάουσας

Σεμινάριο με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό διοργανώνει ο...

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου...

Δυναμική κινητοποίηση Γονέων στην Ειρηνούπολη για το άλυτο ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών

Δυναμική κινητοποίηση Γονέων στην Ειρηνούπολη για το...

Από τον σύλλογο Γονέων των Σχολείων Ειρηνούπολης...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Ευρεία  σύσκεψη σήμερα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το φορολογικό Τόνισε επίσης για Τελωνείο, Νοσοκομεία και Αυτοδιοικητικές εκλογές: -- Δεν είναι  έντιμο,  από όποια πλευρά και αν συμβαίνει, το...

Στο Συνέδριο του ΣΕΠΑΚ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων για Ποιότητα και Ανάπτυξη των Κατασκευών), όπου παρουσιάστηκε η μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για την Ποιότητα και Ανάπτυξη...

Σύσκεψη χθες στην Περιφέρεια για τη μάστιγα του παρεμπορίουΣύσκεψη για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής...

Την κ. Παναγιώτα Εφραιμίδου για τη δωρεά των 100€ στη μνήμη του συζύγου της.Την κ. Γκαϊτατζή Ελένη για την προσφορά γυναικείων ενδυμάτων που θα καλύψουν τις ανάγκες των φιλοξενούμενων του Ξενώνα. Τις κ. κ....