Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Δήμου Βέροιας: Ανησυχητικά τα στοιχεία για τη γυναικεία  κακοποίηση και ευαλωτότητα στην Ημαθία

Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Δήμου Βέροιας: Ανησυχητικά τα στοιχεία για τη γυναικεία κακοποίηση και ευαλωτότητα στην Ημαθία

Ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία που δημοσιοποιεί το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Βέροιας σχετικά με τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών που καταγράφονται στο Νομό Ημαθίας κατά τη διάρκεια των 7 χρόνων (Οκτώβριος 2013) της αδιάλειπτης λειτουργίας του. Σκοπός είναι να αποτυπωθεί η εικόνα που παρουσιάζει το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας σε τοπικό επίπεδο και να τονιστεί η ανάγκη στήριξης των ευάλωτων ομάδων (γυναίκες άνεργες, μονογονείς, ΑμεΑ κα.). 

Ο αριθμός των γυναικών που, έως σήμερα, έχουν λάβει κοινωνική, ψυχολογική και νομική στήριξη από το Κέντρο ανέρχεται στις 600. Από αυτές, το 64% έχουν τη μόνιμη κατοικία τους στο Δήμο Βέροιας και την ευρύτερη περιοχή, το 12% στο Δήμο Αλεξάνδρειας, το 10% στο Δήμο Νάουσας, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 14% κατάγεται από περιοχές εκτός του Νομού Ημαθίας (ενδεικτικά Ν. Πέλλας, Ν. Σερρών, Ν. Κατερίνης).

Το 40% των ωφελούμενων γυναικών ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 36-45 ετών και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 46-55 ετών με ποσοστό 25%. Επιβεβαιωτικό του γεγονότος ότι η βία είναι ανεξάρτητη από το εκπαιδευτικό επίπεδο και άξιο προσοχής, αποτελεί το ότι 1 στις 4 γυναίκες που εξυπηρετήθηκαν από το κέντρο είναι απόφοιτες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ – ΤΕΙ), με τις αποφοίτους δευτεροβάθμιας και μεταλυκειακής εκπαίδευσης να αποτελούν το 26% και 20% αντίστοιχα.

Η οικογενειακή κατάσταση της πλειοψηφίας των γυναικών είναι έγγαμες (57%) με παιδιά. Ακόμη, από το σύνολο των εξυπηρετούμενων το 37% είναι εργαζόμενες, το 6% σε συνταξιοδότηση και ένα μεγάλο ποσοστό που αγγίζει το 57% άνεργες. 

Η παραπομπή των γυναικών έγινε  από λοιπούς φορείς σε ποσοστό 43% και ακολουθεί η παραπομπή τους από φιλικό – συγγενικό πρόσωπο ή άλλη συμβουλευόμενη γυναίκα σε ποσοστό 35%. Στην αύξηση που παρουσίασε το τελευταίο αυτό ποσοστό συνέβαλαν οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που διεξήχθησαν από τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου, αλλά και η εδραίωση και ενίσχυση της συμβουλευτικής σχέσης με τις εξυπηρετούμενες γυναίκες. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί, μάλιστα, για περαιτέρω αύξηση των περιστατικών βίας κατά την περίοδο κρίσης που βιώνουμε, τονίζοντας ότι η κατάσταση παραμένει εύθραυστη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Παράλληλα παροτρύνει τις εθνικές αρχές να στηρίξουν τη λειτουργία των κοινωνικών υπηρεσιών ώστε να προστατευθούν οι ευάλωτες ομάδες.

Η προοδευτική αύξηση των περιστατικών βίας κατά των γυναικών της τοπικής κοινωνίας που επισκέπτονται το Συμβουλευτικό Κέντρο Βέροιας προκαλεί έντονο προβληματισμό και καθιστά αναγκαίο τον μη εφησυχασμό των πολιτών για όσα συμβαίνουν δίπλα μας. 

Η εν λόγω δράση εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας (2014 -2020). Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).

Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Βέροιας

Ωράριο Λειτουργίας: 08:00 – 16:00

Διεύθυνση: Καπετάν Άγρα 3Α

Τηλ. Επικ.: 2331065304

mail: isotita@veria.gr


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο γερανός της Τροχαίας Βέροιας στην πλημμυρισμένη Καρδίτσα

Ο γερανός της Τροχαίας Βέροιας στην πλημμυρισμένη...

Στην πλημμυρισμένη πόλης της Καρδίτσας βρέθηκε το...

Πέντε νέα κρούσματα στην Ημαθία

Πέντε νέα κρούσματα στην Ημαθία

Πέντε τα νέα κρούσματα στην Ημαθία,  εκ των οποίων 2...

800 νέες προσλήψεις συνοριακών φυλάκων! - Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ.:  Η αποστολή μας αναγνωρίζεται και ο αγώνας μας δικαιώνεται

800 νέες προσλήψεις συνοριακών φυλάκων! - Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ.: Η...

Για πολλά χρόνια οι συνοριακοί φύλακες στη χώρα μας...

Επαναληπτικός ψεκασμός στην Ν. Νικομήδεια για την αντιμετώπιση των κουνουπιών το βράδυ της Τετάρτης

Επαναληπτικός ψεκασμός στην Ν. Νικομήδεια για την...

Ανακοινώνεται από το Δήμο Βεροίας ότι θα...

Δήμος Νάουσας: Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες της Π.Ε. Καρδίτσας

Δήμος Νάουσας: Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για...

Ο Δήμος Νάουσας και το Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας...

Οριστικοποίηση Εγγραφών στο ΙΕΚ Βέροιας

Οριστικοποίηση Εγγραφών στο ΙΕΚ Βέροιας

Παρακαλούνται οι επιτυχόντες των ηλεκτρονικών...

"Έπεσαν" οι υπογραφές για 22 επενδυτικά έργα με...

Ολοκληρώνεται πλέον η διαδικασία υπογραφής των...

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Και το 2021 η χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Και το 2021 η χρηματοδότηση του...

Τηλεδιάσκεψη του Λάζαρου Τσαβδαρίδη και 3 συναδέλφων...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Ολοκληρώνεται πλέον η διαδικασία υπογραφής των συμβάσεων με τους Τελικούς Δικαιούχους που εντάχθηκαν στο Τοπικό Πρόγραμμα LEADER, κατά την 1η Πρόσκληση για έργα Ιδιωτικού χαρακτήρα. 22 επενδυτικά έργα, με...

Απεβίωσε σε ηλικία 48 ετών ο Διονύσης Σωτ. Βούλγαρης. Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου στις 12μ, στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Μακροχωρίου. Η σορός θα βρίσκεται στο ναό στις 11.30πμ.

ουκέτο σε καταστήματα και πρόστιμα επιβλήθηκαν και χθες στο πλαίσιο των ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού.@@ads-307@@Ειδικότερα,  πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 40.669 έλεγχοι και...

Μετά από μία πρωτοφανή πανστρατιά, στην οποία συμπαρατάχθηκαν άνθρωποι της βεροιώτικης αγοράς-ελεύθεροι επαγγελματίες, εταιρείες και κοινωνικοί φορείς, επιτεύχθηκε η ανακατασκευή του ανελκυστήρα της...