Στην κορυφή Μπαρμπαλάς του Ολύμπου, με τον Σύλλογο Χιονοδρόμων Ορειβατών Βέροιας

Στην κορυφή Μπαρμπαλάς του Ολύμπου, με τον Σύλλογο Χιονοδρόμων Ορειβατών Βέροιας

Του Νικολάου Τσιαμούρα

Βρισκόμαστε στο μυθικό βουνό που στέκει αγέρωχο  και αιώνιο στο διάβα της ιστορίας.

Ανεβαίνουμε τριγύρω μια σπάνια ομορφιά, αειθαλείς θάμνοι, οξιές γυμνές από φυλλώματα, πεύκα και το ατέλειωτο παιχνίδι της ομίχλης  να μας  συντροφεύει.

Φύγαμε από τη Βέροια  κάτω από ένα συννεφιασμένο ουρανό για τον Όλυμπο 11 ορειβάτες φίλοι και μέλη του Συλλόγου.

Βρισκόμαστε στην Βροντού μια πανέμορφη κωμόπολη. Πήρε το όνομα της από τη δυνατή βοή του νερού, που έρεε ορμητικά  ( κατά την χειμερινή περίοδο) από το ρέμα της Αγίας Τριάδος όπως κατέβαζε το βαρύ υδάτινο φορτίο του προς τη θάλασσα.

Το 2007 η πλατεία του χωριού βραβεύτηκε σε Πανελλήνιο διαγωνισμό της έκθεσης Polis ως η ομορφότερη πλατεία ή πεζόδρομος στην Ελλάδα  μαζί με άλλες 12. Οι κάτοικοι πήραν μέρος στην επανάσταση του Ολύμπου εναντίον των Τούρκων και στον Μακεδονικό αγώνα.

 

Περάσαμε την Βροντού,  το  ρέμα που είναι έρημο και ήσυχο χωρίς καθόλου νερό, το εκκλησάκι της αγίας Τριάδος , την Αγία κόρη και συνεχίζουμε. 

Η Αγία κόρη ήταν νεομάρτυρας, ήταν ένα κορίτσι εκπληκτικής ομορφιάς. Ο Τούρκος Αγάς την ήθελε στο χαρέμι του, η ίδια για να σωθεί πήρε μαζί της  μια εικόνα της Παναγίας και έφυγε στον Όλυμπο. 

Έφτασε στην παλιά  Βροντού και κρύφτηκε σε μια χαράδρα. Έζησε για λίγο καιρό,  πέθανε σύντομα από την ασιτία  και το κρύο. Κάποιος βοσκός βρήκε το άψυχο κορμί της και ειδοποίησε τους χωρικούς. Στο μέρος που βρέθηκε έκτισαν εκκλησάκι, το ονόμασαν αγία κόρη γιατί ποτέ δεν έμαθαν το όνομα της.

 Έζησε στα τέλη του 18ου αιώνα με αρχές του 19ου αιώνα. Η εικόνα που είχε μαζί της σωζόταν μέχρι το 1940.

 Ο τόπος όπου βρέθηκε το λείψανο της σήμερα βρίσκεται το εκκλησάκι και το άγίασμα. Δεν έχει αναγνωριστεί ακόμα ως Αγία από την επίσημη εκκλησία, ωστόσο είναι αναγνωρισμένη από το λαό, όχι μόνο εδώ στην Πιερία αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα αφού πλήθος κόσμου έρχεται να επισκεφθεί  το μέρος  και να προσκυνήσει. 

 

Τώρα περνάμε το χείμαρρο με το στενό γεφυράκι και στη συνέχεια ακολουθούμε την ταμπέλα και το χωματόδρομο 8,5 χλμ προς το καταφύγιο ΄΄κρεββάτια΄΄. 

Δρόμος σκληρός , χωματόδρομος αλλά ευτυχώς τον ανεβήκαμε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Τώρα  πουρνάρια, κουμαριές, και ρείκια καθώς και μικρά φυλλοβόλα δένδρα- θάμνοι όπως το παλιούρι, η κουτσουπιά και ο φράξος. Στις πλαγιές ζουν λύκοι, αγριόγατοι, αλεπούδες, αγριογούρουνα  , κουνάβια, λαγοί, ζαρκάδια, σκίουροι και χιονοπόντικες.

Πλατάνια, βελανιδιές, πεύκα , κέδρα, αριές, έλατα και ίταμοι. Όλα αυτά, μαζί με τα 1600 είδη φυτών συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο και δίνουν στον επισκέπτη και τον ορειβάτη μια άλλη αίσθηση.

 

Φτάσαμε στο καταφύγιο, προετοιμασία για ανάβαση. 

Από αυτή εδώ την πλευρά του Ολύμπου ανακαλύπτεις ένα άλλο πρόσωπο, μια άγρια ομορφιά. Βαθιές κοιλότητες, οξυκόρυφες ραχοκοκαλιές, πυργοειδής απολήξεις. 

Αυτά τα φαράγγια και οι χαράδρες με τα νερά και την πλούσια βλάστηση ήταν οι πύλες του Ολύμπου για τους αρχαίους θεούς. Ο Όλυμπος ξεπερνά το στρώμα του αέρα, φτάνοντας έτσι στον ουρανό.

Είναι ένας ουρανός που έλαχε στον Δία, όταν οι θεοί μοιράσθηκαν τον κόσμο. Ένα  ατέλειωτο  παιχνίδι  ανάμεσα στον μύθο και την πραγματικότητα.

Το μονοπάτι ξεκινάει πίσω από το καταφύγιο και  μας δείχνει αμέσως τη διάθεση του. 

 Η πορεία μας αρχίζει με σχετικά μεγάλη ανηφορική κλίση και ορειβατούμε τώρα μέσα σε πυκνό όμορφο πευκοδάσος.

Η σήμανση του μονοπατιού μας καθοδηγεί.  Κίτρινα και κόκκινα σημάδια,  μια εντυπωσιακότερη πεζοπορική ανάβαση ανηφορική μέχρι και την κορυφή του, μόλις άρχισε. 

 

Μονοπάτι ανηφορικό γεμάτο εικόνες χρώματα και αρώματα του Χειμώνα. . 

Βρισκόμαστε στο μυθικό βουνό που στέκει αγέρωχο και αιώνιο στο διάβα της ιστορίας. Η εκθαμβωτική και μεγαλοπρεπής εικόνα του Πιερικού Ολύμπου, σφράγισε τη μνήμη των προϊστορικού ανθρώπου που κατοικούσε στους Πιερικούς πρόποδες.

Κάτω από τις κορυφές ήταν η κατοικία των Μουσών. Λατρευόταν ως προστάτιδες των καλών τεχνών, ολυμπιάδες και κόρες του Δία.  

Το δάσος έχει κάτι το μυστηριακό  που σε τραβάει κοντά του,  τα τρομαγμένα πουλιά  τα θεόρατα πεύκα και η ομίχλη που μας  παρακολουθεί. 

Τώρα  αραιή χιονόπτωση, ανεβαίνοντας ψηλότερα το χιόνι κάνει την εμφάνιση του. Δένδρα και βουνοπλαγιές τυλιγμενα στο άσπρο πέπλο του χιονιού.

Η  παγωνιά  του πρωινού, το χιονισμένο τοπίο,  μας ανεβάζουν την διάθεση  μας ταξιδεύουν.

 

Συνεχής ανάβαση, παντού ξεπροβάλλουν αλλεπάλληλες πλαγιές και κορφές, πάνω από τα σύννεφα, πέρα από το χρόνο.  

Εκεί όπου υπάρχει άνοιγμα  και πλαγιά  χωρίς δένδρα  χιόνι αρκετό . 

Μια άσπρη σκόνη χιονιού  σκεπάζει δέντρα και χλόη, τώρα ορειβατούμε σε άσπρο πέπλο χιονιού.

Μόνοι εμείς και η απόλυτη ησυχία του δάσους. Βαθιές ανάσες κρυστάλλινου βουνίσιου  πεντακάθαρου αέρα.

Πλησιάζουμε, χωρίς δυσκολία προσανατολισμού ακολουθούμε την απότομη  κόψη    ( γυμνή από δένδρα) μέχρι το γυμνό τοπίο της κορυφής ( 1847μ.) υψόμετρο. 

Έπειτα από μια συγκλονιστική ανάβαση μέσα από ένα ανελέητο στριφογύρισμα του μονοπατιού φθάσαμε στην κορυφή. 

Παντού το λευκό που ξεχωρίζει

Από εδώ ψηλά αποκαλύπτεται, μια άλλη οπτική γωνία του Ολύμπου, όπου και να σταθείς όπου και να κοιτάξεις σε αυτό το αιώνιο βουνό νοιώθεις  μια απέραντη γαλήνη και ένα δέος. Φθάσαμε στην κορυφή από την θέση Κρεβάτια ( 1000μ.) έπειτα  από μια συνεχή κοπιαστική απότομη ανάβαση.

Από την κορυφή θα είχαμε ατέλειωτη θέα το παπά- ρέμα και  θα χαζεύαμε την άγρια  χιονισμένη πλευρά του Β.Δ.  Ολύμπου, όμως η πυκνή ομίχλη δεν μας αφήνει περιθώρια. 

Πήραμε το μονοπάτι της επιστροφής χιονισμένο, πανέμορφο.

 

Κατεβαίνοντας θαυμάζουμε δεξιά  μας  την μονή της αγίας τριάδος, κτισμένη σε απότομα πλαγιά. Ένα γραφικό ξωκλήσι που μας εντυπωσιάζει με την εξαιρετική θέα προς το ρέμα και τις απότομες βουνοκορφές του Ολύμπου. 

Χαμηλότερα τοπίο ζωγραφισμένο από μικροσκοπικές   κοιλάδες; που λάμπουν πάνω στον Φθινοπωρινό καμβά, η  παραλία Κατερίνης και ο Θερμαϊκός.

Επιστροφή…. 

 Πήραμε το δρόμο του γυρισμού, πάλι θα χαθούμε στην τσιμεντένια πόλη.

Το βουνό ήταν  για μας  σήμερα  ένας  ακόμα προορισμός που ανέβασε το σώμα και την ψυχή, ανανέωσε τη σκέψη και καθάρισε το μυαλό από τις σκοτούρες της καθημερινότητας. 

 

Απόκριες στο Μπάνσκο 1-3 Μαρτίου 2014

2 Φεβρουαρίου Υπαπαντή

 

Για τον σύλλογο Χιονοδρόμων Ορειβατών Βέροιας

Τσιαμούρας Νικόλαος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ -  ΚΥΠΕΛΛΟ Π1-Κ1 και Π2-Κ2  ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΑΛΠΙΚΩΝ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ

ΕΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ - ΚΥΠΕΛΛΟ Π1-Κ1 και Π2-Κ2 ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ...

Το διήμερο 21 και 22 Μαρτίου 2024 διεξήχθη στον Παρνασσό...

World Paraathletics Grand Prix - Jesolo 2024 Εκπληκτικός ο Ντίσιος - Πολύ καλή εμφάνιση η Ζαφειρίου

World Paraathletics Grand Prix - Jesolo 2024 Εκπληκτικός ο Ντίσιος - Πολύ...

Ο αρχικός στόχος επετεύχθη στο Jesolo της Ιταλίας, όπου...

Αγώνας ανωμάλου δρόμου διοργανώθηκε στο Κομνήνειο - Οι νικητές

Αγώνας ανωμάλου δρόμου διοργανώθηκε στο Κομνήνειο - Οι...

Ο αγώνας τρεξίματος ανώμαλου δρόμου “ΚΟΥΜΑΝΙΤΣΙ TRAIL”...

Δύο μετάλλια ο Ν. Λεφούσης του ΕΟΣ Νάουσας στο Παν. Πρωτάθλημα Αλπικών Αγωνισμάτων

Δύο μετάλλια ο Ν. Λεφούσης του ΕΟΣ Νάουσας στο Παν....

Στο Χιονοδρομικό κέντρο του Βόρα με ιδανικές συνθήκες...

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ  ΑΛΠΙΚΟΥ ΣΚΙ ΠΑΙΔΩΝ- ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΛΠΙΚΟΥ ΣΚΙ ΠΑΙΔΩΝ- ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ

Οι αθλητές της ομάδας Αλπικού σκι του ΕΟΣ Νάουσας...

Στην Ημαθία η διαδικτυακή εκπομπή

Στην Ημαθία η διαδικτυακή εκπομπή "Περίπατος στα...

Την τιμητική της είχε την περασμένη εβδομάδα η εντυπη...

Ξεκινούν νέα απογευματινά τμήματα άθλησης για όλους στο ΔΑΚ Νάουσας

Ξεκινούν νέα απογευματινά τμήματα άθλησης για όλους...

   Ο Δήμος Η.Π. Νάουσας και η Γενική Γραμματεία ...

Στην Εσθονία για το παγκόσμιο πρωτάθλημα Διάθλου η Κατερίνα Βάικου

Στην Εσθονία για το παγκόσμιο πρωτάθλημα Διάθλου η...

Στην πόλη Οτεπά της Εσθονίας για το Παγκόσμιο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Αισίως το προηγούμενο Σάββατο 27 Νοεμβρίου ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Βέροιας Θωμάς Παπαδόπουλος έκλεισε τα 80 του χρόνια, γεγονός που γιόρτασε μαζί με την οικογένειά του με τούρτα και κεράκια(φωτό). Ο...

Τον Δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη επισκέφθηκε σήμερα Τετάρτη ο αθλητής του Φιλίππου Βέροιας Σταύρος Παπαδόπουλος, μετά την συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Qatch που έγινε το Σαββατοκύριακο στην...

Σε ηλικία 81 ετών έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί ο βεροιώτης βετεράνος ποδοσφαιριστής Γιάννης Μιχαηλίδης. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική καριέρα του ως τερματοφύλακας της Βέροιας και στην συνέχεια διακρίθηκε με...

Μετά την αποχώρηση της Βέροιας από το πρωτάθλημα το ενδιαφέρον των φιλάθλων της βασίλισσα του βορρά έχει στραφεί σε άλλα αθλήματα .Έτσι για το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Μαρτίου διεξάγονται αγώνες στην Γ'...