ΤΟΠΙΚΑ

Για τα δύο υδροηλεκτρικά έργα σε Ασώματα και Ραχιά  Σε καμία περίπτωση δεν έχει το δικαίωμα να κάνει   το έργο ο δήμος Βέροιας ή η ΔΕΥΑΒ… Μόνο ο εργολάβος  που έχει ήδη από το 2015 την άδεια της ΡΑΕ

Για τα δύο υδροηλεκτρικά έργα σε Ασώματα και Ραχιά Σε καμία περίπτωση δεν έχει το δικαίωμα να κάνει το έργο ο δήμος Βέροιας ή η ΔΕΥΑΒ… Μόνο ο εργολάβος που έχει ήδη από το 2015 την άδεια της ΡΑΕ

-Δήμαρχος Βέροιας στον ΑΚΟΥ 996: Ο κ. Παυλίδης κάνει ενέργειες μόνο για το θεαθήναι

Τον δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη φιλοξένησε το μεσημέρι της Παρασκευής η ραδιοφωνική εκπομπή του ΑΚΟΥ 99.6 «ΛΑΪΚΑ&ΑΙΡΕΤΙΚΑ», με αφορμή την δημόσια επιστολή του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ» Παύλου Παυλίδη, αλλά και τις δηλώσεις του στην εκπομπή της Τετάρτης, προκειμένου να δώσει απαντήσεις για τα δύο υδροηλεκτρικά έργα στα Ασώματα και την Ραχιά. Πρόκειται για έργο που θα επενδύσει για την κατασκευή του ιδιώτης διατηρώντας την εκμετάλλευσή του, αποδίδοντας στον δήμο ένα χρηματικό ποσό. Ο ιδιώτης που έχει λάβει το πράσινο φως από το 2012 για το έργο και είναι ο μοναδικός που έχει εκδώσει την ειδική άδεια από την ΡΑΕ, είναι ο κ. Μεταξάς Βασιλείου, ο οποίος παρενέβη τηλεφωνικά στην εκπομπή και ξεκαθάρισε από την πλευρά του το οικονομικό σκέλος του έργου. Η συζήτηση στην εκπομπή προκάλεσε πολλά σχόλια, αλλά και ζωντανές παρεμβάσεις, όπως του Χάρη Καφτεράνη, που συντάχθηκε με τις θέσεις Παυλίδη, του δημοτικού συμβούλου της παράταξης Μαρκούλη κ. Κυριάκου Θεοδωρίδη, που με την σειρά τους προκάλεσαν και πάλι την τηλεφωνική παρέμβαση του δημάρχου. 

Βοργιαζίδης: Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί  να κάνει το έργο ο δήμος Βέροιας ή η ΔΕΥΑΒ

Ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης απαντώντας για το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης των υδροηλεκτρικών έργων στην Ραχιά και τα Ασώματα, καταφέρθηκε εναντίον του Παύλου Παυλίδη λέγοντας  χαρακτηριστικά ότι δεν πρέπει να ψάχνει να βρει σκάνδαλα και ότι θα έπρεπε να ερευνήσει καλύτερα την υπόθεση γιατί υπάρχουν κάποια σταθερά δεδομένα που δεν αλλάζουν, όπως η απόσβεση ενός τέτοιου έργου που απαιτείται τουλάχιστον μια δεκαετία και όχι 1-2 χρόνια που «ανακάλυψε» ο κ. Παυλίδης. 
Αναφορικά με την ανάθεση του έργου στον εργολάβο κ. Μεταξά Βασιλείου, τόνισε ότι δεν υπήρξε ανάθεση από τον δήμο Βέροιας, αλλά το 2012 αρχική έγκριση από τον τότε φορέα Σύνδεσμο Ύδρευσης Αλεξάνδρειας και ακολούθως το 2015 η χορήγηση της ειδικής αδείας από την ΡΑΕ στον συγκεκριμένο εργολάβο. «Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κάνει το έργο ο δήμος Βέροιας ή η ΔΕΥΑΒ, δεν έχουμε το δικαίωμα», υπογράμμισε ο δήμαρχος και συνέχισε «…ή θα το κάνει ο κ. Βασιλείου το έργο που έχει την άδεια ή κανένας!» « Η μόνη περίπτωση να αναμειχθεί κάποιος άλλος στο έργο, είναι να πωλούσε την άδειά του ο κ. Βασιλείου», συμπλήρωσε ο δήμαρχος. 
Για το θέμα της απόσυρσης του θέματος από το δημοτικό συμβούλιο, ο κ. Βοργιαζίδης ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για μια αναγκαστική αναβολή, αφού υπήρξε ζήτημα με την γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του δήμου. Στην γνωμοδότηση αναφέρεται για διαδικασία δημοπρασίας του έργου, ενώ στην παρούσα κατάσταση μιλούμε για μόνο έναν ενδιαφερόμενο, επομένως εκεί υπήρξε διαδικαστικό ζήτημα και αντίθεση της γνωμοδότησης με την πραγματική κατάσταση. Το θέμα όπως ανέφερε ο δήμαρχος  θα επανέλθει με τροποποιημένη γνωμοδότηση. 
Τέλος για το μίσθωμα των 3.000 ευρώ ο κ. Βοργιαζίδης διευκρίνισε ότι προέκυψε από τις εργασίες μιας επιτροπής και κατηγόρησε και πάλι τον κ. Παυλίδη ότι κάνει ενέργειες μόνο για το θεαθήναι. «Εφόσον κατέληξε η επιτροπή στις 3.000€, πώς θα λεγόταν η ενέργεια να βάλουμε το μαχαίρι στον λαιμό του επενδυτή και να του πούμε ότι τώρα θέλουμε 5 ή 10 χιλιάρικα;»,  είπε καταλήγοντας στην δεύτερη παρέμβασή του ο δήμαρχος. Δεν παρέλειψε επίσης να ξεκαθαρίσει απαντώντας σε ερώτημα που έθεσε στον αέρα της εκπομπής ο Χάρης Καφτεράνης, ότι ο δήμος Αλεξάνδρειας δεν αποκλείεται οικονομικά από το έργο, δεν θα εισπράξει από το 3% γιατί το έργο είναι στον δήμο Βέροιας, αλλά θα συμμετέχει στο υπόλοιπο ποσό, όπως δικαιώματα οικονομικά έχει και η Περιφέρεια για την παραχώρηση του χώρου.

Μεταξάς Βασιλείου: 25.000€ το καθαρό κέρδος -  Δεν ισχύουν τα νούμερα που ακούγονται

Τα πραγματικά οικονομικά μεγέθη του υδροηλεκτρικού έργου παρουσίασε με νούμερα στην τηλεφωνική του παρέμβαση ο εργολάβος του έργου κ. Μεταξάς Βασιλείου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το πρώτο πράσινο φως για να ξεκινήσει το είχε λάβει το 2012 από τον Σύνδεσμο Ύδρευσης Δήμου Αλεξάνδρειας και Κοινοτήτων Περιοχής. Δυστυχώς λόγω της γραφειοκρατίας έλαβε την άδεια από την ΡΑΕ το 2015 και θα έπρεπε τότε να συνεδριάσει ο Σύνδεσμος για να του δώσει την οριστική έγκριση. Ωστόσο ο φορέας είχε διαλυθεί και «κληρονόμοι» του ήταν ο δήμος Βέροιας με ποσοστό 36% και ο δήμος Αλεξάνδρειας με 64%. Επομένως ανάλογη απόφαση με αυτή του δήμου Βέροιας για το έργο θα πρέπει να λάβει και ο δήμος Αλεξάνδρειας. 
Αναφορικά με το ύψος της επένδυσης και για τα δύο υδροηλεκτρικά σε Ραχιά και Ασώματα, ο κ. Βασιλείου ανέφερε ότι θα φτάσει τις 550.000 ευρώ, ενώ ο ετήσιος τζίρος από το έργο λαμβάνοντας υπόψη την σημερινή τιμή της κιλοβατώρας θα είναι στις 157.000 ευρώ. Αναλύοντας τις τακτικές δαπάνες που θα έχει να αντιμετωπίσει ανέφερε ένα ποσοστό 10% για αποσβέσεις(55.000 ευρώ), ενώ τόνισε ότι δεν έχει τα απαιτούμενα κεφάλαια και προχώρησε σε δανειοδότηση 400.000 ευρώ, από το οποίο προκύπτουν τόκοι 24.000 ευρώ. Το 3% που θα παρακρατά ο δήμος θα είναι περίπου 4.500 ευρώ επιπλέον των 3.000 του μισθώματος. Σε αυτά προσέθεσε το εργατικό κόστος, την φορολογία και κατέληξε σε ένα καθαρό ετήσιο κέρδος 25.000 ευρώ και από τα δύο έργα. «Αυτά είναι τα χρήματα που μένουν», είπε ο κ. Βασιλείου και αστειευόμενος συνέχισε: «Αν θεωρούν ότι ο τζίρος είναι στις 280.000, όπως υποστηρίζει ο κ. Παυλίδης, εγώ δέχομαι να πάρω τις πρώτες 157.000 και τις υπόλοιπες 123.000 ας τις πάρει ο δήμος!!!». 
Για το τεχνικό κομμάτι υπογράμμισε ότι δεν θα γίνει καμία απολύτως επέμβαση στις πηγές, αλλά στον ήδη υφιστάμενο αγωγό που υδροδοτεί την Αλεξάνδρεια και τα χωριά της. Εκεί θα γίνει μια παράκαμψη και θα οδηγηθεί η ροή σε μια τουρμπίνα για να παραχθεί το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ στη συνέχεια θα επιστρέφει στην κανονική ροή. Ο εργολάβος κατηγορηματικά δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία επίπτωση στην ροή και πίεση του νερού, ενώ για το περιβαλλοντικό μέρος υπογράμμισε ότι με αυτόν τον «φιλικό» τρόπο παραγωγής ρεύματος θα αποφευχθεί μόλυνση από τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Τέλος απάντησε και σε αυτούς που αναρωτιούνται γιατί δεν προχωρά μόνος του ο δήμος μέσω της ΔΕΥΑΒ να υλοποιήσει τα έργα, ξεκαθαρίζοντας ότι απαιτείται τεχνογνωσία, εξοπλισμός, αλλά και η ειδική άδεια της ΡΑΕ, την οποία κατέχει ο ίδιος και έχει ισχύ για 25 χρόνια, αλλά δυστυχώς τα 5 έχουν παρέλθει χωρίς να έχει γίνει απολύτως τίποτα.

Παρεμβάσεις στην εκπομπή, από τον  Χάρη Καφτεράνη και τον Κυριάκο Θεοδωρίδη

Η ευρεία συζήτηση που άνοιξε στον ΑΚΟΥ 99.6  για το θέμα των δύο υδροηλεκτρικών έργων εκτός από σχόλια και ερωτήσεις των ακροατών και θεατών, προκάλεσε και δύο ζωντανές τηλεφωνικές παρεμβάσεις. Αρχικά παρενέβη ο Χάρης Καφτεράνης, τονίζοντας ότι τα ποσά που ανέφερε ο εργολάβος στην τηλεδιάσκεψη του δημοτικού συμβουλίου διαφέρουν και ότι τώρα έχει υπερδιπλασιάσει τα έξοδα και έχει υποδιπλασιάσει τα έσοδα, αν και παραδέχθηκε ότι και στην δική του τηλεοπτική εκπομπή ο εργολάβος είχε αναφερθεί στα επιπλέον έξοδα. Ο κ. Καφτεράνης «υιοθέτησε» τον χαρακτηρισμό λεόντεια συμφωνία του Π. Παυλίδη και υποστήριξε ότι θα μπορούσε να γίνει το έργο από την ΔΕΥΑΒ προς όφελος των πολιτών. 
Στην συνέχεια πήρε τον λόγο τηλεφωνικά ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του Αντ. Μαρκούλη κ. Κυριάκος Θεοδωρίδης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι αυτά τα ζητήματα δεν προσφέρονται για πολιτική εκμετάλλευση. «Πρέπει να προσεγγίζουμε προσεκτικά αυτά τα θέματα και έχοντας όλα τα δεδομένα και τις λεπτομέρειες να αποφασίσουμε», πρόσθεσε ο κ. Θεοδωρίδης και διευκρίνισε ότι πρέπει δια ζώσης να ερωτηθούν λεπτομέρειες γιατί η ενημέρωση στην τηλεδιάσκεψη ήταν ελλιπής.   
Zήσης Μιχ. Πατσίκας

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Για τον πατέρα μου Σπυρίδωνα Λεκατσά

Για τον πατέρα μου Σπυρίδωνα Λεκατσά

Πατέρα μου πως ήθελα στη νύχτατη στιγμή σου νάμουν στο...

Έφυγε από τη ζωή ο συνεργάτης του ΛΑΟΥ πλοίαρχος, Σπυρίδων Λεκατσάς

Έφυγε από τη ζωή ο συνεργάτης του ΛΑΟΥ πλοίαρχος,...

Έφυγε χθες  το πρωί σε ηλικία 87 ετών ο Σπυρίδων Λεκατσάς πλοίαρχος ΑΕΝ. Γεννήθηκε στην Ιθάκη στις 12-09 ...

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για την εορτή του Αγίου Παντελεήμονος και τα Oνομαστήρια του Μητροπολίτη. Χειροτονία Πρεσβυτέρου

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για την εορτή του Αγίου...

Την Τρίτη 27 Ιουλίου το πρωί με την ευκαιρία της εορτής...

Κορωνοϊός: 45 περιφέρειες καταγράφουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων - Πόσα καταγράφηκαν στην Ημαθία

Κορωνοϊός: 45 περιφέρειες καταγράφουν διψήφιο αριθμό...

Mετά από μεγάλο χρονικό διάστημα 45 περιφέρειες...

"Έφυγε" ο Θωμάς Κατσιαμάκας - Yπήρξε επί σειρά ετών...

Στις 6 το απόγευμα της Τρίτης στον ναό του Αγίου Μηνά...

Εφημερίες Φαρμακείων σε Βέροια, Νάουσα και  Αλεξάνδρεια (27/07/2021)

Εφημερίες Φαρμακείων σε Βέροια, Νάουσα και ...

 ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ 16:00-21:00 ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ...

Δήλωση Προέδρου ΕΣΕΕ κ. Γιώργου Καρανίκα για τον κατώτατο μισθό - Οι επιπτώσεις της αύξησης του κατώτα του μισθού στις επιχειρήσεις

Δήλωση Προέδρου ΕΣΕΕ κ. Γιώργου Καρανίκα για τον...

Η Κυβέρνηση, με τη σημερινή της απόφαση για τον...

Νέος κύκλος για τις Σχολές Γονέων του «Έρασμου» σε Βέροια, Νάουσα και Αλεξάνδρεια

Νέος κύκλος για τις Σχολές Γονέων του «Έρασμου» σε...

Οι Σχολές Γονέων του Συλλόγου Κοινωνικής Παρέμβασης...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Έφυγε χθες  το πρωί σε ηλικία 87 ετών ο Σπυρίδων Λεκατσάς πλοίαρχος ΑΕΝ. Γεννήθηκε στην Ιθάκη στις 12-09 ...

Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ Κίμωνας Χατζημπίρος και ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος, τ. διευθυντής της Greenpeace Ηλίας Ευθυμιόπουλος μιλούν για τις ΑΠΕ και το περιβάλλονΔύο εκ των πρωτεργατών του οικολογικού...

Η έγκριση ή μη, απευθείας αγοράς του παλιού 16ου Δημοτικού Σχολείου της Βέροιας( Τσαλέρα) στην περιοχή της πλατείας ωρολογίου, ήταν το πρώτο θέμα  στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβούλιου Βέροιας, που...

Τα νέα μέτρα για την εστίαση ανακοινώθηκαν λίγο πριν από το μεσημέρι της Παρασκευής (16.07.2021) και ενώ είχε ήδη… αρχίσει η εφαρμογή τους. Με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την εστίαση και τα κέντρα...