Ποια ένωση; Ποια ενότητα;

Ποια ένωση; Ποια ενότητα;

Του ιερέως 

Παναγιώτου 

Σ. Χαλκιά


Πριν πενήντα και πλέον χρόνια, φίλοι αναγνώστες, οι Γάλλοι φοιτητές φώναζαν: «Κάψτε το Παρίσι». Κα έκαιγαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.

Την ίδια χρονιά, άλλοι αναρχικοί, σε πολλές χώρες, φώναζαν: «Γκρεμίστε τα όλα. Μην αφήνετε τίποτα όρθιο».

Αυτό είναι το τραγικό του παρελθόντα αιώνα. Κυριαρχεί ένα πνεύμα ηθικής αστάθειας, εξαλλοσύνης, και απανθρωπιάς. Βρισκόμαστε ακόμη πίσω, σαν να ζούμε σε ειδωλολατρικές εποχές. Συμπεριφερόμαστε σαν να μην ακούστηκε το φωτισμένο, ανακαινιστικό, θείο κήρυγμα του Ευαγγελίου. Το αποτέλεσμα είναι ότι: κατακομματιαζόμαστε από μίση, διαιρέσεις ατομικές, εθνικές, από φυλετικές διακρίσεις.

Και σήμερα; Οι λευκοί και οι μαύροι ενώνονται (μέχρι πότε χωριστά;). Οι δεξιοί, οι σοσιαλιστές, οι αριστεροί, ενώνονται. Οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι επαγγελματοβιοτέχνες κ.λπ. ενώνονται.

Δεν είναι καλή η ένωση; Θα πείτε. Βεβαίως. Αλλά πια ένωση; Όχι, βέβαια, η ένωση, όπου ορθώνονται οι μεν κατά των δε.

«Εν τη ενώσει η ισχύς», θα πείτε. Σωστά, αν η ενότητα αυτή είναι ενότητα αδελφοσύνης και αγάπης προς όλους. Αν, όμως, οι διάφορες μερίδες ενώνονται για να αποκτήσουν δύναμη, που θα την χρησιμοποιήσουν εναντίον άλλων μερίδων σαν να αντιμετωπίζουν αντιπάλους ή εχθρούς, τότε παύει να είναι ενότητα ευεργετική. Είναι μόνο συνεργασία και σύνδεσμος δυνάμεων κακοποιών, μίσους, καταστροφής.

Αναζητούν σήμερα οι άνθρωποι την ενότητα. Την θέλουν, όμως, ως μέσο κυριαρχίας και επιβολής επάνω σε άλλους. Κι αυτή η «ενότητα» είναι ενότητα που διαιρεί και καταστρέφει. Συνδέει τους ανθρώπους εν ονόματι συμφερόντων ειδικών, που είναι τα ίδια για τους ορισμένους, αντίθετα προς το συμφέρον των άλλων ομάδων. Τέτοια ενότητα έχει και η αγέλη των λύκων, όταν καταδιώκουν το θήραμα, ύστερα, όμως, αλληλοσπαράσσονται. Ενώνονται και οι κακοποιοί προκειμένου να ληστέψουν, για να αλληλοεξοντωθούν αργότερα.

Η κλήση, όμως, των ανθρώπων είναι τελείως διαφορετική. Ο Χριστός ήρθε για να ενώσει «τα διεστώτα», τους χωρισμένους, να φέρει την αληθινή ενότητα. Όχι για να γίνουμε πιο ισχυροί από τους άλλους, αλλά για να είμαστε και να ζούμε όλοι μαζί. Να είμαστε πολλοί και συγχρόνως, κατά τους λόγους του Θείου Παύλου, να αποτελούμε ένα σώμα πνευματικά, που θα φέρεται και θα κατευθύνεται από ένα και το αυτό Άγιο Πνεύμα, με την ίδια ελπίδα και τον ίδιο προσανατολισμό (Εφεσ. Δ΄ 4).

Κατά τη διδασκαλία του Ευαγγελίου, δεν είναι πια νοητή σύνδεση μιας κατηγορίας ανθρώπων για να υπερασπίσουν τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους. Αντίθετα, ένωση όλων των ανθρώπων, πέρα από καθετί που μπορεί να τους χωρίσει, όποιοι και να είναι, σε όποιο κόμμα, οργάνωση, συνδικάτο, χρώμα, φυλή και αν ανήκουν. Ένωσή τους το «σώμα», που έχει κεφαλή το Χριστό, ψυχή το Πνεύμα το Άγιο και όπου όλοι είναι διαφορετικοί και εν τούτοις: ΕΝΑ. Μέσα σ’ αυτό το πνευματικό σώμα ο καθένας μένει ο ίδιος και όμως όλοι αποτελούν ΕΝΑ, ζουν από την ίδια ζωή, αλληλοσυμπληρώνονται, γίνονται μία ενωμένη ανθρωπότητα.

Το κατόρθωμα, όμως αυτό, το τόσο μεγάλο, είναι έργο του Θεού, του Χριστού. Μόνον ο Χριστός συμφιλιώνοντάς μας με το Θεό ελευθερώνει εσωτερικά από εγωισμούς, από ατομισμούς, από ιδιοτέλειες, από όλα δηλαδή εκείνα που διαιρούν ριζικά τους ανθρώπους μεταξύ τους και τελικά μετατρέπονται σε μίση, βία, περιφρόνηση, πόλεμο, καταπίεση, ψυχολογική δηλητηρίαση, σε κάθε είδους εκμετάλλευση. Η αλήθεια αυτή, μια αλήθεια υψίστη, πρέπει να αποτυπωθεί στις ψυχές όλων των ανθρώπων. Και στις ψυχές των κυβερνητών και σ’ εκείνες των απλών πολιτών. Γιατί ο Χριστός κατορθώνει τούτο το σπουδαίο. Ενώνει όλους τους ανθρώπους μαζί Του με την πίστη και τη χάρη. Τους κάνει αδερφούς μεταξύ τους. «Εις Θεός και Πατήρ πάντων». Και έτσι τους ανεβάζει πάνω από καθετί, που χωρίζει και διαιρεί.

Αυτή η ένωση που χρειάζεται σήμερα ο κόσμος, για να σωθεί από το πνεύμα του μηδενισμού, της αναρχίας και της καταστροφής. Μία ένωση που θα τη σφυρηλατεί ο Χριστός και θα την ζωογονεί το Πνεύμα το Άγιο. Μια ένωση που θα ρίξει τελικά τους φραγμούς που χωρίζουν Έθνη και λαούς. Και θα είναι ένωση ανθρώπων ειρηνικών και ανακαινισμένων για τον Χριστόν.

Τότε, δεν θα ακούγονται κραυγές σαν το: «Κάψτε το Παρίσι» ή «Γκρεμίστε τα όλα», ούτε δολοφονίες θα γίνονται, ούτε εμφύλιοι σπαραγμοί και πράξεις βίας και καταστροφής. Αλλά όλοι θα ζούμε σαν αδέλφια που μας ενώνει: «Εις Κύριος, μία πίστις, εν βάπτισμα».

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα...

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ατέχνως» το νέο (11ο)...

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Νάουσας

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20...

Σε κλίμα συγκίνησης, ανθρωπιάς και περηφάνιας για το...

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του Πάσχα από τον Όμιλο Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του...

Πέραν τον προϊόντων που διανέμει σε μηνιαία βάση, ο...

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου  -Ειδική συνεδρίαση με λογοδοσία και τακτική με 33 θέματα στην ημερήσια διάταξη

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την...

Διπλή συνεδρίαση για  το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας,...

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία  των ονομάτων στους δρόμους και στις πλατείες

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία των ονομάτων...

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης Η καθιέρωση των...

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις  επενδύσεις σε κινηματογράφο και νέους δημιουργούς

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις ...

Από το βήμα της Ολομέλειας, ο Αν. Γενικός Γραμματέας...

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΒΕΡΟΙΑΣ: Πασχαλινό ωράριο στην Αγορά  από τη Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ: Πασχαλινό ωράριο στην...

Από τη  Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου τίθεται σε ισχύ το...

Σε συνέχεια της αντιπαράθεσης για την κατανομή του ΕΣΠΑ- Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: «Καμία αδικία, προσχηματική προσπάθεια Βοργιαζίδη να δημιουργήσει εντυπώσεις  για να καλύψει αδυναμίες και ανεπάρκειες της διοίκησής του»  -Απάντηση της ΠΕ Ημαθίας κ

Σε συνέχεια της αντιπαράθεσης για την κατανομή του...

Απάντηση με καταλογισμό ευθυνών στον δήμαρχο και την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός επιχειρηματίας, Άκης Τσιρίκας, από την Αλεξάνδρεια. @@ads-588@@Το τροχαίο έγινε στις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του στο Νησί. Το...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...