Ομιλία της βουλευτή Φρόσως Καρασαρλίδου σχετικά με το νομοσχέδιο για το πτωχευτικό δίκαιο.

Ομιλία της βουλευτή Φρόσως Καρασαρλίδου σχετικά με το νομοσχέδιο για το πτωχευτικό δίκαιο.

Φρόσω Καρασαρλίδου: «Εκποιούν την ακίνητη περιουσία του ελληνικού λαού - πτωχεύουν τα μεσαία στρώματα»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Συζητάμε τις τελευταίες μέρες τον νόμο που έφερε η κυβέρνηση και αφορά το πτωχευτικό δίκαιο, έναν από τους πλέον αντικοινωνικούς νόμους. Η κυβέρνηση επιχειρεί με το νόμο για το πτωχευτικό δίκαιο να οδηγήσει όχι μόνο στην απώλεια της πρώτης κατοικίας, αλλά  στην πτώχευση και στη ρευστοποίηση όλης της περιουσίας χιλιάδων ανθρώπων όπως επίσης και στη δέσμευση των μελλοντικών εισοδημάτων τους. Ένας νόμος κομμένος και ραμμένος για τα συμφέροντα των τραπεζών. Αφορά αυτούς που αδυνατούν σήμερα να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, αφορά όμως και όσους βρεθούν στο μέλλον σε αυτή τη θέση, σε περίοδο μάλιστα οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και λόγω της πανδημίας.

Το νομοσχέδιο για τον πτωχευτικό κώδικα είναι ένα νομοσχέδιο που μεταφέρει βίαια την περιουσία των πολιτών στα χέρια των τραπεζών και των funds.

Οδηγεί σε αναγκαστική φτώχεια φυσικά πρόσωπα, μικρομεσαίους επιχειρηματίες και αγρότες αφού θ’ απαλλοτριωθούν κατοικίες, επιχειρήσεις, χωράφια, αγροτικές γαίες, μισθοί και συντάξεις.

Θα αναφέρω παρακάτω τα σημεία του νομοσχεδίου που είναι πρωτοφανή και για τα οποία αντιδρούμε:

Α) Η κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας (την οποία αποφύγαμε όλες οι κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια του μνημονίου). Ορίζεται ότι ακόμα και ο «προστατευόμενος ευάλωτος πολίτης» των «ευάλωτων νοικοκυριών», αφού χάσει το σπίτι του θα μπορεί να το νοικιάσει καταβάλλοντας ενοίκιο για 12 έτη.  Αν μέσα σ’ αυτά τα 12 έτη καθυστερήσει παραπάνω από 3 ενοίκια θα επέρχεται έξωση, ενώ για να επαναγοράσει το σπίτι του θα πρέπει να έχει συνολικά καταβάλει τις μηνιαίες δόσεις που πλήρωνε μέχρι να «κοκκινήσει» το δάνειο, τα μισθώματα 12 ετών και την εμπορική αξία του ακινήτου στο τέλος της 12ετίας.

Β) Η κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των μικρο-οφειλετών από τις τράπεζες-πιστωτές και όχι μόνο από τα δικαστήρια.

Γ) Η πτώχευση για πρώτη φορά από την ίδρυση του ελληνικού κράτους και των φυσικών προσώπων.

Δ) Η μείωση του ακατάσχετου στους τραπεζικούς λογαριασμούς από τα 1.250 ευρώ στα 611 ευρώ.

Ε) Ότι την πρώτη θέση στις πληρωμές από τα κατασχεθέντα έχουν οι Τράπεζες, μετά το Δημόσιο και τελευταίοι οι εργαζόμενοι.

Και όλα αυτά γίνονται στο όνομα μιας «δεύτερης ευκαιρίας»!

Παράλληλα καθημερινά αποκαλύπτονται και νέες σκανδαλώδεις ρυθμίσεις δανείων.

Η Τράπεζα Πειραιώς χάρισε μισό δις σε εφοπλιστές, χρηματοδοτούμενη ταυτόχρονα από το Δημόσιο, τα λεφτά του απλού πολίτη. Με επανειλημμένες προσπάθειες η κυβέρνηση προσπαθεί να αμνηστεύσει και αυτούς που πήραν τα δανεικά κι αγύριστα και αυτούς που τα έδωσαν.  Ακόμη και τώρα που η ελληνική δικαιοσύνη χαρακτηρίζει απαράδεκτη και αντισυνταγματική την ασυλία των τραπεζικών στελεχών.  

Επίσης, την ίδια στιγμή το κόμμα της ΝΔ, που νομοθετεί αυτό το απάνθρωπο νομοσχέδιο προς την απόλυτη φτωχοποίηση, χρωστάει 300 εκ. ευρώ!

Το νομοσχέδιο είναι μια επιπλέον ταφόπλακα για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και η οποία οδηγείται ουσιαστικά σε αφανισμό.

Όχι μόνο δεν φέρανε επενδύσεις και ανάπτυξη που ήταν η προεκλογική τους σημαία, αλλά έχουμε το κλείσιμο της ΕΒΖ και των εργοστασίων της ΠΙΤΣΟΣ στην Ελλάδα.

Επιπλέον έχουν ακυρώσει όλες τις επενδύσεις που είχαν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μεγάλα έργα υποδομών όπως α)το Μετρό στη Θεσσαλονίκη, β)το εμπορευματικό κέντρο στο στρατόπεδο Γκόνου γ) τη σιδηροδρομική Εγνατία για να συνδεθεί η Ελλάδα με τον Δρόμο του ΜΕΤΑΞΙΟΥ, δ) τον κάθετο ευρωπαϊκό οδικό άξονα που θα συνέδεε τη χώρα μας με την κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι για την Ημαθία δεν υπέγραψαν ακόμη τη μεταφορά του τελωνείου στην Κουλούρα.

Ο Πρωθυπουργός πριν 2-3 μέρες έκανε διάγγελμα. Και τι μας είπε; Μας είπε ότι φταίνε οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι για την εξάπλωση του ιού.

  • Δεν μας είπε τίποτα βέβαια για τον συνωστισμό στα ΜΜ Μεταφοράς- αλλά μας είπε ο κ. Γεωργιάδης ότι για να αυξηθούν τα δρομολόγια πρέπει να κοπούν οι συντάξεις.
  • Δεν μας είπε για τις τάξεις των 26-27 μαθητών και τις μάσκες που ακόμη περιμένουν.
  • Δεν μας είπε ότι τον Οκτώβρη του 2020 και παρά την πανδημία το ΕΣΥ δουλεύει με λιγότερο προσωπικό από τον Οκτώβρη του 2019.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας,

με αυτόν τον νόμο οδηγείτε σε ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ τους Έλληνες. Η αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας και η ανακατανομή του πλούτου δεν θα περάσει απαρατήρητη από την κοινωνία. Οι μάσκες έπεσαν.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απ. Τζιτζικώστας: 305 επενδύσεις και 139 έργα στις αγροτικές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας μέσω των τοπικών Leader

Απ. Τζιτζικώστας: 305 επενδύσεις και 139 έργα στις...

-Σε συνεργασία με τις Αναπτυξιακές Εταιρείες των 7...

«ΑΚΟΥ τι λένε» καθηγητές και μαθητές Γ’ Λυκείου στον ΑΚΟΥ 99.6 Self Test, επιστροφή στις σχολικές αίθουσες και πανελλαδικές εξετάσεις

«ΑΚΟΥ τι λένε» καθηγητές και μαθητές Γ’ Λυκείου στον...

Την Παρασκευή 9 Απριλίου στην εκπομπή “ΆΚΟΥ τι λένε”...

Με δαπάνη του Δικηγορικού Συλλόγου θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας, για τη λειτουργία των Δικαστηρίων

Με δαπάνη του Δικηγορικού Συλλόγου θα τηρηθούν όλα τα...

Το μήνυμά του προς όλες τις πλευρές στέλνει το...

«ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ» – Παύλος Παυλίδης: Θα φέρουμε το θέμα για το Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού στο Δημοτικό Συμβούλιο

«ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ» – Παύλος Παυλίδης: Θα φέρουμε το θέμα για...

Πόντιοι.Ένα καραβάνι που συνεχίζει την πορεία του στα...

Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας:  Επιστολή προς έναν αγωνιστή του 1940

Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας: Επιστολή προς έναν...

Κύριε Γιάννη Κοζάρτση,Πριν από λίγες ημέρες μέρες ο...

Δωρεάν Rapid Tests στο Πλατύ και στην Αλεξάνδρεια

Δωρεάν Rapid Tests στο Πλατύ και στην Αλεξάνδρεια

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας σε συνεργασία με κλιμάκιο του...

Rapid Test στην Κοινότητα Φυτειάς και στην Πλατεία Ωρολογίου

Rapid Test στην Κοινότητα Φυτειάς και στην Πλατεία...

Δύο δειγματοληπτικοί έλεγχοι αυτή την εβδομάδα με...

Περισσότερα από 108 εκ. ευρώ καταβλήθηκαν σήμερα σε προπληρωμές επιδομάτων και Δώρου Πάσχα στους δικαιούχους του ΟΑΕΔ

Περισσότερα από 108 εκ. ευρώ καταβλήθηκαν σήμερα σε...

Σήμερα, Δευτέρα 12 Απριλίου 2021, ο ΟΑΕΔ κατέβαλε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε πελάγη ευτυχίας βρίσκονται από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 11 Απριλίου ο Αντώνης Καραβασίλης και η σύζυγός του Βιολέτα Ηλιάδη που έφεραν στον κόσμο ένα υγιέστατο και χαριτωμένο κοριτσάκι.  Τρισευτυχισμένοι...

Στον Προμηθέα βρέθηκε σήμερα ο Σύλλογος Νεολαίας Βέροιας για τον καθαρισμό της περιοχής μαζεύοντας 30 σακούλες γεμάτες από σκουπίδια!@@ads-307@@@@ads-307@@Σε ανάρτηση τους στο fb αναφέρουν: @@ads-307@@Απόλυτη επιτυχία!...

Καταφέραμε λοιπόν να δαμάσουμε τον μυθικό θεό Αλιάκμονα* μεταξύ 1954-57!!![ * Το όνομα Αλιάκμων είναι σύνθετο, προερχόμενο από το άλς (άλας, θάλασσα) + άκμων (αμόνι) και κατά ορισμένους μελετητές σημαίνει «αυτός...

Η έμπνευση του φετινού πρωταπριλιάτικου που είχε ο ΛΑΟΣ με την ανακάλυψη σεντουκιού κατά την διάρκεια των εργασιών της ΔΕΥΑΒ στην οδό Ανοίξεως, εν μέρει επιβεβαιώθηκε!!! @@ads-307@@Σύμφωνα με τις πρώτες...