ΟΧΕ «Σε κίνδυνο η υπόσταση του ερασιτεχνικού αθλητισμού»

ΟΧΕ «Σε κίνδυνο η υπόσταση του ερασιτεχνικού αθλητισμού»

  Ανακοίνωση της ΟΧΕ για τις θέσεις και τις κινήσεις της για την επιστροφή του αθλήματος στην ενεργό δράση


  Η Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας

   

  Η Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος προκειμένου να ενημερώσει τα σωματεία, τους αθλητές, τους προπονητές και γενικά όλους τους συντελεστές του αθλήματος, οφείλει να γνωστοποιήσει τις θέσεις, αλλά και τις κινήσεις που έκανε τις τελευταίες ημέρες για την επιστροφή του αθλήματος στην ενεργό δράση.

  Οι θέσεις της ΟΧΕ αναφορικά με την αναστολή των δραστηριοτήτων του ερασιτεχνικού αθλητισμού που επέφεραν τα ειδικά περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του covid-19, έχουν εκφραστεί δημοσίως μέσω της ανακοίνωσης στις 3/11, αλλά και μέσω επιστολής στις 4/11 προς τους Υφυπουργούς Αθλητισμού, Πολιτικής Προστασίας- Διαχείρισης Κρίσεων και τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού κ.κ. Αυγενάκη, Χαρδαλιά και Μαυρωτά.

  Σε αυτές (αλλά και σε νέα επιστολή προς την ΓΓΑ στις 5/11) ζητήθηκε εξαίρεση από τα μέτρα της Handball Premier και της Α1 Γυναικών, ενώ έγινε ειδική μνεία στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις των Εθνικών ομάδων, των συλλόγων μας (Διομήδης Άργους, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ) και η αναγκαιότητα να επιστρέψουν άμεσα σε αγωνιστικούς ρυθμούς.

  Μάλιστα οι επιστολές που αφορούν τα ευρωπαϊκά παιχνίδια της Εθνικής Γυναικών και των Σωματείων, τροποποιήθηκαν (χωρίς τους αγώνες του Διομήδη) και απεστάλησαν εκ νέου χθες.

  Η ΟΧΕ πριν διατυπώσει επισήμως τις θέσεις της είχε επικοινωνήσει μέσω του Προέδρου της ΔΕΠ κ. Αναστάσιου Χειβιδόπουλου με όλους τους εκπροσώπους σωματείων των δύο μεγάλων κατηγοριών, οι οποίοι σαφέστατα ήταν υπέρ της συνέχισης των πρωταθλημάτων, ωστόσο εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους σχετικά με τις δαπάνες που απαιτούνται προκειμένου να διενεργούνται εβδομαδιαία tests covid-19.

  Για τις θέσεις αυτές έχουν ενημερωθεί τόσο ο ΠΣΑΧ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητών Χειροσφαίρισης), όσο και ο ΣΥΠΧΕ (Σύνδεσμος Προπονητών Χειροσφαίρισης Ελλάδος).

  Είναι δεδομένο λοιπόν ότι προκύπτουν δαπάνες που είναι εκτός των προϋπολογισμών Ομοσπονδίας και Συλλόγων, κάτι που έρχεται να προστεθεί στην ήδη ζοφερή οικονομική πραγματικότητα που έχει προκαλέσει η «εξαφάνιση» των χορηγιών, λόγω της προβληματικής κατάστασης στην αγορά από την πανδημία και το πρώτο lockdown της άνοιξης.Από την αρχή της πανδημίας η Ομοσπονδία, αλλά και τα σωματεία που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα μας, τήρησαν τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα που στάλθηκαν από την ΟΧΕ και εγκρίθηκαν από ΓΓΑ-ΕΟΔΥ, ενώ είχαν οργανώσει τα τμήματα τους με άλλα δεδομένα από αυτά που δυστυχώς εμφανίζονται τώρα, τρείς μήνες μετά την έναρξη της σεζόν στο χάντμπολ.

  Υπενθυμίζουμε ότι το βασικό κριτήριο της απόφασης της Ομοσπονδίας να διεξαχθούν τα φετινά πρωταθλήματα σε ομίλους, ήταν η βιωσιμότητα των σωματείων, άρα και του ίδιου αθλήματος.

  Για αυτόν τον λόγο τόσο στην ανακοίνωση, οσο και στην επιστολή, η Ομοσπονδία ζητάει την οικονομική στήριξη των Σωματείων από πλευράς του κράτους αναφορικά με το κόστος εφαρμογής των tests, όπως έπραξε και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Χάντμπολ, αποστέλλοντας rapid tests στις ομοσπονδίες- μέλη της για τις Εθνικές ομάδες, ενόψει των προκριματικών του ΕURO 2022.

  Μετά την ανακοίνωση για lockdown σε όλη την χώρα και τις εξειδικεύσεις στον αθλητισμό από τον κ. Χαρδαλιά, oι οποίες επιβεβαιώθηκαν από τις δύο ΚΥΑ (στις 2 και 7/11) που εκδόθηκαν, η ΟΧΕ ως όφειλε ανέστειλε τις διοργανώσεις της που τελούνται υπό την ευθύνη της, καθ’ εφαρμογή των ΚΥΑ.

  Στις δύο ΚΥΑ που εκδόθηκαν περιγράφεται ξεκάθαρα ότι τα μόνα πρωταθλήματα που συνεχίζουν είναι της SuperLeague 1 και της BasketLeague.

  Οι διευκρινήσεις για την δυνατότητα εξαίρεσης και άλλων αθλημάτων/πρωταθλημάτων δεν περιλαμβάνονται στις ΚΥΑ.

  Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως μέχρι σήμερα κανένα άλλο πρωτάθλημα δεν έχει εξαιρεθεί των μέτρων από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, ακόμα και με τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

  Η περίοδος που διανύουμε θέτει σε κίνδυνο τόσο την υπόσταση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, έτσι όπως εκφράζεται τόσο στην κοινωνία, όσο και στα σωματεία και τις εργασιακές σχέσεις, όπως αυτές υφίστανται μεταξύ σωματείων- αθλητών-τριών, προπονητών και των υπολοίπων στελεχών (διαιτητών, κριτών, παρατηρητών) των αθλημάτων.

  Επίσης τα προπονητικά κενά που επιφέρουν τα lockdown, ειδικά στα δυναμικά αθλήματα, όπως το χάντμπολ, εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των αθλητών- τριών κατά την διάρκεια της επανεκκίνησης της αθλητικής δραστηριότητας.

  Καλούμαστε λοιπόν με ευθύνη απέναντι στο άθλημα να προασπίσουμε μέσα από έναν προγραμματισμό επαναφοράς, την βιωσιμότητα τόσο του αθλήματος συνολικά, όσο και των παραγόντων που το αποτελούν, όποτε αυτό μας επιτραπεί.

  Είναι σαφές ότι είναι μέρος των καθηκόντων της Ομοσπονδίας να διεκδικεί την επαναφορά του αθλήματος στο γήπεδο, ταυτόχρονα όμως αποτελεί ουτοπία να πιστεύει κανείς ότι αυτό εξαρτάται από την θέληση της Ομοσπονδίας ή ακόμα και της αθλητικής ηγεσίας της χώρας.

  Στον ερασιτεχνικό αθλητισμό είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά, αγωνιζόμαστε όλοι για τα ίδια ιδανικά, οφείλουμε όλοι να προασπίσουμε και ατομικά και ομαδικά πρώτα την υγεία μας ως άνθρωποι και μετά την ύπαρξη μας ως αθλητικά κύτταρα.

  Βασίλης Βόλκος
  ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βασίλης Βόλκος - Αθλητικογράφος

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Μεγάλη νίκη του Φέρωνα Βέροιας -

  Μεγάλη νίκη του Φέρωνα Βέροιας - "Έσπασε" την έδρα...

  Μεγάλη νίκη πέτυχε ο Φέρωνας Βέροιας στην Θεσσαλονίκη...

  Ισοπαλία με Πανελλήνιο για τα κορίτσια του Φιλίππου Βέροιας

  Ισοπαλία με Πανελλήνιο για τα κορίτσια του Φιλίππου...

  Μετά από ένα συναρπαστικό αγώνα, τα κορίτσια του...

  Με νίκη ολοκλήρωσε μια επιτυχημένη σεζόν ο Ζαφειράκης Νάουσας

  Με νίκη ολοκλήρωσε μια επιτυχημένη σεζόν ο Ζαφειράκης...

  Νικηφόρα έκλεισε την φετινή σεζόν στο πρωτάθλημα της...

  Κάλεσμα του Ζαφειράκη για το τελευταίο ματς της σεζόν με Πανελλήνιο

  Κάλεσμα του Ζαφειράκη για το τελευταίο ματς της σεζόν...

  Τον ιστορικό σύλλογο του “Πανελληνίου Γ.Σ.”...

  Ξεκίνημα με ήττα στα πλέι οφ για τα κορίτσια του Φιλίππου Βέροιας

  Ξεκίνημα με ήττα στα πλέι οφ για τα κορίτσια του...

  Την ήττα με σκορ 16-19 γνώρισε στο ΔΑΚ "Δ. Βικέλας" ο...

  Δύο Ημαθιώτες πανηγύρισαν το Κύπελλο με τον ΠΑΟΚ!

  Δύο Ημαθιώτες πανηγύρισαν το Κύπελλο με τον ΠΑΟΚ!

  Για 4η φορά στην ιστορία του μετά το 2012, το 2015 και το 2017,...

  Νίκησε τον Αρχέλαο Κατερίνης και προκρίθηκε στα πλέι οφ ο Φέρωνας Βέροιας

  Νίκησε τον Αρχέλαο Κατερίνης και προκρίθηκε στα πλέι...

  ημαντική επιτυχία για την ομάδα χάντμπολ του Φέρωνα...

  Στο F8 της Βέροιας προκρίθηκαν οι νεανίδες του Φιλίππου!

  Στο F8 της Βέροιας προκρίθηκαν οι νεανίδες του...

  Τη συμμετοχή στην Τελική Φάση του 35ου Πανελλήνιου...

  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

  Σχετικά άρθρα

  Η ανακοίνωση του προέδρου του ΦΙΛΙΠΠΟΥ Βέροιας, Γιώργου Φύκατα στην επίσημη σελίδα του Φιλίππου  στο facebook:Στο ίδιο έργο θεατές!!!!Δυστυχώς για μια φορά ακόμα επιβεβαιώνεται ο κανόνας που λέει ότι...

  Εύκολη νίκη πανηγύρισε ο Ζαφειράκης Νάουσας στην έδρα του απέναντι στον Αρχέλαο Κατερίνης καθώς επικράτησε με 33-24 και παρέμεινε σταθερά στην τρίτη θέση της βαθμολογίας.Στο αγωνιστικό κομμάτι, οι γηπεδούχοι...

  Handball Premier (19η-20η αγωνιστική) Σάββατο 17 Μαρτίου 2018Handball Premier (19η αγωνιστική)Δαϊς 14:00, ΑΣΕ Δούκα- Διομήδης Άργους (Πατιός- Τσιάνας, Αντωνόπουλος)Σπίτι του Χάντμπολ 17:00 (ΕΡΤ3), ΠΑΟΚ ΒΕΡΓΙΝΑ TV- AEK (Μπέτμαν-...

  Μια ακόμα νίκη στο πρωτάθλημα της Α2 γυναικών πήρε ο Α.Σ Βέροιας 2017 καθώς επικράτησε στην Κέρκυρα επι του Φαίακα με 22-13.Οι φιλοξενούμενοι πήραν από το πρώτο ημίχρονο ένα προβάδισμα στο σκορ, το οποίο...