Ένωση κονσερβοποιών Ελλάδος: Έρχεται το

Ένωση κονσερβοποιών Ελλάδος: Έρχεται το "Δίκτυο Πυρηνοκάρπων" - Τι είναι και πως λειτουργεί

Η φετινή χρονιά είναι η χρονιά της COVID-19. Πέρα από τα συνηθισμένα μας προβλήματα, φέτος όλοι έχουμε να αναμετρηθούμε με τις αναταράξεις, τις αβεβαιότητες, τα αυξημένα κόστη που προκαλεί η πανδημία.

Για όσους εργάζονται για την αγροτική παραγωγή και τη μεταποίησή της δεν υπάρχει αναστολή και τηλεργασία. Τα δέντρα χρειάζονται φροντίδες όταν τις χρειάζονται, τα ροδάκινα πρέπει να μαζευτούν όταν είναι ώριμα και να μεταποιηθούν σε ελάχιστες ώρες. Για αυτό ας αναγνωρίσουμε τη μεγάλη επιτυχία της φετινής χρονιάς: όλη η διαθέσιμη παραγωγή συλλέχθηκε και μεταποιήθηκε. 

Φυσικά, ποιοτικά προβλήματα υπήρχαν και φέτος, με πιο έντονο το σπάσιμο του πυρήνα του συμπύρηνου αλλά και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις βροχές του Αυγούστου, υπενθυμίζοντας μας ότι η κλιματική αλλαγή ήρθε για να μείνει και ότι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που προσεγγίζουμε την παραγωγή.

Εμπορικά, το τέλος του Σεπτέμβρη βρήκε τις βιομηχανίες μεταποίησης ροδάκινου με αποθέματα ίδια με τα περσινά. Είναι πολύ δύσκολο να γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για το πόσο θα κρατήσει το δεύτερο lock-down που ισχύει ήδη σε πολλές από τις αγορές για το μεταποιημένο ροδάκινο, αλλά και πως θα επηρεάσει τη ζήτηση. Είναι ακόμα πιο δύσκολο να προβλέψουμε την έκταση της οικονομικής ύφεσης που θα προκληθεί στις αγορές. Όσον αφορά το BREXIT, οι μέρες περνούν και δεν ανακοινώνεται συμφωνία που θα επιτρέψει να συνεχίσουμε τις εξαγωγές μας στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς δασμούς. Η μόνη ελπίδα έρχεται από το αποτέλεσμα των Αμερικανικών εκλογών που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε κατάργηση των επιπλέον δασμών, αλλά και αυτό θα χρειαστεί αρκετό χρόνο.



Τα ειδικά προβλήματα της φετινής χρονιάς δεν πρέπει να μας αποσπούν από τη μεγάλη εικόνα. Οι προκλήσεις είναι σημαντικές. Για να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητα του κλάδου μας, χρειαζόμαστε ποιοτικότερα ροδάκινα. Για να κρατήσουμε τους παραγωγούς μας ικανοποιημένους, χρειαζόμαστε μεγαλύτερες αποδόσεις. Αυτά πρέπει να τα πετύχουμε προσαρμοζόμενοι στα νέα δεδομένα του κλίματος και προετοιμαζόμενοι για τις αυστηρότερες περιβαλλοντικές απαιτήσεις της παραγωγής που επιβάλλουν οι καταναλωτές και αναμένεται να γίνουν κανόνας. 

Φέτος, ξεκίνησε τη λειτουργία του το «Δίκτυο Πυρηνοκάρπων». Το Δίκτυο φιλοδοξεί να βελτιώσει την ποιότητα και την απόδοση της παραγωγής, μέσω της τακτικής παρουσίας γεωπόνου στο χωράφι δίπλα στον παραγωγό και συμβασιοποιημένων και σταθερών σχέσεων μεταξύ των εμπλεκομένων στην παραγωγή και μεταποίηση φρούτων. Οι γεωπόνοι θα βοηθούν τους παραγωγούς να καλλιεργούν χρησιμοποιώντας ένα νέο πρωτόκολλο καλλιέργειας, που ενσωματώνει θεωρητική γνώση και πρακτική εμπειρία ετών αλλά και τα νέα δεδομένα του κλίματος και της αγοράς. Το Δίκτυο θα ελέγχει και θα πιστοποιεί ότι το πρωτόκολλο τηρείται και ότι τα τελικά προϊόντα πληρούν τις ποιοτικές προδιαγραφές και οι συμβεβλημένες βιομηχανίες θα τα παραλαμβάνουν ως προϊόντα ανώτερης ποιότητας.

Η Ε.Κ.Ε. στήριζε και θα στηρίζει πάντα τις οργανωμένες πρωτοβουλίες που στρέφουν το βλέμμα στο μέλλον και επιδιώκουν να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες και καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να ενημερωθούν για το Δίκτυο και να στηρίξουν την προσπάθειά του. Η συμμετοχή στις διαδικασίες του Δικτύου είναι φυσικά εθελοντική. Κοινός μας στόχος, η υποστήριξη του ποιοτικού ροδάκινου στην παγκόσμια αγορά σε ανταγωνιστική βάση.




Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΖΗΜΙΩΝ  ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ  ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΙ ΚΑΙ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ

ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΖΗΜΙΩΝ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΙ ΚΑΙ...

Ανακοινώνεται από το υποκατάστημα ΕΛΓΑ ΒΕΡΟΙΑΣ, τα...

Δήμος Νάουσας: Επίσκεψη της Αντιδημάρχου Αγροτικής Ανάπτυξης Άννας Βασιλειάδου στην έκθεση Freskon

Δήμος Νάουσας: Επίσκεψη της Αντιδημάρχου Αγροτικής...

Την έκθεση Freskon 2024 η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς για...

Τάσος Μπαρτζώκας: Στη Freskon χτύπησε και φέτος δυνατά η καρδιά της παραγωγικής Ημαθίας!

Τάσος Μπαρτζώκας: Στη Freskon χτύπησε και φέτος δυνατά η...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας επισκέφτηκε τα περίπτερα της...

Ο Λευτέρης Αυγενάκης στη διάσκεψη στην Μπρέσια της Ιταλίας για το κρασί

Ο Λευτέρης Αυγενάκης στη διάσκεψη στην Μπρέσια της...

«Το περιβάλλον της παγκόσμιας αγοράς αμπελοοινικών...

Στη Διεθνή Έκθεση Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών, Freskon 2024 ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Στη Διεθνή Έκθεση Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών, Freskon...

Tη Διεθνή Έκθεση Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών, Freskon 2024,...

A.A.O.S. VAENI NAOUSSA - Υποβολή αιτήσεων για  αδειοδότηση νέων φυτεύσεων

A.A.O.S. VAENI NAOUSSA - Υποβολή αιτήσεων για αδειοδότηση νέων...

Άνοιξε η προκήρυξη υποβολής αιτήσεων για την...

ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ: Συνεχίζονται τα Προγράμματα Κατάρτισης

ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ: Συνεχίζονται τα Προγράμματα Κατάρτισης

Το Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Σκύδρας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ...

Υποβολή αιτήσεων για νέες αμπελοφυτεύσεις για το έτος 2024, μέσω των ψηφιακών εφαρμογών του ΥΠΑΑΤ

Υποβολή αιτήσεων για νέες αμπελοφυτεύσεις για το έτος...

 Από την Δ/νση  Αγρ. Οικονομίας & Κτηνιατρικής...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Τι λένε στο «Λαό», Αποστόλου, Γιαννακάκης, ΑποστολίδηςΜία από τις παράπλευρες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, που αφορά την αγροτική παραγωγή, μεταποίηση και τις εξαγωγές κομπόστας, ροδακίνων και...

Άγνωστος προσποιούμενος υπάλληλο του ΟΠΕΚΕΠΕ (αγροτικές ενισχύσεις), τηλεφώνησε σε γεωργική παραγωγό στην Ημαθία, με το πρόσχημα ότι δήθεν δικαιούται χρήματα και στη συνέχεια απέσπασε τα τραπεζικά της...

Σε σημερινή σύσκεψη του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ αποφασίστηκε ο τρόπος καταβολής των προκαταβολών των αποζημιώσεων για τους ανοιξιάτικους παγετούς, που αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με...

Aποζημιώσεις ύψους 34.856.466 ευρώ, καταβάλλονται σήμερα Παρασκευή στους αγρότες  για καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.Πρόκειται για ζημιές που αφορούν το έτος 2019 και θα δοθούν σε 15.778 δικαιούχους,...