Όταν ο Ζήσης Πατσίκας ήταν Δ/ντης της Σχολής Μαθητείας στη Βέροια - «Έφυγε» σαν σήμερα Εισόδια της Θεοτόκου του 1987

Όταν ο Ζήσης Πατσίκας ήταν Δ/ντης της Σχολής Μαθητείας στη Βέροια - «Έφυγε» σαν σήμερα Εισόδια της Θεοτόκου του 1987

Σαν σήμερα πριν 33 χρόνια έφτασε στο τέλος του ταξιδιού της ζωής του, ο ιδρυτής του ΛΑΟΥ, Ζήσης Πατσίκας. Ένα ταξίδι ζωής τόσο μεγάλο και συναρπαστικό, που θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει  το σενάριο μιας κινηματογραφικής ταινίας. Ο Ζήσης Πατσίκας κατάφερε να βιώσει και να δημιουργήσει τόσα πολλά και διαφορετικά πράγματα στην ζωή του, που υπό τις σημερινές συνθήκες είναι σα να περιγράφεις ζωές πολλών διαφορετικών ανθρώπων.


Ο αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας ήρωας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Ιδρυτικό μέλος των Αεροπροσκόπων, μετά την αποστρατεία κινηματογραφικές παραγωγές στην Αθήνα, ο ερχομός στην Μακεδονία και η ίδρυση της εβδομαδιαίας εφημερίδας «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ» και μετέπειτα του «ΛΑΟΥ», αλλά και Διευθυντής της Σχολής Μαθητείας του Υπουργείου Εργασίας(πρόδρομος της σχολής ΟΑΕΔ) στη Βέροια.Αυτή την πτυχή της επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής του θα φωτίσουμε την φετινή 21 Νοεμβρίου, αφού ακόμη και σήμερα στο άκουσμα του ονόματος του, συνταξιούχοι πλέον ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί αυτοκινήτων, ψυκτικοί και επαγγελματίες πόσων ακόμη ειδικοτήτων συγκινούνται…Ήταν το 1966(παραιτήθηκε το 1972) όταν ανέλαβε την Δ/νση της Σχολής που στεγαζόταν στην αρχή της οδού Βενιζέλου(στο κτίριο του σημερινού Κωτσόβολου) με 19 καθηγητές και μόλις 18 μαθητές και κατάφερε σε σύντομο διάστημα να ξεπεράσει του 200 μαθητές σε όλες τις ειδικότητες! Με προσωπική φροντίδα για κάθε παιδί, αλλά με ιδιαίτερη ευαισθησία για τους φτωχούς μαθητές που ήταν από χωριά, όπως ήταν και ο ίδιος, φρόντιζε για την διαμονή τους και την καθημερινή σίτισή τους, ενώ με παρεμβάσεις του κατάφερε να πετύχει για τους τεχνίτες-μαθητές της σχολής που έκαναν πρακτική να απολαμβάνουν ασφαλιστική κάλυψη από τους εργοδότες τους και να έχουν ένσημα από εκείνη την ηλικία.Παραθέτουμε ευχαριστήρια επιστολή ενός από τους μαθητές του που δεν έχει δημοσιοποιηθεί ποτέ και παραδόθηκε πριν από 10 χρόνια περίπου στην εφημερίδα. Επίσης δημοσιεύουμε φωτογραφίες από επίσκεψη του Τμήματος Ψυκτικών στις εγκαταστάσεις των κρατικών ψυγείων της Ε.Τ.Α.Π. στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Βέροιας με καθηγητές και μαθητές του τμήματος, που ίσως κάποιοι αναγνωρίσουν τον εαυτό τους μεταξύ αυτών.

Ευχαριστήρια επιστολή


Ακόμα και τώρα, που έχουν μεσολαβήσει πολλά χρόνια, αισθάνομαι την ανάγκη από καρδιάς να εκφράσω και δημόσια ένα ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στον αείμνηστο ΖΗΣΗ ΠΑΤΣΙΚΑ, πατέρα ιδρυτή της καθημερινής εφημερίδας της Ημαθίας «ΛΑΟΣ».

Τον γνώρισα το 1969 και ήταν ο άνθρωπος ο οποίος απέτρεψε την εκδίωξή μου, για άγνωστο λόγο, από την σχολή μαθητείας στην οποία φοιτούσα τότε. Με την αποτροπή της εκδίωξής μου από τη σχολή μαθητείας, βρέθηκα στη συνέχεια χωρίς κουπόνια σίτισης, τα οποία και δικαιούμουν κανονικά. Αυτό με ώθησε να ζητήσω ακρόαση από τον Στρατηγό του Β΄ Σ.Σ. στο γραφείο παραπόνων (που υπήρχε δίπλα στον κινηματογράφο ΠΑΛΛΑΣ), από τον οποίο ζήτησα να λαμβάνω τα κουπόνια που δικαιούμουν και να σιτίζομαι κανονικά.Πράγματι, ο Στρατηγός ήρθε σε επαφή με τον τότε διευθυντή της Σχολής Μαθητείας, τον ΖΗΣΗ ΠΑΤΣΙΚΑ, και με τον τρόπο αυτό, διευθετήθηκε και το θέμα αυτό, λαμβάνοντας τα κουπόνια μου και να έχω τη σίτισή μου.

Μια ημέρα ο αείμνηστος ΖΗΣΗΣ ΠΑΤΣΙΚΑΣ, ζήτησε να με γνωρίσει και προσωπικά, για την κίνησή μου να εκφράσω το παράπονο αυτό και να δοθεί λύση στο πρόβλημά μου με τον τρόπο που αναφέρθηκα πιο πάνω.

Με δέχθηκε στο γραφείο του και μου είπε πως θα σιτίζομαι ελεύθερα και δίνοντάς μου συμβουλές, αναφορικά με τη στάση και το πώς θα πρέπει να λειτουργώ σαν μαθητής στη διάρκεια της φοίτησής μου στη Σχολή Μαθητείας. Μετά από όλα αυτά ενθυμούμαι ότι μέσα στο έτος 1970, ο φιλάσθενος πατέρας μου επισκέφθηκε τον διευθυντή της Σχολής Μαθητείας και στη συζήτηση που έγινε μεταξύ των δυο τους, ο Ζήσης Πατσίκας δεσμεύθηκε  να με βοηθήσει στη ζωή, ανοίγοντας έτσι το δρόμο του μετέπειτα διορισμού μου στο Δήμο Βέροιας και πιο συγκεκριμένα στις τεχνικές υπηρεσίες του.

Μάλιστα, ο αείμνηστος Ζήσης Πατσίκας απευθυνόμενος μια μέρα στον πατέρα μου του είπε: Έχω τέσσερα παιδιά, αλλά έχω ένα ακόμα, τον γιο σου, τον Γιάννη! Ακόμα θα ήθελα κοντά σε όλα αυτά να αναφέρω ότι όταν άργησαν την πληρωμή μου από τον Δήμο Βέροιας (τον κανονικό μου μισθό να λάβω δηλαδή), λέω ότι ο Ζήσης Πατσίκας μου έδωσε χρήματα, προκειμένου να πληρώνω τα ενοίκια του σπιτιού μου κανονικά. Και όταν κάποια στιγμή έλαβα τα χρήματά μου από τον Δήμο και πήγα να τα επιστρέψω ο Ζήσης Πατσίκας δεν τα δέχθηκε.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Ιωάννης Παύλου Παπαδόπουλος

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ακρίβεια έφερε «περικοπές» ακόμα και στα πολύ βασικά των νοικοκυριών… Τι δεν καταλαβαίνουν;

Η ακρίβεια έφερε «περικοπές» ακόμα και στα πολύ βασικά...

Μία ενδιαφέρουσα έρευνα έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση...

Πόσες αντοχές και δύναμη πρέπει να έχουν οι γονείς;

Πόσες αντοχές και δύναμη πρέπει να έχουν οι γονείς;

Έκλεισε χθες ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου...

«Μονόλογοι επί Σκηνής» μέχρι τις 30 Μαρτίου

«Μονόλογοι επί Σκηνής» μέχρι τις 30 Μαρτίου

Ανοιχτές παραμένουν οι αιτήσεις συμμετοχής στον «2ο...

Περιφερειακές Εκλογές:  Πέντε (5) οι έδρες της Ημαθίας

Περιφερειακές Εκλογές: Πέντε (5) οι έδρες της Ημαθίας

Μετά και τα οριστικά στοιχεία του μόνιμου πληθυσμού...

Και με Διδακτορικό στο χέρι, η Συρμούλα Τζήμα συνεχίζει με νέους στόχους

Και με Διδακτορικό στο χέρι, η Συρμούλα Τζήμα...

Χαρά και ικανοποίηση για την Συρμούλα Τζήμα,...

Δωρεάν επισκέψεις σε διατροφολόγους για τα κιλά και την υγεία μας

Δωρεάν επισκέψεις σε διατροφολόγους για τα κιλά και...

Μήπως άρχισε να χτυπάει επικίνδυνα το καμπανάκι της...

Το «Καταθυμωμένον»…Ευαγγέλιον, του Γεδεών Βούλη παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη

Το «Καταθυμωμένον»…Ευαγγέλιον, του Γεδεών Βούλη...

Το «Καταθυμωμένον»…Ευαγγέλιον, το πρώτο βιβλίο του...

Στον κάδο ανακύκλωσης καταλήγουν  σιγά σιγά  οι δερματόδετες εγκυκλοπαίδειες

Στον κάδο ανακύκλωσης καταλήγουν σιγά σιγά οι...

Κάποτε, για να αγοράσουμε μια δερματόδετη...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Για πρώτη φορά στη Βέροια, δύο λάτρεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών αναρωτήθηκαν πως θα ήταν να έπαιζαν το δικό τους βίντεοπαιχνιδι!! Έτσι και αποφάσισαν να περάσουν στην πράξη και δημιουργήθηκε μια...

«Τρανό παράδειγμα στην δυσλειτουργία ανάμεσα στο υπουργείο υγείας και στους γιατρούς που θα κληθούν να εφαρμόσουν το οποιοδήποτε νομοθέτημα, είναι ο νόμος για το προσωπικό γιατρό για τον οποίο και πάλι δεν...

Για μια ακόμη χρονιά, οι "Φίλοι Κλασικού Αυτοκινήτου Βέροιας" βγάλανε τις καθιερωμένες χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες στην στολισμένη πλατεία Ελιάς στο κέντρο της Βέροιας. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος...

Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια, στις 8 Δεκεμβρίου 2002, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Πλατείας Δημαρχείου και του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων(πάρκινγκ) επί δημαρχίας Γιάννη Χασιώτη. Την «κορδέλα» είχε κόψει...