Όταν ο Ζήσης Πατσίκας ήταν Δ/ντης της Σχολής Μαθητείας στη Βέροια - «Έφυγε» σαν σήμερα Εισόδια της Θεοτόκου του 1987

Όταν ο Ζήσης Πατσίκας ήταν Δ/ντης της Σχολής Μαθητείας στη Βέροια - «Έφυγε» σαν σήμερα Εισόδια της Θεοτόκου του 1987

Σαν σήμερα πριν 33 χρόνια έφτασε στο τέλος του ταξιδιού της ζωής του, ο ιδρυτής του ΛΑΟΥ, Ζήσης Πατσίκας. Ένα ταξίδι ζωής τόσο μεγάλο και συναρπαστικό, που θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει  το σενάριο μιας κινηματογραφικής ταινίας. Ο Ζήσης Πατσίκας κατάφερε να βιώσει και να δημιουργήσει τόσα πολλά και διαφορετικά πράγματα στην ζωή του, που υπό τις σημερινές συνθήκες είναι σα να περιγράφεις ζωές πολλών διαφορετικών ανθρώπων.


Ο αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας ήρωας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Ιδρυτικό μέλος των Αεροπροσκόπων, μετά την αποστρατεία κινηματογραφικές παραγωγές στην Αθήνα, ο ερχομός στην Μακεδονία και η ίδρυση της εβδομαδιαίας εφημερίδας «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ» και μετέπειτα του «ΛΑΟΥ», αλλά και Διευθυντής της Σχολής Μαθητείας του Υπουργείου Εργασίας(πρόδρομος της σχολής ΟΑΕΔ) στη Βέροια.Αυτή την πτυχή της επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής του θα φωτίσουμε την φετινή 21 Νοεμβρίου, αφού ακόμη και σήμερα στο άκουσμα του ονόματος του, συνταξιούχοι πλέον ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί αυτοκινήτων, ψυκτικοί και επαγγελματίες πόσων ακόμη ειδικοτήτων συγκινούνται…Ήταν το 1966(παραιτήθηκε το 1972) όταν ανέλαβε την Δ/νση της Σχολής που στεγαζόταν στην αρχή της οδού Βενιζέλου(στο κτίριο του σημερινού Κωτσόβολου) με 19 καθηγητές και μόλις 18 μαθητές και κατάφερε σε σύντομο διάστημα να ξεπεράσει του 200 μαθητές σε όλες τις ειδικότητες! Με προσωπική φροντίδα για κάθε παιδί, αλλά με ιδιαίτερη ευαισθησία για τους φτωχούς μαθητές που ήταν από χωριά, όπως ήταν και ο ίδιος, φρόντιζε για την διαμονή τους και την καθημερινή σίτισή τους, ενώ με παρεμβάσεις του κατάφερε να πετύχει για τους τεχνίτες-μαθητές της σχολής που έκαναν πρακτική να απολαμβάνουν ασφαλιστική κάλυψη από τους εργοδότες τους και να έχουν ένσημα από εκείνη την ηλικία.Παραθέτουμε ευχαριστήρια επιστολή ενός από τους μαθητές του που δεν έχει δημοσιοποιηθεί ποτέ και παραδόθηκε πριν από 10 χρόνια περίπου στην εφημερίδα. Επίσης δημοσιεύουμε φωτογραφίες από επίσκεψη του Τμήματος Ψυκτικών στις εγκαταστάσεις των κρατικών ψυγείων της Ε.Τ.Α.Π. στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Βέροιας με καθηγητές και μαθητές του τμήματος, που ίσως κάποιοι αναγνωρίσουν τον εαυτό τους μεταξύ αυτών.

Ευχαριστήρια επιστολή


Ακόμα και τώρα, που έχουν μεσολαβήσει πολλά χρόνια, αισθάνομαι την ανάγκη από καρδιάς να εκφράσω και δημόσια ένα ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στον αείμνηστο ΖΗΣΗ ΠΑΤΣΙΚΑ, πατέρα ιδρυτή της καθημερινής εφημερίδας της Ημαθίας «ΛΑΟΣ».

Τον γνώρισα το 1969 και ήταν ο άνθρωπος ο οποίος απέτρεψε την εκδίωξή μου, για άγνωστο λόγο, από την σχολή μαθητείας στην οποία φοιτούσα τότε. Με την αποτροπή της εκδίωξής μου από τη σχολή μαθητείας, βρέθηκα στη συνέχεια χωρίς κουπόνια σίτισης, τα οποία και δικαιούμουν κανονικά. Αυτό με ώθησε να ζητήσω ακρόαση από τον Στρατηγό του Β΄ Σ.Σ. στο γραφείο παραπόνων (που υπήρχε δίπλα στον κινηματογράφο ΠΑΛΛΑΣ), από τον οποίο ζήτησα να λαμβάνω τα κουπόνια που δικαιούμουν και να σιτίζομαι κανονικά.Πράγματι, ο Στρατηγός ήρθε σε επαφή με τον τότε διευθυντή της Σχολής Μαθητείας, τον ΖΗΣΗ ΠΑΤΣΙΚΑ, και με τον τρόπο αυτό, διευθετήθηκε και το θέμα αυτό, λαμβάνοντας τα κουπόνια μου και να έχω τη σίτισή μου.

Μια ημέρα ο αείμνηστος ΖΗΣΗΣ ΠΑΤΣΙΚΑΣ, ζήτησε να με γνωρίσει και προσωπικά, για την κίνησή μου να εκφράσω το παράπονο αυτό και να δοθεί λύση στο πρόβλημά μου με τον τρόπο που αναφέρθηκα πιο πάνω.

Με δέχθηκε στο γραφείο του και μου είπε πως θα σιτίζομαι ελεύθερα και δίνοντάς μου συμβουλές, αναφορικά με τη στάση και το πώς θα πρέπει να λειτουργώ σαν μαθητής στη διάρκεια της φοίτησής μου στη Σχολή Μαθητείας. Μετά από όλα αυτά ενθυμούμαι ότι μέσα στο έτος 1970, ο φιλάσθενος πατέρας μου επισκέφθηκε τον διευθυντή της Σχολής Μαθητείας και στη συζήτηση που έγινε μεταξύ των δυο τους, ο Ζήσης Πατσίκας δεσμεύθηκε  να με βοηθήσει στη ζωή, ανοίγοντας έτσι το δρόμο του μετέπειτα διορισμού μου στο Δήμο Βέροιας και πιο συγκεκριμένα στις τεχνικές υπηρεσίες του.

Μάλιστα, ο αείμνηστος Ζήσης Πατσίκας απευθυνόμενος μια μέρα στον πατέρα μου του είπε: Έχω τέσσερα παιδιά, αλλά έχω ένα ακόμα, τον γιο σου, τον Γιάννη! Ακόμα θα ήθελα κοντά σε όλα αυτά να αναφέρω ότι όταν άργησαν την πληρωμή μου από τον Δήμο Βέροιας (τον κανονικό μου μισθό να λάβω δηλαδή), λέω ότι ο Ζήσης Πατσίκας μου έδωσε χρήματα, προκειμένου να πληρώνω τα ενοίκια του σπιτιού μου κανονικά. Και όταν κάποια στιγμή έλαβα τα χρήματά μου από τον Δήμο και πήγα να τα επιστρέψω ο Ζήσης Πατσίκας δεν τα δέχθηκε.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Ιωάννης Παύλου Παπαδόπουλος

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεν επαρκούν οι 3 έμμισθοι δικηγόροι για τις ανάγκες του δήμου Βέροιας;

Δεν επαρκούν οι 3 έμμισθοι δικηγόροι για τις ανάγκες...

Αναπάντητα έμειναν τα ερωτήματα που έθεσε ο δημοτικός...

Κων. Τροχόπουλος στο Δημοτικό συμβούλιο με αφορμή την 21η Απριλίου «Μύθος η δήθεν οικονομική άνθιση της χώρας την επταετία»

Κων. Τροχόπουλος στο Δημοτικό συμβούλιο με αφορμή την...

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Προτεραιότητα...

«Κουρεύονται» ή ματαιώνονται έργα του δήμου Βέροιας λόγω πλαφόν στην χρηματοδότηση

«Κουρεύονται» ή ματαιώνονται έργα του δήμου Βέροιας...

Κ. Βοργιαζίδης: «Από τα 45 εκ. έργων χρηματοδοτούν μόνο...

Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου - Κοιμητήρια Βεροίας: Συγκέντρωση προϊόντων για τους οικονομικά ασθενέστερους

Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου - Κοιμητήρια Βεροίας:...

Το ενοριακό φιλόπτωχο ταμείο  ζητάει τη βοήθεια σας...

Πιστοποιητικά …παραθερισμού (προ 100ετίας)

Πιστοποιητικά …παραθερισμού (προ 100ετίας)

Μια, προ 100ετίας περίπου, απόφαση του Κοινοτικού...

Σε αποσύνθεση το εγκαταλελειμμένο της οδού Πλατάνων - Είχε προσφερθεί παλιότερα στο Δήμο Βέροιας (Εικόνες)

Σε αποσύνθεση το εγκαταλελειμμένο της οδού Πλατάνων -...

Το εγκαταλελειμμένο διώροφο της οδού Πλατάνων, εδώ και...

Μαθήτριες από τη Νάουσα έφτιαξαν ρομπότ που διπλώνει τα ρούχα

Μαθήτριες από τη Νάουσα έφτιαξαν ρομπότ που διπλώνει...

Τέσσερις μαθήτριες της Α' και Β' Γυμνασίου από τη...

Σήμερα Τρίτη πληρώνονται 8,5 εκατ. Ευρώ  για de minimis στα ροδάκινα

Σήμερα Τρίτη πληρώνονται 8,5 εκατ. Ευρώ για de minimis στα...

Τον προγραμματισμό των επικείμενων πληρωμών...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Στην Ευρωπαϊκή κοινωνία του WiFi4EU μπαίνει ο Δήμος Βέροιας, με την εγκατάσταση δικτύου πρόσβασης στο ίντερνετ σε πέντε σημεία ενδιαφέροντος της πόλης. Η καθημερινότητα των δημοτών όλων των ηλικιακών ομάδων...

Όπως τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη νωρίτερα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τα self test θα βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων από την επόμενη εβδομάδα, νωρίτερα από την πρώτη...

Το "Πειρατολόγιο" βρέθηκε στην "Ηρωική πόλη της Νάουσας" και αποκαλύπτει μέσα σε 20 λεπτά όλους πολιτιστικούς θησαυρούς που υπάρχουν διάσπαρτοι στη περιοχή της, από τον τόπο συνάντησης του...

Τέλος στις συναλλαγές με μετρητά στις εφορίες βάζει με απόφαση του ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, καθώς πλέον θα γίνονται δεκτές μόνο επιταγές ή χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες.Οφειλές προς το...