Η Πανδημία στην Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα *Του Γιάννη Μαγκριώτη

Η Πανδημία στην Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα *Του Γιάννη Μαγκριώτη


Η έκρηξη της πανδημίας στην Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα, και τα λάθη των αρμοδίων.

Γιατί οι αρμόδιοι δηλώνουν έκπληκτοι, δεν ήξεραν ό,τι:

α) Οι υψηλές θερμοκρασίες το Καλοκαίρι μειώνουν την διάρκεια ζωής του ιού, και η ανάπτυξη των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων σε ανοιχτούς χώρους περιορίζουν την μετάδοσή του.

β) Το φαινόμενο θα αντιστρεφόταν μόλις θα άρχισε η πτώση των θερμοκρασιών, προς το τέλος του Καλοκαιριού, άλλωστε είχαν την δυνατότητα και πάλι, όπως στο τέλος του Χειμώνα, να δουν την εξέλιξή του στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Στην Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα δεν ήξεραν ό,τι:

1. Οι θερμοκρασίες πέφτουν πιο γρήγορα, όπως και η υγρασία είναι πιο υψηλή.

2. Οι κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες αρχίζουν και αναπτύσσονται σε κλειστούς χώρους πιο γρήγορα από την Νότια Ελλάδα.

3. Οι φοιτητές που γυρίζουν στα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης είναι αναλογικά με τον πληθυσμό της πόλης, πολύ περισσότεροι, από κάθε άλλη πόλη της χώρας.

4. Τα πανεπιστήμια είναι στο κέντρο της πόλης, σε αντίθεση με την Αθήνα, που είναι διάσπαρτα και πολλά εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος, γεγονός που σημαίνει πολύ μεγάλη συγκέντρωση φοιτητών, παράγοντας που ευνοεί την μεγαλύτερη μετάδοση του ιού.

5. Οι φοιτητές μετακινούνται κυρίως με τις Αστικές Συγκοινωνίες, που είναι κάκιστες, και σε κάθε περίπτωση, πολύ χειρότερες των Αθηνών.

Όμως το εργαστήριο ανάλυσης λυμάτων του ΑΠΘ, είχε ενημερώσει από τις αρχές Οκτωβρίου ό,τι η συγκέντρωση του ιικού φορτίου είναι πολύ υψηλή και μεγαλώνει εκθετικά.

Οι αρμόδιοι όμως, έβλεπαν μόνο τα κρούσματα που πήγαιναν στα νοσοκομεία, και τα οποία ήταν λίγα, γιατί ο ιός μεταδίδονταν κυρίως μεταξύ των νέων, που σημαίνει οι φορείς ήταν πολλοί, αλλά ασυμπτωτικοί.

Αυτό φαινόταν στα λύματα, όχι στα κρούσματα που πήγαιναν στα νοσοκομεία.

Όταν από τους νέους, πέρασε τις επόμενες ημέρες στα σπίτια και στα καταστήματα διασκέδασης στους μεγαλύτερους, άρχισε η έκρηξη των κρουσμάτων και η εισαγωγή στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ.

Δυστυχώς, τότε το κατάλαβαν, όμως ήταν αργά πλέον.

Ήδη ο ιός είχε μεταδοθεί στις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, από τις μετακινήσεις των ανθρώπων από και προς την Θεσσαλονίκη.

Το ιικό φορτίο στην Θεσσαλονίκη παραμένει υψηλό ακόμη, επειδή το μεγάλο μέρος των φορέων είναι νέοι, και κατά συνέπεια ασυμπτωτικοί, δεν εντοπίζονται από τον τρόπο που γίνονται τα τεστ, δηλαδή κυρίως σε αυτούς που έχουν συμπτώματα και πηγαίνουν στα νοσοκομεία για τεστ.

Συνεχίζει να μεταδίδεται μέσα στα σπίτια και όχι μόνο, συνεπώς, η σημαντική μείωσή του θα γίνει, όταν ο ιός κάνει τον κύκλο του, νοσήσει και εισαχθεί στα νοσοκομεία ή μπει σε ατομική καραντίνα ένα σημαντικό μέρος ανθρώπων, και εξασθενήσει το ιικό φορτίο.

Η κυβέρνηση δυστυχώς, θεώρησε και θεωρεί την χώρα ενιαία υγειονομική περιφέρεια, ενώ αυτή έπρεπε να χωρίζεται σε τρεις ζώνες, από Βορρά προς Νότο, και να υπάρχουν διαφορετικές στρατηγικές για κάθε ζώνη.

Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα έμειναν απροστάτευτες, και οι δηλώσεις υπουργών, ό,τι στην Θεσσαλονίκη το 30% των κατοίκων είναι φορείς, μόνο ως προάγγελος τραγωδίας ακούγεται και ως παραίτηση από τις ευθύνες της κυβέρνησης, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίσκεψη της Φρόσως Καρασαρλίδου στον ΕΛΓΑ Ημαθίας για τις αγροτικές αποζημιώσεις

Επίσκεψη της Φρόσως Καρασαρλίδου στον ΕΛΓΑ Ημαθίας...

Τον ΕΛΓΑ ΗΜΑΘΙΑΣ επισκέφθηκε η βουλευτής του...

Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις την Κυριακή σε Αγ. Δημητρίου, Καστανιάς, Καμαριωτίσσης, Έλλης και πάροδο Κοντογεωργάκη της Βέροιας

Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις την Κυριακή σε Αγ. Δημητρίου,...

Για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της οδικής...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή επί της οδού Βαρλάμη της Βέροιας

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή επί...

Αποβλέποντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της...

1821 – 2021, 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Το ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ πριν (κατά-μετά) την επανάσταση - 2. ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ  ΤΗΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗΣ

1821 – 2021, 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Το...

Του ΓιάννηΔ. ΜοσχόπουλουΟι Οθωμανοί κατακτητές πήραν...

Συγχαρητήρια σε γιατρό και νοσηλεύτριες του Εμβολιαστικού Κέντρου

Συγχαρητήρια σε γιατρό και νοσηλεύτριες του...

Πήγα χθες στις 3 μ. μ, σύμφωνα με το πρόγραμμα και...

Τα θέλουμε όλα αυτά πίσω! (Μαθητές)

Τα θέλουμε όλα αυτά πίσω! (Μαθητές)

Του ιερέωςΠαναγιώτουΣ. ΧαλκιάΗ πίεση της πανδημίας,...

ΥΠΟΚΡΙΤ….ΕΕΕΣ!

ΥΠΟΚΡΙΤ….ΕΕΕΣ!

Του Ιωάννη Ιασ. ΒελέντζαΔιπλ. Ηλεκτρολόγου...

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου: Επιστροφή στις τάξεις για Γυμνάσια και Λύκεια, με μέτρα και ελέγχους από τον ΕΟΔΥ

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου: Επιστροφή στις τάξεις για...

Πράσινο φώς έδωσε χθες η επιτροπή των λοιμωξιολόγων...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021 η βράβευση της εταιρείας ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ Α.Ε. Ευρωπαϊκά Νηματουργεία, με το Χρυσό Βραβείο "Top Branded Export Product" των Greek Exports Awards 2020 για το brand της SUPREME GREEN COTTON®! Η...

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 516, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 149973 (ημερήσια...

Το θέμα στο πρωτοσέλιδο του «Λαού» στις 12 Ιανουαρίου 2021, αφορούσε στα ετοιμόρροπα της Βέροιας, της πόλης όπου έχουν καταγραφεί 28 επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια και 21 ετοιμόρροπα, τα περισσότερα στις δύο...

Στη Βέροια «Εν τη οποία εδημιούργησα εαυτόν» χάριν ευγνωμοσύνης αφήνω όλην την περιουσίαν μου για την εξυπηρέτησιν φιλανθρωπικών σκοπών.«Τίποτε δεν εξαγιάζει τον βίον ενός ανθρώπου περισσότερον όσον η...