Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας: Απελπιστικά δύσκολη η κατάσταση στο νομό Ημαθίας - Ιδιαίτερη προσοχή στα χωριά

Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας: Απελπιστικά δύσκολη η κατάσταση στο νομό Ημαθίας - Ιδιαίτερη προσοχή στα χωριά

Οι αριθμοί των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ και των θανάτων από το νέο κοροναϊό Sars CoV-2 δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση μία χώρα που έκλεισε 4 εβδομάδες lockdown. Ειδικά στο νομό Ημαθίας η κατάσταση είναι απελπιστικά δύσκολη, καθώς τα κρούσματα δεν υποχωρούν, ενώ αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των ατόμων που χρήζουν νοσηλείας και δυστυχώς των θανάτων.

Τα δύο νοσοκομεία της Ημαθίας ασφυκτιούν και βρίσκονται σε οριακή κατάσταση, όχι μόνο λόγω της αθρόας προσέλευσης και νοσηλείας συμπολιτών μας με λοίμωξη COVID-19 αλλά και της ασθένειας των ίδιων των γιατρών και νοσηλευτών. Οι ιδιώτες γιατροί επίσης προσπαθούν να αποτελέσουν ανάχωμα για μείωση των ασθενών που απευθύνονται στα νοσοκομεία, με διαχείριση και νοσηλεία ασθενών κατ’ οίκον. Αν συνεχίσουμε έτσι θα θρηνήσουμε θύματα που δεν όφειλαν να πεθάνουν, με την έννοια ότι δε θα μπορούν να νοσηλευθούν.

Φαίνεται ότι η συνέχιση της διασποράς του νέου κοροναϊού οφείλεται στην αλληλοτροφοδότηση ιικού φορτίου μεταξύ εργασιακών χώρων και οικογένειας στο σπίτι. Καθημερινά ενημερωνόμαστε από τον τύπο για περιστατικά συναθροίσεων πολιτών σε ιδιωτικούς χώρους ή κατοικίες.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας καλεί τους πολίτες του νομού να επιδείξουν αυξημένη εγρήγορση και αυτοσυγκράτηση. Είναι απαραίτητη η συνεχής χρήση μάσκας στους εργασιακούς χώρους, η απολύμανση των χεριών, η τήρηση των αποστάσεων και η καθαριότητα-αερισμός των εσωτερικών χώρων.

Επιβάλλεται να σταματήσουν οι επισκέψεις πολιτών σε συγγενείς και φίλους. Κυκλοφορούμε μόνο αν παραστεί απόλυτη ανάγκη. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξουν οι κάτοικοι των χωριών, αφού εκεί το επιδημιολογικό φορτίο είναι αυξημένο. «Το ότι δεν ζούνε σε μεγάλες πόλεις, δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν τους αφορά». Η εφαρμογή όλων αυτών δεν πρέπει να γίνεται επειδή μας επιβλήθηκαν ή για το φόβο προστίμου, αλλά επειδή επιλέγουμε να προστατευθούμε και να αποτρέψουμε τη μετάδοση του ιού στην κοινωνία.

Είναι κατανοητή η κόπωση των πολιτών από τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζούμε, αλλά αυτή τη στιγμή το μόνο που χρειάζεται η Επιστήμη και Ανθρωπότητα είναι χρόνος. Η τήρηση των περιοριστικών μέτρων είναι μονόδρομος μέχρι την έλευση των εμβολίων και των στοχευμένων θεραπειών έναντι του ιού με μονοκλωνικά αντισώματα. Αλλά και στη συνέχεια θα απαιτηθούν κάποιοι μήνες μέχρι να φτάσουμε στο τείχος ανοσίας.

Καλούμε επίσης την Πολιτεία να περιφρουρήσει την πιστή εφαρμογή των μέτρων αποτροπής μετάδοσης του νέου κοροναϊού, με συχνότερους και περισσότερους ελέγχους. Επίσης η Πολιτεία επιβάλλεται να ενισχύσει άμεσα το  Εθνικό Σύστημα Υγείας με προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών με διαδικασίες εξπρές, να προσθέσει στη διάθεση των πολιτών περισσότερες κλίνες ΜΕΘ και να προμηθεύσει τα νοσοκομεία με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Σε επίπεδο ανάσχεσης της μετάδοσης του ιού, η Πολιτεία πρέπει επιτέλους να αποζημιώνει τα τεστ ανίχνευσης του ιού μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης εξετάσεων, όπως ισχύει για τις υπόλοιπες εργαστηριακές εξετάσεις. Με περισσότερα τεστ  θα απομονωθούν μαζικά τα κρούσματα, όταν είναι ακόμη ασυμπτωματικοί φορείς του ιού, προτού να  μεταδώσουν  τον ιό σε υγιείς. Με αυτό τον τρόπο σπάει ο κύκλος μετάδοσης και ο ιός δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος να αναπαραχθεί.

Ο ΙΣΗ παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις της πανδημίας και θα πληροφορεί τους πολίτες της Ημαθίας με στόχο την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή η Αικατερίνη Παντελή σε ηλικία 67 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Αικατερίνη Παντελή σε ηλικία 67 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Παρασκευή 26...

Πρόγραμμα κίνησης του  Μητροπολίτου κ. Παντελεήμονος για τη Μεγάλη Εβδομάδα 2024

Πρόγραμμα κίνησης του Μητροπολίτου κ. Παντελεήμονος...

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και...

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ   Ν.  ΗΜΑΘΙΑΣ:  Ενημέρωση για τα μέτρα  της  αντιπυρικής  περιόδου

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ: ...

Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης προς τους πολίτες,...

Η Αρχή Πολιτικής  Αεροπορίας απαντάει στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» για τη Δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας απαντάει στην Ερώτηση...

Στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» που συνυπογράφει...

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας...

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας Γιοβανόπουλος

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας...

Ο πρώην βουλευτής Ημαθίας και στέλεχος του κόμματος...

Εορτασμός  202ης επετείου  ολοκαυτώματος της Νάουσας κατά την  επανάσταση του 1822-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εορτασμός 202ης επετείου ολοκαυτώματος της Νάουσας...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2024• Χώρος Τέχνης «Ναϊάς», ώρα 18:00:...

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης Τσιρίκας από την Αλεξάνδρεια

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης...

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός επιχειρηματίας, Άκης Τσιρίκας, από την Αλεξάνδρεια. @@ads-588@@Το τροχαίο έγινε στις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του στο Νησί. Το...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...