Για Βέρροια… με νερά στο όνομα και την χάρη μίλησε ο Δ. Πυρινός στο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας

Για Βέρροια… με νερά στο όνομα και την χάρη μίλησε ο Δ. Πυρινός στο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας

Ανάμεσα στις μικρές παρεμβάσεις, που επεσήμανε, για την πόλη της Βέροιας ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Πυρινός, κατά τη συνεδρίαση (μέσω τηλεδιάσκεψης) την περασμένη Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020, αναφέρθηκε και στην ανάδειξη της σημασίας του νερού για την Βέροια, που έχει το όνομα και θα πρέπει να αποκτήσει και πάλι την χάρη, αφού ιστορικές δημόσιες βρύσες που ήταν σημεία αναφοράς στην πόλη θα πρέπει και πάλι να «ζωντανέψουν».



Σημαντική παρέμβαση για σύνδεση με την ιστορία και τον τουρισμό της πόλης, με την επιφύλαξη από την πλευρά μας για το θέμα της εξοικονόμησης των υδάτινων πόρων, αφού η συνεχής ροή στα χρόνια της λειψυδρίας ίσως είναι πολυτέλεια.

Ο κ. Πυρινός αναφέρθηκε στην ανάγκη να διατηρηθεί ζωντανή στον δημότη και τον επισκέπτη, η εκδοχή της ετοιμολογίας της πόλης Βέροιας,  που σύμφωνα με γλωσσολόγους, η κατάληξη -ροια είναι παράγωγο του ρήματος ρέω και προσδίδεται σε πόλεις πλούσιες σε υδάτινα αποθέματα, πράγμα το οποίο ισχύει για την περιοχή της Βέροιας, όπως και η εκδοχή να γράφεται η Βέρροια με τα δυο ρ που σήμαινε τη ροή από τα πολλά νερά.




Ο αντιπρόεδρος του συμβουλίου έκανε αναφορά στην παραδοσιακή βρύση της πλατείας της Ελιάς που περιμένει εδώ και χρόνια την παλιά εικόνα της με το συνεχές τρεχούμενο νερό για να ξαναγίνει σημείο αναφοράς στη βόλτα των δημοτών, ενώ στον αντίποδα έφερε ως ένα από τα ωραία παραδείγματα την βρύση στο Βήμα Απ. Παύλου. Επεσήμανε ότι υπάρχουν και σημεία με τέτοιες βρύσες που δεν έχουν λόγο ύπαρξης και μια μελέτη σχετική θα ήταν επιθυμητή για να γίνει σωστή κατανομή σε κομβικά ή τουριστικά σημεία του αστικού ιστού.

Αντίστοιχα, ο κ. Πυρινός συμπεριέλαβε και τον μικρό καταρράκτη επί της οδού Κολοκοτρώνη, ο οποίος με απλές παρεμβάσεις, όπως μια επένδυση φυσικής πέτρας γύρω, μια τροποποίηση έτσι ώστε να δείχνει ότι έχει μια φυσική ροή, ένα κάγκελο στις όχθες από το ποτάμι που σχηματίζεται, μια γέφυρα, μια δεντροφύτευση με διαμόρφωση του χώρου με παγκάκια και φωτισμό και θα γίνει σημείο αναφοράς περιπάτου δημοτών και τουριστών.

«Δεν πρόκειται για  ένα ρομαντικό ή νοσταλγικό αίτημα, αλλά μια προσδοκία της πλειοψηφίας και συγχρόνως σύμφωνο με τις νέες επιταγές του τουρισμού που χρειάζεται τέτοιες παρεμβάσεις, διότι η σύνδεση της παράδοσης (λαογραφικής- ιστορικής) με τον τουρισμό είναι πλέον η νέα τάση και σίγουρα αποδοτική μεσοπρόθεσμα», συμπλήρωσε ο κ. Πυρινός.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν συντρίμμια και πυρομαχικά  από τη Λωρίδα της Γάζας!

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν...

Ο Περ Λόνταμαρ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος στην...

Στις 19 Ιουνίου η δίκη 11 Σπαρτιατών και Κασιδιάρη

Στις 19 Ιουνίου η δίκη 11 Σπαρτιατών και Κασιδιάρη

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου οδηγούνται οι 11...

Ανακοινώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους 2024»

Ανακοινώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος...

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων του...

ΜεΜιαΜατια O τάφος της Βασίλισσας Θεσσαλονίκης

ΜεΜιαΜατια O τάφος της Βασίλισσας Θεσσαλονίκης

ΜεΜιαΜατιαΕπιμέλεια: Στέργιος Ζυγουλιάνος –...

Σύσκεψη αγροτών την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου για ακαρπία και ζημιές στα πρώιμα κεράσια

Σύσκεψη αγροτών την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου για ακαρπία και...

Σε σύσκεψη καλεί τους αγροτικούς συλλόγους  ο...

Στο αυτόφωρο ο 59χρονος που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση δύο μαθητριών ενώ ίππευαν στο άλσος Αγίου Νικολάου!

Στο αυτόφωρο ο 59χρονος που κατηγορείται για...

Με την διαδικασία του αυτοφώρου οδηγήθηκε το πρωί της...

Μετά από 45 χρόνια σταματά η έκδοση των Άρλεκιν!

Μετά από 45 χρόνια σταματά η έκδοση των Άρλεκιν!

Οι παλιότεροι θυμάστε τα Άρλεκιν, τα βιβλιαράκια που...

Από Μ. Δευτέρα το Πασχαλινό ωράριο της Αγοράς στη Βέροια

Από Μ. Δευτέρα το Πασχαλινό ωράριο της Αγοράς στη...

Από χθες 25 Απριλίου ξεκίνησε  το  εορταστικό ωράριο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Για πρώτη φορά στη Βέροια, δύο λάτρεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών αναρωτήθηκαν πως θα ήταν να έπαιζαν το δικό τους βίντεοπαιχνιδι!! Έτσι και αποφάσισαν να περάσουν στην πράξη και δημιουργήθηκε μια...

«Τρανό παράδειγμα στην δυσλειτουργία ανάμεσα στο υπουργείο υγείας και στους γιατρούς που θα κληθούν να εφαρμόσουν το οποιοδήποτε νομοθέτημα, είναι ο νόμος για το προσωπικό γιατρό για τον οποίο και πάλι δεν...

Για μια ακόμη χρονιά, οι "Φίλοι Κλασικού Αυτοκινήτου Βέροιας" βγάλανε τις καθιερωμένες χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες στην στολισμένη πλατεία Ελιάς στο κέντρο της Βέροιας. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος...

Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια, στις 8 Δεκεμβρίου 2002, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Πλατείας Δημαρχείου και του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων(πάρκινγκ) επί δημαρχίας Γιάννη Χασιώτη. Την «κορδέλα» είχε κόψει...