Κριτική με αιχμές από την μειοψηφία για έλλειψη έργων και είσπραξη οφειλών  --Δήμαρχος Βέροιας: «Επιδίωξη μας  είναι να πληρώνουν όλοι τις οφειλές τους»

Κριτική με αιχμές από την μειοψηφία για έλλειψη έργων και είσπραξη οφειλών --Δήμαρχος Βέροιας: «Επιδίωξη μας είναι να πληρώνουν όλοι τις οφειλές τους»

Κατά πλειοψηφία ο ισολογισμός του 2019 από το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας


Ειδική τηλεσυνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας για την έγκριση ή μη, Ισολογισμού και Αποτελεσμάτων Χρήσης Δήμου Βέροιας, διαχειριστικής περιόδου 2019, έγινε χθες το απόγευμα, παρουσία της ορκωτού λογιστή Ευθυμίας Αλεξανδοπούλου, που έδωσε τα οικονομικά στοιχεία απαντώντας και σε ερωτήσεις των συμβούλων.

Παυλίδης: Ούτε ένα έργο πνοής

Στο 15λεπτο των αγορητών που ακολούθησε,  ο κ. Παύλος Παυλίδης στάθηκε στα στοιχεία των ορκωτών λογιστών, τα οποία, όπως είπε,  θα έπρεπε να έρθουν πολύ νωρίτερα σε γνώση των παρατάξεων. «Ποιοι θα μας εξηγήσουν εάν μέσα στα ίδια έσοδα του δήμου και όχι από χρήματα του Φιλόδημου και του Τρίτση, υπάρχει ένα έργο πνοής για την πόλη; Ποιο είναι αυτό το μεγάλο έργο που θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές; Έχουν περάσει τόσα χρόνια και μόνο διαχείριση κάνει ο δήμος», τόνισε. Επικαλέστηκε επίσης, παρατηρήσεις των ορκωτών λογιστών για προβληματική διαχείριση παρακολούθησης οικονομικών, χωρίς εσωτερικό έλεγχο, τονίζοντας ότι «ο Δήμος πρέπει κάποτε να οργανωθεί και κυρίως στο θέμα των υψηλών οφειλών κάποιων δημοτών» Μεταξύ άλλων εκτίμησε  ότι ο ισολογισμός εκθέτει τη δημοτική αρχή για την έλλειψη οργάνωσης και καταψήφισε τον ισολογισμό, επειδή «δεν θέλει η παράταξή του,  να χρησιμοποιείται, από κάποιους,  η οικονομική διαχείριση ως εργαλείο πολιτικής επιβίωσης του δήμου».

Μαρκούλης: Καρμπόν ο ισολογισμός

Ο Αντώνης Μαρκούλης χαρακτήρισε πρωτόγνωρη την κατάσταση να έρχονται χωριστά ο απολογισμός και ο ισολογισμός, διότι δεν μπορεί το σώμα να αποφασίσει για ισολογισμό όταν δεν έχει προηγηθεί μία ενημέρωση για τον απολογισμό, όπως είπε, χαρακτηρίζοντάς τον πλασματικό και ελλειμματικό, χωρίς προβλέψεις εσόδων και εξόδων. Επισήμανε επίσης ότι στο φετινό ισολογισμό περιλαμβάνονται τα ίδια εκκρεμή έργα, καρμπόν, από το 2010.«Να είστε ειλικρινείς μαζί μας… Σε λάθος μονοπάτια οδηγείται η διοίκηση του Δήμου

Τσαναξίδης: Πίσω από τα νούμερα βρίσκονται άνθρωποι

Ο κ. Γ. Τσαναξίδης εκτίμησε ότι ήρθε τελευταία στιγμή ο ισολογισμός οπότε δεν μπόρεσαν οι σύμβουλοι να μελετήσουν τα στοιχεία των λογιστών. «Πρέπει να βλέπουμε τις κατευθύνσεις και που πηγαίνουν τα χρήματα, δεν αρκεί να βλέπουμε μόνο προσθέσεις και αφαιρέσεις, ούτε αριθμούς διότι πίσω από τα νούμερα βρίσκονται ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε εκτιμώντας ότι δεν φαίνεται να υπάρχει σχεδιασμός για επενδύσεις και ανανέωση του εξοπλισμού του Δήμου, ή μελέτες πολιτικής προστασίας και εκπαίδευσης, καθώς και έργα για τις συνοικίες της Βέροιας και τις κοινότητες. Αναρωτήθηκε επίσης γιατί και ποιοι χρωστάνε τα 9 εκατ. οφειλών στο Δήμο.

Μελιόπουλος: Αντιλαϊκή η πολιτική του Δήμου

Ο κ. Γ. Μελιόπουλος χαρακτήρισε αντιλαϊκή την πολιτική διοίκησης του δήμου που αποτυπώνεται με νούμερα στον ισολογισμό. Χαρακτήρισε πολιτική τη θέση της ΛΑΣ η οποία στηρίζει τους εργαζόμενους στο Δήμο  και τόνισε  ότι από το 2015 έως το 2019 τα έσοδα του δήμου από  επιχορηγήσεις του κράτους μειώνονται ενώ τα τέλη και οι υπηρεσίες στους δημότες αυξάνονται δραματικά. Χαρακτήρισε ελλειμματικό τον ισολογισμό ενώ ελάχιστες είναι οι δαπάνες για έργα και πολύ μικρά τα κονδύλια για προστασία πολιτών και σχολεία ενώ στον αντίποδα πολύ μεγαλύτερα είναι τα  κονδύλια των δημοσίων σχέσεων.

 Παυλίδης, Μαρκούλης, Μπατσαρά

Τα πυρά των κ.κ. Παυλίδη και Μαρκούλη, δέχθηκε για μια φορά ακόμα η κα Γεωργία Μπατσαρά, τα οποία εστιάστηκαν στην περίοδο της συνδιοίκησης της παράταξής της με την παράταξη του Δημάρχου.

Ο κ. Παυλίδης μεταξύ άλλων ζήτησε από την κα Μπατσαρά να του πει «εάν άλλαξαν όλα αυτά που έλεγε προεκλογικά για τον δήμαρχο, ελέω «οφιτσίων», ενώ ο κ. Μαρκούλης είπε ότι «η κα Μπατσαρά ουσιαστικά συνδιοικεί το 1/3 του 2019 και θα πρέπει να αντιληφθεί από πότε είναι διοίκηση και τι πρέπει να ψηφίσουν»

«Τιμή μου να σας απασχολεί τόσο καιρό, τι κάνει η Μπατσαρά. Ο ισολογισμός εκφράζει το αποτύπωμα των έργων του 2019, τις απαιτήσεις από οφειλές τρίτων και θα τα ψηφίσουμε. Όλα τα άλλα είναι παιχνίδια εντυπώσεων με την κοινωνία. Εμείς την γραμμή για τα μεγάλα έργα θα την τραβήξουμε στο τέλος της 4ετίας. Δεν παίζω με τα νούμερα των ισολογισμών με τα οποία παίζετε εσείς, για να καλύψετε την ανεπάρκειά σας και δεν έχω καμία οικονομική απολαβή από τον Δήμο. Η Μπατσαρά αποφάσισε να συνδιοικήσει και θα πάμε μπροστά, πάρτε το χαμπάρι», απάντησε η αντιδήμαρχος.

 Απαντήσεις Δημάρχου

Για προσπάθεια υποτίμησης του έργου του δήμου έκανε λόγο ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, απαντώντας στην κριτική της μειοψηφίας. Επεσήμανε  ότι οι εκκρεμότητες που υπάρχουν είναι έργα του 2007-2010, όπως ο δρόμος Σέλι- άνω Σέλι, το κολυμβητήριο και η Κυψέλη. Για τα «έργα πνοής» τόνισε ότι ο δήμος θα πορευτεί με τα χρήματα που μπορεί να δώσει ο Φιλόδημος ή το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί στο σώμα ένας κατάλογος έργων τάξεως 50 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είτε εκτελούνται, είτε είναι προς εκτέλεση στο προσεχές διάστημα, στο οποίο όπως είπε, «έχουμε πολλά να κάνουμε και να πούμε… λίγη υπομονή να έχετε». Συνεχίζοντας πρόσθεσε: «Για τον απολογισμό του 2019 παρότι είχαμε 7,2 εκατομμύρια λιγότερα έσοδα λόγω των προνοιακών είχαμε ουσιαστικά περισσότερα έσοδα και έξοδα, της τάξης των 3 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, άρα το 2019 ήταν καλύτερη χρονιά από το 2018, διότι είχαμε επιπλέον έσοδα και έξοδα και αυτή είναι η πραγματικότητα». Διευκρίνισε επίσης ότι το έργο Σέλι - άνω Σέλι δεν έχει θέση στον ισολογισμό του 2019 διότι δεν είναι έργο σε εξέλιξη, αφού η προσωρινή και οριστική παραλαβή είναι από το 2017.

Ο δήμαρχος έκλεισε με την «αχίλλειο πτέρνα» όλων των δήμων, όπως είπε,  εκτιμώντας ως το σημαντικότερο θέμα του ισολογισμού, δηλαδή η αδυναμία είσπραξης οφειλών παρελθόντων ετών, που αποτελεί πρόβλημα όλων των δήμων. «Πέρσι ξεκινήσαμε την προσπάθεια να ενοχλήσουμε και να ελέγξουμε τους μεγαλύτερους οφειλέτες αλλά διακόψαμε λόγω κορονοϊού. Όμως η προσπάθεια θα επαναληφθεί διότι δεν μπορεί να πληρώνουν κάποιοι κανονικά και κάποιοι να μην πληρώνουν. Η επιδίωξη είναι να πληρώνουν όλοι τις οφειλές τους», τόνισε ο δήμαρχος και ευχήθηκε καλή χρονιά σε όλους!

Σύντομες αναφορές έκαναν  οι κ.κ. Κυρ. Θεοδωρίδης, Θ. Δέλλας, Γ. Μιχαηλίδης, Β. Παπαδόπουλος και επι μέρους διευκρινήσεις ο αντιδήμαρχος ΟικονομικώνΣτ. Ασλάνογλου

Κατά πλειοψηφία

Ο ισολογισμός πέρασε κατά πλειοψηφία. Λευκό ψήφισαν η κυρία Ράλλη και ο Γιώργος Δεμερτζίδης, κατά η παράταξη του Παύλου Παυλίδη και του Αντώνη Μαρκούλη, ο Γ. Μελιόπουλος και ο Γ. Τσαναξίδης και υπέρ όλοι οι υπόλοιποι, (παρατάξεις  Βοργιαζίδη και Μπατσαρά)

Ο Ισολογισμός του Δήμου Βέροιας χρήσης 2019 παρουσιάζει γενικό σύνολο Ενεργητικού: 131.770.150,72 ευρώ, γενικό σύνολο Παθητικού: 131.770.150,72 ευρώ και καθαρά Αποτελέσματα (έλλειμμα) Χρήσης: 355.396,95 ευρώ.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΑΡΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΗ… του Γιάννη Ναζλίδη

ΒΑΡΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΗ… του Γιάννη Ναζλίδη

 Αστικά προς τα χωριά, προς την περιφέρεια, προς την...

Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας: Τέλος click away, click inside και ραντεβού - Οι Κυριακές που θα είναι ανοικτά τα καταστήματα

Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας: Τέλος click away, click inside και...

Στα πλαίσια προστασίας της δημόσιας υγείας που θα ...

Τι αλλάζει από σήμερα στις Λαϊκές Αγορές του Δήμου Βέροιας

Τι αλλάζει από σήμερα στις Λαϊκές Αγορές του Δήμου...

Aπό την Παρασκευή 14-05-2021 έως την Δευτέρα 24-05-2021 και ώρα...

Τάσος Μπαρτζώκας: Νέες φορολογικές ελαφρύνσεις για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Τάσος Μπαρτζώκας: Νέες φορολογικές ελαφρύνσεις για...

 Νέες ρυθμίσεις φορολογικής ανακούφισης των...

Ξεκινούν οι αιτήσεις από αθλητικούς και Πολιτιστικούς Συλλόγους για την παραχώρηση σχολικών χώρων στη Βέροια

Ξεκινούν οι αιτήσεις από αθλητικούς και Πολιτιστικούς...

Προκειμένου ο Δήμος Βέροιας να προχωρήσει στον...

Οδηγό τοπικών επιχειρήσεων για την προβολή τους, ετοιμάζει ο Δήμος Βέροιας, μέσα από την σελίδα του Veria.gr

Οδηγό τοπικών επιχειρήσεων για την προβολή τους,...

-Σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο και την...

Φίλιππος Βέροιας:  Ένας χρόνος που είσαι μακριά μας…!

Φίλιππος Βέροιας: Ένας χρόνος που είσαι μακριά μας…!

Ένας χρόνος πέρασε από την απώλεια του αγαπημένου...

"Έπεσαν" οι υπογραφές για τις αποκαταστάσεις...

Στην υπογραφή σύμβασης για το έργο με τίτλο:...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο και την Ομοσπονδία Επαγγελματιών-ΒιοτεχνώνΈναν οδηγό τοπικών επιχειρήσεων που θα ενταχθεί στην διαδικτυακή του σελίδα, Veria.gr, ετοιμάζει ο Δήμος Βέροιας και η αρμόδια...

Ένας χρόνος πέρασε από την απώλεια του αγαπημένου προπονητή του Φιλίππου Βέροιας, Δημήτρη Γκίμα. Το Σάββατο 15 Μαΐου 2021 θα τελεστεί το ετήσιο μνημόσυνο του αγαπημένου μας coach στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα...

Εκλάπη αυτοκίνητο HONDA CRX, χρώμα κόκκινο, με αριθμό κυκλοφορίας ΗΜΒ 7262 από την περιοχή Ανοίξεως στη Βέροια.Όποιος γνωρίζει κάτι ας επικοινωνήσει στο τηλέφωνο 6972834253.

 83χρονος καταπλακώθηκε  από το τρακτέρ του, το απόγευμα της Τετάρτης, στο 2ο χιλιόμετρο του δρόμου από Νάουσα προς 3-5 Πηγάδια, στη συμβολή με τον δρόμο για Άγιο Νικόλαο.@@ads-96@@Ο άτυχος άντρας για άγνωστους...