Κριτική με αιχμές από την μειοψηφία για έλλειψη έργων και είσπραξη οφειλών  --Δήμαρχος Βέροιας: «Επιδίωξη μας  είναι να πληρώνουν όλοι τις οφειλές τους»

Κριτική με αιχμές από την μειοψηφία για έλλειψη έργων και είσπραξη οφειλών --Δήμαρχος Βέροιας: «Επιδίωξη μας είναι να πληρώνουν όλοι τις οφειλές τους»

Κατά πλειοψηφία ο ισολογισμός του 2019 από το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας


Ειδική τηλεσυνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας για την έγκριση ή μη, Ισολογισμού και Αποτελεσμάτων Χρήσης Δήμου Βέροιας, διαχειριστικής περιόδου 2019, έγινε χθες το απόγευμα, παρουσία της ορκωτού λογιστή Ευθυμίας Αλεξανδοπούλου, που έδωσε τα οικονομικά στοιχεία απαντώντας και σε ερωτήσεις των συμβούλων.

Παυλίδης: Ούτε ένα έργο πνοής

Στο 15λεπτο των αγορητών που ακολούθησε,  ο κ. Παύλος Παυλίδης στάθηκε στα στοιχεία των ορκωτών λογιστών, τα οποία, όπως είπε,  θα έπρεπε να έρθουν πολύ νωρίτερα σε γνώση των παρατάξεων. «Ποιοι θα μας εξηγήσουν εάν μέσα στα ίδια έσοδα του δήμου και όχι από χρήματα του Φιλόδημου και του Τρίτση, υπάρχει ένα έργο πνοής για την πόλη; Ποιο είναι αυτό το μεγάλο έργο που θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές; Έχουν περάσει τόσα χρόνια και μόνο διαχείριση κάνει ο δήμος», τόνισε. Επικαλέστηκε επίσης, παρατηρήσεις των ορκωτών λογιστών για προβληματική διαχείριση παρακολούθησης οικονομικών, χωρίς εσωτερικό έλεγχο, τονίζοντας ότι «ο Δήμος πρέπει κάποτε να οργανωθεί και κυρίως στο θέμα των υψηλών οφειλών κάποιων δημοτών» Μεταξύ άλλων εκτίμησε  ότι ο ισολογισμός εκθέτει τη δημοτική αρχή για την έλλειψη οργάνωσης και καταψήφισε τον ισολογισμό, επειδή «δεν θέλει η παράταξή του,  να χρησιμοποιείται, από κάποιους,  η οικονομική διαχείριση ως εργαλείο πολιτικής επιβίωσης του δήμου».

Μαρκούλης: Καρμπόν ο ισολογισμός

Ο Αντώνης Μαρκούλης χαρακτήρισε πρωτόγνωρη την κατάσταση να έρχονται χωριστά ο απολογισμός και ο ισολογισμός, διότι δεν μπορεί το σώμα να αποφασίσει για ισολογισμό όταν δεν έχει προηγηθεί μία ενημέρωση για τον απολογισμό, όπως είπε, χαρακτηρίζοντάς τον πλασματικό και ελλειμματικό, χωρίς προβλέψεις εσόδων και εξόδων. Επισήμανε επίσης ότι στο φετινό ισολογισμό περιλαμβάνονται τα ίδια εκκρεμή έργα, καρμπόν, από το 2010.«Να είστε ειλικρινείς μαζί μας… Σε λάθος μονοπάτια οδηγείται η διοίκηση του Δήμου

Τσαναξίδης: Πίσω από τα νούμερα βρίσκονται άνθρωποι

Ο κ. Γ. Τσαναξίδης εκτίμησε ότι ήρθε τελευταία στιγμή ο ισολογισμός οπότε δεν μπόρεσαν οι σύμβουλοι να μελετήσουν τα στοιχεία των λογιστών. «Πρέπει να βλέπουμε τις κατευθύνσεις και που πηγαίνουν τα χρήματα, δεν αρκεί να βλέπουμε μόνο προσθέσεις και αφαιρέσεις, ούτε αριθμούς διότι πίσω από τα νούμερα βρίσκονται ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε εκτιμώντας ότι δεν φαίνεται να υπάρχει σχεδιασμός για επενδύσεις και ανανέωση του εξοπλισμού του Δήμου, ή μελέτες πολιτικής προστασίας και εκπαίδευσης, καθώς και έργα για τις συνοικίες της Βέροιας και τις κοινότητες. Αναρωτήθηκε επίσης γιατί και ποιοι χρωστάνε τα 9 εκατ. οφειλών στο Δήμο.

Μελιόπουλος: Αντιλαϊκή η πολιτική του Δήμου

Ο κ. Γ. Μελιόπουλος χαρακτήρισε αντιλαϊκή την πολιτική διοίκησης του δήμου που αποτυπώνεται με νούμερα στον ισολογισμό. Χαρακτήρισε πολιτική τη θέση της ΛΑΣ η οποία στηρίζει τους εργαζόμενους στο Δήμο  και τόνισε  ότι από το 2015 έως το 2019 τα έσοδα του δήμου από  επιχορηγήσεις του κράτους μειώνονται ενώ τα τέλη και οι υπηρεσίες στους δημότες αυξάνονται δραματικά. Χαρακτήρισε ελλειμματικό τον ισολογισμό ενώ ελάχιστες είναι οι δαπάνες για έργα και πολύ μικρά τα κονδύλια για προστασία πολιτών και σχολεία ενώ στον αντίποδα πολύ μεγαλύτερα είναι τα  κονδύλια των δημοσίων σχέσεων.

 Παυλίδης, Μαρκούλης, Μπατσαρά

Τα πυρά των κ.κ. Παυλίδη και Μαρκούλη, δέχθηκε για μια φορά ακόμα η κα Γεωργία Μπατσαρά, τα οποία εστιάστηκαν στην περίοδο της συνδιοίκησης της παράταξής της με την παράταξη του Δημάρχου.

Ο κ. Παυλίδης μεταξύ άλλων ζήτησε από την κα Μπατσαρά να του πει «εάν άλλαξαν όλα αυτά που έλεγε προεκλογικά για τον δήμαρχο, ελέω «οφιτσίων», ενώ ο κ. Μαρκούλης είπε ότι «η κα Μπατσαρά ουσιαστικά συνδιοικεί το 1/3 του 2019 και θα πρέπει να αντιληφθεί από πότε είναι διοίκηση και τι πρέπει να ψηφίσουν»

«Τιμή μου να σας απασχολεί τόσο καιρό, τι κάνει η Μπατσαρά. Ο ισολογισμός εκφράζει το αποτύπωμα των έργων του 2019, τις απαιτήσεις από οφειλές τρίτων και θα τα ψηφίσουμε. Όλα τα άλλα είναι παιχνίδια εντυπώσεων με την κοινωνία. Εμείς την γραμμή για τα μεγάλα έργα θα την τραβήξουμε στο τέλος της 4ετίας. Δεν παίζω με τα νούμερα των ισολογισμών με τα οποία παίζετε εσείς, για να καλύψετε την ανεπάρκειά σας και δεν έχω καμία οικονομική απολαβή από τον Δήμο. Η Μπατσαρά αποφάσισε να συνδιοικήσει και θα πάμε μπροστά, πάρτε το χαμπάρι», απάντησε η αντιδήμαρχος.

 Απαντήσεις Δημάρχου

Για προσπάθεια υποτίμησης του έργου του δήμου έκανε λόγο ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, απαντώντας στην κριτική της μειοψηφίας. Επεσήμανε  ότι οι εκκρεμότητες που υπάρχουν είναι έργα του 2007-2010, όπως ο δρόμος Σέλι- άνω Σέλι, το κολυμβητήριο και η Κυψέλη. Για τα «έργα πνοής» τόνισε ότι ο δήμος θα πορευτεί με τα χρήματα που μπορεί να δώσει ο Φιλόδημος ή το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί στο σώμα ένας κατάλογος έργων τάξεως 50 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είτε εκτελούνται, είτε είναι προς εκτέλεση στο προσεχές διάστημα, στο οποίο όπως είπε, «έχουμε πολλά να κάνουμε και να πούμε… λίγη υπομονή να έχετε». Συνεχίζοντας πρόσθεσε: «Για τον απολογισμό του 2019 παρότι είχαμε 7,2 εκατομμύρια λιγότερα έσοδα λόγω των προνοιακών είχαμε ουσιαστικά περισσότερα έσοδα και έξοδα, της τάξης των 3 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, άρα το 2019 ήταν καλύτερη χρονιά από το 2018, διότι είχαμε επιπλέον έσοδα και έξοδα και αυτή είναι η πραγματικότητα». Διευκρίνισε επίσης ότι το έργο Σέλι - άνω Σέλι δεν έχει θέση στον ισολογισμό του 2019 διότι δεν είναι έργο σε εξέλιξη, αφού η προσωρινή και οριστική παραλαβή είναι από το 2017.

Ο δήμαρχος έκλεισε με την «αχίλλειο πτέρνα» όλων των δήμων, όπως είπε,  εκτιμώντας ως το σημαντικότερο θέμα του ισολογισμού, δηλαδή η αδυναμία είσπραξης οφειλών παρελθόντων ετών, που αποτελεί πρόβλημα όλων των δήμων. «Πέρσι ξεκινήσαμε την προσπάθεια να ενοχλήσουμε και να ελέγξουμε τους μεγαλύτερους οφειλέτες αλλά διακόψαμε λόγω κορονοϊού. Όμως η προσπάθεια θα επαναληφθεί διότι δεν μπορεί να πληρώνουν κάποιοι κανονικά και κάποιοι να μην πληρώνουν. Η επιδίωξη είναι να πληρώνουν όλοι τις οφειλές τους», τόνισε ο δήμαρχος και ευχήθηκε καλή χρονιά σε όλους!

Σύντομες αναφορές έκαναν  οι κ.κ. Κυρ. Θεοδωρίδης, Θ. Δέλλας, Γ. Μιχαηλίδης, Β. Παπαδόπουλος και επι μέρους διευκρινήσεις ο αντιδήμαρχος ΟικονομικώνΣτ. Ασλάνογλου

Κατά πλειοψηφία

Ο ισολογισμός πέρασε κατά πλειοψηφία. Λευκό ψήφισαν η κυρία Ράλλη και ο Γιώργος Δεμερτζίδης, κατά η παράταξη του Παύλου Παυλίδη και του Αντώνη Μαρκούλη, ο Γ. Μελιόπουλος και ο Γ. Τσαναξίδης και υπέρ όλοι οι υπόλοιποι, (παρατάξεις  Βοργιαζίδη και Μπατσαρά)

Ο Ισολογισμός του Δήμου Βέροιας χρήσης 2019 παρουσιάζει γενικό σύνολο Ενεργητικού: 131.770.150,72 ευρώ, γενικό σύνολο Παθητικού: 131.770.150,72 ευρώ και καθαρά Αποτελέσματα (έλλειμμα) Χρήσης: 355.396,95 ευρώ.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμφύλιες συγκρούσεις (1821-2021)

Εμφύλιες συγκρούσεις (1821-2021)

Του ιερέωςΠαναγιώτου Σ.ΧαλκιάΔιακόσια χρόνια, φίλοι...

Δήμος Βέροιας: Ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχημένη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Δήμος Βέροιας: Ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέβαλαν...

Ο Δήμος Βέροιας ευχαριστεί θερμά όλους όσοι...

Άγγελος Τόλκας : «Η κυβερνητική αφωνία για τις εξελίξεις του Κορωνοϊού στην Ημαθία και για το νέο Lock Down είναι εκκωφαντική»

Άγγελος Τόλκας : «Η κυβερνητική αφωνία για τις...

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία με...

Δωρεά έργων του Γεώργιου Κοτζαερίδη με του Ήρωες του 1821, στη ΔΕΥΑΒ

Δωρεά έργων του Γεώργιου Κοτζαερίδη με του Ήρωες του...

Η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Επιχείρηση...

Ορκίστηκε χθες νέος γιατρός αναισθησιολόγος, στο νοσοκομείο Βέροιας

Ορκίστηκε χθες νέος γιατρός αναισθησιολόγος, στο...

Την έλλειψη αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο Βέροιας...

 ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ!

ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ!

του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Gastarbeiter… του Γιάννη Ναζλίδη

Gastarbeiter… του Γιάννη Ναζλίδη

 Περίμεναν νάρθουν  οι...

Σφοδρή σύγκρουση ΙΧ με μηχανή στο Μακροχώρι

Σφοδρή σύγκρουση ΙΧ με μηχανή στο Μακροχώρι

Το ατύχημα έγινε λίγο μετά τις 19:00μ.μ στην περιοχή...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.040, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των...

Την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου η Εκκλησία μας τιμά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού που ιστορικά πραγματοποιήθηκε δύο φορές.Σύμφωνα με την παράδοση ρο 326 η μητέρα του αυτοκράτορα Μέγα Κωνσταντίνου, Αυγούστα Ελένη, πήγε...

Στην υπογραφή της σύμβασης «Καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες τουριστικής προβολής της πόλης της Βέροιας» προχώρησαν την Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου 2021, παρουσία του Δημάρχου Βέροιας κ. Κωνσταντίνου Βοργιαζίδη, ο ...

Βγήκε και επίσημα η απόφαση για την λειτουργία των σχολείων τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου. Στην απόφαση που μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω, αναφέρεται τι προβλέπεται για μάσκες, self test για μαθητές και...