ΤΟΠΙΚΑ

Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΟΝΑΧΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ *Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ

Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΟΝΑΧΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ *Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ

Το γεγονός ότι ήδη δρομολογήθηκε  η διαδικασία των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού, αποτελεί μια εξαιρετικά αισιόδοξη εξέλιξη, που αναγγέλλει την απελευθέρωση από τα δεινά που επιφέρει η επιδημία και την επιστροφή των ανθρώπων στην κανονικότητα την οποία αποστερήθηκαν.

 

Η προσμονή του κάθε πολίτη να έρθει η σειρά του να εμβολιαστεί, είναι εμφανής, παρά τις όποιες αντιεμβολιαστικές φωνές που παρεμβάλλονται, δίνοντας έναν ιδιαίτερο επικοινωνιακό τόνο στην εκ των πραγμάτων υποτονική εορταστική ατμόσφαιρα των ημερών, που αποτελεί  συνέπεια της επιδημικής  κρίσης που βιώνει ο τόπος. 

 

Η μεθόδευση του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στα εμβολιαστικά κέντρα που ορίζονται, με βάση την τήρηση σειρών αναμονής, δίνει την δυνατότητα της συγκροτημένης προσέλευσης των πολιτών, που έχουν την δυνατότητα της αυτόνομης η υποβοηθούμενης κίνησης.

 

Αναδεικνύεται όμως και το ζήτημα του εμβολιασμού προσώπων που είναι καθηλωμένα κατ οίκον η στα διάφορα ιδρύματα όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας, που εκ των πραγμάτων   βρίσκονται υπό τη συνεχή προστασία των διαφόρων φιλανθρωπικών οργανώσεων και  η πολιτεία με τα διάφορα νομικά της πρόσωπα και προγράμματα υποστηρίζει. Το εκπονούμενο πρόγραμμα εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού προφανώς και θα προβλέπει ειδική μέριμνα για αυτές τις περιπτώσεις.

 

Αναδεικνύονται ωστόσο εν μέσω της εορταστικής περιόδου και οι περιπτώσεις των προσώπων που ζουν σε συνθήκες κοινωνικής απομόνωσης, οι οποίοι χρειάζονται ειδική κοινωνική μέριμνα για να ενταχθούν στο πρόγραμμα εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού


Τα πρόσωπα αυτά είναι ως επί το πλείστον ηλικιωμένοι που έχουν βρεθεί και ζουν μακριά από τις οικογένειές τους, είναι ίσως χρονίως πάσχοντες συνάνθρωποί που η κατάστασή τους δεν επιδέχεται νοσηλεία, είναι σε κάθε περίπτωση μοναχικά άτομα που το καθένα απ’ αυτά έχει τη δική του πονεμένη ιστορία και υφίσταται τις συνέπειες των κακών προσωπικών επιλογών του ή των ατυχιών που επιφυλάσσει ο βίος.


Οι άνθρωποι αυτοί διαβιώνουν συνήθως δύσκολα,  με περισσότερες ή λιγότερες στερήσεις ανάλογα με το εισόδημά τους, που το βλέπουν να συρρικνώνεται συνέχεια και με δυσχέρεια μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες τους σε είδη βασικής διαβίωσης.


Ο λόγος γίνεται για τον μοναχικό γείτονα που αμίλητος μπαινοβγαίνει στο σπίτι του με τη θλίψη και την πικρία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του, που ωστόσο αποκρύπτεται πίσω από την μάσκα προστασίας, που εκ των πραγμάτων επιβάλλεται η χρήση της.


Αυτός μπορεί να είναι ένας συνάνθρωπος που έχασε το σύντροφό του, που είναι άκληρος, που ίσως  έχει εγκαταλειφθεί από τους οικείους του,  που πιθανώς έχει υποστεί  οικονομικές ζημίες και έχει αποστερηθεί  της περιουσίας του, που έχει βρεθεί μακριά από τον τόπο του, που είναι άνεργος, που είναι χρονίως πάσχων, που είναι άπορος.

Οι άνθρωποι αυτοί που παρά την δυσχερή κατάστασή που έχουν βρεθεί, διατηρούν την αξιοπρέπειά τους, δεν επιζητούν  την ιδρυματοποίηση τους και σηκώνουν μόνοι τους τον σταυρό της κοινωνικής τους απομόνωσης.

 

Κατά κανόνα αυτά τα μοναχικά πρόσωπα στερούνται της υποδομής και της δεξιότητας διαχείρισης του διαδικτύου και βέβαια δεν μετέχουν στα ψηφιακά κοινωνικά δίκτυα.


Παρά ταύτα μέσα στο αισιόδοξο κλίμα που καλλιεργείται με την έναρξη των εμβολιασμών, τα μοναχικά αυτά πρόσωπα δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητα και να αποστερηθούν της εμβολιαστικής προστασίας την οποία δικαιούται κάθε πολίτης.


Ο καθένας αν πραγματικά κοιτάξει με ενδιαφέρον στον εγγύς  περίγυρο θα αναγνωρίσει αυτούς τους συνανθρώπους, ακόμα και πίσω από την μάσκα που θα φορούν.


Οι εκπρόσωποι των Αρχών και των Φορέων δεν πρόκειται να εκδηλώσουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ώστε να τους εντάξουν στο εμβολιαστικό προγραμματισμό. Η επικαιρότητα δεν πρόκειται να ασχοληθεί με αυτούς. Ούτε και οι ίδιοι θα επιδιώξουν να προβάλλουν τη μοναχικότητα τους.

 

Η εμβολιαστική αισιοδοξία όμως αφορά όλους. Και αυτά τα μοναχικά πρόσωπα  δικαιούνται το δικό τους εμβολιαστικό μερίδιο, με την διευκόλυνση που πρέπει να έχουν


Αυτή την διευκόλυνση μπορεί να τους την  προσφέρει ο καθένας, ο γείτονας, ο απομακρυσμένος συγγενής  ή και ο απλός γνωστός.


Έτσι από την  αισιόδοξη προσμονή για την απελευθέρωση από τα δεινά της επιδημικής κρίσης του κορωνοϊού δεν θα εξαιρεθεί κανένας, ενώ  θα δοθεί ιδιαίτερο περιεχόμενο στις κατ ανάγκη υποτονικές εορταστικές ημέρες,  που θα γίνουν  πιο ανθρώπινες και πιο χαρούμενες για όλους.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις στο αγροτικό οδικό δίκτυο του Δήμου Αλεξάνδρειας – Δηλώσεις του Δημάρχου, Παναγιώτη Γκυρίνη

Συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις στο αγροτικό οδικό...

Συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις στο αγροτικό οδικό...

Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων: «Είναι προνόμιο να κατοικεί κανείς στο Ρουμλούκι» Παρουσία του Μητροπολίτη η ημερίδα τοπικής ιστορίας του ΓΕΛ Πλατέος – Κορυφής

Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων: «Είναι προνόμιο να...

Το πρωί της Παρασκευής, 26ης Απριλίου, ο Σεβασμιώτατος...

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα...

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ατέχνως» το νέο (11ο)...

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Νάουσας

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20...

Σε κλίμα συγκίνησης, ανθρωπιάς και περηφάνιας για το...

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του Πάσχα από τον Όμιλο Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του...

Πέραν τον προϊόντων που διανέμει σε μηνιαία βάση, ο...

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου  -Ειδική συνεδρίαση με λογοδοσία και τακτική με 33 θέματα στην ημερήσια διάταξη

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την...

Διπλή συνεδρίαση για  το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας,...

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία  των ονομάτων στους δρόμους και στις πλατείες

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία των ονομάτων...

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης Η καθιέρωση των...

Έφυγε από τη ζωή ο Φίλιππος Τολιόπουλος σε ηλικία 85 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Φίλιππος Τολιόπουλος σε ηλικία 85...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Παρασκευή 26...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...