Ο Βεροιώτης γιατρός και σύμβουλος στον Π.Ο.Υ. Σωτήρης Κουπίδης στον ΑΚΟΥ 99.6: Ασφαλές με 94% αποτελεσματικότητα το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Ο Βεροιώτης γιατρός και σύμβουλος στον Π.Ο.Υ. Σωτήρης Κουπίδης στον ΑΚΟΥ 99.6: Ασφαλές με 94% αποτελεσματικότητα το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

-Ηλ. Πλιόγκας, διοικητής Νοσοκομείου: Κατά γράμμα, ο σχεδιασμός
και οι εμβολιασμοί στην Ημαθία- Από σήμερα ξεκινά και η Νάουσα

Για την σημασία του φετινού δώρου του εμβολίου που ήρθε από την καμινάδα και έφερε η επιστήμη-Άγιος Βασίλης, μίλησε ο βεροιώτης ιατρός εργασίας και σύμβουλος στο γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας(Π.Ο.Υ.) στην Αθήνα, Σωτήρης Κουπίδης σε συνέντευξη που έδωσε στην ραδιοφωνική εκπομπή Λαϊκά και Αιρετικά στον ΑΚΟΥ 99.6 λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου. Ο κ. Κουπίδης μίλησε για την διαδικασία έγκρισης και προμήθειας των εμβολίων από την χώρα μας και εξήγησε τον αξιοθαύμαστο(όπως τον χαρακτήρισε) μηχανισμό του εμβολίου, που είναι ασφαλής και αποτελεί το σημαντικότερο όπλο για την μάχη κατά του κορωνοϊού. Το μεσημέρι της Πέμπτης (χθες) μίλησε επίσης στην ίδια εκπομπή, ο διοικητής του Νοσοκομείου Βέροιας Ηλίας Πλιόγκας, για την έναρξη των εμβολιασμών στην Ημαθία και την εξέλιξη της διαδικασίας τις πρώτες 4 ημέρες, υπογραμμίζοντας τον εξαιρετικό σχεδιασμό και την κατά γράμμα υλοποίησή του, που έχει φέρει για την Ελλάδα καλύτερα εμβολιαστικά αποτελέσματα σε σχέση με χώρες-μεγαθήρια της Ευρώπης που υπολείπονται. Ο διοικητής ενημέρωσε ότι σήμερα Παρασκευή ξεκινούν οι εμβολιασμοί και στη Νάουσα, που θα ολοκληρωθούν, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, για τους υγειονομικούς στις 20 Ιανουαρίου. Και οι δύο συνεντευξιαζόμενοι έκαναν έκκληση σε όλο τον κόσμο να κλείσει τα αυτιά του στα fake news και την παραπληροφόρηση, να εμπιστευτούν την επιστήμη και να κάνουν το εμβόλιο όταν έρθει η σειρά τους.

Σ. Κουπίδης: Με το εμβόλιο θα μπορέσουμε να πάρουμε πίσω τις ζωές μας

Ο κ. Κουπίδης επισημαίνοντας τις απώλειες αγαπημένων προσώπων που χάνονται δίπλα μας τόνισε ότι ο ιός δεν κάνει εξαιρέσεις σε φύλλο, φυλή, ηλικία, οικονομική κατάσταση και είναι ένας εχθρός με πολλά πρόσωπα που μας έχει πλήξει βαθιά. «Παρά τα αυστηρά μέτρα που ισχύουν εδώ και τόσους μήνες, ο ιός παραμένει εδώ και μεταδίδεται, γι’ αυτό οφείλουμε να σπάσουμε την αλυσίδα της μετάδοσης για να σταματήσει η εξάπλωση».

Για τους κινδύνους μετάδοσης του ιού ο βεροιώτης ιατρός ανέφερε ότι οι χώροι εργασίας είναι ένας βασικός χώρος μετάδοσης, που με τις σύγχρονες μορφές τηλεργασίας, αλλά και αδειών-αναστολών γίνεται προσπάθεια να περιοριστεί σημαντικά. Ο άλλος βασικός χώρος μετάδοσης είναι οι οικογένειες, επισήμανε ο κ. Κουπίδης και τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε δύο σημεία. Το πρώτο πώς να περνάμε με ασφάλεια τις γιορτές σε μικρό οικογενειακό κύκλο και το δεύτερο είναι το μεγάλο δώρο που ήρθε από την καμινάδα, με την ορολογία των ημερών, από τον Άγιο Βασίλη-την επιστήμη, από μια μεγάλη σύμπραξη δυνάμεων που φέρνουν το εμβόλιο που δίνει αισιοδοξία για το μέλλον. «Ανεξάρτητα αν πιστεύει κάποιος στην επιστήμη, στην θρησκεία, στον Άγιο Βασίλη, να καταλάβει την σημασία του εμβολίου για να μπορέσουμε να πάρουμε πίσω τις ζωές μας», είπε χαρακτηριστικά ο βεροιώτης σύμβουλος του Π.Ο.Υ.

«Είμαστε μέλος της Ευρώπης και καλώς είμαστε, αφού μας δίνει την δυνατότητα ταυτόχρονα και πρώτοι μαζί με τις άλλες χώρες να ξεκινήσουν και στην χώρα μας οι εμβολιασμοί», σχολίασε ο κ. Κουπίδης. Για την πορεία του εμβολίου ο κ. Κουπίδης είπε: «Το πρώτο εγκεκριμένο εμβόλιο(Pfizer) πέρασε από τον επείγοντα μηχανισμό ελέγχου της Ε.Ε. και δεν χρειάστηκε επιπλέον χρονοβόρα διαδικασία έγκρισης από κάθε εθνική επιτροπή, ενώ με όρους ισότητας και αναλογικότητας με βάση τους πληθυσμιακούς κανόνες γίνεται η κατανομή των δόσεων του εμβολίου. Η πρώτη παρτίδα που έφτασε στην Ελλάδα ήταν 9.000 δόσεις, ενώ η δεύτερη παρτίδα που έφτασε στην Ελλάδα το μεσημέρι της Τρίτης 29 Δεκεμβρίου αριθμεί 83.900 δόσεις, ενώ η ροή τους επόμενους 3 μήνες θα εξασφαλίσει 500.000 δόσεις μόνο από το πρώτο εμβόλιο(Pfizer). Το δεύτερο εμβόλιο(Moderna) που περνά από τον επείγοντα μηχανισμό στις 7 Ιανουαρίου θα φέρει ως «προίκα» ακόμη περισσότερες δόσεις εμβολίου, ενώ συνολικά 10 εταιρίες διαγκωνίζονται για να λάβουν έγκριση για τα εμβόλιά τους. Συνολικά οι πρώτες παρτίδες αναλογούν σε περίπου 45.000 άτομα και θα δοθούν με την προτεραιότητα που έχει θέσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και αφορά τους υγειονομικούς και εργαζομένους στην πρώτη γραμμή στα νοσοκομεία και τους εργαζομένους και ωφελούμενους σε οίκους ευγηρίας».

Για τις μεταλλάξεις του ιού

Σε σχετική ερώτηση αναφορικά με τις μεταλλάξεις του ιού, ο βεροιώτης ιατρός απάντησε ότι η τελευταία μετάλλαξη του Σεπτεμβρίου, φαίνεται να μην ανησυχεί την επιστημονική κοινότητα, αφού το εμβόλιο είναι εξαιρετικά υψηλής τεχνολογίας βασισμένο στο MRNA μια ανακάλυψη που είναι γνωστή εδώ και 30 χρόνια, βραβευμένη με Νόμπελ, ωστόσο δεν είχαν χρηματοδοτηθεί επαρκώς προσπάθειες για δημιουργία εμβολίων τέτοιας τεχνολογίας, αφού πάντα το βάρος έπεφτε στα φάρμακα. Τώρα για πρώτη φορά λόγω της απειλής του κορωνοϊού, δόθηκαν πάρα πολλά χρήματα για να γίνει ένα ασφαλές, αποτελεσματικό, υψηλής τεχνολογίας εμβόλιο. Ενδεικτικά το εμβόλιο της εποχικής γρίπης έχει αποτελεσματικότητα 60%, ενώ το νέο εμβόλιο για τον κορωνοϊό 94% και το σημαντικό είναι ότι δεν έχει ένα κομμάτι εξασθενημένου ιού που μπαίνει στον οργανισμό μας, αλλά διαθέτει έναν αξιοθαύμαστο μηχανισμό, με μια πληροφορία που δίνει το μήνυμα στον οργανισμό μας και μόλις κάνει την δουλειά του, αυτοκαταστρέφεται. Το πιθανότερο είναι να καλύπτει και τις όποιες μεταλλάξεις προχωρήσει να κάνει ο ιός. Ο κ. Κουπίδης προέτρεψε τον κόσμο να εμβολιαστεί όταν έρθει η σειρά του καθενός, γιατί είναι ασφαλές και να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες των fake news και της παραπληροφόρησης.

Διοικητής Νοσοκομείου: Από σήμερα ξεκινά εμβολισμούς και η Νάουσα


Εξαιρετικός σχεδιασμός σε όλα τα επίπεδα. Όπως υπήρχε στην πρώτη και δεύτερη φάση για την ενίσχυση των νοσοκομείων σε προσωπικό και εξοπλισμό, έτσι υπάρχει και ένας άρτιος σχεδιασμός για την τροφοδοσία των εμβολίων. Πήραμε στον σωστό χρόνο τις δόσεις που έπρεπε, διεκπεραιώνονται όλα όπως έχουν σχεδιαστεί και αισίως η Ημαθία μπαίνει και στην 2η φάση. Υλοποιούνται όλα χωρίς προβλήματα με την στήριξη ηλεκτρονικών και πληροφοριακών συστημάτων που προμηθευτήκαμε εδώ και 10 ημέρες και διεξάγεται ομαλότατα ο εμβολιασμός. Δεν υπήρξε καμία αναβολή και όπως είχαμε σχεδιάσει η Νάουσα, ανάμεσα σε 55 συνολικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, μπαίνει από σήμερα Παρασκευή 8 Ιανουαρίου στο πρόγραμμα εμβολιασμών, με ένα κέντρο σε πλήρες ωράριο. Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θα τελειώσει ο εμβολιασμός των υγειονομικών, που έχει πάει εξαιρετικά μέχρι σήμερα, χάρη και στην συνεργασία τους και έχουμε ξεπεράσει τους 200 εμβολιασμούς στην Ημαθία. Μετά θα ακολουθήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού με τις προτεραιότητες που έχει δώσει ο ΕΟΔΔΥ. Ο διοικητής υπογράμμισε την ενημέρωση και διαφάνεια που υπάρχει στην διαδικασία, αφού ο κάθε πολίτης μπορεί να δει ανά πάσα στιγμή πόσος πληθυσμός έχει εμβολιαστεί, αφού το σύστημα ενημερώνεται διαρκώς μόλις γίνεται το κάθε εμβόλιο. Υπενθύμισε ότι στις 11 Ιανουαρίου ανοίγει η άυλη συνταγογράφηση, που μπορεί ο κάθε πολίτης να δηλώνει και να λαμβάνει ενημερωτικό για τον χρόνο και τόπο του εμβολιασμό του. Σε σχετική ερώτηση αναφορικά με τον αναλογικά μεγαλύτερο αριθμό εμβολίων που ήρθαν στην χώρα μας σε σχέση με την Γαλλία ή την Γερμανία, ο κ. Πλιόγκας δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το πόσο καλά υλοποιείται ο σχεδιασμός και αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα έχει αναλογικά 20πλάσιες δόσεις εμβολίων και έχει ήδη μεγαλύτερο αριθμό εμβολιασμένων. «Η επιστήμη νικάει τον λαϊκισμό, δεν κάνουμε πειράματα, ούτε παίζουμε με ζωές, ίσα-ίσα δίνεται ένας αγώνας για να προστατευτεί η ζωή. Ο κάθε πολίτης δικαιολογημένα έχει ψυχολογική κούραση, ωστόσο να αναζητήσει ενημέρωση από έγκυρες και ψύχραιμες φωνές», υπογράμμισε ο διοικητής.

Ζήσης Μιχ. Πατσίκας

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βίντεο της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Βέροιας για την 50η Επέτειο από την ίδρυσή της, στο μακρινό... 1976!

Βίντεο της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Βέροιας για την 50η...

Δείτε ένα εκπληκτικό βίντεο με τις δραστηριότητες των...

Μητροπολίτης Βέροιας Παντελεήμων: «Οι επτά λόγοι της Υπεραγίας Θεοτόκου» (Βίντεο)

Μητροπολίτης Βέροιας Παντελεήμων: «Οι επτά λόγοι της...

Την Πέμπτη 11 Αυγούστου το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος...

Συλλυπητήρια επιστολή του  Σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» για την πρεσβυτέρα Παρθένα Αβραμίδου-Χαραλαμπίδου

Συλλυπητήρια επιστολή του Σωματείου «Άγιος Γεώργιος...

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου «Άγιος Γεώργιος...

Επίσκεψη από ”Τα Παιδιά της Άνοιξης” στη Δ.Ε.Ε.Π. Ημαθίας

Επίσκεψη από ”Τα Παιδιά της Άνοιξης” στη Δ.Ε.Ε.Π....

Από την Διοικούσα Επιτροπή Νέας Δημοκρατίας  Εκλογική...

Προβληματίζουν τα αποτελέσματα των ελέγχων της Τροχαίας στην Κεντ. Μακεδονία - 31.372 παραβάσεις για υπερβολική ταχύτητα!

Προβληματίζουν τα αποτελέσματα των ελέγχων της...

Εντατικοί τροχονομικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται...

Τοποθετήθηκαν παγκάκια και κάδοι απορριματων στο κέντρο της Αλεξάνδρειας

Τοποθετήθηκαν παγκάκια και κάδοι απορριματων στο...

Ολοκληρώνονται σταδιακά, έργα από τα 16 της πράξης που...

Αφαίρεσαν αντλία νερού με πετρέλαιο 100 λίτρων! Δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών

Αφαίρεσαν αντλία νερού με πετρέλαιο 100 λίτρων!...

Από το Τμήμα Ασφάλειας Αλεξάνδρειας σχηματίσθηκε...

15Αύγουστος στην Παναγία Σουμελά - Το πρόγραμμα της 1060ης Πανήγυρης

15Αύγουστος στην Παναγία Σουμελά - Το πρόγραμμα της...

Η Πανελλήνια και Πανορθόδοξη γιορτή της Κοιμήσεως της...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Παντρεύεστε;

02 Αυγ 19:55

Σας ενημερώνουμε πως η γραμματεία της καθημερινής εφημερίδας "ΛΑΟΣ" δε θα λειτουργεί το διάστημα 7 - 21 Αυγούστου, οπότε φροντίστε για την έγκαιρη δημοσίευση της αναγγελίας του γάμου σας. ( απαιτείται από...

Ο έξυπνος συναγερμός TsiF-1000, διαθέτει διαφορετικές επιλογές οπλισμού αλλά και αφοπλισμού επιπέδων και ορόφων, δωματίων ή διαφορετικών χώρων πάντα ξεχωριστά.Υβριδικός συναγερμός με 13 ενσύρματες και 32...

Απεβίωσε σε ηλικία 61 ετών η εκπαιδευτικός Κυρατσώ Σωτ. Πανταζή, προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας. Η κηδεία θα γίνει την Παρασκευή 1 Ιουλίου, στις...

Του ΜάκηΔημητράκη@@ads-307@@Στα 1914, δύο μόλις χρόνια μετά την απελευθέρωση της Βέροιας από τους Τούρκους, «άνοιξε» στην πόλη μας το εξοχικό κέντρο - ταβέρνα «ΑΛΣΟΣ» που αργότερα έγινε γνωστό με την ονομασία...