Κώστας Γκαντής. “Τα σωματεία μας είναι αυστηροί κριτές και είναι τα μόνα στα οποία απολογούμαστε”

Κώστας Γκαντής. “Τα σωματεία μας είναι αυστηροί κριτές και είναι τα μόνα στα οποία απολογούμαστε”

Συνέντευξη στο GreekHandball και τον Νίκο Δελαγραμμάτικα  έδωσε ο Πρόεδρος της ΟΧΕ Κώστας Γκαντής με αφορμή την διαδικασία επανεκκίνησης του ελληνικού χάντμπολ  μετά από περίπου δύο μήνες απραξίας.

«Όρος επιβίωσης για το άθλημά μας οι αγώνες»

-Θα ξεκινήσουν τα Πρωταθλήματα; 

«Είναι βαθιά πεποίθηση μου ότι θα γίνουν τα Πρωταθλήματα. Όλες οι ενέργειες της ΟΧΕ και των σωματείων μετά την απόφαση της Πολιτείας να ανοίξει τα γήπεδα για το χάντμπολ είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαι αισιόδοξος . Είναι όρος επιβίωσης για το άθλημά μας οι αγώνες, ο λόγος για τον οποίο υπάρχουμε. Δεν υπάρχει άλλη σκέψη ή μάλλον η άλλη σκέψη, είναι ‘’αποχωρώ από τον αθλητισμό’’. Είναι μονόδρομος αυτή η στρατηγική.

Άνευ όρων, λοιπόν, επιστροφή στα γήπεδα, γιατί όλοι είμαστε ερασιτέχνες. Τα Πρωταθλήματα πρέπει να γίνουν. Η ΟΧΕ είναι αδιανόητο να έχει προγραμματισμό, για να μην γίνουν. Το ίδιο ισχύει και για τα Πρωταθλήματα μικρότερων κατηγοριών, για τα οποία με βάση την εμπειρία της περασμένης σεζόν, η Πολιτεία όποιες αποφάσεις παίρνει για άνοιγμα αγωνιστικών δραστηριοτήτων, τις παίρνει και για τα υπόλοιπα Πρωταθλήματα. Σταδιακά ανοίγουν τα Πρωταθλήματα και αν όλα πάνε καλά θα ανοίξουν και οι παρακάτω κατηγορίες. Βεβαίως, άλλοι είναι οι αρμόδιοι και άλλα τα κριτήρια που χρησιμοποιούν, υγειονομικά και όχι αθλητικά. Ευτυχώς που προτείνει ο ΕΟΔΥ και έτσι δεν υπάρχει  περίπτωση αμφισβήτησης ή μεροληψίας».


-Κύπελλο θα διοργανωθεί;

«Και για το Κύπελλο ισχύει το ίδιο. Είμαστε τυχεροί που δεν έχει αρχίσει ο θεσμός και έτσι μπορούμε να κάνουμε κάποιες αλλαγές σε σχέση με την περασμένη σεζόν στη νέα προκήρυξη και έτσι θα παίξουμε Κύπελλο Ελλάδας με ομάδες της Α1. Αυτή είναι η πρόθεσή μας».

«Προς το παρόν δεν μπορεί να υπάρξει νέα προκήρυξη, θα δουλέψουμε με την ισχύουσα»

 

-Θα προχωρήσετε με νέα προκήρυξη; 

«Προς το παρόν, δεν μπορεί να υπάρξει νέα προκήρυξη και θα δουλέψουμε με την ισχύουσα. Υπάρχει το χρονικό περιθώριο, έχουμε την δυνατότητα να τελειώσουμε τα Πρωταθλήματα και αυτό μας το επιτρέπει το σύστημα. Αυτό που θα δούμε, όταν θα έχουμε ημερομηνία να παίξουμε, είναι αν θα παίξουμε κανονικά ή αν θα χρειαστεί να μπουν και Τετάρτες, τουλάχιστον για το κλείσιμο του δεύτερου γύρου των ομίλων. Όταν θα έλθει η δεύτερη φάση, θα δούμε. Για να αλλάξουμε προκήρυξη, πρέπει να μας το επιτρέπει ο νόμος. Αν μας το επιτρέψει ο νόμος και το απαιτήσουν οι συνθήκες, θα το κάνουμε».

-Θα πέφτουν ομάδες; 

«Ζήτημα της προκήρυξης είναι αυτό. Δεν είναι θέμα, ώστε να συζητήσουμε αυτή τη στιγμή, αλλά η δική μου θέση απέναντι στις ομάδες, που αυτή τη στιγμή συνεισφέρουν στην επιβίωση του αθλήματος, είναι ότι θα έχουν την εκτίμηση και τον σεβασμό μας με ό, τι αυτό συνεπάγεται».

 

-Πότε θα ξεκινήσουν τα Πρωταθλήματα; 

«Όπως γνωρίζετε, η αρμοδιότητα για τον ορισμό της ημερομηνίας επανέναρξης ανήκει στον ΕΟΔΥ και ορίζεται με νόμο. Εμείς, ως ημερομηνία επανέναρξης, θα προτείνουμε στην Επιτροπή των γιατρών περίπου στα μέσα του επόμενου μήνα, πιθανόν 13-14 Φεβρουαρίου. Οι πιο πολλές ομάδες θα ξεκινήσουν προπονήσεις αυτές τις ημέρες. Θα έχουμε καλύτερη και ακριβέστερη εικόνα μόλις μπουν όλες οι ομάδες στο γήπεδο».

 

«Νομίζω πως θα προλάβουμε να τελειώσουν όλα τα Πρωταθλήματα»


-Θα προλάβετε να τελειώσουν τα Πρωταθλήματα; 

«Θεωρώ ότι η πρόβλεψη της Ομοσπονδίας, από την αρχή της σεζόν, για τον τρόπο διεξαγωγής όλων των Πρωταθλημάτων, είναι σωτήρια για το άθλημα, όπως εξελίσσεται η πανδημία. Νομίζω ότι θα τα προλάβουμε όλα. Το ίδιο και με τα αναπτυξιακά, που συνδέονται με την λειτουργία των σχολείων. Εφόσον ανοίξουν αυτά, θα μπουν προοδευτικά και οι ομάδες σε λειτουργία και στις υποδομές. Είναι αλληλένδετη η λειτουργία της εκπαιδευτικής δομής με τον σωματειακό αθλητισμό, άρα και με τα αναπτυξιακά».

 

-Τα Πρωταθλήματα μπορεί να μην ολοκληρωθούν; 

«Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο, αυτό ούτε καν θέλω να το σκέφτομαι. Τα χρονικά περιθώρια προσφέρουν σχετική ευελιξία, επαρκούν, το έχουμε προβλέψει. Ό, τι χειρότερο θα είναι και για αθλητές και για ομάδες, να ξεκινήσουν και να σταματήσουν. Αλλά πιστεύω ότι δεν θα πάθουμε ζημιά…»

.«Θέληση των ομάδων να αγωνιστούν, άνευ όρων, αδιαπραγμάτευτα»

 

-Το κόστος των τεστ προκαλεί πρόβλημα στις ομάδες.

«Από την επικοινωνία που έχω με τις ομάδες, όλες έχουν βρει τα τεστ είτε μέσω χορηγίας, είτε μέσω του συστήματος υγείας, οπότε είναι θέμα ημερών όλες οι ομάδες να μπουν στο γήπεδο. Αυτό καταδεικνύει την θέληση όλων να αγωνιστούν με οποιοδήποτε τρόπο, άνευ όρων, αδιαπραγμάτευτα».

 

-Η ΟΧΕ θα βοηθήσει για την κάλυψη των τεστ; 

«Για το κόστος των τεστ ήδη έχουν ανταποκριθεί οι περισσότεροι Δήμοι και στείλαμε μάλιστα  ευχαριστήριες επιστολές. Ζητήσαμε από όλους την αρωγή τους και μέσα στις επόμενες ημέρες θα τελειώσουμε με όλους. Αντίστοιχα, ασκούμε πιέσεις στις Περιφέρειες τόσο για τα τεστ, όσο και για τις μετακινήσεις. Άλλωστε, έχουν πλέον τα νομικά όπλα, για να χρηματοδοτήσουν σχετικές δαπάνες.

Η ΟΧΕ ήταν από την αρχή δίπλα στα σωματεία επιμένοντας να βοηθήσουμε μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να βρεθεί λύση. Τα οικονομικά της ΟΧΕ έχουν ως εξής: Έχουμε χρήματα για μισθοδοσία δύο μηνών συν ένα ποσό για τις ανάγκες των Εθνικών ομάδων, αναμένοντας τον  προϋπολογισμό του 2021, τον οποίο δεν γνωρίζουμε ακόμα. Πρέπει να  θυμόμαστε τον κορυφαίο στόχο, τόσο οργανωτικά, όσο και αγωνιστικά, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων τον Αύγουστο, άρα με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει καμία δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης. Αν υπάρξουν θετικά νέα στον προϋπολογισμό από την Πολιτεία ή κάποια ενδεχόμενη χορηγία, θα εξετάσουμε τότε το ενδεχόμενο, αλλά με την αγορά κλειστή το βρίσκω δύσκολο να συμβεί».

Βασίλης Βόλκος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βασίλης Βόλκος - Αθλητικογράφος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκλογές της ΟΧΕ στις 21 Μαρτίου στο ΦΙΛΙΠΠΕΙΟ Βέροιας .

Εκλογές της ΟΧΕ στις 21 Μαρτίου στο ΦΙΛΙΠΠΕΙΟ Βέροιας .

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας...

“Λευτεριά” την 1η Φλεβάρη για τα πρωταθλήματα του χαντ μπολ .!!

“Λευτεριά” την 1η Φλεβάρη για τα πρωταθλήματα του...

Ένα βήμα πιο κοντά στην επιστροφή του στη δράση είναι...

Επανεκκίνηση προπονήσεων για την ανδρική ομάδα χαντ μπολ του Φιλίππου  Βέροιας

Επανεκκίνηση προπονήσεων για την ανδρική ομάδα χαντ...

Στο γήπεδο επέστρεψε  μία ακόμα ομάδα της Handball Premier, ο...

Το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Παγκοσμίου κυπέλλου στο χαντ μπολ

Το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Παγκοσμίου κυπέλλου στο...

Μετά την ολοκλήρωση της Α’ φάσης των 8 ομίλων (32 ομάδες)...

Επιστολή ΟΧΕ για την επανέναρξη των αγώνων

Επιστολή ΟΧΕ για την επανέναρξη των αγώνων

Η Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος απέστειλε...

Ευρωπαικό. Με Μάλαγα στους “8” η γυναικεία ομάδα χαντ μπολ του  ΠΑΟΚ!

Ευρωπαικό. Με Μάλαγα στους “8” η γυναικεία ομάδα χαντ...

Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση τόσο για την προημιτελική,...

ΟΧΕ Παράταση της μεταγραφικής περιόδου για τις ομάδες Handball Premier και Α1 Γυναικών

ΟΧΕ Παράταση της μεταγραφικής περιόδου για τις ομάδες...

H Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος με βάση την...

Γυναικείο χαντ μπολ .Mέγας ΠΑΟΚ στους “8” της Ευρώπης με δύο νίκες .!!

Γυναικείο χαντ μπολ .Mέγας ΠΑΟΚ στους “8” της Ευρώπης...

Ο ΠΑΟΚ Mateco κέρδισε και στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η ανακοίνωση του προέδρου του ΦΙΛΙΠΠΟΥ Βέροιας, Γιώργου Φύκατα στην επίσημη σελίδα του Φιλίππου  στο facebook:Στο ίδιο έργο θεατές!!!!Δυστυχώς για μια φορά ακόμα επιβεβαιώνεται ο κανόνας που λέει ότι...

Εύκολη νίκη πανηγύρισε ο Ζαφειράκης Νάουσας στην έδρα του απέναντι στον Αρχέλαο Κατερίνης καθώς επικράτησε με 33-24 και παρέμεινε σταθερά στην τρίτη θέση της βαθμολογίας.Στο αγωνιστικό κομμάτι, οι γηπεδούχοι...

Handball Premier (19η-20η αγωνιστική) Σάββατο 17 Μαρτίου 2018Handball Premier (19η αγωνιστική)Δαϊς 14:00, ΑΣΕ Δούκα- Διομήδης Άργους (Πατιός- Τσιάνας, Αντωνόπουλος)Σπίτι του Χάντμπολ 17:00 (ΕΡΤ3), ΠΑΟΚ ΒΕΡΓΙΝΑ TV- AEK (Μπέτμαν-...

Μια ακόμα νίκη στο πρωτάθλημα της Α2 γυναικών πήρε ο Α.Σ Βέροιας 2017 καθώς επικράτησε στην Κέρκυρα επι του Φαίακα με 22-13.Οι φιλοξενούμενοι πήραν από το πρώτο ημίχρονο ένα προβάδισμα στο σκορ, το οποίο...