Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ *του Αναστάσιου Βασιάδη

Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ *του Αναστάσιου Βασιάδη

 Παρά την τρέχουσα επικαιρότητα γύρω από την σοβούσα επιδημική κρίση και την εξέλιξη των εθνικών θεμάτων, την κοινή γνώμη απασχολεί και το τρέχον νομοθετικό έργο που συνδέεται με σημαντικούς  τομείς της δημόσιας ζωής.

 

Ένα από τα τρέχοντα νομοθετήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι και  η τροποποίηση του νομικού πλαισίου που αφορά την Αυτοδιοίκηση.

 

Η  κατ αρχήν πρόβλεψη του νομοσχεδίου για την τροποποίηση της εκλογικής διαδικασίας στην Αυτοδιοίκηση, εμπεριέχει και άλλα  θέματα οικονομικού,  διοικητικού  και θεσμικού περιεχομένου, που εγείρουν το γενικότερο ενδιαφέρον.

 

Πέραν όμως από την διεργασία που επιτελείται ως προς το περιεχόμενο της τροποποίησης του νομοθετικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης που προβλέπεται από το σχέδιο νόμου, η επιτακτική πραγματικότητα απαιτεί μια ουσιαστική και αποτελεσματική αναβάθμιση των  αυτοδιοικητικών θεσμών .

 

Η κινητικότητα επομένως που καταγράφεται ως προς την τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την αφορμή για μια συνολική νομοθετική παρέμβαση, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις.

 

Αποτελεί ιστορική  γνώση ότι μετά την δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους και μέχρι την σύγχρονη εποχή, μηχανισμοί πολιτικού και κοινωνικού ελέγχου επιμένουν να κρατούν τις κοινωνίες μας σε κατάσταση εξάρτησης και υποτέλειας.

 

Ισχυροί και αποτελεσματικοί τρόποι άμυνας των κοινωνιών και ισχυροποίησης του πολίτη απέναντι στην όποια αυθαιρεσία της εξουσίας, πρακτικά δεν υπάρχουν και ο λαός παραμένει παθητικός θεατής των γεγονότων και των καταστάσεων.

 

Η Αυτοδιοίκηση που είναι  ο εγγύτερος προς τον πολίτη πολιτειακός θεσμός, περιορίζεται ακόμα και για την εκπλήρωση στοιχειωδών υποχρεώσεων απέναντι στις  τοπικές κοινωνίες, όπως είναι η καθαριότητα, η ποιότητα ζωής, η απορρόφηση κονδυλίων συντήρησης υποδομών κλπ.

 

Και αυτό συμβαίνει στον τόπο μας  όταν σε  άλλες αναπτυγμένες  χώρες η Αυτοδιοίκηση αποτελεί κυρίαρχο στρατηγικό παράγοντα και συντελεστή ανάπτυξης.

 

Στις σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες η Αυτοδιοίκηση συμμετέχει δυναμικά στην οργάνωση του κράτους, ενισχύοντας  τις περιφερειακές λειτουργίες  και ενδυναμώνοντας την δημοκρατία.

 

Η άνιση για την χώρα μας σύγκριση, αναπόφευκτα επιφέρει αντίδραση στη συνείδηση των πολιτών και εξωτερικεύει την γενικότερη απαίτηση  για πραγματική αποκέντρωση στη διοίκηση και για  αυτοδιαχείριση των τοπικών κοινωνιών, με όραμα την δημιουργικότητα, την εργατικότητα,  το ήθος και την συνέπεια, που πρέπει να  λειτουργούν σαν κριτήρια ανάδειξης, απόδοσης και καταξίωσης.

 

Η θεσμική ανασυγκρότηση της κοινωνίας, συνδέεται με την δυνατότητα συμμετοχής των πολιτών στον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση της αναπτυξιακής διαδικασίας, που θα έχει τη δυνατότητα να βγάλει την περιφέρεια από την στασιμότητα και να αναβαθμίσει ουσιαστικά την ζωή των πολιτών.

 

Σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχεί η πληροφόρηση και η ηλεκτρονική διαχείριση, οι σύγχρονοι αυτοδιοικητικοί οργανισμοί χρειάζονται δίκαιο, διαφανές, αξιοκρατικό και αποτελεσματικό σύστημα διοίκησης, ικανό να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες των πολιτών, σύμφωνα  με τις αρχές της Συμμετοχικής Δημοκρατίας, της Διαφάνειας, της Αλληλεγγύης και της Αποτελεσματικότητας.

 

Η σύγχρονη κοινωνία  βιώνει μια εποχή, που επιτάσσει να μετουσιώνεται  σε πράξη το όραμα για μια πραγματική αποκεντρωμένη Αυτοδιοίκηση.

 

Ο τόπος διαθέτει μοναδικής αξίας ανθρώπινο δυναμικό και ενδοχώρα ανεκτίμητου πλούτου.

 

Επιβάλλεται να καταστεί συνείδηση οτι η ανάδειξη και αξιοποίηση τους δεν θα συντελεστεί, αν εναπόκεινται στις διαθέσεις  των κεντρικών εξουσιών.

 

Αυτό το έργο αποτελεί υπόθεση των δημιουργικών δυνάμεων των τοπικών κοινωνιών, που οφείλουν να κινητοποιηθούν για μια Αυτοδιοίκηση με ανοιχτούς ορίζοντες.

 

Η κεντρική εξουσία επιβάλλεται να περιοριστεί στις δικές της αποκλειστικές αρμοδιότητες.

 

Η ανάδειξη ενός σύγχρονου θεσμού Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των καιρών και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας  συνολικής αναβάθμισης  του νομοθετικού αυτοδιοικητικού  πλαισίου, με την ευκαιρία που δίνεται   από την νομοθετική  διεργασία  που βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ  ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ *του Αναστάσιου Βασιάδη

Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ...

Παρά το γεγονός ότι η επιτεινόμενη επιδημική κρίση του...

Κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα την Πέμπτη (4/3) στην Ημαθία

Κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα την Πέμπτη (4/3) στην Ημαθία

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε...

Στις σεισμόπληκτες περιοχές της Θεσσαλίας ο Απ. Τζιτζικώστας - Παρέδωσε 50 σκηνές προσωρινής διαμονής για 250 πληγέντες (Εικόνες)

Στις σεισμόπληκτες περιοχές της Θεσσαλίας ο Απ....

Πενήντα σκηνές προσωρινής διαμονής στους...

Η Ομοσπονδία Βέροιας σε συνεργασία με το Δήμο της πόλης εντάσσεται στον τοπικό ιστότοπο

Η Ομοσπονδία Βέροιας σε συνεργασία με το Δήμο της...

Πραγματοποιήθηκε εχθές, 03/03/2021, συνάντηση του κύριου...

Οι Ζαχαροπλάστες της Βέροιας έκοψαν την πίτα του 2021

Οι Ζαχαροπλάστες της Βέροιας έκοψαν την πίτα του 2021

Την πίτα του 2021 έκοψε στις 26 Φεβρουαρίου, το απόγευμα,...

Μια μικρή επανάσταση στον χώρο της Υγείας Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για το νέο Ε.Σ.Υ.

Μια μικρή επανάσταση στον χώρο της Υγείας Το σχέδιο...

Του Στέργιου Καλπάκη*Ένας χρόνος συμπληρώνεται από το...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο της Ημαθίας - Σε ποιες περιοχές και μέχρι πότε θα διαρκέσουν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο της Ημαθίας -...

Αποβλέποντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της...

Δήμος Νάουσας: Τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον COVID-19

Δήμος Νάουσας: Τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ για...

Ο Δήμος Νάουσας υπενθυμίζει ότι από σήμερα Πέμπτη ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη προχώρησε ο πρόεδρος της κοινότητας Μακροχωρίου του Δήμου Βέροιας, Βαλάντης Κεχαϊδης την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου στην ραδιοφωνική εκπομπή του ΑΚΟΥ 99,6 ‘’Ελ Μαντριγάλ’’.Ο...

Φωτό: Οι πρώτοι εγκαταστημένοι «αστοί» πρόσφυγες στη (μετέπειτα επονομασθείσα) συνοικία «Έξω Παναγιά», μπροστά στο σπίτι της οικογένειας Αριστείδη Αμοιρίδη (3ος από αριστερά όρθιος). Αρχείο Γέρσης ...

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 49 ετών η φιλόλογος Σταυρούλα Αντ. Γιουρούκη. Με τον σύζυγό της Γιάννη, απέκτησαν  δύο παιδιά(ένα κορίτσι στο λύκειο και ένα αγόρι στο γυμνάσιο), ενώ ήταν άνθρωπος χαμηλών τόνων, που...

Στην τοποθέτησή του στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας, ο εντεταλμένος σύμβουλος στην Δημοτική Αστυνομία Στάθης Κελεσίδης παρουσίασε τον αγώνα μιας οικογένειας στο Μακροχώρι να στηρίξει το...