Η μεταφορά των Υπεραστικών και Αστικών ΚΤΕΛ, «άνοιξε» ξανά στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας

Η μεταφορά των Υπεραστικών και Αστικών ΚΤΕΛ, «άνοιξε» ξανά στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας

 -Σκοντάφτει χρόνια στην αναζήτηση - παραχώρηση δημοτικής έκτασης

 

  

Με αφορμή τον σχεδιασμό του Δήμου Βέροιας για κατασκευή κλειστού Γυμναστηρίου σε δημοτική έκταση δίπλα στο Δικαστικό Μέγαρο Βέροιας, ανέκυψε ένα θέμα που απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια την πόλη και τους εμπλεκόμενους φορείς. Πρόκειται για την μεταφορά των Αστικών και Υπεραστικών ΚΤΕΛ, εκτός πόλης, για την αποσυμφόρηση του κέντρου.  

 

Άνοιξε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο

 

Στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας, ο επικεφαλής της παράταξης «Συνδημότες» κ. Παύλος Παυλίδης, που είναι και πρόεδρος των Αστικών ΚΤΕΛ Βέροιας, αναφέρθηκε σε πληροφορίες που φέρουν την Δημοτική Αρχή να σχεδιάζει την κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στην είσοδο της πόλης επί της Εγνατίας, σε δημοτικό οικόπεδο δίπλα στα Δικαστήρια και στο υπό ανέγερση Αστυνομικό Μέγαρο και Διοικητήριο. «Σ΄ αυτό το χώρο περίπου 10 στρεμμάτων συζητείτο  να γίνει σταθμός ΚΤΕΛ υπεραστικών και αστικών για να βγουν έξω από την πόλη. Είναι δίπλα σε μεγάλες υπηρεσίες και εξυπηρετεί απολύτως ως σταθμός. Γυμναστήριο μπορεί να γίνει σε άλλο χώρο στη Βέροια, όπου οι αθλητές θα μπορούν να κυκλοφορούν και να παραμείνουν στην πόλη», είπε ο κ. Παυλίδης ανοίγοντας το θέμα.

Ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης απαντώντας ενημέρωσε  ότι ο χώρος είναι πάνω από 20 δομήσιμα στρέμματα  και επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η διαδικασία κατάθεσης φακέλου στο πρόγραμμα «Αντώνιος Τρίτσης» για την κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου.

Επι του θέματος  ο πρώην αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Θανάσης Σιδηρόπουλος, σημείωσε ότι  υπάρχει ήδη από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (1986) θεσμοθετημένος μεγάλος χώρος για ΚΤΕΛ και Αστικά στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού Βέροιας, «αλλά οι διοικήσεις τους όλα αυτά τα χρόνια με δικούς τους σκοπούς έκριναν ότι δεν θέλουν να μεταφερθούν σ’ αυτό τον χώρο παρότι υπήρχαν και προγράμματα χρηματοδότησης. Τώρα, εκ των υστέρων θορυβούνται που ο χώρος – φιλέτο στην είσοδο της πόλης από την Εγνατία σχεδιάζεται για γυμναστήριο. Προηγείται όμως ο Δήμος Βέροιας και μετά οι Ανώνυμες Εταιρείες», πρόσθεσε.

 

Οι προτάσεις για εξεύρεση χώρων

 

Σε μια μικρή έρευνα που κάναμε για τις συζητήσεις περί  του θέματος επί δημαρχίας Χαρούλας  Ουσουλτζόγλου ακόμα,  πληροφορηθήκαμε ότι ο πρόεδρος των ΚΤΕΛ κ. Τάσος Συμεωνίδης ζητούσε από τότε παραχώρηση οικοπέδου για μεταφορά των ΚΤΕΛ και στο πλαίσιο αναζήτησης χώρου, έπεσαν στο τραπέζι διάφορες προτάσεις, ενώ και ο κ. Παυλίδης είχε βάλει στην «ατζέντα» της αναζήτησης, την δημοτική έκταση στο σημερινό δικαστικό μέγαρο. Ειρήσθω εν παρόδω, την ίδια εποχή υπήρξε και μια σκέψη για δημιουργία εμπορικού κέντρου στο σημείο αυτό, η οποία δεν καρποφόρησε. Δεν προχώρησε όμως ούτε η συζήτηση με το ΚΤΕΛ διότι οι διαδικασίες που απαιτούνταν ήταν χρονοβόρες και υπήρχαν γραφειοκρατικά θέματα, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Άλλες προτάσεις αφορούσαν την  παραχώρηση μιας δημοτικής έκτασης στο δρόμο προς τις Βαρβάρες ή μιας έκτασης κάτω από το πάρκο των Αγίων Αναργύρων μεταξύ Λ. Στρατού και Ν. Περιφερειακής κοντά στον πρώην Μαρινόπουλο. Σταθερά υπήρχε- με βάση το ΓΠΣ- η παραχώρηση του οικοπέδου κοντά στον Σ.Σ. η οποία ωστόσο δεν απέδωσε εξαρχής, στη λογική των διοικήσεων ότι δεν μπορούν τα ΚΤΕΛ να στεγαστούν δίπλα σε άλλο «ανταγωνιστικό» μέσο μεταφοράς.

Με την πάροδο του χρόνου τέθηκε επίσης από τα ΚΤΕΛ, το αίτημα παραχώρησης του αμαξοστασίου του Δήμου Βέροιας ώστε να γίνει εκεί σταθμός λεωφορείων, μια πρόταση η οποία παραμένει ενεργή μέχρι σήμερα, τουλάχιστον από την πλευρά των ΚΤΕΛ. Διότι, από την πλευρά του Δήμου ο χώρος έχει οριστεί να λειτουργήσει ως «πράσινο σημείο».

 Ζητήθηκε επίσης από την τότε Δημοτική Αρχή και η παραχώρηση του γκαράζ λεωφορείων ΚΤΕΛπου βρίσκεται στην περιοχή του Φόρου (κοιμητήρια Βέροιας) για επέκταση των νεκροταφείων αλλά και εδώ δεν υπήρξε περαιτέρω συζήτηση με δεδομένο προφανώς ότι το γκαράζ ήταν ιδιοκτησίας κάποιων μετόχων του ΚΤΕΛ και όχι της εταιρείας. Όσο για την πρόταση που ακούστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο για «τράμπα» δημοτικής έκτασης με την στοά των ΚΤΕΛ, την οποία χαρακτήρισε «ανισομερή» ο δήμαρχος, αυτό μάλλον δεν φαίνεται να προχωράει και προφανώς ένας λόγος μπορεί να είναι και το γεγονός ότι στα ΚΤΕΛ ανήκουν μόνο τα γραφεία, ενώ η στοά είναι ο κοινόχρηστος χώρος των γύρω οικοδομών.

 

Τι λέει ο πρόεδρος των υπεραστικών ΚΤΕΛ

 

Μιλώντας με τον πρόεδρο των Υπεραστικών κ. Συμεωνίδη, μας είπε οτι με τον σημερινό δήμαρχο Κ. Βοργιαζίδη, έγινε μια άτυπη κουβέντα για παραχώρηση του αμαξοστασίου του Δήμου, εκεί  που βρίσκονται τα απορριμματοφόρα, νυν «πράσινο σημείο».  «Μόνο γι’ αυτό μιλήσαμε. Οι τρεις προτάσεις που είχαμε κάνει ήταν στην την θητεία της κας Ουσουλτζόγλου και αφορούσαν τρία οικόπεδα: ένα στην Πιερίων κάτω από το ύψος της Alpha Bank αλλά μας είπανε ότι δεν γινόταν, δεύτερο το αμαξοστάσιο εκεί που είναι οι σκουπιδιάρες του Δήμου και τρίτο, η  έκταση κάτω από την Λ. Στρατού αλλά μας είπαν οτι εκεί είναι χώρος κοινής ωφέλειας για αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ. Επίσης ζητήσαμε να μας δώσουν μια έκταση στον φόρο δίπλα στα Νεκροταφεία που ήταν και το γκαράζ μας, αλλά και πάλι δεν προχώρησε. Με τον Βοργιαζίδη  μιλήσαμε μόνο για το αμαξοστάσιο. Γι΄ αυτό κάναμε λόγο περί ανταλλαγής με την στοά των ΚΤΕΛ και όχι για τα 20 στρέμματα δίπλα στο Δικαστικό Μέγαρο. Δεν μπήκαμε καθόλου στο θέμα αυτού του οικοπέδου. Αυτό το είχε θέσει το Αστικό ΚΤΕΛ, ο κ. Παυλίδης. Εμείς θέλουμε να φύγουμε από το κέντρο της πόλης. Δεν πρέπει να βρεθεί ένας χώρος για να μετεγκατασταθούμε»; ρωτάει ο πρόεδρος, ο οποίος ωστόσο συμφωνεί απόλυτα  

με την έκταση περί της οποίας έγινε ο λόγος στο Δημοτικό Συμβούλιο, δίπλα στο Δικαστικό Μέγαρο, εκτιμώντας οτι είναι μια καλή λύση και για τα δύο ΚΤΕΛ, καθώς βρίσκεται σε κομβικό σημείο κοντά στην Εγνατία και δίπλα σε νευραλγικές Υπηρεσίες. Εκτίμησε μάλιστα ότι ένα κλειστό γυμναστήριο θα μπορούσε να γίνει σε χώρους μέσα στην πόλη.

Σε κάθε περίπτωση, οι δύο πρόεδροι ευθυγραμμίζονται στην αναγκαιότητα μεταφοράς των Αστικών και Υπεραστικών ΚΤΕΛ εκτός πόλης, ενώ από την πλευρά του ο κ. Παύλος Παυλίδης προτείνει να ξεκαθαρίσει το θέμα, σε μια σύσκεψη, όπου θα συζητηθούν όλες οι προτάσεις, από όλους.

«Αντί να πετάνε όλοι ρουκέτες, όποιοι έχουν πραγματικό ενδιαφέρον για το θέμα να καθίσουν από κοινού σε μια σύσκεψη και να βρεθεί λύση», λέει.

 

Η ιστορία ωστόσο τόσων χρόνων δείχνει ότι υπάρχει ένα μεγάλο αδιέξοδο ως προς την επίλυση του θέματος και της εύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης. Η μεταφορά των ΚΤΕΛ εκτός πόλης, πέρα από τις ανάγκες του κυκλοφοριακού και των μελετών που κατά καιρούς ακούμε ότι εκπονούνται, διαπερνά την τοπική ιστορία και ειδησεογραφία τουλάχιστον κατά τις τελευταίες 4 δεκαετίες… Και κάθε πλευρά με τα δικά της επιχειρήματα ροκανίζει τον χρόνο, μέχρι να έρθει το πλήρωμα και οι συνθήκες αυτές, που δεν θα επιτρέπουν πλέον άλλες καθυστερήσεις…     

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οριστικοί πίνακες του προγράμματος επιταγών αγοράς βιβλίων 2021 ΟΑΕΔ

Οριστικοί πίνακες του προγράμματος επιταγών αγοράς...

Αναρτήθηκαν σήμερα, Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021, οι...

Υπογραφή Σύμβαση για Συντήρηση και Τοποθέτηση στηθαίων στο Δήμο Βέροιας

Υπογραφή Σύμβαση για Συντήρηση και Τοποθέτηση...

Στην υπογραφή σύμβασης για το έργο με τίτλο:...

Ιερός Ναός Αγ. Αθανασίου: Ψυχοσάββατο Αγ. Δημητρίου, το Σάββατο 23 Οκτωβρίου. - Το πρόγραμμα Των Ιερών Ακολουθιών

Ιερός Ναός Αγ. Αθανασίου: Ψυχοσάββατο Αγ. Δημητρίου, το...

Φέρεται Εις Γνώσιν Των Ευσεβών Χριστιανών Ό,τι Το...

Κλειστό για μια ώρα, τμήμα της οδού Μ. Αλεξάνδρου

Κλειστό για μια ώρα, τμήμα της οδού Μ. Αλεξάνδρου

Αποβλέποντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της...

Δωρεάν μαστολογικό έλεγχο στη Βέροια για ανασφάλιστες γυναίκες και με περιορισμένους πόρους

Δωρεάν μαστολογικό έλεγχο στη Βέροια για ανασφάλιστες...

Το μήνυμα της πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού...

Εκπαιδευτικό σεμινάριο στις βασικές Πρώτες Βοήθειες και ΚΑΡΠΑ σε υπαλλήλους του Δήμου Νάουσας

Εκπαιδευτικό σεμινάριο στις βασικές Πρώτες Βοήθειες...

Εκπαιδευτικό σεμινάριο στις βασικές Πρώτες Βοήθειες...

Ευχαριστήριο του Διοικητικού Συμβουλίου της Πρωτοβουλίας για το Παιδί (18/10)

Ευχαριστήριο του Διοικητικού Συμβουλίου της...

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πρωτοβουλίας για το Παιδί...

Βέροια: Συνελήφθη αλλοδαπός για πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και βεβαιώσεις διαγνωστικών εξετάσεων covid

Βέροια: Συνελήφθη αλλοδαπός για πλαστά ταξιδιωτικά...

Συνελήφθη το Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021 το απόγευμα στη ...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Του Αναστάσιου ΒασιάδηΟ ρομαντικός παρατηρητής που ατενίζει την Βέροια από τα δυτικά της υψώματα, ξεχωρίζει με ευχάριστη έκπληξη, μια αιθέρια γυναικεία μορφή να ξεπετάγεται από τις πολυκατοικίες πίσω από...

Κάνε το καλύτερο για την πόλη σου απέναντι στα ζητήματα καθημερινότηταςΣε ένα ακόμα βήμα με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη του διαύλου επικοινωνίας μεταξύ Δήμου και Δημοτών προχωρά ο Δήμος Βέροιας. Τα...

“numquam enim quamvis obcura virtus latte, sed mitti sui signa; quisquis dignus fuerit, vestigiis illam colliget» ** Του Απόστολου ΙωσηφίδηΜε αφορμή τον πρόσφατο εγκαινιασμό της φερώνυμης, πλέον, του Φιλοκτήμονος Παπαδόπουλου, μεγάλης αίθουσας...

Σεβασμιότατε Μητροπολίτα Βέροιας Ναούσης και Καμπάνιας κ.κ, Παντελεήμονα,Κύριε Υπουργέ Απόστολε Βεσυρόπουλε,Κύριοι βουλευτές (Λάζαρε Τσαβδαρίδη, Αναστάσιε Μπαρτζώκα και Άγγελε Τόλκα)Κύριε...