Τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου - Διαμαρτυρία αγροτών με αυτοκινητοπορεία στη Βέροια, από τον «Μαρίνο Αντύπα»

Τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου - Διαμαρτυρία αγροτών με αυτοκινητοπορεία στη Βέροια, από τον «Μαρίνο Αντύπα»

-Συμμετέχει και η Επιτροπή Αγώνα Αγροκτηνοτρόφων Αλεξάνδρειας


Ανοιχτό κάλεσμα στους συναδέλφους τους απευθύνει ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», γνωστοποιώντας την διοργάνωση αυτοκινητοπορείας στο κέντρο της Βέροιας με κατεύθυνση προς το κτήριο της Αντιπεριφέρειας Ημαθίας, την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι διεκδικεί την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, παίρνοντας όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας από τον COVID 19, με κινητοποίηση, που δεν έχει εθιμοτυπικό χαρακτήρα, αλλά γιατί είναι εδώ τα μεγάλα και διαχρονικά προβλήματα, όπως:

- η μη καταβολή των αποζημιώσεων για τις καταστροφές στην παραγωγή,

- οι χαμηλές τιμές παραγωγού σε όλα τα αγροτικά προϊόντα,

- το υψηλό κόστος παραγωγής με το ακριβό πετρέλαιο,

- οι μεγάλες ελλείψεις στο Δημόσιο σύστημα υγείας, σε Αγροτικά ιατρεία, Κέντρα Υγείας νοσοκομεία,

- τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη μόρφωση και την υγεία των παιδιών μας.

Στην ανακοίνωση της, η Διοίκηση του Συλλόγου αναφέρει τους λόγους της διαμαρτυρίας τους , τονίζοντας:

«Οι θριαμβολογίες της Κυβέρνησης, περί «πρωτοφανούς στήριξης του αγροτικού τομέα», καταρρίπτονται από την ίδια την πραγματικότητα που βιώνουμε οι βιοπαλαιστές αγρότες. Ενδεικτικά δύο παραδείγματα:

- οι αγρότες στην Ημαθία και την Πέλλα, ενώ έχουνε πληγεί από τον παγετό του Μάρτη του 2020 και από την κακοκαιρία «Θάλεια» τον Αύγουστο, δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ όλοι, και όσοι αποζημιώνονται τα ποσά που λαμβάνουν απέχουν πολύ από την πλήρη κάλυψη των απωλειών στην παραγωγή, αφού παραμένουν σε ισχύ μια σειρά από «κόφτες» στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, όπως το άρθρο 7 που μειώνει τις αποζημιώσεις.

- Πολλοί αγρότες που επλήγησαν από την πανδημία άκουγαν την Κυβέρνηση να προπαγανδίζει μέτρα, διαφημίζοντάς τα μάλιστα ως «7χίλιαρα» ή την περίφημη επιστρεπτέα προκαταβολή. Τα συγκεκριμένα μέτρα ήταν ωστόσο ανεπαρκή• στο ελάχιστο δεν κάλυψαν το χαμένο εισόδημα, ενώ τα κριτήρια καθορισμού των δικαιούχων απέκλεισαν μεγάλο τμήμα παραγωγών.

Δίνουμε τον αγώνα για την επιβίωσή μας, πραγματοποιώντας κινητοποιήσεις με σκοπό να αποσπάσουμε κατακτήσεις εμποδίζοντας αντιλαϊκά μέτρα. Εφόδιό μας το πλαίσιο των αιτημάτων πάλης που έχουμε επεξεργαστεί μέσα στους αγώνες μας με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Η κινητοποίηση αυτή είναι απάντηση στην ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία που καλλιεργούν η Κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της.

Αποτελεί παρακαταθήκη στον μακρύ και δύσκολο αγώνα που δίνουμε οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι για να ζήσουμε αξιοπρεπώς.

Ταυτόχρονα, μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για να προβληματιστούν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, σε σχέση με το τι πραγματικά πρέπει να γίνει, ώστε να μπορούνε να ζήσουνε χωρίς τις απειλές και τους εκβιασμούς των εμπόρων των βιομηχάνων, χωρίς το κυνηγητό από τράπεζες και εφορία, χωρίς τους περιορισμούς της ΕΕ, αξιοποιώντας όλες τις παραγωγικές δυνατότητες του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.

Διεκδικούμε:

• Άμεση καταβολή αποζημιώσεων για τις ζημιές στην αναμενόμενη παραγωγή από τον παγετό του Μάρτη και της κακοκαιρίας «Θάλεια» τον Αύγουστο του 2020.

• Να δοθούν στο 100% της ζημιάς οι οφειλόμενες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.

• Άμεση κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι πλήττονται από το lockdown από την υπολειτουργία των λαϊκών αγορών.

• Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από την ΕΕ για το εμπάργκο στη Ρωσία με απώλειες που υπολογίζονται περίπου σε 900εκ.ευρώ.

• Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα για την επιβίωσή μας.

• Μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, 50% μείωση του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια καθώς και μείωση των τιμών τους.

• Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα με τους εργάτες γης• έχουν ξεκινήσει οι καλλιεργητικές φροντίδες και χρειάζεται εξειδικευμένο εργατικό προσωπικό.

• Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ και να επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές από το κράτος για όσο διαρκεί το lockdown. Να υπάρχει αναστολή πληρωμών δανείων και άλλων οφειλών. Να καταργηθεί το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, γενναίο κούρεμα χρεών προς δημόσιο και τράπεζες.

• Να δοθούν άτοκα δάνεια σε αγρότες και κτηνοτρόφους για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους.

• Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας ή χωραφιών.

• Καμιά διακοπή ρεύματος και νερού σε σπίτια και χωράφια. Να σταματήσουν τώρα οι απαράδεκτες ενοχλήσεις από εισπρακτικές εταιρείες ή δικηγορικά γραφεία.

• Να δίνονται στις αγρότισσες ειδικά επιδόματα για τη φροντίδα ανήλικων τέκνων και για τη φροντίδα ηλικιωμένων ατόμων για όσο διαρκούν τα lockdown.

• Να ληφθούν μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων με 15 μαθητές σε κάθε Τμήμα, αξιοποίηση αιθουσών και χώρων, μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας.

• Θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, λειτουργία Αγροτικών Ιατρείων σε 24ωρη βάση, επάνδρωση των Κέντρων Υγείας και των νοσοκομείων με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, και τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό».

Συμμετέχει και Επιτροπή Αγώνα Αγροκτηνοτρόφων Αλεξάνδρειας

Δημόσιο κάλεσμα για συμμετοχή απευθύνει στους συναδέλφους τους αγρότες και κτηνοτρόφους και η Επιτροπή Αγώνα Αγροκτηνοτρόφων Αλεξάνδρειας συντασσόμενη με το διεκδικητικό πλαίσιο πάλης όπως το επεξεργάστηκε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, και το υλοποιεί στην Ημαθία ο «Μαρίνος Αντύπας» με την αυτοκινητοπορεία της Δευτέρας στο κέντρο της Βέροιας. Εξηγώντας τους λόγους η Επιτροπή μεταξύ άλλων αναφέρει: «Αν δεν βγούμε στο δρόμο του αγώνα δεν πρόκειται να κερδηθεί το παραμικρό. Και όχι μόνο δεν θα κερδηθεί το παραμικρό αλλά θα χάσουμε και τα ελάχιστα που απέμειναν. Η νέα ΚΑΠ έρχεται να μας αποτελειώσει. Χιλιάδες μικροί και μεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα πεταχτούμε στην ανεργία. Κάποιοι περιμένουν πως και πώς να πάρουν τη ΄γη και τα δικαιώματα μας. Λίγοι να μοιράζονται την πίτα των επιδοτήσεων - μεγαλοαγρότες καπιταλιστές και μονοπώλια του αγροτοδιατροφικού τομέα. Όσοι συνάδελφοι, σε τέτοιες εποχές, καλούν σε αναμονή και καλλιεργούν αυταπάτες οτι πίνοντας καφέδες με τον υπουργό θα λυθούν τα προβλήματα μας, ή είναι αφελείς ή βάζουν πλάτη στα σχέδια κυβέρνησης και βιομηχάνων, περιμένοντας να είναι αυτοί οι κερδισμένοι απο τη νεα ΚΑΠ. Όσοι συνάδελφοι συκοφαντούν τα μπλόκα και τις δυναμικές και αγωνιστικές κινητοποιήσεις, να μας πούν πότε κερδίσαμε κάτι χωρίς αυτές. Ποτέ!!! Η Επιτροπή Αγώνα καλεί όλους τους τευτλοπαραγωγούς - Ημαθίας, Σερρών, Έβρου - που καλούνται απο την Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών να επιστρέψουν το 20% των χρημάτων που έλαβαν για την αποπληρωμή της παραγωγής του 2017 και μάλιστα εντόκως, να μην επιστρέψουν τίποτα. Οι πληρωμές αυτές αφορούσαν παραγωγή ζαχαρότευτλων που παραδόθηκαν στην ώρα τους και αποπληρώθηκαν μετά απο ένα χρόνο με εγγύηση προς την τράπεζα τα αποθέματα ζάχαρης της ΕΒΖ αλλά και δανειακές εγγυήσεις των τευτλτοπαραγωγών προς την τράπεζα τις ίδιες τις πληρωμές τους, στην περίπτωση που απο την πώληση της ζάχαρης (υπολογιζόμενη τιμή 400 ευρώ ο τόνος) η τράπεζα δεν έπαιρνε πίσω τα χρήματα...»

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ:  Πρόσκληση εκδήλωσης  ενδιαφέροντος για το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών  και Προσφύγων

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για...

Στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 79 του Ν. 4558/18 που...

Δήμος Αλεξάνδρειας: Διανομή τροφίμων για τους ωφελούμενους του Κοινωνικού Παντοπωλείου

Δήμος Αλεξάνδρειας: Διανομή τροφίμων για τους...

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Διεύθυνσης Κοινωνικής...

Πρόσκληση συμμετοχής εθελοντών στον ΔΕΗ – Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο της Ελλάδας

Πρόσκληση συμμετοχής εθελοντών στον ΔΕΗ – Διεθνή...

Ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024 είναι...

Ερώτηση Κοτίδη στη Βουλή  για την «άρση αδικιών σε βάρος των επιτυχόντων του Σώματος Αγροφυλακής το 1992»

Ερώτηση Κοτίδη στη Βουλή για την «άρση αδικιών σε...

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και...

Ωραιοζήλη Κουτσουπιά: “To know us better”, με καφέ και κουβέντα στην «Ελιά», εν όψει Ευρωεκλογών

Ωραιοζήλη Κουτσουπιά: “To know us better”, με καφέ και...

Οδεύουμε προς Ευρωεκλογές και οι υποψήφιοι...

Ημαθία - Συναγερμός για την εξαφάνιση 43χρονου από το Μακροχώρι

Ημαθία - Συναγερμός για την εξαφάνιση 43χρονου από το...

Συναγερμός έχει σημάνει στην Αστυνομία Βέροιας, καθώς...

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΩΔΕΙΟ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΩΔΕΙΟ ΤΗΣ Ι....

Το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας και Ναούσης σε...

5ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας: 1ο Αθλητικό Φεστιβάλ Δημοτικών Σχολείων Βέροιας

5ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας: 1ο Αθλητικό Φεστιβάλ...

Το 5ο Δημοτικό Σχολείο σε συνεργασία με τη Διεύθυνση...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Συναγερμός έχει σημάνει στην Αστυνομία Βέροιας, καθώς εξαφανίστηκε ένας 48χρονος άνδρας. @@ads-588@@Πιο συγκεκριμένα, όλα συνέβησαν στις 18 Απριλίου, όταν εξαφανίστηκε από το Μακροχώρι ο Νικόλαος Καραπουναρλίδης,...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...