Τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου - Διαμαρτυρία αγροτών με αυτοκινητοπορεία στη Βέροια, από τον «Μαρίνο Αντύπα»

Τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου - Διαμαρτυρία αγροτών με αυτοκινητοπορεία στη Βέροια, από τον «Μαρίνο Αντύπα»

-Συμμετέχει και η Επιτροπή Αγώνα Αγροκτηνοτρόφων Αλεξάνδρειας


Ανοιχτό κάλεσμα στους συναδέλφους τους απευθύνει ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», γνωστοποιώντας την διοργάνωση αυτοκινητοπορείας στο κέντρο της Βέροιας με κατεύθυνση προς το κτήριο της Αντιπεριφέρειας Ημαθίας, την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι διεκδικεί την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, παίρνοντας όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας από τον COVID 19, με κινητοποίηση, που δεν έχει εθιμοτυπικό χαρακτήρα, αλλά γιατί είναι εδώ τα μεγάλα και διαχρονικά προβλήματα, όπως:

- η μη καταβολή των αποζημιώσεων για τις καταστροφές στην παραγωγή,

- οι χαμηλές τιμές παραγωγού σε όλα τα αγροτικά προϊόντα,

- το υψηλό κόστος παραγωγής με το ακριβό πετρέλαιο,

- οι μεγάλες ελλείψεις στο Δημόσιο σύστημα υγείας, σε Αγροτικά ιατρεία, Κέντρα Υγείας νοσοκομεία,

- τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη μόρφωση και την υγεία των παιδιών μας.

Στην ανακοίνωση της, η Διοίκηση του Συλλόγου αναφέρει τους λόγους της διαμαρτυρίας τους , τονίζοντας:

«Οι θριαμβολογίες της Κυβέρνησης, περί «πρωτοφανούς στήριξης του αγροτικού τομέα», καταρρίπτονται από την ίδια την πραγματικότητα που βιώνουμε οι βιοπαλαιστές αγρότες. Ενδεικτικά δύο παραδείγματα:

- οι αγρότες στην Ημαθία και την Πέλλα, ενώ έχουνε πληγεί από τον παγετό του Μάρτη του 2020 και από την κακοκαιρία «Θάλεια» τον Αύγουστο, δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ όλοι, και όσοι αποζημιώνονται τα ποσά που λαμβάνουν απέχουν πολύ από την πλήρη κάλυψη των απωλειών στην παραγωγή, αφού παραμένουν σε ισχύ μια σειρά από «κόφτες» στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, όπως το άρθρο 7 που μειώνει τις αποζημιώσεις.

- Πολλοί αγρότες που επλήγησαν από την πανδημία άκουγαν την Κυβέρνηση να προπαγανδίζει μέτρα, διαφημίζοντάς τα μάλιστα ως «7χίλιαρα» ή την περίφημη επιστρεπτέα προκαταβολή. Τα συγκεκριμένα μέτρα ήταν ωστόσο ανεπαρκή• στο ελάχιστο δεν κάλυψαν το χαμένο εισόδημα, ενώ τα κριτήρια καθορισμού των δικαιούχων απέκλεισαν μεγάλο τμήμα παραγωγών.

Δίνουμε τον αγώνα για την επιβίωσή μας, πραγματοποιώντας κινητοποιήσεις με σκοπό να αποσπάσουμε κατακτήσεις εμποδίζοντας αντιλαϊκά μέτρα. Εφόδιό μας το πλαίσιο των αιτημάτων πάλης που έχουμε επεξεργαστεί μέσα στους αγώνες μας με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Η κινητοποίηση αυτή είναι απάντηση στην ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία που καλλιεργούν η Κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της.

Αποτελεί παρακαταθήκη στον μακρύ και δύσκολο αγώνα που δίνουμε οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι για να ζήσουμε αξιοπρεπώς.

Ταυτόχρονα, μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για να προβληματιστούν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, σε σχέση με το τι πραγματικά πρέπει να γίνει, ώστε να μπορούνε να ζήσουνε χωρίς τις απειλές και τους εκβιασμούς των εμπόρων των βιομηχάνων, χωρίς το κυνηγητό από τράπεζες και εφορία, χωρίς τους περιορισμούς της ΕΕ, αξιοποιώντας όλες τις παραγωγικές δυνατότητες του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.

Διεκδικούμε:

• Άμεση καταβολή αποζημιώσεων για τις ζημιές στην αναμενόμενη παραγωγή από τον παγετό του Μάρτη και της κακοκαιρίας «Θάλεια» τον Αύγουστο του 2020.

• Να δοθούν στο 100% της ζημιάς οι οφειλόμενες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.

• Άμεση κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι πλήττονται από το lockdown από την υπολειτουργία των λαϊκών αγορών.

• Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από την ΕΕ για το εμπάργκο στη Ρωσία με απώλειες που υπολογίζονται περίπου σε 900εκ.ευρώ.

• Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα για την επιβίωσή μας.

• Μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, 50% μείωση του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια καθώς και μείωση των τιμών τους.

• Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα με τους εργάτες γης• έχουν ξεκινήσει οι καλλιεργητικές φροντίδες και χρειάζεται εξειδικευμένο εργατικό προσωπικό.

• Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ και να επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές από το κράτος για όσο διαρκεί το lockdown. Να υπάρχει αναστολή πληρωμών δανείων και άλλων οφειλών. Να καταργηθεί το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, γενναίο κούρεμα χρεών προς δημόσιο και τράπεζες.

• Να δοθούν άτοκα δάνεια σε αγρότες και κτηνοτρόφους για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους.

• Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας ή χωραφιών.

• Καμιά διακοπή ρεύματος και νερού σε σπίτια και χωράφια. Να σταματήσουν τώρα οι απαράδεκτες ενοχλήσεις από εισπρακτικές εταιρείες ή δικηγορικά γραφεία.

• Να δίνονται στις αγρότισσες ειδικά επιδόματα για τη φροντίδα ανήλικων τέκνων και για τη φροντίδα ηλικιωμένων ατόμων για όσο διαρκούν τα lockdown.

• Να ληφθούν μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων με 15 μαθητές σε κάθε Τμήμα, αξιοποίηση αιθουσών και χώρων, μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας.

• Θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, λειτουργία Αγροτικών Ιατρείων σε 24ωρη βάση, επάνδρωση των Κέντρων Υγείας και των νοσοκομείων με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, και τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό».

Συμμετέχει και Επιτροπή Αγώνα Αγροκτηνοτρόφων Αλεξάνδρειας

Δημόσιο κάλεσμα για συμμετοχή απευθύνει στους συναδέλφους τους αγρότες και κτηνοτρόφους και η Επιτροπή Αγώνα Αγροκτηνοτρόφων Αλεξάνδρειας συντασσόμενη με το διεκδικητικό πλαίσιο πάλης όπως το επεξεργάστηκε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, και το υλοποιεί στην Ημαθία ο «Μαρίνος Αντύπας» με την αυτοκινητοπορεία της Δευτέρας στο κέντρο της Βέροιας. Εξηγώντας τους λόγους η Επιτροπή μεταξύ άλλων αναφέρει: «Αν δεν βγούμε στο δρόμο του αγώνα δεν πρόκειται να κερδηθεί το παραμικρό. Και όχι μόνο δεν θα κερδηθεί το παραμικρό αλλά θα χάσουμε και τα ελάχιστα που απέμειναν. Η νέα ΚΑΠ έρχεται να μας αποτελειώσει. Χιλιάδες μικροί και μεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα πεταχτούμε στην ανεργία. Κάποιοι περιμένουν πως και πώς να πάρουν τη ΄γη και τα δικαιώματα μας. Λίγοι να μοιράζονται την πίτα των επιδοτήσεων - μεγαλοαγρότες καπιταλιστές και μονοπώλια του αγροτοδιατροφικού τομέα. Όσοι συνάδελφοι, σε τέτοιες εποχές, καλούν σε αναμονή και καλλιεργούν αυταπάτες οτι πίνοντας καφέδες με τον υπουργό θα λυθούν τα προβλήματα μας, ή είναι αφελείς ή βάζουν πλάτη στα σχέδια κυβέρνησης και βιομηχάνων, περιμένοντας να είναι αυτοί οι κερδισμένοι απο τη νεα ΚΑΠ. Όσοι συνάδελφοι συκοφαντούν τα μπλόκα και τις δυναμικές και αγωνιστικές κινητοποιήσεις, να μας πούν πότε κερδίσαμε κάτι χωρίς αυτές. Ποτέ!!! Η Επιτροπή Αγώνα καλεί όλους τους τευτλοπαραγωγούς - Ημαθίας, Σερρών, Έβρου - που καλούνται απο την Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών να επιστρέψουν το 20% των χρημάτων που έλαβαν για την αποπληρωμή της παραγωγής του 2017 και μάλιστα εντόκως, να μην επιστρέψουν τίποτα. Οι πληρωμές αυτές αφορούσαν παραγωγή ζαχαρότευτλων που παραδόθηκαν στην ώρα τους και αποπληρώθηκαν μετά απο ένα χρόνο με εγγύηση προς την τράπεζα τα αποθέματα ζάχαρης της ΕΒΖ αλλά και δανειακές εγγυήσεις των τευτλτοπαραγωγών προς την τράπεζα τις ίδιες τις πληρωμές τους, στην περίπτωση που απο την πώληση της ζάχαρης (υπολογιζόμενη τιμή 400 ευρώ ο τόνος) η τράπεζα δεν έπαιρνε πίσω τα χρήματα...»

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες του Δήμου Νάουσας στο επίκεντρο της συνάντησης του Δημάρχου Nάουσας με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ

Οι εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες του Δήμου...

Η επίσπευση των διαδικασιών για την καταβολή...

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ - ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ & ΕΜΠΟΡΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ: Ανάδειξη προβλημάτων και εύρεση λύσεων σε αυτά λόγω πανδημίας  COVID-19 μέσω Τηλεδιάσκεψης

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ - ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ & ΕΜΠΟΡΩΝ...

Στις 14/04/2021 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του...

Ολοκληρώθηκαν τα δωρεάν Rapid Test στη συνοικία του Προμηθέα

Ολοκληρώθηκαν τα δωρεάν Rapid Test στη συνοικία του...

Με την εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών ...

Δωρεάν Rapid Test στον οικισμό Μέσης Δήμου Βέροιας

Δωρεάν Rapid Test στον οικισμό Μέσης Δήμου Βέροιας

Δωρεάν έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του νέου...

Απονομή τιμητικής πλακέτας στον απερχόμενο Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ημαθίας, Διονύση Κούγκα

Απονομή τιμητικής πλακέτας στον απερχόμενο Διευθυντή...

Την Παρασκευή 16-04-2021 ο Διευθυντής της Διεύθυνσης...

Με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, συναντήθηκε στην Αθήνα ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας

Με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων...

Συνάντηση με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών...

‘Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών ο Δημήτριος Γ. Μούρνος

‘Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών ο Δημήτριος Γ....

Απεβίωσε σε ηλικία 49 ετών ο Δημήτριος Γεωρ. Μούρνος....

Πάσχα 2021 - Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου: Ανοικτές εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα - Ανάσταση στις 21:00 στο προαύλιο

Πάσχα 2021 - Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου: Ανοικτές...

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Απεβίωσε σε ηλικία 49 ετών ο Δημήτριος Γεωρ. Μούρνος. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην κοινωνία της Βέροιας. Ηταν πατέρας τεσσάρων παιδιών και διακρινόταν για τον πράο χαρακτήρα του. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα...

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας (ΔΙΣ) συνεδρίασε υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου και αποφάσισε το άνοιγμα των ιερών ναών κατά τη διάρκεια...

Σε πελάγη ευτυχίας βρίσκονται από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 11 Απριλίου ο Αντώνης Καραβασίλης και η σύζυγός του Βιολέτα Ηλιάδη που έφεραν στον κόσμο ένα υγιέστατο και χαριτωμένο κοριτσάκι.  Τρισευτυχισμένοι...

Στον Προμηθέα βρέθηκε σήμερα ο Σύλλογος Νεολαίας Βέροιας για τον καθαρισμό της περιοχής μαζεύοντας 30 σακούλες γεμάτες από σκουπίδια!@@ads-307@@@@ads-307@@Σε ανάρτηση τους στο fb αναφέρουν: @@ads-307@@Απόλυτη επιτυχία!...