Η «ΚΑΛΗΜΕΡΑ» ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Η «ΚΑΛΗΜΕΡΑ» ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Γράφει ο

Αναστάσιος

Βασιάδης

Τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται για την αναχαίτηση της επιδημικής κρίσης του κορωνοϊού, εκτός από τα γενικότερα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που έχουν επιφέρει στη δημόσια ζωή και στην καθημερινότητα των πολιτών, επηρεάζουν δραματικά τον ψυχισμό τους και αλλοιώνουν την συμπεριφορά τους.

Οι μάσκες προφύλαξης που έχουν καταστεί αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητας, για όλους όσους κυκλοφορούν βιαστικοί στους δρόμους, τους καθιστούν σε ένα βαθμό μη αναγνωρίσιμους, με αποτέλεσμα να προσπερνώνται χωρίς να ανταλάσσουν τον συνήθη χαιρετισμό, την απλή, την αυθόρμητη και την όμορφη «καλημέρα».

Την «καλημέρα» την οποία ο καθένας χρησιμοποιεί ως χαιρετισμό αλλά και ως ευχή προς τον συνάνθρωπό του, στο πρωϊνό ξεκίνημα.

Με την εκτόπιση της αυθόρμητης «καλημέρας», παραμερίζεται η αναγκαία αισιοδοξία με την οποία πρέπει ο κάθε άνθρωπος να ξεκινά την ημέρα του υποδηλώνοντας την χαρά της ανθρώπινης συναναστροφής, την αξία της εγκάρδιας επικοινωνίας και την ζεστασιά της φιλικής διάθεσης.

Οι άνθρωποι ανέδειξαν πάρα πολύ νωρίς την αξία της λέξης αναρτώντας σε εμφανή θέση στα σπίτια τους, τους γνωστούς καθρέπτες διακοσμημένους με τα περίτεχνα παραδοσιακά μοτίβα που πλαισιώνουν την λέξη «καλημέρα» και τα φιλοτεχνημένα πρόσωπα των ωραίων γυναικών με το ονειροπόλο βλέμμα.

Είναι οι καθρέπτες με το χαρακτηριστικό όνομα «καλημέρες» που τόσα νοσταλγικά βιώματα ανακαλούν στην μνήμη.

Την αξία της «καλημέρας» ύμνησαν και υμνούν δημιουργοί παραδοσιακών και έντεχνων αγαπημένων τραγουδιών, αλλά και η ίδια η λαϊκή θυμοσοφία με τις τόσες παροιμίες .

Η επιδημική κρίση όμως και τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται, οδηγούν αυτή την απλή και ταυτόχρονα ανεκτίμητης αξίας έκφραση, να περιορίζεται και σταδιακά να ακούγεται συνεχώς και λιγότερο μεταξύ των ανθρώπων, ακόμα και μεταξύ αυτών που αναγνωρίζονται, παρά τις μάσκες προφύλαξης που φέρουν.

Ο πλέον διαδεδομένος χαιρετισμός η «καλημέρα», αντικαθίσταται σταδιακά με συμπεριφορές αδιαφορίας, λύπης, ανασφάλειας, φόβου, εσωστρέφειας, αντικοινωνικότητας και απουσίας της ανθρώπινης επικοινωνίας.

Ενώ είναι πανεύκολο και απλό να ειπωθεί η πιο όμορφη λέξη της μέρας, χωρίς να παραβιάζονται τα όρια ασφαλείας για την αποτροπή μετάδοσης του κορωνοϊού, οι άνθρωποι σαν να πλήττουν η να φοβούνται τον χαιρετισμό, προτιμούν να προσπερνούν σιωπηροί.

Η ζοφερή καθημερινότητα και η σωβούσα επιδημική κρίση με τα προβλήματα που καταδυναστεύουν την υπόσταση του καθένα, αντανακλώνται στα πρόσωπα των ανθρώπων, οι οποίοι πίσω από τις μάσκες τους, επιλέγουν να είναι σκυθρωποί, επιφυλακτικοί και καταθλιπτικοί.

Αυτό γίνεται αντιληπτό από τον τρόπο που αυτοί βαδίζουν στον δρόμο, με το βλέμμα καθηλωμένο στο έδαφος, ενώ κάποιοι παραμιλούν.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η αισιόδοξη, η χαρούμενη, η φιλική «καλημέρα» που δεν κοστίζει τίποτα, είναι πιό αποτελεσματική και από την ακριβότερη αντικαταθλιπτική θεραπεία.

Μεταδίδει στον συνάνθρωπο την αναγκαία θετική ενέργεια, την αισιοδοξία και τις αντοχές να ξεπεράσει με κέφι τις δυσκολίες της ημέρας που ξεκινά.

Και το κυριότερο όλων είναι ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα της «καλημέρας», τα εισπράττουν εξ ίσου και αυτός που την δέχεται και αυτός που την απευθύνει.

Οχυρώνεται έτσι ηθικά και συναισθηματικά ο κοινωνικός ιστός απέναντι στις πολλαπλές προκλήσεις της εποχής που υπονομεύουν την ανθρώπινη συνοχή.

Και όλα αυτά με μια απλή «καλημέρα», ακόμα και μεταξύ των ανθρώπων που δυσκολεύονται να αναγνωριστούν πίσω από τις μάσκες.

Αυτή η «καλημέρα» πρέπει να παραμείνει ως μια συμβολική παρακαταθήκη για την ομαλή επάνοδο στην κοινωνική κανονικότητα, μετά το πέρας της επιδημικής κρίσης.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια την Κυριακή 21 Απριλίου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια...

Αποβλέποντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας, λόγω εργασιών διαγράμμισης

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας,...

 Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για 20 απάτες, απο το 2022,  σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας -Κατάφεραν να αποσπάσουν από τα θύματά τους πάνω από 138.000 ευρώ

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για...

Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική έρευνα των...

Νέα παράταση  για τον κανονισμό  Πυροπροστασίας  Ακινήτων  εντός ή πλησίον  δασικών εκτάσεων

Νέα παράταση για τον κανονισμό Πυροπροστασίας ...

Ο Δήμος Βέροιας ενημερώνει τους δημότες του, ότι με την...

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα - Το Πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα -...

Την Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, θα φτάσει στην πόλη της...

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μπουλασίκη σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μπουλασίκη σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Παρασκευή 19...

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την ασφάλεια  των μαθητών

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την...

Σε καθημερινή βάση με μέριμνα την ασφάλεια των μαθητών...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...