Σειρά διαβουλεύσεων των παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών Λαϊκών Αγορών στα Υπουργεία για το νέο σχέδιο νόμου

Σειρά διαβουλεύσεων των παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών Λαϊκών Αγορών στα Υπουργεία για το νέο σχέδιο νόμου

Mε τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη Μάκη, τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή

κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη, συναντήθηκαν ο Πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών κ. Παντελής Μόσχος, ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών κ. Χρήστο Μπάκα, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης κ. Βασίλειος Μακρίδης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Θεσσαλονίκης κ. Άγγελος Δερετζής, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας του Υπ. Αττικής κ. Κωνσταντίνος Στουραϊτης και ο Γενικός Γραμματέας Παραγωγών της Ομοσπονδίας Θεσσαλίας κ. Βασίλειος Λιγούδης.

Ο λόγος των συναντήσεων ήταν η έντονη αντίδραση της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών απέναντι στο νέο σχέδιο νόμου για τις λαϊκές αγορές.

«Το εργασιακό μας μέλλον βρίσκεται προς αμφισβήτηση», τονίζει η Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης για τις αλλαγές που φέρνει νέο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η κυβέρνηση δια των εκπροσώπων της δηλώνει μεν ότι το σχέδιο νόμου δεν είναι το οριστικό. Πλην όμως δεν το αποσύρει , ενώ επιμένει και σε βασικές διατάξεις του», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία.

Οι δύο πρόεδροι υπογράμμισαν ότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου δεν αποτελεί βάση συζήτησης. Παράλληλα κατέθεσαν από κοινού πρόταση όλων των Ομοσπονδιών της Χώρας, τονίζοντας ότι «είναι στα χέρια της κυβέρνησης, ώστε να τα αξιολογήσει».

Η πρόταση των πωλητών για τις λαϊκές αγορές
Η πρόταση για τις λαϊκές αγορές όπως την κατέθεσε η ομοσπονδία αναφέρει:

«Το σχέδιο Νομού που επεξεργάστηκαν και καταθέτουν οι άνθρωποι που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις λαϊκές αγορές, είναι ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο λύνει χρόνια προβλήματα του κλάδου μας. Καταρχήν ισχυροποιεί τον κοινωνικό χαρακτήρα της άδειας πωλητή (παραγωγού και επαγγελματία) λαϊκών αγορών. Οι άνθρωποι του καθημερινού μόχθου βρίσκουν την ασφάλεια για το μέλλον τους, για τη ζωή τους. Χωρίς περιττές διαδικασίες, με τα αρμόδια όργανα για τη λήψη αποφάσεων να βρίσκονται δίπλα τους.

Να μπορούν να αντιληφθούν την πραγματικότητα των λαϊκών αγορών και να λαμβάνουν άμεσα αποφάσεις σε όλα τα ζητήματα. Με το σχέδιο νόμου που έχουμε επεξεργαστεί εξυπηρετείται στο ακέραιο η διαφάνεια. Τα χρήματα του ανταποδοτικού ημερήσιου τέλους κατευθύνονται όλα στην αναβάθμιση της ποιότητας των λαϊκών αγορών. Η διαδρομή τους ξεκινά από τους πωλητές και καταλήγουν πάλι σε αυτούς, προς όφελος όμως των καταναλωτών. Επιδιώκουμε την εξάντληση κάθε Εθνικού ή Ευρωπαϊκού προγράμματος για να γίνουμε καλύτεροι. Να μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί όχι μόνο στα προϊόντα μας, αλλά και στην ποιότητα της παρεχόμενης από εμάς υπηρεσίας.

Με το σχέδιο νόμου που έχουμε επεξεργαστεί μπορούμε με αισιοδοξία να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της εποχής μας, να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες, να σταθούμε αλληλέγγυοι όχι μόνο στους συναδέρφους μας πωλητές, αλλά και σε όλη την κοινωνία. Να αναπτύξουμε δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης βοηθώντας τους πιο αδύναμους οικονομικά συνανθρώπους μας. Να εργαλειοποιήσουμε τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας προς όφελος των καταναλωτών, μακριά από ανεδαφικές ρυθμίσεις που στο μόνο το οποίο στοχεύουν είναι μα εξαφανίσουν τις λαϊκές αγορές, παραδίδοντας ακόμα και αυτές στα χέρια εταιρειών, εγχώριων ή πολυεθνικών…»

Αποτελέσματα της συνάντησης με τους υπουργούς
Τελικά, μετά την χθεσινή συνάντηση με τους υπουργούς, κ. Άδωνις Γεωργιάδης απέσυρε τις διατάξεις όσον αφορά την συμμετοχή των Εταιρειών στα δρώμενα των λαϊκών αγορών όπως και τους πλειστηριασμούς των θέσεων των παραγωγών και πωλητών.

Όμως δεν έκανε δεκτές τις Προτάσεις των Ομοσπονδιών για σύσταση Οργανισμών ΝΠΙΔ ούτε τις 5μελείς Επιτροπές Απόδοσης-Βελτίωσης θέσεων και δεν συστήνει τις Επιτροπές Λαϊκών Αγορών αφήνοντας τες στην κρίση του κάθε Περιφερειάρχη.

Ωστόσο η Ομοσπονδία, τονίζει ότι δεν εφησυχάζει και περιμένει το νέο σχέδιο νόμου ώστε να διαπραγματευτεί απ αρχής τις διατάξεις και τα άρθρα του.

«Εάν οι Προτάσεις μας δεν γίνουν αποδεκτές, θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις με ενότητα και όπως και στο παρελθόν θα κινητοποιηθούν δυναμικά διεκδικώντας τις κλαδικές τους θέσεις για συμμετοχή στα Κέντρα λήψεως Αποφάσεων, απαιτώντας έναν Νόμο που θα κατοχυρώνει και θα θωρακίζει τις Λαϊκές Αγορές και τους Παραγωγούς και τους Επαγγελματίες πωλητές προς όφελος των Καταναλωτών», τονίζει ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.
Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οδηγίες για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων

Οδηγίες για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων

Η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων (ΑΠΧ) είναι μία...

Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας προς ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις παραγωγών: Δύο μέτρα και δύο σταθμά στην καταβολή του +20% επι των ασφαλίστρων;

Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας προς ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις...

Από τον Ενιαίο Σύλλογος Αγροτών Νάουσας και τον...

 Ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική υπηρεσία έκδοσης βεβαίωσης Επαγγελματία Αγρότη για το φορολογικό έτος 2020

Ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική υπηρεσία έκδοσης...

Με γοργούς ρυθμούς υλοποιείται το πρόγραμμα...

Κοινοποίηση πορισμάτων ΕΛΓΑ της Τοπικής Κοινότητας ΔΙΑΒΑΤΟΥ για υποβολή Ενστάσεων

Κοινοποίηση πορισμάτων ΕΛΓΑ της Τοπικής Κοινότητας...

Ανακοινώνεται ότι το υποκατάστημα ΕΛΓΑ ΒΕΡΟΙΑΣ,...

Στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑτα πορίσματα για τον παγετό (28/3) σε Μέση, Λαζοχώρι και Ταγαροχώρι

Στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑτα πορίσματα για τον παγετό...

Ανακοινώνεται ότι το υποκατάστημα ΕΛΓΑ ΒΕΡΟΙΑΣ,...

1,173 δις ευρώ για τους αγρότες την παραμονή των Χριστουγέννων

1,173 δις ευρώ για τους αγρότες την παραμονή των...

1,173 δις ευρώ για τους αγρότες από το ΥπΑΑΤ την παραμονή...

Στους λογαριασμούς των αγροτών 71 εκατ. ευρώ την Πέμπτη για τον «παγετό Άνοιξη ‘21»

Στους λογαριασμούς των αγροτών 71 εκατ. ευρώ την Πέμπτη...

Με απόφαση του Υπουργού κ. Σπήλιου Λιβανού, κατόπιν...

Συνάντηση Γκυρίνη με Αγροτικό Σύλλογο Αλεξάνδρειας για την τιμή του βιομηχανικού ροδάκινου

Συνάντηση Γκυρίνη με Αγροτικό Σύλλογο Αλεξάνδρειας...

Ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Γκυρίνης καλεί τα...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε σημερινή σύσκεψη του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ αποφασίστηκε ο τρόπος καταβολής των προκαταβολών των αποζημιώσεων για τους ανοιξιάτικους παγετούς, που αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με...

Aποζημιώσεις ύψους 34.856.466 ευρώ, καταβάλλονται σήμερα Παρασκευή στους αγρότες  για καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.Πρόκειται για ζημιές που αφορούν το έτος 2019 και θα δοθούν σε 15.778 δικαιούχους,...

Ο Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Βέροιας σε υλοποίηση του προγραμματισμού των δράσεων του, με συνδιοργανωτές την Αντιπεριφέρεια Ημαθίας και την Αντιδημαρχία Αγροτικού του Δήμου Βέροιας  οργανώνει σύσκεψη...

Η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων (ΑΠΧ) είναι μία λοιμώδης ιογενής νόσος που προσβάλλει όλα τα άγρια και τα δεσποζόμενα χοιροειδή. Αν και δε μεταδίδεται στον άνθρωπο ή σε άλλα ζωικά είδη, η νόσος μπορεί να...