Μια μικρή επανάσταση στον χώρο της Υγείας Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για το νέο Ε.Σ.Υ.

Μια μικρή επανάσταση στον χώρο της Υγείας Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για το νέο Ε.Σ.Υ.

Του Στέργιου Καλπάκη*

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από το ξέσπασμα της πανδημίας και αν κάτι μας δίδαξε αυτός ο χρόνος είναι η σημασία των Δημόσιων Συστημάτων Υγείας. Αυτή η δραματική χρονιά υπήρξε μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να επαναξιολογήσουμε τις προτεραιότητές μας και να βάλουμε στην πρώτη θέση τις αξίες της ζωής και της υγείας των ανθρώπων. Έπειτα από δεκαετίες αποδυνάμωσης τους, ακόμη και συντηρητικές και φιλελεύθερες φωνές στην Ευρώπη και τον κόσμο έχουν αρχίσει να αναθεωρούν τις πολιτικές του παρελθόντος και να τονίζουν τη σημασία ενδυνάμωσης των Δημόσιων Συστημάτων Υγείας. Κατά κάποιο τρόπο, ζητήματα που έθετε η Αριστερά έχουν αρχίσει να γίνονται αποδεκτά από ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις.

Στην Ελλάδα, ωστόσο, δεν συνέβη το ίδιο, καθώς η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιμένει να μη στηρίζει ουσιαστικά το Ε.Σ.Υ., παρά των περί του αντιθέτου λεγόμενων. Η ασφυξία που αντιμετώπισαν τα νοσοκομεία της περιφέρειας τον περασμένο Νοέμβριο και η ασφυξία που αντιμετωπίζουν σήμερα τα νοσοκομεία της Αττικής μαρτυρούν τη σκληρή πραγματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ως υπεύθυνη δύναμη της Αριστεράς και της προοδευτικής παράταξης παρουσίασε τις προηγούμενες ημέρες ένα συνολικό σχέδιο για ένα νέο Ε.Σ.Υ. Μία πρόταση, που όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας στοχεύει σε μια “μικρή επανάσταση” στο χώρο της Υγείας.

Το σχέδιο αυτό συμπυκνώνεται σε τρεις άξονες

Πρώτος άξονας: Ένα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο με τους εργαζόμενους στο χώρο της Δημόσιας Υγείας. Προϋπόθεση για την ενίσχυση του συστήματος αποτελεί η γενναία αύξηση των απολαβών των εργαζόμενων, αλλά και η πολύ αυστηρή τήρηση των νόμων απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς.

Δεύτερος άξονας: Η γενναία αύξηση των οικονομικών πόρων του συστήματος, ώστε αυτοί σε βάθος τετραετίας να εναρμονιστούν με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι στο 7% του ΑΕΠ.

Τρίτος άξονας: Αν δε θέλουμε να σπαταλήσουμε, αλλά να επενδύσουμε πόρους, πρέπει να σχεδιάσουμε ένα άλλο μοντέλο αξιοποίησής τους. Με άλλα λόγια, είναι απαραίτητη η εσωτερική ανακατανομή των πόρων με βάση τις διεθνείς οικονομικές μελέτες και πρακτικές. Για να έχουμε περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες.

Οι τρεις αυτοί άξονες εξειδικεύονται σε πέντε σημεία.

Το πρώτο σημείο αφορά τους ανθρώπινους πόρους, με άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών, με πρόσληψη επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας, με μονιμοποίηση στο Ε.Σ.Υ. του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας, με ειδικά κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών στις άγονες και νησιωτικές περιοχές, με αναδιαμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού και ένταξη όλων των εργαζόμενων στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών.

Το δεύτερο σημείο αφορά την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας. Για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προβλέπει τριπλασιασμό των ΤΟΜΥ, ώστε από τις 127 που λειτουργούν σήμερα να αυξηθούν σε 380 σε όλη τη χώρα, την εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε όλη την επικράτεια και για όλους τους πολίτες, τη λειτουργία ανά δήμο Πολυδύναμων Κέντρων Υγείας, ένα Δίκτυο Ολοκληρωμένης κατ’ οίκον Φροντίδας και τις Κινητές Ομάδες Υγείας, που αφορούν κυρίως τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, όπως και τη Σχολική Υγειονομική Φροντίδα.

Για τη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας προβλέπεται ανάπτυξη κρεβατιών Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας και Μονάδων Εντατικής Θεραπείας με βάση τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, τη λειτουργική επάρκεια των Νοσοκομείων της περιφέρειας, ώστε να αποφεύγεται η μεγάλη μετακίνηση ασθενών προς τα κεντρικά Νοσοκομεία, την ανάπτυξη νέων ειδικών νοσοκομειακών δομών (Ογκολογικά, Καρδιοχειρουργικά, Παιδιατρικά) με κριτήριο τη νοσηρότητα και την απουσία ανάλογων μονάδων σε μεγάλες γεωγραφικές περιφέρειες, καθώς και την επιχειρησιακή ολοκλήρωση του ΕΚΑΒ.

Το τρίτο σημείο αφορά τη φαρμακευτική πολιτική, με εγγυημένη πρόσβαση όλων των ασθενών στις σύγχρονες φαρμακευτικές θεραπείες, με στήριξη της εγχώριας έρευνας και καθοριστική μείωση της συμμετοχής στο φάρμακο για τους χρόνια πάσχοντες.

Το τέταρτο σημείο αφορά τον ΕΟΠΥΥ, με διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών για το σύνολο του πληθυσμού, με πλήρη κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών σε υγειονομικό υλικό για χρόνιες ασθένειες και κάλυψη νέων υπηρεσιών, όπως η οδοντιατρική φροντίδα για παιδιά και ενήλικες.

Τέλος, το πέμπτο σημείο αφορά τις Εθνικές οριζόντιες στρατηγικές για ένα νέο Χάρτη Υπηρεσιών Υγείας, με αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της χώρας, με έμφαση στην πρόληψη και στην προαγωγή της Υγείας, με τη συγκρότηση σύγχρονου μηχανισμού επιδημιολογικής επιτήρησης, με αποκέντρωση των υπηρεσιών του ΕΟΔΥ και ανάπτυξη των Περιφερειακών Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας, με ενίσχυση της Ιατρικής της Εργασίας, της επαγγελματικής και περιβαλλοντικής υγείας και με φροντίδα υγείας για τους ευάλωτους πληθυσμούς.

*Αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου

του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γενική Συνέλευση στην Εύξεινο Λέσχη Χαρίεσσας - Τα θέμα που θα συζητήσουν

Γενική Συνέλευση στην Εύξεινο Λέσχη Χαρίεσσας - Τα...

Κατόπιν απόφασης του Δ.Σ. καλούνται τα μέλη του...

Το Πρόγραμμα του Μητροπολίτη - Από 23/4 έως 2/5

Το Πρόγραμμα του Μητροπολίτη - Από 23/4 έως 2/5

Ο Σεβασμιώτατος ΜητροπολίτηςΒεροίας, Ναούσης και...

Συνάντηση Δημάρχου Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα με συνεργάτες του Πρωθυπουργού για την στήριξη της εταιρείας  Βαραβαρέσος Α.Ε. και των πληγέντων αγροτών

Συνάντηση Δημάρχου Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα με...

Συνάντηση με στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου στο...

Τα νέα κρούσματα της Πέμπτης (22/4) στην Ημαθία

Τα νέα κρούσματα της Πέμπτης (22/4) στην Ημαθία

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου...

Βέροια: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Κυριωτίσσης

Βέροια: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Κυριωτίσσης

Αποβλέποντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της...

Πως θα τελεστούν ιερές Ακολουθίες και Ανάσταση

Πως θα τελεστούν ιερές Ακολουθίες και Ανάσταση

Ο κύβος ερρίφθη και για την λειτουργία των ιερών ναών...

Γιάννης Καμπούρης: «Άδοντες και ψάλλοντες», ενώ η πόλη μας «βυθίζεται»...

Γιάννης Καμπούρης: «Άδοντες και ψάλλοντες», ενώ η πόλη...

Πότε επιτέλους θα γίνει κατανοητό ότι ο πολιτισμός...

Ηλεκτρονικά από σήμερα οι αιτήσεις για την αντικατάσταση της άδειας οδήγησης

Ηλεκτρονικά από σήμερα οι αιτήσεις για την...

Τρεις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Τα παιδιά κουράστηκαν και πρέπει να ξεδώσουν μετά από ένα χρόνο εγκλεισμού, μηρυκάζουν στα TV κανάλια οι φουκαράδες της ενημέρωσης και οι χαριτωμένοι των social media. Κι έτσι δικαιολογούν-και ταυτόχρονα...

Σε πελάγη ευτυχίας βρίσκονται από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 11 Απριλίου ο Αντώνης Καραβασίλης και η σύζυγός του Βιολέτα Ηλιάδη που έφεραν στον κόσμο ένα υγιέστατο και χαριτωμένο κοριτσάκι.  Τρισευτυχισμένοι...

Στον Προμηθέα βρέθηκε σήμερα ο Σύλλογος Νεολαίας Βέροιας για τον καθαρισμό της περιοχής μαζεύοντας 30 σακούλες γεμάτες από σκουπίδια!@@ads-307@@@@ads-307@@Σε ανάρτηση τους στο fb αναφέρουν: @@ads-307@@Απόλυτη επιτυχία!...

Καταφέραμε λοιπόν να δαμάσουμε τον μυθικό θεό Αλιάκμονα* μεταξύ 1954-57!!![ * Το όνομα Αλιάκμων είναι σύνθετο, προερχόμενο από το άλς (άλας, θάλασσα) + άκμων (αμόνι) και κατά ορισμένους μελετητές σημαίνει «αυτός...