Οι πρόσκοποι Βέροιας τίμησαν τον αγώνα της επανάστασης του '21 - Ο ιδιαίτερος δεσμός με τον ήρωα Τάσο Καρατάσο (Εικόνες)

Οι πρόσκοποι Βέροιας τίμησαν τον αγώνα της επανάστασης του '21 - Ο ιδιαίτερος δεσμός με τον ήρωα Τάσο Καρατάσο (Εικόνες)

Σε τρία διαφορετικά σημεία βρέθηκαν οι Πρόσκοποι της Βέροιας ανήμερα της 25ης Μαρτίου με τρεις δραστηριότητες για να τιμήσουν τον αγώνα και την έναρξη της επανάστασης του 1821, φροντίζοντας να λάβουν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα που ισχύουν για την ανάσχεση της μετάδοσης του κορωνοϊού.

Εκπρόσωποι των Προσκοπικών Συστημάτων και της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων της πόλης μας συναντήθηκαν στην ιερά μονή της Παναγίας Δοβρά και άναψαν κερί ευγνωμοσύνης στην μνήμη του εμβληματικού Μακεδόνα αγωνιστή του 21 Τάσου Καρατάσου.

Αργότερα στο άγαλμα του Τάσου Καρατάσου (απέναντι από την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων), μετά από ολιγόλεπτη ομιλία για την ζωή και την προσφορά του ήρωα στην Πατρίδα, κατέθεσαν στεφάνι δόξας, απέδωσαν τιμές και έψαλαν τον εθνικό μας ύμνο.

Συμμετείχαν επίσης στην δοξολογία και κατέθεσαν στεφάνι στην τελετή που οργάνωσε η περιφερειακή ενότητα Ημαθίας στην πλατεία ωρολογίου, με δύο στελέχη και την σημαία τους.


Ο Τάσος Καρατάσος, κλέφτης από 18 ετών στα βουνά, ήταν μέλος της φιλικής εταιρείας, αρχηγός στην επανάσταση της «Ηρωικής πόλης» της Νάουσας το 1822 και έδωσε τα πάντα για τον αγώνα. Έχασε πέντε αγόρια, δύο κόρες, την γυναίκα του Μαρία και όλη του την περιουσία, πολύτιμα ανταλλάγματα στη λευτεριά της Πατρίδας και την αξίωση στην αθανασία. Η δράση του δεν περιορίζεται στην περιοχή μας, αφού μετά την καταστροφή της Νάουσας δεν τα παράτησε, πολέμησε σε πολλά σημεία της Πελοποννήσου της Στερεάς και της νησιωτικής Ελλάδας. Ο Δήμος της Πύλου γιορτάζει κάθε χρόνο την νίκη του στο Σχινόλακκα Μεσσηνίας, απέναντι σε στρατεύματα του Ιμπραήμ που είχε τότε τον ισχυρότερο στρατό της ανατολής.

Οι Πρόσκοποι της Βέροιας έχουν ιδιαίτερο δεσμό με τον ήρωα γιατί στις 12 Μαρτίου του 1968 το διοικητικό συμβούλιο του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων με την απόφαση 48 όρισε την μορφή του, ως θυρεό της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Ημαθίας. Έτσι για περισσότερα από 40 χρόνια η εικόνα του Τάσου Καρατάσου κοσμούσε το σήμα της και την στολή των Προσκόπων του νομού μας.

Ο Τάσος Καρατάσος γεννήθηκε το 1764 στο χωριό Δοβρά κοντά στη σημερινή ιερά μονή και μεγάλωσε στο Διχαλεύρι, οικισμό νοτιοδυτικά του Στενήμαχου της Νάουσας. Σήμερα κανένα από τα δύο χωριά δεν υπάρχει. Καταστράφηκαν από τους Τούρκους και δεν ξανακατοικήθηκαν ποτέ. Πέθανε το 1830 στην Ναύπακτο ως χιλίαρχος της 7ης χιλιαρχίας του Ελληνικού στρατού διορισμένος από τον Καποδίστρια. Στο Διχαλεύρι έχει στηθεί προτομή του από τον Δήμο Νάουσας, πομπός μηνυμάτων ομοψυχίας και συνεχούς αγώνα για τα ιδανικά της ελευθερίας.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Την Πέμπτη 25 Απριλίου: Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας

Την Πέμπτη 25 Απριλίου: Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού...

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67Α του Ν. 3852/2010,...

Δήμος Νάουσας: Ειδική συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής

Δήμος Νάουσας: Ειδική συνεδρίαση Λογοδοσίας της...

Ειδική δημόσια συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής...

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 4ο Παιδαγωγικό Συνέδριο Ημαθίας, με θέμα «Νέοι Γραμματισμοί στη Σχολική Πράξη» (ΦΩΤΟΣ)

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 4ο Παιδαγωγικό Συνέδριο...

Την Παρασκευή 12 Απριλίου και το Σάββατο 13 Απριλίου 2024...

 Μ.Α.μ.Α :Βιωματική δράση στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας:

Μ.Α.μ.Α :Βιωματική δράση στο 5ο Δημοτικό Σχολείο...

Στα πλαίσια των επισκέψεων της Μ.Α.μ.Α. σε σχολεία...

Σε ομαδική έκθεση καλλιτεχνών συμμετέχει η εικαστικός Δήμητρα Κούλα

Σε ομαδική έκθεση καλλιτεχνών συμμετέχει η εικαστικός...

Σε ομαδική έκθεση καλλιτεχνών, με τίτλο: «freedom to say what I...

Παρέμβαση-επιστολή του Επιμελητηρίου  Ημαθίας στο ΥΠΑΑΤ για τις επικείμενες απεργίες των Γεωπόνων δημοσίων υπαλλήλων

Παρέμβαση-επιστολή του Επιμελητηρίου Ημαθίας στο...

Επιστολή – παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής...

Συνελήφθη στην Ημαθία  για ναρκωτικά

Συνελήφθη στην Ημαθία για ναρκωτικά

Συνελήφθη στις 13 Απριλίου 2024 το μεσημέρι, σε περιοχή...

Η Γ. Γρ. Εμπορίου απαντά στην Ερώτηση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ: «Η λειτουργία ενός cargo αεροδρομίου στην Ημαθία  θα είναι μία από τις προτάσεις  που θα εξεταστούν προσεκτικά»

Η Γ. Γρ. Εμπορίου απαντά στην Ερώτηση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ...

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...