Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας γιορτάζει – διαφορετικά, διαδικτυακά – την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας γιορτάζει – διαφορετικά, διαδικτυακά – την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, που τιμάται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου – γενέθλια μέρα  του σπουδαίου  παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν  ο οποίος έγραψε πολλά από τα αγαπημένα παραμύθια για παιδιά όπως η «Τοσοδούλα», «Η μικρή γοργόνα», «Το ασχημόπαπο», «Η βασίλισσα του χιονιού» κ. ά. - και καθιερώθηκε από την   Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας διοργανώνει διαδικτυακές εκδηλώσεις για παιδιά.

Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους.

Το 2021 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα των Η.Π.Α. Το μήνυμα γράφτηκε από την Αμερικανίδα ποιήτρια Margarita Engle ενώ η  αφίσα – διαφορετική κάθε χρόνο - φιλοτεχνήθηκε από τον Roger Mello, που γεννήθηκε στην Μπραζίλια.

Σε όλες τις χώρες, τα παιδιά, οι συγγραφείς, οι εικονογράφοι, οι μεταφραστές, οι βιβλιοθηκάριοι, οι εκδότες και οι εκπαιδευτικοί γιορτάζουν την παγκόσμια αυτή ημέρα με διάφορες εκδηλώσεις σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, πλατείες και άλλους χώρους, δείχνοντας έτσι την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τα βιβλία και το διάβασμα.

Στην Ελλάδα, όπως κάθε χρόνο, το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου φρόντισε να μεταφραστεί το μήνυμα στα ελληνικά και παροτρύνει τους φορείς που ενδιαφέρονται για τα παιδιά και τα βιβλία τους να συμβάλουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Η αφίσα με το μήνυμα τυπώθηκε στα ελληνικά από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και διανέμεται με τη φροντίδα του.

Για το 2021 ο τίτλος που έχει επιλεγεί από την IBBY είναι:  Η μουσική των λέξεων Margarita Engle (Η.Π.Α.), με το πανέμορφο κείμενο:

 Όταν διαβάζουμε, το μυαλό μας βγάζει φτερά.

 Όταν γράφουμε, τα δάχτυλά μας τραγουδούν.

 Οι λέξεις είναι ήχοι από τύμπανα και φλάουτα στη σελίδα, καλλίφωνα πουλιά που πετούν ψηλά, ελέφαντες που σαλπίζουν, ποτάμια που κυλούν, καταρράκτες που ξεχύνονται, πεταλούδες που στροβιλίζονται ψηλά στον αέρα!

 Οι λέξεις μας καλούν να χορέψουμε – ρυθμούς, στίχους, χτυποκάρδια, παλιές ιστορίες και νέες, φανταστικές και αληθινές.

Είτε είσαι στο σπίτι ασφαλής ή τρέχεις να περάσεις τα σύνορα για μια άλλη χώρα και μια ξένη γλώσσα, οι ιστορίες και τα ποιήματα σου ανήκουν. Όταν μοιραζόμαστε λέξεις, οι φωνές μας γίνονται η μουσική του μέλλοντος, ειρήνη, χαρά και φιλία, μια μελωδία ελπίδας. (Απόδοση: ΛότηΠέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου)

Οι δράσεις θα προβάλλονται διαδικτυακά από την Παρασκευή 2 Απριλίου 2021 στο κανάλι του Δήμου Η.Π. Νάουσας στο YouTube από τον εξής σύνδεσμο www.youtube.com/channel/UCUkij8_NknF9AdnO_8nMxOQ

 

·         Η Δήμητρα Ρωμηοπούλου - εκπαιδευτικός, συγγραφέας - θα παρουσιάσει σε μια όμορφη δραματοποίηση στο δημοτικό πάρκο Νάουσας το βιβλίο της « Αλήθεια ή Παραμύθια;» Σημειώνει η Δήμητρα: «Σήμερα γιορτάζει το βιβλίο..Το παραμύθι περιμένει..ας καθίσω αναπαυτικά…πράγματα θα ακούσω μαγικά…Ας ρίξω και λίγη νεραϊδόσκονη γύρω τριγύρω…Του παραμυθιού η γοητεία είναι μία, μόνο μία»

·         Η Ευγενία Περισοράτη, εικαστικός θα κατασκευάσει παιδικούς σελιδοδείκτες!!! Σημειώνει: «Κατασκευάζουμε σελιδοδείκτες και γεμίζουμε δημιουργικά τον χρόνο μας με ευφάνταστους σελιδοδείκτες για να διακοσμήσουν τα βιβλία μας!»

·         Τίτλος: Χορεύοντας με…τους τίτλους….Μία δράση από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Τμήμα μπαλέτου Δημοτικού Ωδείου «Εστίας Μουσών. Πόσο αρμονικά μπορούν να δέσουν η κίνηση, η μουσική, ο ρυθμός, η αρμονία σε έναν χώρο γεμάτο βιβλία; Τι γίνεται όταν η ανάγνωση αποτελεί έμπνευση και το βιβλίο κίνητρο για δημιουργία; Μήπως το σώμα εμπνέεται, ξυπνά, χορεύει και εκφράζεται;Χορεύουν οι μαθήτριες: Αθηνά Τσαρτσάνη, Δήμητρα Τσαρτσάνη, Ανδριάνα Μπαβέλη Διδασκαλία: Στέλλα Μαλιούφα, Κέλλυ Καλογήρου-Ράλλη. Μουσική που ακούστηκε: 1.Lara’s Castle – YannTiersen 2. Polonaise (2046 soundtrack) - ShigeruUmebayashi 3. Happines does not wait – OlafurArnolds. Ακούστηκαν στην αφήγηση: Aπό την συλλογή ποιημάτων της Λίνας Βαταντζή Χρόνος Προσέγγισης-Χώρος Απομάκρυνσης/ΜΕΤΟΥΣΙΩΣΗ, το ποίημα Αρμονία Αμοιβαιότητας Αποσπάσματα από τα βιβλία: Αλήθεια ή Παραμύθια; Της Δήμητρας Ρωμηοπούλου. Το Δέντρο της Αγάπης, του Γιώργου Θ. Κασαπίδη, σε εικονογράφηση Αλέξανδρου Τσάκωνα, Απαγγελία: Αναστασία Κων/νου – Παλαιά

·         Η Δήμητρα Τοπούζη, βιβλιοθηκονόμος και η Αθηνά Ήλκου, πληροφορικός μιλούν για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου και διαβάζουν το μήνυμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για την Νεότητα με τον όμορφο τίτλο για το 2021 : Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ σε μετάφραση Λότης Πέτροβιτς- Ανδριτσοπούλου. Θα διαβάσουν επίσης για τους μικρούς μας φίλους το παιδικό βιβλίο με τον τίτλο : Ποιος θα βάψει τα αυγά; Της Katrin Grothusen, εκδ.Αίσωπος.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

1821 – 2021, 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Το ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ κατά την επανάσταση - Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΥ ΛΟΥΜΠΟΥΤ ΠΑΣΑ

1821 – 2021, 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Το...

Στo πλαίσιo των μέτρων που έπαιρναν οι Οθωμανοί για να...

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

Γράφει οΠαναγιώτηςΠαπαδόπουλοςΦιλόλογος1.Η προσφορά...

«Πίστευε και μη ερεύνα;» *Του ιερέως: Παναγιώτου Σ. Χαλκιά

«Πίστευε και μη ερεύνα;» *Του ιερέως: Παναγιώτου Σ....

Και άλλη φορά, φίλοι αναγνώστες, έχω ασχοληθεί με αυτό...

EΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΕΥΡΕΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ Γνωρίζει άραγε ο Πρωθυπουργός τι παίζεται ? *Του Γ.Ξ. Τροχόπουλου

EΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΕΥΡΕΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ Γνωρίζει άραγε ο...

Έχει δύο μήνες και κάτι περίπου που αντικρίζω κάθε...

Εκλογές για νέο Δ.Σ. είχε η Ένωση Ξενοδόχων Ημαθίας – Ποιοι εκλέχθηκαν

Εκλογές για νέο Δ.Σ. είχε η Ένωση Ξενοδόχων Ημαθίας –...

Την δικτυακή τους εκλογοαπολογιστική γενική...

Δ. Μάντσιος: «Η Ημαθία θα πάει καλά… Όχι τρελά νούμερα αλλά καλύτερα σε σχέση με πέρσι»

Δ. Μάντσιος: «Η Ημαθία θα πάει καλά… Όχι τρελά νούμερα...

-Τις εκτιμήσεις του για το φετινό καλοκαίρι κατέθεσε...

ΜΠΑΣΚΕΤ ή ΣΑΜΑΛΙ!

ΜΠΑΣΚΕΤ ή ΣΑΜΑΛΙ!

του  Ιωάννη Ιασ. ΒελέντζαΔιπλ. Ηλεκτρολόγου Μηχανικού...

Μήνυμα της βουλευτή Φρόσως Καρασαρλίδου για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων

Μήνυμα της βουλευτή Φρόσως Καρασαρλίδου για την ημέρα...

Πέρασε σχεδόν ένας αιώνας από τις δολοφονίες και τις...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Τις εκτιμήσεις του για το φετινό καλοκαίρι κατέθεσε στον ΑΚΟΥ 996, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων ΗμαθίαςΜε παγκόσμιο σύνθημα: All you want is Greece» άνοιξε χθες ο Ελληνικός Τουρισμός και το σχέδιο της ελληνικής...

Εκλάπη αυτοκίνητο HONDA CRX, χρώμα κόκκινο, με αριθμό κυκλοφορίας ΗΜΒ 7262 από την περιοχή Ανοίξεως στη Βέροια.Όποιος γνωρίζει κάτι ας επικοινωνήσει στο τηλέφωνο 6972834253.

 83χρονος καταπλακώθηκε  από το τρακτέρ του, το απόγευμα της Τετάρτης, στο 2ο χιλιόμετρο του δρόμου από Νάουσα προς 3-5 Πηγάδια, στη συμβολή με τον δρόμο για Άγιο Νικόλαο.@@ads-96@@Ο άτυχος άντρας για άγνωστους...

Τα επόμενα βήματα προς την άρση των περιοριστικών μέτρων και ουσιαστικά... το τέλος του lockdown ανακοίνωσαν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.Τα επόμενα...