Ίσως να είναι έτσι -  Από τη σκύλα στη Χάρυβδη … όταν οι ηγεσίες είναι μοιραίες και άβουλες …

Ίσως να είναι έτσι - Από τη σκύλα στη Χάρυβδη … όταν οι ηγεσίες είναι μοιραίες και άβουλες …

Του Γιάννη Καμπούρη

Με ανησυχία και αγωνία παρακολουθούμε ως πολίτες τα εξελισσόμενα τόσο στην τόπο μας, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Και οι λόγοι που μας κάνουν ανήσυχους είναι πολλοί.

Αρχικά η Ευρώπη και για να είμαστε πιο σαφείς, η ηγεσία της Ευρώπης, αποδείχτηκε ελάχιστη στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Λάθος χειρισμοί από τη γέννηση του προβλήματος και μέχρι τα τώρα, έβαλαν την Ευρώπη στη χειρότερη κρίση από το ξεκίνημα της. Στη αρχή μας είπαν «μπόρα είναι θα περάσει». Και όχι μόνο η μπόρα δεν πέρασε αλλά ένα χρόνο και μετά, δεν ξέρουν και οι ίδιοι τι πρόκειται να συμβεί και τι να κάνουν.

Η ιστορία με τα εμβόλια, η μόνη μας ελπίδα, είναι η επιτομή της ανικανότητάς τους. Οι φαρμακευτικές εταιρείες μας δουλεύουν και δουλεύουν μόνο για πάρτι τους, αδιαφορώντας για τις ζωές μας.

Γιατί ενώ τα εμβόλια έτυχαν γαλαντόμων ενισχύσεων στην τελική από εμάς τους πολίτες για την μελέτη και την παρασκευή τους, οι ρυθμοί που μας χορηγούνται υπολείπονται και από την ταχύτητα χελώνας. Φτάσαμε να κρύβουν ή αν θέλετε να υποτιμούν παρενέργειες για να μη μείνουν έξω από το χορό των δις. Και αντί οι κάθε είδους πατέντες να διανεμηθούν σε όσες φαρμακοβιομηχανίες μπορούν να παρασκευάσουν τα εμβόλια, μπας και τρέξει η ιστορία των εμβολιασμών, συμβαδίζουμε αναγκαστικά με τους δικούς τους απελπιστικά αγρούς ρυθμούς παραγωγής. Φτάσαμε να ξορκίζουμε τα άλλα εμβόλια, ρωσικό και κινέζικο, μη και χάσουν κανά ευρώ οι «δικές» μας φαρμακοβιομηχανίες.

Και μην απορείτε για το ότι κανείς από τους κατ’ όνομα ευρωπαίους ηγέτες δε βρέθηκε έστω να πει μια κουβέντα για όλα αυτά, έτσι για να δούμε και εμείς ότι κάποιος μας νοιώθει, βουβαμάρα. Όλοι τους είναι ιδεοληπτικοί με ιδεολογικές παρωπίδες όπως επιτάσσει ο νεοφιλελευθερισμός και δε το τολμούν μπας και κατηγορηθούν ότι ανοίγουν την κερκόπορτα του σοσιαλισμού (!!!). Και ας μιλούν όλοι τους για τα εθνικά συστήματα υγείας γιατί κανείς τους δεν διανοείται ότι αυτή την υγειονομική κρίση, θα μπορούσε να την παλέψει ο ιδιωτικός τομέας.

Μας πουλάν ελπίδα όσο και όπως το μπορούν. Και επειδή πέρα από το φυσικό θάνατο βιώνουμε και τον οικονομικό μας θάνατο, προσπαθούν να μας πουλήσουν ως ελπίδα και γιατρειά το περίφημο ταμείο ανάκαμψης. Αλλά από ότι όλα δείχνουν μιλάμε για δανεικά που θα πρέπει να επιστραφούν από τη στιγμή, από τη στιγμή που η χρηματοδότηση του μέσω κάποιας μορφής ευρωομολόγων δεν περπάτησε. Αντίθετα πέρασε η πρόταση να χρηματοδοτηθεί μέσα από τη σύνδεση του με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (διάβαζε Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό). Σε απλά ελληνικά θα δούμε πως θα πληρωθεί αλλά θα πληρωθεί !

Και επειδή ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρετε, το σενάριο εδώ είναι κυριολεκτικά διαβολικό. Με τα χρήματα του ταμείου θα ενισχυθούν μεγάλες επενδύσεις διάβαζε επιχειρήσεις, αλλά ως δάνεια θα ξεπληρωθούν όπως το αντιλαμβάνομαι, από τον εθνικό μας προϋπολογισμό δηλαδή από εμένα και από εσένα. Η ιστορία βρωμάει μνημόνια πολύ χειρότερα και από όσα ζήσαμε. Κοντολογίς θα φεσωθούμε με χρήματα που θα δοθούν ως ενισχύσεις σε ορισμένους ιδιώτες. Και οι μικροί ; Μια καλή ευκαιρία να απαλλαγούμε από αυτούς.

Και ποιος να πληρώσει για όλο αυτό το τσίρκο. Λογικά θε έπρεπε η καθ’ ύλην αρμόδια πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάεϊν ; Ποιος όμως τολμά να την ακουμπήσει όντας παρατρεχάμενη της κ. Μέρκελ.

Ευρωπαίοι ηγέτες. Τζάμπα μάγκες στον τόπο τους, με την ουρά στα σκέλια απέναντι στη Μέρκελ και το παντοδύναμο κεφάλαιο. Εντάξει, αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι με τη σειρά τους θα κατηγορήσουν και εμένα ως ιδεοληπτικό άτομο. Ωραία ας περιμένουμε να δούμε το τέλος της ιστορίας, όσοι βέβαια ζούμε μέχρι τότε. Στοιχηματίζω ότι τελευταίοι θα γελάσουν με γεμάτες κοιλιές και πάλι, οι τύποι που μας κάθονται στο σβέρκο μια ζωή.

Και να ήταν μόνο αυτό. Ο πρόεδρος της μιας θητείας Μπάιντεν, ετοιμάζεται στα γεράματα του να μας αιματοκυλήσει ανάβοντας την πρώτη σπίθα στην Ουκρανία. Και απορώ με τους τυχοδιώκτες ηγέτες της Ουκρανίας. Δεν τους έφτανε το πρώτο στραπάτσο με την Κριμαία. Τι διάολο θέλουν, να την πάρουν πίσω ;

Πάει πέταξε το πουλάκι. Στα σοβαρά πιστεύει κανείς ότι θα αποποιηθούν οι Ρώσοι τη μοναδική διέξοδό τους στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και στη Μεσόγειο ;

Τι στην ευχή θέλουν. Το δώρο του Χρουτσώφ που τόσο επιπόλαια χειρίστηκαν πίσω;

Και δε μπορώ να διαβάζω ανοησίες ότι τάχα η Ελλάδα δε μπορεί να κάνει διαφορετικά από την Ευρωπαϊκή και Αμερικανική γραμμή που μιλούν για εισβολή και κατοχή της Κριμαίας ελέω Κύπρου, δημιουργώντας ένα σοβαρό διπλωματικό προηγούμενο αν αποδεχτεί αυτή την κατάσταση. Η Κριμαία ιστορικά ανήκε στη Ρωσική Αυτοκρατορία και οι κάτοικοι της εκτός του ότι είναι ρωσόφωνοι, στην μεγάλη πλειοψηφία τους δηλώνουν και Ρώσοι. Και τι διαφορετικό, να κάνει θα ρωτήσετε. Να απόσχει από οποιαδήποτε τυχοδιωκτική περιπέτεια στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Και να δω τον Ερντογάν που και εδώ επιμένει να πατά σε δυο βάρκες πως θα τα καταφέρει να μη «βραχεί», που δε το βλέπω και δεν είμαι και μέντιουμ. Αλλά επειδή η ιστορία αυτή θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον ας σταματήσουμε εδώ προσωρινά με την ελπίδα όλα αυτά να αποδειχτούν απλά ένα κακό σενάριο.

Και να ήταν μόνο η πανδημία και η Κριμαία. Ένα σωρό άλλες περιπτώσεις (αγωγός Nord Stream 2, αν. Μεσόγειος, Συρία, κλπ) συνθέτουν ένα ζοφερό και ανήλιο σκηνικό γύρω μας, που ας ευχηθούμε να μην καταλήξει σε καταιγίδα.

Και σε αυτή τη μοναδικά δύσκολη δυστυχώς βρεθήκαμε στην Ευρώπη αλλά και στον τόπο μας με άβουλους και ας ελπίζουμε τελικά όχι μοιραίους ηγέτες. Μακάρι !

Πολλά έχουν γραφεί για τη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα ανήμερα της 25ης Μαρτίου για τα 200 χρόνια ... κάθε χρονιά copy paste τα σχόλια μετά την ολοκλήρωση της … εντυπωσιακή, μεγαλειώδης κλπ κλπ ...

Αλλά … αν εξαιρέσουμε τα πεζοπόρα τμήματα με αναφορά στην ιστορία μας, η υπόλοιπη ήταν μια από τα ίδια και μάλιστα μικρότερη του αναμενόμενου και για να γίνω πιο σαφής.

Αρχικά ως προς την πολιτική που πέρασε η διάρθρωση των τμημάτων ... περίμενα τουλάχιστον την παρουσία ενός ρωσικής προέλευσης όπλου, όπως λχ τα αντιαεροπορικά TORM1 ... θα το χαιρόμασταν να βλέπουμε στον ουρανό αμερικανικά αεροπλάνα να «συνοδεύουν» ρωσικά όπλα ... παγκόσμια πρώτη !!!

Αλλά ούτε χιούμορ διαθέτουμε και βέβαια ούτε τα κότσια να στείλουμε έστω ένα τόσο χλιαρό μήνυμα όπου δει ... και βέβαια να μην μας διαφεύγει ότι ποτέ δεν είδαμε σε παρέλαση τους έλαση τους S300 … μια φορά επιχειρήθηκε αυτό το 2014, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ήρθαν μεν από την Κρήτη στην Αθήνα (Τατόι), αλλά κρατήθηκαν εκεί … το αιτιολογικό ήταν ότι ελέω γεγονότων Κριμαίας θα προκαλούσαμε μοστράροντας ρωσικά όπλα όταν οι ρώσοι μπούκαραν στην Κριμαία … να υπογραμμίσω ότι μιλάμε για την εποχή που δεν υπήρχε ο περίφημος νόμος CAATSA … εντάξει δε μιλώ την παρουσία τους για φέτος, αυτό θα σήμανε κυριολεκτικά επανάσταση !

Και αντί ενός αξιόπιστου αντιαεροπορικού συστήματος είδαμε και πάλι τους Hawk που μετά τόσα χρόνια μάλλον έπρεπε να ξεκουράζονται σε κάποιο μουσείο … είδαμε το χουνέρι που έπαθαν οι Τούρκοι με τους δικούς τους Hawk στην Λιβύη … ακόμα ψάχνουν να βρουν ποιος τους διέλυσε στην εκεί βάση τους στην Al Watiya … βέβαια όλοι δείχνουν τα Rafale με ένα ερώτημα … ‘ήταν γαλλικά ή αιγυπτιακά … ότι και να ήταν, ο γαλλικός δάκτυλος είναι εκ των ουκ άνευ ;

Χάθηκε ένα γαλλικό αντιαεροπορικό Crotale, για να κάνουμε το χατίρι και Φλοράνς Παρλί που δε χάρηκε ούτε καν τα σε αφθονία στον ελληνικό στρατό τα γαλλικά οχήματα αναγνώρισης VBL.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κοινή επιστολή των Περιφερειαρχών Κ. Μακεδονίας, Δ. Μακεδονίας και Θεσσαλίας στον Πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση των καταστροφών από τον πρόσφατο παγετό

Κοινή επιστολή των Περιφερειαρχών Κ. Μακεδονίας, Δ....

Κοινή επιστολή στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη...

Κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα της Τετάρτης (14/4) στην Ημαθία

Κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα της Τετάρτης (14/4) στην...

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε...

Τιμητική πλακέτα από τον Δικηγορικό Σύλλογο Βέροιας στον Ιωάννη Κοζάρτση για τις υπηρεσίες του στην πατρίδα στην γραμμή των οχυρών Ρούπελ

Τιμητική πλακέτα από τον Δικηγορικό Σύλλογο Βέροιας...

Τιμητική πλακέτα για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην...

Διημερίδα 17 & 18 Απριλίου 2021 για τον εορτασμό των 200 χρόνων από το 1821

Διημερίδα 17 & 18 Απριλίου 2021 για τον εορτασμό των 200...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ1821 – 200 χρόνια μετά…Διημερίδα 17 & 18...

Στη διενέργεια 60 rapid tests πραγματοποιήθηκαν στην Τ.Κ. Μαρίνας

Στη διενέργεια 60 rapid tests πραγματοποιήθηκαν στην Τ.Κ....

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (14.04.2021) στην...

ΕΛΜΕ Ημαθίας: ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ!  ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΕ  ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦAΛΕΙΑΣ ΤΩΡΑ!

ΕΛΜΕ Ημαθίας: ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ! ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ...

            Η κυβέρνηση, 5 μήνες από τότε που ανεστάλη η...

Από το Τμήμα Ασφάλειας Βέροιας συνελήφθη ημεδαπός για διακίνηση ναρκωτικών και παράνομη οπλοκατοχή

Από το Τμήμα Ασφάλειας Βέροιας συνελήφθη ημεδαπός για...

Στην οικία του σε περιοχή της Θεσσαλονίκης...

Έκλεψαν τσάντα με τραπεζική κάρτα μέσα από αυτοκίνητο και έκαναν ανάληψη  450€ από ΑΤΜ

Έκλεψαν τσάντα με τραπεζική κάρτα μέσα από αυτοκίνητο...

Από το Τμήμα Ασφάλειας Βέροιας σχηματίστηκε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ1821 – 200 χρόνια μετά…Διημερίδα 17 & 18 Απριλίου 2021 για τον εορτασμό των 200 χρόνων από το 1821 Οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Ημαθίας, για τον εορτασμό των 200...

Τιμητική πλακέτα για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην πατρίδα στον πόλεμο ενάντια στην Γερμανική επίθεση στα οχυρά Ρούπελ απένειμαν χθες Τρίτη 13 Απριλίου 2021, το απόγευμα, στον κ. Ιωάννη Κοζάρτση ο πρόεδρος...

και ειδικά την Ημαθία, πριν από 18 χρόνια, σαν χθες 13 Απριλίου του 2003, όταν μαθητές και μαθήτριες της Α΄ τάξης του Λυκείου Μακροχωρίου , κατά την επιστροφή τους από εκδρομή στην Αθήνα, το λεωφορείο στο οποίο...

Κυριακή 13 Απριλίου 2003. Η μέρα που πάγωσε η Ημαθία και κόπηκε το νήμα της ζωής για 21 μαθητές του Λυκείου Μακροχωρίου...Επέστρεφαν από εκδρομή και μέσα στην "φονική" κοιλάδα των Τεμπών μία νταλίκα τους...