Ο «Βεροιώτης» Δημήτριος Βικέλας  - Επιστολή του Γιώργου Χ. Χιονίδη

Ο «Βεροιώτης» Δημήτριος Βικέλας - Επιστολή του Γιώργου Χ. Χιονίδη

Φίλε κ. Διευθυντή

Αν και κούρασα και κουράστηκα να γράφω για τον Δ. Βικέλα, δύο νέα γεγονότα με ωθούν να υπερβώ τις όποιες επιφυλάξεις μου, ως προς να συνεχίσω να ενοχλώ και να διαταράσσω την ησυχία των όποιων αρμόδιων και μη πολιτών, γύρω από τις υποχρεώσεις μας για την απονομή της οφειλόμενης τιμής στον συμπολίτη μας Δημήτριο Βικέλα.

Γράφω Βεροιώτης, διότι ο ίδιος αν και γεννημένος στη Σύρο, γράφει στη μονογραφία-αυτοβιογραφία του, ότι προτιμούσε σαν ιδιαίτερη πατρίδα του τη Βέροια. Τα εισαγωγικά τα σημείωσα, γιατί ο τυφλοτοπικισμός είναι μέχρι και επικίνδυνος.

Θα μπορούσα να μη διαταράξω την αποχή μου αφού είχα φροντίσει να τυπωθούν νωρίτερα δύο μικρομελέτες μου για την καταγωγή της οικογένειας (το 1967 και το 2002, τέλος), χώρια πολλά επιστολές μου στον Τύπο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Βέροιας, κυρίως. Ακόμα υπάρχει πάντοτε η πολυσέλιδη και πολύτιμη μονογραφία του φίλου της πόλεώς μας κ. Π. Λινάρδου. Όμως, επαναλαμβάνω, ότι η συνείδησή μου θα μου επιτρέψει να προσχωρήσω στο στρατόπεδο της αδιαφορίας.

Και να οι δύο νέες αφορμές:

1. Στο περιοδικό ΒΗΜΑ-gazino», τεύχος 190, της 4-4-2021 (σελίδες 16,17,18 και 19) δημοσιεύεται αναλυτικό ρεπορτάζ της Ντιάνας Καρτσαγκούλη (με σχετικό πλούσιο φωτορεπορτάζ έγχρωμων φωτογραφιών του Ανδρέα Σιμόπουλου), με τίτλο «Από την Αρχαία Ολυμπία στον 21ο αιώνα», με το οποίο επιχειρείται «Μία ξενάγηση στο ολοκαίνουργιο Ολυμπιακό Μουσείο στο Μαρούσι, λίγο πριν ανοίξει τις πόρτες στο κοινό, μας μεταφέρει σε μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές του αθλητισμού».

Ρητώς αναφέρεται η μεγάλη συμβολή του Δ. Βικέλα για την επανίδρυση των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, στην Αθήνα το 1896, ως πρώτου Έλληνα προέδρου τους.

Ακόμα, δημοσιεύεται και πρωτοδημοσιευόμενη ανέκδοτη φωτογραφία (της οποίας εσωκλείω φωτοτυπία, έγχρωμη, για αναδημοσίευση, αν κρίνετε σκόπιμο), με την λεζάντα: «…το γραφείο του Δημητρίου Βικέλα είναι μία δωρεά των απογόνων του». Το σωστό-ακριβές είναι των κληρονόμων του, διότι ο Δ.Β. δεν είχε παιδιά, δηλαδή απογόνους, με τη στενή έννοια του όρου, αν και ήταν παντρεμένος.

Βέβαια αναφέρεται αρκετές φορές και ο Γάλλος ευπατρίδης, λάτρης του κλασικού αθλητισμού, Πιερ Ντε Κουμπερτέν, πολύ σωστά και επάξια.

2. Στο ένθετο «Βιβλιοδρόμιο» που συνυπήρχε στην εφημερίδα «Τα Νέα», φύλλο 1071, την 3-4 Απριλίου 2021, δημοσιεύεται ολοσέλιδο κριτικό άρθρο του Γιώργου Σιακαντάρη, για τη νέα συμπληρωμένη έκδοση της περίφημης μονογραφίας του Δ. Βικέλα, «Η Ελλάς, προ του 1821».

Πρόκειται για νέα πλήρη έκδοση, βελτιωμένη και επαυξημένη (όπως γραφόταν παλαιότερα), με σχετικό πρόλογο του καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης Κωνσταντίνου Ανδρουλιδάκη με τη χορηγία της οικογένειας Στυλιανού Ε. Χαλκιαδάκη, και την εκδοτική επιμέλεια της Στεφανίας Τσολάκη για να τιμήσουν τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Θα πρέπει να θυμίσω, ότι ο Δ. Βικέλας, αυτός και το λογοτεχνικό (ιστορικό) μυθιστόρημά του «Λουκής Λάρας» (το οποίο και πάλι τυγχάνει πολλών επαίνων) έχει γράψει και για τους Βυζαντινούς. Βεβαίως έχει μεταφράσει και θεατρικά έργα του Σαίξπηρ.

Δεν θα επισημάνω πολλά, παρά μονάχα τα δύο ιστορικά έργα που προανέφερα, τα οποία είναι αντικειμενικά και με σωστές και πρωτότυπες κρίσεις του Δ. Βικέλα, για την Τουρκοκρατία και το Βυζάντιο, χρησιμοποιούμενα και τώρα από Έλληνες και ξένους ερευνητές ακόμα και από τους λεγόμενους Μαρξιστές, αν και γράφτηκαν πριν από 150 χρόνια!!!

Τώρα δεν ξέρω τι νεότερο κάνει η Σύρος, η Βέροια, όμως, κωφεύει και δεν πράττει εδώ και δεκαετίες…

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα της Πέμπτης (6/5) στην Ημαθία

Κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα της Πέμπτης (6/5) στην Ημαθία

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε...

Με μια αγκαλιά άρπαξε κόσμημα αξίας 5000 ευρώ αλλά και μια δικογραφία από το Τμήμα Ασφάλειας Βέροιας!

Με μια αγκαλιά άρπαξε κόσμημα αξίας 5000 ευρώ αλλά και...

Από το Τμήμα Ασφάλειας Βέροιας σχηματίστηκε...

Ημαθία: Θανατηφόρο τροχαίο στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Βέροιας

Ημαθία: Θανατηφόρο τροχαίο στην παλαιά εθνική οδό...

Χθες (5 Μαΐου 2021) το βράδυ στο 41ο χιλιόμετρο της παλαιάς...

Δωρεάν rapid tests στη Νάουσα

Δωρεάν rapid tests στη Νάουσα

Δωρεάν τεστ ελέγχου για Covid θα πραγματοποιηθούν αύριο...

Ενθαρρυντικό το ποσοστό 21,5% των  εμβολιασμένων στην Ελλάδα, με την πρώτη δόση - Μεγάλη ανταπόκριση στις ηλικίες 30 – 39 και στις Μονάδες της Βέροιας

Ενθαρρυντικό το ποσοστό 21,5% των εμβολιασμένων στην...

Στο φουλ οι «εμβολιαστικές μηχανές « του Νοσοκομείου...

Καταγγέλλουν την ΑΔΕΔΥ Ημαθίας για αδράνεια και “αστραπιαία απόφαση κινητοποίησης”, δύο μέλη του Ν.Τ

Καταγγέλλουν την ΑΔΕΔΥ Ημαθίας για αδράνεια και...

Από τα μέλη του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ημαθίας, (εκλεγμένα με την...

32 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους επιχορήγησης 41,8 εκ. ευρώ από τη Βόρειο Ελλάδα στον Οριστικό Πίνακα Κατάταξης του Αναπτυξιακού Νόμου

32 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους επιχορήγησης 41,8...

Στα 32 ανέρχονται τα επενδυτικά σχέδια τα οποία...

133.000 ευρώ από τους ΚΑΠ στους τρείς Δήμους της Ημαθίας για Πυροπροστασία

133.000 ευρώ από τους ΚΑΠ στους τρείς Δήμους της Ημαθίας...

Ποσό ύψους 16,9 εκατ. ευρώ κατανέμεται από τους...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Μια μέρα του Μάη του 1955 (πριν 66 χρόνια δηλαδή) μας φώναξε ο πατέρας μου, εμένα και τον αδελφό μου τον Κώστα, για να δούμε το νέο αδελφό μας που μόλις είχε γεννήσει η μάνα μας, τον Δημήτρη.Σήμερα- 3 Μαΐου 2021- είδα...

Με την ίδια αγάπη και μεράκι για την ζαχαροπλαστική, ο πιο παλιός μάστορας της Βέροιας, ο Κώστας Φλώρος,  έδωσε την σκυτάλη του ΕΛΥΖΕ στην οδό Θερμοπυλών (Προμηθέας) στον γιο του Ζώη,@@ads-307@@ αλλά δεν μπορεί να...

Αυστηρό μήνυμα προς τους αντιδρώντες στις αλλαγές ώρας των Ακολουθιών Αυστηρό μήνυμα προς τους αντιδρώντες  με τις αλλαγές στο ωράριο των ακολουθιών και τα ειδικά μέτρα που θα ισχύσουν φέτος στις ...

 - Αυξητικές τάσεις άγχους και κατάθλιψης και στους γονείς-Τις κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας, σε Ημαθία και όμορους νομούς, αποτυπώνει η έρευνα της «Πρωτοβουλίας για το Παιδί» Πολλά ερωτηματικά...