Γρηγόρης Σανίκης: «Γιατί αποχώρησε ο Ολυμπιακός από την  Handball Premier»

Γρηγόρης Σανίκης: «Γιατί αποχώρησε ο Ολυμπιακός από την Handball Premier»

Ο αθλητικός διευθυντής του Ολυμπιακού και μεγάλη δόξα του ελληνικού χάντμπολ, Γρηγόρης Σανίκης, μιλάει στο gazzetta.gr για τους λόγους που οδήγησαν την ομάδα του στην απόφαση ν' αποχωρήσει από τη Handball Premier.

 Είναι ένας από τους σπουδαιότερους παίκτες στην ιστορία του χάντμπολ στην Ελλάδα. Με παρουσία σε μεγάλες διοργανώσεις με την εθνική ομάδα, με τίτλους με τους συλλόγους που αγωνίστηκε, με θητεία στο πρωτάθλημα Γερμανίας. 

Ο Γρηγόρης Σανίκης  έκλεισε την καριέρα του στον Ολυμπιακός  και είναι εδώ και αρκετούς μήνες αθλητικός διευθυντής χάντμπολ στον σύλλογο του Πειραιά.

Ο Ολυμπιακός πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε επίσημα την  αποχώρηση του από τη Handball Premier και ο Γρηγόρης Σανίκης μίλησε στο gazzetta.gr για τα γεγονότα που οδήγησαν σ' αυτή την απόφαση, την επόμενη ημέρα, την ανακοίνωση της ΟΧΕ, αλλά και τα κακώς κείμενα του χάντνπολ στη χώρα μας. 

Η ΟΧΕ στην ανακοίνωση της έκανε λόγο για κακή εξέλιξη όσο αφορά την αποχώρηση του Ολυμπιακού από το πρωτάθλημα. Θεωρείς ότι εξάντλησε κάθε δυνατότητα που είχε για να την αποτρέψει;
«Είναι όντως μία πολύ κακή εξέλιξη τόσο για το τμήμα όσο και για το ίδιο το το άθλημα στο σύνολό του. Αναφορικά δε στους εκατέρωθεν χειρισμούς, πολιτείας και ομοσπονδίας, κρίνονται αν μη τι άλλο ανεπαρκείς και κατώτεροι των περιστάσεων»


Ο Ολυμπιακός φωνάζει από πέρσι για το πρωτάθλημα που δόθηκε στην ισοβαθμία στην ΑΕΚ με απόφαση της ΟΧΕ. Ως ένας αθλητής που έχει «φάει» τη ζωή του μέσα στα γήπεδα θεωρείς ότι ήταν δίκαιη αυτή η απόφαση; Πιστεύεις ότι εάν δινόταν η δυνατότητα στις ομάδες να παίξουν όπως στο βόλεϊ και στο πόλο ανδρών θα ήταν διαφορετικό το αποτέλεσμα;

«Ένας ακόμα πραγματικά ατυχής χειρισμός εκ μέρους της ομοσπονδίας. Σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν συνέβη κάτι αντίστοιχο, απεναντίας μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις έληξαν πρωταθλήματα ως μη γενόμενα ακόμα με σαφείς πρωτοπόρους και διαφορετική δομή διεξαγωγής (χωρίς play off). Προσωπικά αδυνατώ ακόμα να καταλάβω τα πραγματικά κριτήρια βάσει των οποίων ενήργησε το αρμόδιο θεσμικό όργανο και οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση.

Ειδικά από τη στιγμή που, η ίδια η πολιτεία, έδωσε το κατ' εξαίρεση δικαίωμα σε όλες τις ομοσπονδίες, να τροποποιήσουν τις αρχικές προκηρύξεις κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλιστεί η αξιοκρατική διεκπεραίωση όλων των εθνικών διοργανώσεων. Τα χρονικά περιθώρια ήταν επαρκέστατα και απ' όσο γνωρίζω, κατόπιν ενημέρωσης από τα μέλη της διοίκησης που ήταν παρόντα στο σχετικό Δ.Σ, ο Ολυμπιακός τουλάχιστον, ήταν θετικός ως προς όλες  τις πιθανές εναλλακτικές.

Οπότε η ομολογουμένως, αγωνιστική ανωτερότητα της ΑΕΚ μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο (επιχείρημα σκοπιμότητας που είθισται να χρησιμοποιείται  από οπαδούς ομάδων) δεν μπορούσε επ' ουδενί να ληφθεί από μια ολόκληρη ομοσπονδία, ως αδιάσειστο τεκμήριο επικύρωσης μιας τέτοιας απόφασης! Το οτι η ΑΕΚ ήταν το φαβορί βάσει στατιστικών πιθανοτήτων ισχύει επίσης κατά την προσωπική μου άποψη, επ' όλων αυτών όμως θα κάνω τις παρακάτω υπενθυμίσεις από προσωπικές μου εμπειρίες.

Η πρώτη ως θύμα των περιστάσεων, το 2014 όντας παίκτης της ΑΕΚ και σε μια σεζόν κατά τη διάρκεια της οποίας είχαμε κερδίσει 5 συνεχόμενες φορές, μέχρι και τον 1ο από τους 3 τελικούς, τον τότε συνδιεκδικητή Διομήδη Άργους, αλλά μαζί με τα 2 τελευταία παιχνίδια που χάσαμε, χάθηκε συνάμα και ο τίτλος. Τη δεύτερη φορά με τον ίδιο αντίπαλο αλλά ως παίκτης του Φιλίππου Βέροιας πλέον, έχοντας ηττηθεί επίσης σε όλες τις μέχρι και τον 1ο τελικό μεταξύ μας αναμετρήσεις (3 τον αριθμό αν δεν κάνω λάθος) κερδίσαμε τα 2 τελευταία κρίσιμα παιχνίδια και στεφθήκαμε πρωταθλητές στο νήμα. Οι κατά προσέγγιση εκτιμήσεις λοιπόν ουδεμία σχέση έχουν με τον πρωταθλητισμό». 

Ο Ολυμπιακός αποχώρησε από το φετινό πρωτάθλημα. Υπάρχουν σκέψεις για επιστροφή τη νέα χρονιά και από τι θα εξαρτηθεί;

«Απ' όσα μπορώ να γνωρίζω, όλα είναι ανοιχτά και όλα θα εκτιμηθούν εκ νέου με την πρέπουσα σοβαρότητα. Είναι μια απόφαση η οποία θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση πολλών διαφορετικών παραμέτρων»

.Ήταν σωστή η κίνηση του Ολυμπιακού να επενδύσει στο χάντμπολ; Κατέκτησε τίτλους, έπαιξε στην Ευρώπη. Έχει τελικά ανάγκη το ελληνικό χάντμπολ τον Ολυμπιακό;
«Το brand name του Ολυμπιακού είναι τέτοιο που τον καθιστά αυτομάτως game changer στο σύνολο του Ελληνικού αθλητισμού, πολλώ δε μάλλον στο χάντμπολ. Το οποιοδήποτε σπορ στο οποίο συμμετέχει ο Ολυμπιακός, αποκτά τελείως διαφορετικό ειδικό βάρος με την εν γένει παρουσία του, ανεξαρτήτως  δημοφιλίας του εκάστοτε αθλήματος. Το ορθό της απόφασης να επενδύσει στο χάντμπολ παρ' όλα αυτά, θα φανεί στην πορεία». 


Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του ελληνικού χάντμπολ;

«Το χάντμπολ έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την εσωστρέφεια και παρατηρείται μια διαρκής συρρίκνωση σε καίριους τομείς του αθλήματος. Το επίπεδο των εθνικών μας ομάδων σε όλες τις κατηγορίες, το επίπεδο των πρωταθλημάτων και των ομάδων αλλά και οι υποδομές φθίνουν με σταθερή πορεία. Δυστυχώς η ευτυχώς, στο χώρο του αθλητισμού καθρέφτης είναι το γήπεδο και δείκτες ανάπτυξης τα αποτελέσματα και οι αριθμοί. 


Εδώ και πολλά χρόνια τα παραπάνω δεν δικαιώνουν τους αρμοδίους παράγοντες και όπως η επιτυχία έτσι και η αποτυχία έχουν ονοματεπώνυμα».       

Βασίλης Βόλκος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βασίλης Βόλκος - Αθλητικογράφος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στον Φίλιππο Βέροιας ο Δημήτρης Βλάχος και Χρήστος Χατζηγεωργίου

Στον Φίλιππο Βέροιας ο Δημήτρης Βλάχος και Χρήστος...

Στην ομάδα χάντμπολ του Φιλιππου Βέροιας θα...

Nαυγησε η συγχώνευση στις γυναίκες  μεταξύ Βέροιας 2017 και Φίλιππου Βέροιας

Nαυγησε η συγχώνευση στις γυναίκες μεταξύ Βέροιας 2017...

Απρόσμενη εξέλιξη υπάρχει στην συγχώνευση των...

Χαντμπολ - Με παρουσίαση των στόχων της ομάδας ξεκίνησε η προετοιμασία του Ζαφειράκη

Χαντμπολ - Με παρουσίαση των στόχων της ομάδας...

Με πολλή διάθεση και ευχές για καλή αγωνιστική χρονιά...

Το πρόγραμμα της Handball Premier 2022-2023. Ζαφειράκης - Πυλάια 1η αγωνιστική

Το πρόγραμμα της Handball Premier 2022-2023. Ζαφειράκης - Πυλάια 1η...

Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση της Handball Premier, με τον...

Χάντμπολ: To πρόγραμμα της Α2 Ανδρών 2022-2023. Μετέχει και ο Φίλιππος μετά τον υποβιβασμό του.

Χάντμπολ: To πρόγραμμα της Α2 Ανδρών 2022-2023. Μετέχει και ο...

Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση του πρωταθλήματος...

Χάντμπολ: Το πρόγραμμα της Α1 Γυναικών 2022-2023. Μετέχει και ο Φίλιππος Βέροιας

Χάντμπολ: Το πρόγραμμα της Α1 Γυναικών 2022-2023. Μετέχει...

Έγινε  η κλήρωση της Α1 γυναικών στο χάντμπολ, με τον...

H Εθνική νέων με 4χ4 στον ημιτελικό του Ευρωπαικού  πρωταθλήματος

H Εθνική νέων με 4χ4 στον ημιτελικό του Ευρωπαικού ...

Με το απόλυτο των νικών (4 στα 4) ολοκλήρωσε την Α’ φάση...

Ο 20 Χρόνος  τερματοφύλακας Ντίνος Στανκίδης ανήκει στον Φοίβο Συκεών.

Ο 20 Χρόνος τερματοφύλακας Ντίνος Στανκίδης ανήκει...

Ο 20χρονος τερματοφύλακας Ντίνος Στανκίδης θα είναι...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η ανακοίνωση του προέδρου του ΦΙΛΙΠΠΟΥ Βέροιας, Γιώργου Φύκατα στην επίσημη σελίδα του Φιλίππου  στο facebook:Στο ίδιο έργο θεατές!!!!Δυστυχώς για μια φορά ακόμα επιβεβαιώνεται ο κανόνας που λέει ότι...

Εύκολη νίκη πανηγύρισε ο Ζαφειράκης Νάουσας στην έδρα του απέναντι στον Αρχέλαο Κατερίνης καθώς επικράτησε με 33-24 και παρέμεινε σταθερά στην τρίτη θέση της βαθμολογίας.Στο αγωνιστικό κομμάτι, οι γηπεδούχοι...

Handball Premier (19η-20η αγωνιστική) Σάββατο 17 Μαρτίου 2018Handball Premier (19η αγωνιστική)Δαϊς 14:00, ΑΣΕ Δούκα- Διομήδης Άργους (Πατιός- Τσιάνας, Αντωνόπουλος)Σπίτι του Χάντμπολ 17:00 (ΕΡΤ3), ΠΑΟΚ ΒΕΡΓΙΝΑ TV- AEK (Μπέτμαν-...

Μια ακόμα νίκη στο πρωτάθλημα της Α2 γυναικών πήρε ο Α.Σ Βέροιας 2017 καθώς επικράτησε στην Κέρκυρα επι του Φαίακα με 22-13.Οι φιλοξενούμενοι πήραν από το πρώτο ημίχρονο ένα προβάδισμα στο σκορ, το οποίο...