Κοινή επιστολή των Περιφερειαρχών Κ. Μακεδονίας, Δ. Μακεδονίας και Θεσσαλίας στον Πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση των καταστροφών από τον πρόσφατο παγετό

Κοινή επιστολή των Περιφερειαρχών Κ. Μακεδονίας, Δ. Μακεδονίας και Θεσσαλίας στον Πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση των καταστροφών από τον πρόσφατο παγετό

Κοινή επιστολή στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έστειλαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και οι Περιφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης και Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ζητώντας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο έκτακτης ενίσχυσης των πληγέντων από τα πρόσφατα φαινόμενα παγετού σε περιοχές των τριών Περιφερειών.

Τα αιτήματα των τριών Περιφερειαρχών είναι βασισμένα σε τρεις άξονες, για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των σημαντικών επιπτώσεων του παγετού.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής είναι το εξής:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου και την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου 2021, μεγάλο μέρος των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, επλήγησαν από φαινόμενα παγετού, που είχαν ως συνέπεια την καταστροφή μεγάλου μέρους της πρωτογενούς παραγωγής σε μια σειρά από αγροτικά προϊόντα.

Ο παγετός έπληξε μάλιστα έως και 5 φορές από το Φεβρουάριο μέχρι τις 10 Απριλίου μεγάλο τμήμα των Περιφερειακών Ενοτήτων των τριών Περιφερειών και ειδικά μια σειρά από ευαίσθητες καλλιέργειες, που αποτελούν σημαντικό μέρος της πρωτογενούς παραγωγής.

Αμπέλια, ελιές (φυτικό κεφάλαιο), πεπόνια, καρπούζια, αμύγδαλα, ντομάτες, σιτάρια, ψυχανθή, κεράσια, βερίκοκα, ροδάκινα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα, μήλα, αχλάδια, κυδώνια, λωτοί και ακτινίδια, που αποτελούν μάλιστα και εξαγωγικά προϊόντα, έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές.

Οι ζημιές αυτές πλήττουν επιπλέον, εκτός από τους αγρότες και τις επιχειρήσεις μεταποίησης, τις κονσερβοποιίες, τον κλάδο των συσκευασιών, εξαγωγών και μεταφορών, καθώς και  χιλιάδες εργαζόμενους, δηλαδή  όλη την αγροδιατροφική αλυσίδα.

Με δεδομένο ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας στην Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία, οι επιπτώσεις από τον παγετό και τις καταστροφές κινδυνεύουν να αποδειχθούν εφιαλτικές για το τοπικό εισόδημα, την περιφερειακή, αλλά και την εθνική οικονομία, καθώς τα σημερινά προβλήματα θα επηρεάσουν αρνητικά και τις περιόδους συγκομιδής των προϊόντων, που εκτείνονται μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου.

Οφείλουμε συνεπώς να ζητήσουμε από την κυβέρνηση την άμεση στήριξη, τόσο των πληγέντων καλλιεργητών, όσο και των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, μόνιμων και εποχιακών. Στήριξη που είναι επείγουσα και ζωτικής σημασίας, εξαιτίας και των αυξημένων οικονομικών προβλημάτων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι τρεις Περιφερειάρχες προτείνουμε συγκεκριμένο πλαίσιο αντιμετώπισης σε τρεις άξονες και αιτούμαστε τα εξής:

1.Πρωτογενής τομέας – Αγρότες, καλλιεργητές

-Προκαταβολή από τον ΕΛΓΑ ανά στρέμμα (στρεμματική ενίσχυση ανά προϊόν) και με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2021.

-Αναγγελίες για όλες τις καλλιέργειες ώστε να μπουν σε διαδικασία αποζημιώσεων χωρίς εξαίρεση.

-Μη καταβολή εκτιμητικών τελών.

-Επιτάχυνση των εκτιμήσεων στις πληγείσες περιοχές, με άμεση καταγραφή και προσδιορισμό των ζημιών, αλλά και με την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού (γεωπόνων) στα υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ.

-Συμψηφισμός της αποζημίωσης με τα ασφάλιστρα κατά την εκκαθάριση της αποζημίωσης.

-Αναστολή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων.

2.Επιχειρήσεις – Εξαγωγές – Συνεταιρισμοί – Τυποποίηση και Συσκευασία – Μεταποίηση

-Οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων με βάση τον κύκλο εργασιών που πραγματοποίησαν κατά την προηγούμενη χρονιά για τα προϊόντα που φέτος έχουν καταστραφεί από τον παγετό και η έλλειψή τους επηρεάζει τον φετινό κύκλο εργασιών.

-Τραπεζικές διευθετήσεις – ρυθμίσεις.

-Επιχορήγηση επιτοκίου.

-Διατήρηση των θέσεων εργασίας, μέσω κινήτρων.

3.Εργαζόμενοι – Υπάλληλοι

-Διατήρηση του συνόλου του μόνιμου προσωπικού στις υφιστάμενες θέσεις εργασίας των ανωτέρω επιχειρήσεων, μέσω της αξιοποίησης προγραμμάτων του ΟΑΕΔ ή και του Υπουργείου Εργασίας.

-Οικονομική στήριξη του εποχιακά εργαζόμενου προσωπικού στις ανωτέρω επιχειρήσεις, αλλά και στις καλλιέργειες.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί στυλοβάτη της εθνικής οικονομίας και μοχλό ανάπτυξης. Η στήριξη της Πολιτείας οφείλει ειδικά σε περιπτώσεις έκτακτων καιρικών φαινομένων που πλήττουν τον παραγωγικό ιστό να είναι έμπρακτη και άμεση. Αναμένουμε την ανταπόκρισή σας στα αιτήματά μας, που αποτελούν αιτήματα και των πληγέντων».

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Ιωαν. Ταρασίδης σε ηλικία 91 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Ιωαν. Ταρασίδης σε ηλικία 91...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024...

Έφυγε από τη ζωή ο Αντώνιος Γεωργ. Καλαϊτζίδης σε ηλικία 79 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Αντώνιος Γεωργ. Καλαϊτζίδης σε...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύτηκε την Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024...

Παίκτης της Βέροιας ο οδηγός που ενεπλάκη στο θανατηφόρο τροχαίο τα ξημερώματα της Κ.Δευτέρας

Παίκτης της Βέροιας ο οδηγός που ενεπλάκη στο...

Θύμα τροχαίου έπεσε τα ξημερώματα της Κ. Δευτέρας ο...

Έφυγε από τη ζωή η Ελισάβετ Δήμου Κιζιρίδου σε ηλικία 87 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ελισάβετ Δήμου Κιζιρίδου σε ηλικία 87...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024...

Τροχαίο στη Βέροια: Μία νεκρή 25χρονη και δύο τραυματίες σε μετωπική σύγκρουση αυτοκινήτων

Τροχαίο στη Βέροια: Μία νεκρή 25χρονη και δύο...

Τραγωδία τις πρώτες πρωινές ώρες στη Βέροια, σε...

ΒΕΡΜΙΟ  Κορυφή   Φούρκα Κυριακή 17 Μαρτίου 2024 Με τους Ορειβάτες Βέροιας

ΒΕΡΜΙΟ Κορυφή Φούρκα Κυριακή 17 Μαρτίου 2024 Με τους...

 Ένα ταξίδι,  μια διαδρομή, μια ορειβασία, μια απόδραση...

Δισαρχιερατικός Εσπερινός της Συγχωρήσεως στον κατάμεστο Ναό του πολιούχου της Βεροίας

Δισαρχιερατικός Εσπερινός της Συγχωρήσεως στον...

Το απόγευμα της Κυριακής της Τυρινής, 17ης Μαρτίου,...

Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στην Νάουσα

Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στην Νάουσα

Το απόγευμα της Κυριακής της Τυρινής, 17ης Μαρτίου, ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...